Vietnamská kuchyně je velmi pestrá co do použitých surovin.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček. Připravte si tyto tři typické pokrmy

Vietnamská kuchyně je plná intenzivních vůní a chutí. Převážná většina receptů obsahuje velké množství zeleniny. Dá se tedy říct, že jsou výsledné pokrmy i prospěšné pro zdraví. Pokud budete chtít odlehčit těžší český jídelníček, vsaďte na jídla původem z Vietnamu. Jsou svěží a skvěle vás i celou rodinu zasytí.

Jak již bylo uvedeno, vietnamská kuchyně je lehká, ale i pestrá. Představíme vám tři typické pokrmy, které má v oblibě celá řada Čechů. Nic nepředčí aromatickou a chuťově dokonalou polévku Pho Bo, nebo třeba smažené závitky Nem Ran. Zatoužili jste ovšem po vydatnějším masitém jídle? Tak vsaďte na Bún Chả, což je opečený vepřový bůček s nudlemi a hromadou zeleniny.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na vydatnou polévku Pho Bo

Rádi s rodinou navštěvujete vietnamské restaurace a s oblibou si dopřáváte voňavou polévku s hovězím masem, nudlemi, intenzivním kořením, bylinkami a zeleninkou zvanou Pho Bo? Pak vás jistě potěší recept na ni. Domácí je prostě domácí. Pro čtyřčlennou rodinu si připravte tyto ingredience:

Čtěte také:

Pikantní asijská kuchyně je stále oblíbenější. Proč jíst pálivé jídlo?

  • hovězí kližku: ½ kilogramu
  • hovězí oháňku: ½ kilogramu
  • hovězí kýtu: ½ kilogramu
  • morkové kosti: 3 kusy
  • žlutou cibuli: 1 kus
  • červenou cibuli: 2 kusy
  • celou skořici: 1 kus
  • čerstvý zázvor: asi 70 až 80 gramů
  • celý badyán: 4 až 5 kusů
  • celý kardamom: 3 až 4 kusy
  • čerstvý koriandr: 3 až 4 snítky
  • čerstvou mátu: 2 až 3 snítky
  • jarní cibule: 4 stonky
  • rýžové nudle: dle počtu strávníků
  • mungo výhonky: cca ½ kilogramu na 4 osoby
  • čerstvý citron: 1 kus
  • chilli papričky: 2 kusy nebo dle preferencí
  • rybí omáčku: dle chuti
  • sůl: dle chuti

Vietnamská kuchyně si při přípravě pokrmů dává na čas, proto se připravte, že polévku Pho Bo budete vařit zhruba 7 hodin. Začněte tedy ideálně ráno, pokud ji chcete na oběd. Nejdelší dobu varu vyžaduje samozřejmě vývar. Začněte tím, že do velkého hrnce umístíte morkové kosti, přelijte je studenou vodou a přiveďte k varu. Pro lepší čirost polévky je vhodné provést výměnu vody zhruba po půl hodině vaření. Do druhé várky tekutiny přidejte hovězí oháňku. Po zhruba dalších třiceti minutách odstraňte pěnu z hladiny vývaru a vložte do něj hovězí kližku, také na suché pánvi opražený zázvor (paličkou poklepaný, přepůlený, neloupaný) i cibuli (loupanou a přepůlenou), badyán, kardamom a skořici. Dále vsypte do tekutiny i jednu až dvě lžíce soli a vařte vývar po dobu alespoň pěti hodin na mírném až středním plamenu. V momentu, kdy bude vývar hotový, dochuťte jej dle preferencí rybí omáčkou.

V další fázi se pusťte do servírování polévky Pho Bo. Je potřeba do misek vyskládat veškeré další suroviny, které budete přelévat vývarem. Hovězí kýtu pokrájejte na velice tenké plátky a syrovou ji vložte do misek v přiměřeném množství. Poté přidejte na kolečka pokrájenou červenou cibuli, mungo výhonky, lístky důkladně opláchnuté máty a koriandru, nasekanou jarní cibuli a předem rozmočené rýžové nudle. Vše přelijte horkým vývarem z hovězího masa, tím se kýta „uvaří“ a podávejte s půlměsíčky citronu k zakápnutí polévky a nasekanou chilli papričkou (tyto suroviny si každý přidá sám, proto je dejte stranou). A nyní se můžete ponořit do chutí a vůní skvostného jídla. Vietnamská kuchyně vás zcela pohltí a „roztančí“ vaše chuťové pohárky.

Vietnamská kuchyně je zdravá.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na křupavé závitky Nem Ran

Nyní vám představí vietnamská kuchyně dokonale křupavé závitky Nem Ran, které prostě musíte ochutnat. I přesto, že jsou smažené, jsou prakticky zdravé. Obsahují totiž opět velké množství zeleniny a bylinek. Obstarejte si tyto suroviny:

  • mletý vepřový bok: ¼ kilogramu
  • Jidášovo ucho (sušené houby): cca 1 menší šálek
  • čerstvý koriandr: 1 až 2 snítky
  • čerstvou kedlubnu: ½ kusu
  • mrkev: 1 kus
  • cibuli: 1 kus
  • česnekové stroužky: 2 až 3 kusy
  • vajíčka: 2 kusy
  • rybí omáčku: 1 lžíci
  • rýžový papír: cca 15 listů
  • rýžový olej: dle potřeby na osmažení závitků
  • skleněné nudle: 50 gramů
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti

Vietnamská kuchyně je dá se říct pro opravdu trpělivé kuchaře. Pokud jím jste, pak začněte s vařením. Namočte si nejprve skleněné nudle do studené vody, aby zvláčnily, a to samé proveďte i se sušenými houbami (k nim přidejte horkou vodu). Poté si oloupejte mrkev a kedlubnu a obě suroviny nastrouhejte nahrubo do hlubší nádoby. K zelenině přidejte i najemno nasekanou cibuli a česnek. Postupně také do mísy vkládejte vejce, namočené houby, skleněné nudle, nasekaný čerstvý koriandr, mletý vepřový bok, osolte, opepřete, zakápněte rybí omáčkou dle chuti a dobře rukama směs ingrediencí promíchejte. Nyní se pusťte do balení závitků. Do suché a čisté pánve si nalijte trochu vody (můžete použít i tmavé pivo) a v tekutině namáčejte rýžové listy. Do každého vláčného listu pak pečlivě zabalte zhruba lžíci až dvě masové směsi se zeleninou. Nakonec závitky smažte na rýžovém oleji dozlatova z obou stran. Podávejte ihned po přípravě. Hodit se bude k pokrmu třeba typická vietnamská omáčka Nuoc Cham (postup naleznete v posledním receptu). Přejeme dobrou chuť.

Vietnamská kuchyně ozdraví váš jídelníček: Recept na vepřový bůček Bún Chả

Vietnamská kuchyně s oblibou pracuje s vepřovým masem. Opečený nebo chcete-li grilovaný vepřový bůček Bún Chả si zamilujete už po prvním soustu. Je dokonale křupavý a v kombinaci s rýžovými nudlemi, česnekem, aromatickými surovinami a pikantní omáčkou je prostě božský. Pro 4 osoby potřebujete tyto ingredience:

  • vepřový bůček: 600 gramů
  • rýžové nudle: množství dle preferencí
  • česnekové stroužky: 4 kusy
  • cibuli: 2 kusy
  • šťávu z limet: 4 lžíce
  • sójovou omáčku: 2 lžíce
  • třtinový cukr: 6 lžic
  • rybí omáčku: 4 lžíce
  • mungo výhonky: dle chuti
  • mrkev: cca 3 kusy
  • čerstvý koriandr: 2 až 3 snítky
  • listový salát: dle preferencí

Vietnamská kuchyně má v oblibě univerzálně použitelnou omáčku/zálivku Nuoc Cham, která má pikantní chuť a k vepřovému bůčku se také skvěle hodí. Připravte si na její zhotovení:

  • chilli papričku: 2 kusy
  • česnekové stroužky: 4 kusy
  • vlažnou vodu: 6 lžic
  • rybí omáčku: 2 lžíce
  • šťávu z limet: 2 lžíce
  • krupicový cukr: 2 lžíce

V první fázi si naložte vepřový bůček v marinádě, kterou jste si v misce připravili z jemně nasekané cibule, lisovaných česnekových stroužků, sójové omáčky, limetové šťávy, rybí omáčky a třtinového cukru. Maso nechte marinovat ideálně 8 až 12 hodin v lednici. Poté jej vyjměte a nakrájejte na asi 3 až 4 milimetry silné plátky. Ty buď opékejte zprudka na pánvi nebo nechte grilovat v rozpálené troubě dozlatova a křupava. Mezitím si rozmočte rýžové nudle (dle návodu) a posléze je umístěte do misek. K nim přidejte nasekaný čerstvý koriandr, listový salát dle výběru, nahrubo nakrouhanou a loupanou mrkev a mungo výhonky. Nakonec se ještě pusťte do přípravy zálivky Nuoc Cham. Jemně si nasekejte chilli papričky a vložte je do hlubší mísy, pak přidejte jemně nasekaný či lisovaný česnek, zalijte vlažnou vodou, rybí omáčkou a dochuťte cukrem a limetovou šťávou. Omáčkou přelijte nudle s dalšími ingrediencemi a na vrch pokládejte grilovaný bůček. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť. Doufáme, že vás vietnamská kuchyně alespoň trochu zaujala a zařadíte ji do jídelníčku.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 28. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 29. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 30. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

POHOTOVOSTNÍ SLUŽBA Nabízíme velmi bezpečnou, velmi rychlou a 100% důvěryhodnou půjčk...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez pod...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez pod...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Když voda zlobí, víte, na koho se obrátit

Hledáte spolehlivého instalatéra v Kouřimi a okolí? V tomhle článku zjistíte, na co si dát pozor při výběru řemeslníka, co všechno vlastně instalatér řeší a proč se vyplatí mít kontakt na odborníka. Čtěte až do...

Na kole s větrem o závod

Jaro je tu! Vyrazili jste na první projížďku na kole a zjistili jste, že to není ono? Možná je na čase vyměnit své staré jízdní kolo za novější model. Nechte si poradit od odborníků, šlápněte do pedálů a uháněj...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.