Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích
Zapečené brambory jsou dokonalým pokrmem pro celou rodinu. Řádně nasytí i větší počet lidí a jíst se dají dokonce i druhý den. Jídla z jednoho pekáčku jsou zkrátka mezi lidmi velmi oblíbená. Připravit si tuhle dobrotu můžete s čímkoliv jen chcete. Preferujete snad vegetariánské variace anebo se neobejdete bez masa a uzenin?
Nechte se inspirovat čtyřmi lahodnými tipy na zapečené brambory, které zachutnají malým i velkým! Nabízíme třeba bezmasou variaci s květákem či tu s cottage sýrem a uzeným masem. Už se oblizujete? Pak se pusťte do vaření!
Zapečené brambory 4x jinak: Vegetariánské s květákem
I lidem, kteří zarytě upřednostňují masové pokrmy, může vyhovovat tato vegetariánská a zdraví prospěšná variace s květákem. Květákové zapečené brambory budete mít hotové během několika málo minut.
Potřebné ingredience na zapečené brambory s květákem
-
čerstvý květák: 700 gramů
-
brambory: ½ kilogramu
-
voda: dle potřeby
-
smetana na vaření: 1 a ½ hrnku
-
měkké máslo: 4 lžíce
-
strouhaný tvrdý sýr (ideálně švýcarského typu): ½ hrnku
-
hladká mouka: 2 lžíce
-
strouhaný parmezán: ¼ hrnku
-
mletý muškátový oříšek: ¼ lžičky
-
panko strouhanka: 1/3 hrnku
-
mletý pepř: ¼ lžičky
-
sůl: dle chuti a potřeby
Recept na zapečené brambory s květákem
Nejprve si očistěte i omyjte květák a rozdělte jej na menší růžičky. Brambory pak oloupejte, omyjte, nakrájejte středně velké kostky a obě suroviny dejte vařit v mírně solené vodě do měkka. Mezitím si v hlubší pánvi rozehřejte máslo (2 lžíce) a po chvíli ho zaprašte hladkou moukou. Stálým mícháním vytvoříte světlou jíšku. Na ní následně vlijte smetanu a propojte vařečkou. Prohřívejte, dokud směs nezhoustne. V závěrečné fázi smetanovou omáčku odstavte, vsypte do ní strouhaný švýcarský sýr (zhruba čtvrt hrnku), parmezán a okořeňte pepřem, solí i muškátovým oříškem. Nyní nasypte do zapékací misky vařené a scezené brambory spolu s květákem, ingredience přelijte rovnoměrně smetanovou omáčkou se sýrem, posypte panko strouhankou, zbylým švýcarským sýrem a dejte péct do předehřáté trouby (cca 180 °C) na půl hodiny. Vegetariánské zapečené brambory si zamilujete pro úžasné aroma a lahodnou chuť!
Zapečené brambory 4x jinak: S cottage sýrem a uzeným masem
Další recept na zapečené brambory je velmi snadný a zvládne jej skutečně i začátečník. Variace s cottage sýrem a uzeným masem je velmi šťavnatá a chutná! Přesvědčte se.
Potřebné ingredience na zapečené brambory s cottage sýrem a uzeným masem
-
brambory: cca 600 gramů
-
cottage sýr: 4 balení (kelímky)
-
žlutá cibule: 2 středně velké kusy
-
uzené maso: 300 gramů
-
smetana na vaření: cca 1 hrnek
-
měkké máslo: asi 1 lžíce
-
tvrdý strouhaný sýr dle preferencí: cca 1 hrnek
-
sůl: dle chuti
Recept na zapečené brambory s cottage sýrem a uzeným masem
Nejprve pečlivě omyjte brambory i se slupkou a dejte je vařit v mírně solené vodě do poloměkka. Posléze je sceďte, po vychladnutí oloupejte a naplátkujte. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku, vymažte ji pečlivě měkkým máslem a na dno vyskládejte dle chuti osolené bramborové plátky. Asi třetinu brambor si nechte na vrchní vrstvu. V další fázi vyskládejte do nádoby na kostičky nakrájené uzené maso, nasekanou cibuli, vše přelijte cottage sýrem a překryjte zbylými solenými bramborami. Pokrm dejte zapékat do trouby na cca 180 °C po dobu 25 minut. Nakonec jej vyjměte, přelijte smetanou na vaření, přesypte strouhaným sýrem a dopékejte posledních 5 až 10 minut. Ihned podávejte třeba se zeleninovým salátem či nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!
Zapečené brambory 4x jinak: S mletým hovězím masem a sýrovou omáčkou
Máte rádi kombinaci šťavnatého hovězího masa a lahodného na jazyku se rozplývajícího sýra? Potom vás zcela jistě nadchnou následující zapečené brambory. Jsou tak moc dobré, že nevydrží do druhého dne!
Potřebné ingredience na zapečené brambory s hovězím masem a sýrovou omáčkou
-
mleté hovězí maso: cca 450 gramů
-
sůl: 1 lžička nebo dle chuti
-
mletý pepř: ½ lžičky
-
měkké máslo: 2 až 3 lžíce
-
rostlinný olej: dle potřeby
-
menší cibule: 1 kus
-
hladká mouka: 3 lžíce
-
čerstvý a jemně nasekaný tymián: 2 lžičky
-
plnotučné mléko: 3 hrnky
-
strouhaný čedar: 3 hrnky
-
brambory: cca 1 kilogram
Recept na zapečené brambory s hovězím masem a sýrovou omáčkou
Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 190 °C. Poté si k ruce vezměte pánev a osmahněte na troše oleje hovězí maso ze všech stran, nakonec ho osolte a opepřete dle chuti. Dále jej odstavte z plotny a pusťte se do přípravy sýrové omáčky. V menším rendlíku rozehřejte máslo a na něm orestujte jemně nasekanou cibulku. Po dvou minutách vše zasypte hladkou moukou a za stálého míchání vytvořte jíšku. Nakonec vsypte i tymián, vlijte mléko a vařte, dokud směs nezhoustne. Nezapomeňte též míchat vařečkou. V poslední fázi je potřeba do mléčné omáčky vsypat strouhaný čedar (v množství 2 hrnky), který se díky vysoké teplotě dokonale rozpustí. V tento moment můžete začít pokrm kompletovat. Zapékací misku nejprve vymažte máslem, pak na dno rozprostřete plátky loupaných a omytých brambor, okořeňte dle chuti a na vrch poklaďte restované hovězí maso. Poslední vrstvu budou tvořit opět zbývající brambory. Vše přelijte připravenou sýrovou omáčkou, nádobu překryjte alobalem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 45 minut. Po uplynutí této doby odstraňte alobal, povrch jídla posypte zbylým čedarem a dopékejte posledních deset minut. Zapečené brambory podávejte teplé třeba se zeleninou. Dobrou chuť!
Zapečené brambory 4x jinak: S dýní a čedarem
Pokud jste velký příznivec jídel, které obsahují dýně, zachutnají vám dozajista tyto zapečené brambory obohacené čedarem. Podávat je můžete jako přílohu. Hodit se ovšem budou i k plnohodnotému vegetariánskému obědu či k večeři.
Potřebné ingredience na zapečené brambory s dýní a čedarem
-
máslo: 2 lžíce
-
lisovaný česnek: 1 lžíce
-
hladká mouka: 1 lžíce
-
teplé plnotučné mléko anebo smetana na vaření: 1 hrnek
-
sůl: ½ lžičky nebo dle chuti
-
pyré z dýně (kupované či domácí): ¼ hrnku
-
strouhaný čedar: 2 hrnky
-
extra velké červené brambory: 3 až 4 kusy
Recept na zapečené brambory s dýní a čedarem
Nejprve si rozehřejte troubu na 200 °C. Poté si vymažte zapékací misku máslem (použijte asi 1 lžíci) a pokračujte přípravou smetanové omáčky. V menším hrnci rozehřejte máslo a na něm krátce orestujte lisovaný česnek. Po chvíli vsypte hladkou mouku a vytvořte mícháním jíšku. Nakonec vlijte teplé mléko či smetanu, osolte, opepřete a vařte do té doby, než omáčka zhoustne. Nyní navrstvěte loupané a omyté plátky brambor do zapékací misky (zhruba polovinu), posypte dle chuti solí, pepřem a překryjte je smetanovou omáčkou i dýňovým pyré (to lze též okořenit solí a pepřem) a posypte polovinou strouhaného čedaru. Opakujte vrstvy ještě jednou. Povrch pokrmu bude tvořit zbytek brambor a strouhaný sýr. Vše dejte zapékat při 180 °C po dobu 30 až 45 minut pod alobalem. Ke konci dopékejte asi pět minut, aby se vytvořila křupavá a zlatavá krusta. Vegetariánské zapečené brambory s dýní a čedarem podávejte teplé třeba s přírodním kuřecím plátkem. Dobré chutnání!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku