Zdravý jídelníček na neděli: Máme pro vás menu na celý den. Dnes nemusíte žádná jídla vymýšlet, inspirujte se
Vymýšlet pořád dokola zdravý jídelníček dá docela zabrat. Zejména, pokud jste teď zavření doma se svými dětmi. Otázka: “Co budu dnes vařit?” se stala již takovou stálicí. Dnes ale nemusíte vymýšlet vůbec nic. Všechna jídla na celý den jsme vymysleli za vás.
Zdravý jídelníček na celý den je z dostupných surovin, nezabere vám příliš času a rozhodně si pochutnáte. Navíc jde o jídla, která vás zasytí, takže hlad v žádném případě mít nebudete. Pusťte se do toho a připravte si jídelníček podle našich receptur.
Zdravý jídelníček na celý den: Snídaně
Jáhlová kaše s ovocem
Přísady:
Jídelníček pro kojící matky - jak by měl vypadat a jakým potravinám se vyhnout?
Rychlá večeře - zdravé recepty 30x jinak s přípravou do 30 minut
- 2 šálky jáhel
- špetka soli
- 5 lžic cukru
- 4 lžíce domácí zavařeniny
- 3 lžíce domácího rostlinného másla
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce sezamu
Příprava:
Jáhly dáme do vody a přivedeme k varu. Slijeme, přidáme osm šálků studené vody, osolíme a uvaříme doměkka. Vmícháme máslo, dvě lžíce cukru a zavařeninu. Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme zbylým máslem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Tip: Kaši můžete ozdobit rozinkami. Počítejte však s tím, že bude snídaně mnohem sladší.
Zdravý jídelníček na celý den: Oběd
Zapečené fazolky s rajčaty a sýrem
Přísady:
- 100 g zelených fazolek
- 250 g tvrdších rajčat
- lžička olivového oleje
- pepř
- sůl
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- 70 ml smetany
- vejce
- lžíce másla
- 70 g tvrdého sýra na strouhání
- 10 g strouhanky
Příprava:
Ve vroucí osolené vodě blanšírujeme fazolové lusky. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Zapékací misku vymažeme a vrstvíme do ní střídavě fazolky a rozčtvrcená rajčata bez semínek. Každou vrstvu lehce osolíme, opepříme a lehce posypeme tymiánem. Ve smetaně rozšleháme vejce a zeleninu zalijeme. Posypeme sýrem a strouhankou. Zapékáme na 180 stupňů asi dvacet minut. Podáváme s bramborami.
Zdravý jídelníček na celý den: Svačina
Mátový pohár
Přísady:
- 200 g mascarpone
- 125 g bílého jogurtu
- 3 lžíce smetany
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g ovoce
- máta
Příprava:
Do vyšší nádoby na šlehání dáme šlehačku, mascarpone a jogurt. Necháme šlehat. Po chvíli postupně začneme přisypávat cukr. Našleháme pevný krém. Ten pak naplníme do pohárů nebo mističek a necháme v lednici alespoň půl hodiny vychladit. Před konzumací ozdobíme poháry oblíbeným ovocem a drobně nasekanou mátou.
Tip: Nemáte-li čerstvé ovoce, rozehřejte na plotně ovoce z mrazničky. Smetanové poháry skvěle chutnají s ještě teplým ovocným přelivem.
Zdravý jídelníček na celý den: Večeře
Studený bramborový salát se sušenými rajčaty a okurkou
Přísady:
- 500 g brambor
- 1 salátová okurka
- 4 sušená rajčata
- 1 lžička panenského olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- sůl, pepř
Příprava:
Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme ideálně na páře. Necháme je v míse zcela zchladnout. Okurku důkladně omyjeme a nadrobno nakrájíme. Rajčata, pokud je máme v oleji, necháme okapat. Teprve pak je nakrájíme na malé kostky. Okurku i rajčata přidáme od mísy k bramborám. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme ocet i olej a promícháme. Necháme na lince chvíli odpočinout a podáváme.
Tip: Chcete-li, můžete do salátu nakrájet na malé kostky kvalitní uzené maso.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku