Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!
Základem takovéto jednohubky neboli kanapky může být pečivo, případně krekry, nebo i plátek ředkvičky, okurky a podobně, variant oblohy je rovněž nepřeberné množství. Některé kanapky se obejdou bez pečiva úplně, mohou mít formu třebas malé rolky. Velikost kanapek odpovídá jednomu malému soustu.
Kanapky skvěle doplní alkoholické i nealkoholické nápoje a skvěle naladí chuťové buňky Vašich hostů. Variant kanapek existuje nepřeberné množství a inspiraci můžete hledat v různých zemích napříč světem, např. ve španělských „tapas".
Několik tipů na moderní kanapky na úvod
- Tradiční veku nebo rohlíky nahrazujte celozrnnými bagetami, tmavým toustovým chlebem nebo krekry.
- Moderní kanapky nemají příliš zatěžovat žaludek, ale naladit chutě, podle toho volte i ingredience (méně tuků, chemie a „špatných" cukrů)
- Použité ingredience by se měly vzájemně chuťově doplňovat a podporovat, ne „zabíjet".
- Připravené kanapky vždy dozdobte, třeba kouskem zeleniny, bylinkami,... Používejte ozdobné doplňky a párátka, kreativita je v tomto případě žádaná, ne-li přímo nutná.
- Jíme i očima, a tak nepodceňte celkový vzhled občerstvení, s aranžováním i prostíráním si dejte záležet.
Kanapky - recepty pro inspiraci
Sýrovo-ořechové kanapky
Ingredience
- celozrnný toustový chléb
- máslo
- tvrdý sýr
- Lučina
- bílý pepř, sůl
- vlašské ořechy
- hroznové víno
- kudrnka
Sýrovo-ořechové kanapky – postup přípravy
Z toustového chleba vykrojíme jednohubku vykrajovátkem na cukroví, namažeme máslem a poklademe vykrojeným plátkem sýra. Lučinu smícháme se solí, bílým pepřem a trochou nadrobno nasekané kudrnky a naneseme krém pomocí cukrářského sáčku. Na závěr tuto jednohubku ozdobíme hroznovým vínem, vlašským ořechem a kudrnkou.
Kanapky s bylinkovým pestem
Ingredience
- celozrnný toastový chléb
- svazek máty
- svazek bazalky
- svazek sladkolisté petrželky
- sůl
- citron
- lžíce olivového oleje
- okurek
- cherry rajčátka
- černé olivy
Kanapky s bylinkovým pestem – postup přípravy
Bylinky omyjte, zbavte stonků a natrhejte do mísy. Přidejte sůl, šťávu z půlky citronu, olej a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Toastové chleby si nakrájejte na šestinky (trojhránky) a lžičkou bylinkového pesta poklaďte každou kanapku. Kouskem očištěné okurky dozdobte, také půlkou cherry rajčátka a kolečkem olivy.
Kanapky s brusinkami a kozím sýrem
Ingredience
- křupavé bagetky
- čerstvý kozí sýr
- zavařené brusinky
- vlašské ořechy
Kanapky s brusinkami a kozím sýrem – postup přípravy
Bagetky si nakrájejte na kolečka, rozprostřete si je po plechu a na každý kousek položte trochu kozího sýra. Je možné bagetky potřít i kouskem másla, tenkou vrstvou. Plech vložte do trouby, rozpálené na 180°C a sýr na kanapkách nechejte chvíli mírně rozpéct. Tento základ vyndejte z trouby a na každou kanapku doplňte pár brusinek, půl jádra vlašského ořechu a kanapky jsou připraveny k podávání. Kanapky nepřipravujte dopředu, aby bageta neztvrdla.
Kanapky "berušky"
Ingredience
- slané sušenky – krekry
- vypeckované černé olivy
- cherry rajčátka
- pažitka
- listy salátu
- light majonéza
Ingredience na přípravu pěny
- 100 g šunky
- 100 g másla
- 50 g šlehačky
- sůl
Berušky – postup přípravy
Pěnu si připravíme tak, že změklé máslo našleháme na jemno s nakrájenou šunkou, osolíme a opět ušleháme. Ušlehanou šlehačku zlehka vmícháme do připravené hmoty. Vzniklou pěnu necháme v ledničce odležet. Slané sušenky namažeme touto pěnou a ozdobíme kouskem salátu. Navrch položíme půlky mírně nakrojených cherry rajčátek a čtvrtky oliv. Pomocí špejle a majonézy vytvoříme beruškám oči a tečky, pažitku pak zapíchneme do kanapky tak, aby tvořila tykadla a kanapky – berušky máme hotové.
Kanapky z uzeného lososa
Ingredience
- plátky uzeného lososa
- ředkvičky nakrájené na silnější kolečka
- trocha sekaného kopru
- Lučina
- zakysaná smetana
Kanapky z uzeného lososa – postup přípravy
Lososa nejprve nakrájejte na malé kousíčky. Zakysanou smetanu v misce smíchejte s Lučinou (na 1 Lučinu asi 2 lžíce smetany) a nasekaným koprem. Na každé kolečko ředkvičky položte kousek uzeného lososa a ozdobte kopečkem koprové směsi za pomoci cukrářského sáčku.
Kanapky s avokádem
Ingredience
- salátová okurka
- 100 g nakládané červené řepy bez šťávy
- 1 ks zralého avokáda
- sůl
- mletý barevný pepř
- petrželka
- 1 ks nakládané kapie
Kanapky s avokádem – postup přípravy
Červenou řepu a oloupané, nakrájené avokádo rozmixujte. Opepřete a osolte dle Vaší chuti. Následně nakrájejte okurku na silnější plátky. Na každý plátek okurky dejte malou lžičku rozmixované směsi a dozdobte petrželkou a kouskem kapie.
Kanapky z mozzarelly
Ingredience
- 250 g mozzarelly
- 100 g sušených rajčat v oleji
- čerstvý rozmarýn na ozdobu
Ingredience na marinádu
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce nasekané ploché petrželky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky italského koření
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Kanapky z mozzarelly – postup přípravy
Veškeré suroviny pro přípravu marinády promíchejte. Na stejně velké kousky nakrájejte sýr a vše dejte do dobře uzavíratelné nádoby. Přelijte marinádou, promíchejte, nádobu uzavřete a nechejte po dobu 24 hodin marinovat. Na kostku sýra pak položte kousek dobře okapaného rajčete, ozdobte kouskem rozmarýnu a zapíchněte ozdobné párátko.
Kanapky se sušenými rajčaty
Ingredience
- tmavá bageta
- parmazán
- rukola nebo listový salát
- sušená rajčata v oleji
Kanapky se sušenými rajčaty – postup přípravy
Sušená rajčata naložená v oleji nechte nejprve okapat. Poté je podélně rozkrojte na plátky a připravte tmavou bagetu. Bagetu si nakrájejte na půlcentimetrová kolečka a mírně zakápněte olejem z rajčat. Na vrch dejte kousek rukoly a plátek sušeného rajčete. Dle chuti dozdobte hoblinami z parmazánu.
Ovocné jednohubky
Ingredience
- hroznové víno
- jahody
- kiwi
- ozdobná napichovátka
- rozpuštěná čokoláda
Ovocné jednohubky – postup přípravy
Veškeré ovoce důkladně opereme. Na napichovátka napícháme jahody, hrozny a nakrájené kiwi. K takto připraveným ovocným jednohubkám servírujeme rozpuštěnou horkou čokoládu, do které se připravené jednohubky namáčejí.
Kiwi kanapky
Ingredience
- 5 ks kiwi
- 250 g mozzarelly
- 20 lístků baby špenátu
- čerstvě mletý pepř
- 20 lžiček jadérek granátového jablka
Kiwi kanapky – postup přípravy
Kiwi oloupejte a nakrájejte na 4 plátky. Mozzarellu nakrájejte na dvacet proužků. Na každý plátek kiwi položte mozzarellu a na sýr dejte lžičku jadérek granátového jablka. Posypte jemně pepřem a ozdobte lístkem baby špenátu.
Recepty na další silvestrovské občerstvení
Rychlé pečivo z listového těsta
K přípravě budete potřebovat jen v obchodě koupené listové těsto, vejce, koření a případně kousky oříšků, sýra na dozdobení. Těsto rozválejte si jej na placku silnou cca půl centimetru. Z této placky pak vykrajujte malé tvary vykrajovátky na cukroví – stromečky, hvězdy, srdíčka, čtverce nebo jednoduché tyčinky. Takto vykrájené a připravené tvary potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte dle fantazie například kmínem, pizza kořením, hrubozrnnou solí, sezamovými semínky, kousky oříšků, strouhaným sýrem apod. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Domácí slané mandle
Mandle vložte do vroucí vody a po vytažení je oloupejte a osušíte. Poté je vložíte do oleje – na 100 gramů mandlí dvě lžíce oleje a nechejte tak asi 30 minut. Dobře okapané mandle dejte na pánvičku nebo pekáč a opražte dorůžova. Hotové ještě promíchejte se solí a můžete podávat.
Cukrové pražené mandle se skořicí
Nejprve míchejte na plotně 250 g cukru s 1/8 litru vody až k zežloutnutí. Přisypte čtvrt kila neloupaných mandlí, přisypte trochu skořice a míchejte do doby, než se cukr nabalí na mandle. Nakonec přidejte ještě 20 g převařeného másla, zamíchejte a vsypte do jiné nádoby. Tu na chvíli přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
Cibulový koláč – Quiche
Ingredience
- 1 listové těsto
- 350 – 450 g strouhaného sýra
- 250 g slaniny, na kostičky nakrájené
- 500 - 750 g nahrubo nasekané cibule
- 2 vejce
- 1 kysaná smetana
- sůl, pepř, mletý kmín
Cibulový koláč – postup přípravy
Listové těsto si rozválejte na obdélník, který položíte na plech. Na pánvi rozškvařte slaninu, přidejte cibuli a smažte do mírně zlatova. Směs dosolte, opepřete a okmínujte dle Vaší chuti a nechte vychladnout. Dvě vejce a zakysanou smetanu promíchejte se slaninovo-cibulovou směsí a potom ji na plát těsta směs rozetřete. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200-220°C. Když začne těsto zlátnout, posypte strouhaným sýrem a nechejte dopéct.
Diskuse k článku