Zapečené brambory skvěle zasytí i toho největšího hladovce.

Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích

Zapečené brambory jsou dokonalým pokrmem pro celou rodinu. Řádně nasytí i větší počet lidí a jíst se dají dokonce i druhý den. Jídla z jednoho pekáčku jsou zkrátka mezi lidmi velmi oblíbená. Připravit si tuhle dobrotu můžete s čímkoliv jen chcete. Preferujete snad vegetariánské variace anebo se neobejdete bez masa a uzenin?

Nechte se inspirovat čtyřmi lahodnými tipy na zapečené brambory, které zachutnají malým i velkým! Nabízíme třeba bezmasou variaci s květákem či tu s cottage sýrem a uzeným masem. Už se oblizujete? Pak se pusťte do vaření!

Zapečené brambory 4x jinak: Vegetariánské s květákem

I lidem, kteří zarytě upřednostňují masové pokrmy, může vyhovovat tato vegetariánská a zdraví prospěšná variace s květákem. Květákové zapečené brambory budete mít hotové během několika málo minut.

Čtěte také:

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Potřebné ingredience na zapečené brambory s květákem

  • čerstvý květák: 700 gramů

  • brambory: ½ kilogramu

  • voda: dle potřeby

  • smetana na vaření: 1 a ½ hrnku

  • měkké máslo: 4 lžíce

  • strouhaný tvrdý sýr (ideálně švýcarského typu): ½ hrnku

  • hladká mouka: 2 lžíce

  • strouhaný parmezán: ¼ hrnku

  • mletý muškátový oříšek: ¼ lžičky

  • panko strouhanka: 1/3 hrnku

  • mletý pepř: ¼ lžičky

  • sůl: dle chuti a potřeby

Recept na zapečené brambory s květákem

Nejprve si očistěte i omyjte květák a rozdělte jej na menší růžičky. Brambory pak oloupejte, omyjte, nakrájejte středně velké kostky a obě suroviny dejte vařit v mírně solené vodě do měkka. Mezitím si v hlubší pánvi rozehřejte máslo (2 lžíce) a po chvíli ho zaprašte hladkou moukou. Stálým mícháním vytvoříte světlou jíšku. Na ní následně vlijte smetanu a propojte vařečkou. Prohřívejte, dokud směs nezhoustne. V závěrečné fázi smetanovou omáčku odstavte, vsypte do ní strouhaný švýcarský sýr (zhruba čtvrt hrnku), parmezán a okořeňte pepřem, solí i muškátovým oříškem. Nyní nasypte do zapékací misky vařené a scezené brambory spolu s květákem, ingredience přelijte rovnoměrně smetanovou omáčkou se sýrem, posypte panko strouhankou, zbylým švýcarským sýrem a dejte péct do předehřáté trouby (cca 180 °C) na půl hodiny. Vegetariánské zapečené brambory si zamilujete pro úžasné aroma a lahodnou chuť!

Zapečené brambory 4x jinak: S cottage sýrem a uzeným masem

Další recept na zapečené brambory je velmi snadný a zvládne jej skutečně i začátečník. Variace s cottage sýrem a uzeným masem je velmi šťavnatá a chutná! Přesvědčte se.

Potřebné ingredience na zapečené brambory s cottage sýrem a uzeným masem

  • brambory: cca 600 gramů

  • cottage sýr: 4 balení (kelímky)

  • žlutá cibule: 2 středně velké kusy

  • uzené maso: 300 gramů

  • smetana na vaření: cca 1 hrnek

  • měkké máslo: asi 1 lžíce

  • tvrdý strouhaný sýr dle preferencí: cca 1 hrnek

  • sůl: dle chuti

Recept na zapečené brambory s cottage sýrem a uzeným masem

Nejprve pečlivě omyjte brambory i se slupkou a dejte je vařit v mírně solené vodě do poloměkka. Posléze je sceďte, po vychladnutí oloupejte a naplátkujte. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku, vymažte ji pečlivě měkkým máslem a na dno vyskládejte dle chuti osolené bramborové plátky. Asi třetinu brambor si nechte na vrchní vrstvu. V další fázi vyskládejte do nádoby na kostičky nakrájené uzené maso, nasekanou cibuli, vše přelijte cottage sýrem a překryjte zbylými solenými bramborami. Pokrm dejte zapékat do trouby na cca 180 °C po dobu 25 minut. Nakonec jej vyjměte, přelijte smetanou na vaření, přesypte strouhaným sýrem a dopékejte posledních 5 až 10 minut. Ihned podávejte třeba se zeleninovým salátem či nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!

I vegetariánská variace zapečených brambor může být lahodná!

Zapečené brambory 4x jinak: S mletým hovězím masem a sýrovou omáčkou

Máte rádi kombinaci šťavnatého hovězího masa a lahodného na jazyku se rozplývajícího sýra? Potom vás zcela jistě nadchnou následující zapečené brambory. Jsou tak moc dobré, že nevydrží do druhého dne!

Potřebné ingredience na zapečené brambory s hovězím masem a sýrovou omáčkou

  • mleté hovězí maso: cca 450 gramů

  • sůl: 1 lžička nebo dle chuti

  • mletý pepř: ½ lžičky

  • měkké máslo: 2 až 3 lžíce

  • rostlinný olej: dle potřeby

  • menší cibule: 1 kus

  • hladká mouka: 3 lžíce

  • čerstvý a jemně nasekaný tymián: 2 lžičky

  • plnotučné mléko: 3 hrnky

  • strouhaný čedar: 3 hrnky

  • brambory: cca 1 kilogram

Recept na zapečené brambory s hovězím masem a sýrovou omáčkou

Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 190 °C. Poté si k ruce vezměte pánev a osmahněte na troše oleje hovězí maso ze všech stran, nakonec ho osolte a opepřete dle chuti. Dále jej odstavte z plotny a pusťte se do přípravy sýrové omáčky. V menším rendlíku rozehřejte máslo a na něm orestujte jemně nasekanou cibulku. Po dvou minutách vše zasypte hladkou moukou a za stálého míchání vytvořte jíšku. Nakonec vsypte i tymián, vlijte mléko a vařte, dokud směs nezhoustne. Nezapomeňte též míchat vařečkou. V poslední fázi je potřeba do mléčné omáčky vsypat strouhaný čedar (v množství 2 hrnky), který se díky vysoké teplotě dokonale rozpustí. V tento moment můžete začít pokrm kompletovat. Zapékací misku nejprve vymažte máslem, pak na dno rozprostřete plátky loupaných a omytých brambor, okořeňte dle chuti a na vrch poklaďte restované hovězí maso. Poslední vrstvu budou tvořit opět zbývající brambory. Vše přelijte připravenou sýrovou omáčkou, nádobu překryjte alobalem a pečte v troubě na 180 °C po dobu 45 minut. Po uplynutí této doby odstraňte alobal, povrch jídla posypte zbylým čedarem a dopékejte posledních deset minut. Zapečené brambory podávejte teplé třeba se zeleninou. Dobrou chuť!

Zapečené brambory 4x jinak: S dýní a čedarem

Pokud jste velký příznivec jídel, které obsahují dýně, zachutnají vám dozajista tyto zapečené brambory obohacené čedarem. Podávat je můžete jako přílohu. Hodit se ovšem budou i k plnohodnotému vegetariánskému obědu či k večeři.

Potřebné ingredience na zapečené brambory s dýní a čedarem

  • máslo: 2 lžíce

  • lisovaný česnek: 1 lžíce

  • hladká mouka: 1 lžíce

  • teplé plnotučné mléko anebo smetana na vaření: 1 hrnek

  • sůl: ½ lžičky nebo dle chuti

  • pyré z dýně (kupované či domácí): ¼ hrnku

  • strouhaný čedar: 2 hrnky

  • extra velké červené brambory: 3 až 4 kusy

Recept na zapečené brambory s dýní a čedarem

Nejprve si rozehřejte troubu na 200 °C. Poté si vymažte zapékací misku máslem (použijte asi 1 lžíci) a pokračujte přípravou smetanové omáčky. V menším hrnci rozehřejte máslo a na něm krátce orestujte lisovaný česnek. Po chvíli vsypte hladkou mouku a vytvořte mícháním jíšku. Nakonec vlijte teplé mléko či smetanu, osolte, opepřete a vařte do té doby, než omáčka zhoustne. Nyní navrstvěte loupané a omyté plátky brambor do zapékací misky (zhruba polovinu), posypte dle chuti solí, pepřem a překryjte je smetanovou omáčkou i dýňovým pyré (to lze též okořenit solí a pepřem) a posypte polovinou strouhaného čedaru. Opakujte vrstvy ještě jednou. Povrch pokrmu bude tvořit zbytek brambor a strouhaný sýr. Vše dejte zapékat při 180 °C po dobu 30 až 45 minut pod alobalem. Ke konci dopékejte asi pět minut, aby se vytvořila křupavá a zlatavá krusta. Vegetariánské zapečené brambory s dýní a čedarem podávejte teplé třeba s přírodním kuřecím plátkem. Dobré chutnání!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...