Silvestrovské pohoštění za hodinu! Rychlé, jednoduché a přitom delikatesní

Silvestrovské pohoštění za hodinu! Rychlé, jednoduché a přitom delikatesní

Vánoční svátky jsou plné shonu, návštěv, výletů, jídla i pití. Dlouhý týden vánočních oslav završuje Silvestr. Pokud máte letos na starosti silvestrovské pohoštění, ale nechcete v kuchyni trávit dlouhé hodiny, jistě využijete naše tipy na rychlé občerstvení pro návštěvu. Příprava celého menu vám nezabere více než hodinku. Při pohledu na voňavou bruschettu s rajčaty nebo nadýchanou pomazánku z avokáda a lučiny by přitom rozhodně nikdo nepoznal, že jste přípravám věnovali tak krátký čas!

Čtěte také:

Silvestrovské a novoroční zvyky nejsou jen o předsevzetích

Silvestrovské pohoštění si předem promyslete

Než s přípravou silvestrovského menu začnete, zkuste zjistit, jaké chutě vaši hosté mají a promyslete si, jak silvestrovské pohoštění skloubit s alkoholem. Milovníci piva ocení mastné slaninové jednohubky, lehčí jednohubky k vínu vašim hostům zachutnají, ať už je budou konzumovat k vínům bílým či červeným. Bruschetta s rajčaty, plněné žampiony nebo pomazánka z avokáda a lučiny určitě přijdou vhod všem, kteří mají dost svátečního nacpávání. Z naší nabídky receptů si určitě vyberete a celé silvestrovské pohoštění stihnete nachystat do hodinky.

Jednohubky k vínu 4x jinak

Plná chuť vína se nejlépe rozvine, když každý lok proložíte soustem slané pochutiny. Obměňte tradiční silvestrovské pohoštění a nabídněte svým hostům originální jednohubky k vínu. Vyberte si z naší nabídky, které jednohubky připravíte. Klidně vyrobte všechny a máte zaručeno, že si každý host vybere to, co mu chutná. Určitě jednohubky k vínu připravte v dostatečném množství – při popíjení dobrého vína mizí opravdu rychle.

Kanapky se sušenými rajčaty

  • Tmavá bageta
  • Niva
  • Rukola
  • Sušená rajčata v oleji

Sušená rajčata nejprve nechte okapat a pokud jsou naložená v celku, rozkrojte je podélně na plátky. Bagetu nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, lehce zakápněte olejem z rajčat. Na plátek bagety natrhejte trochu rukoly, na ni položte plátek rajčete a ozdobte hoblinami nivy.

Jednohubky s prosciuttem a sušenými švestkami

  • Bageta nebo ciabatta
  • Prosciutto nebo jiná sušená šunka
  • Olivový olej
  • Sušené švestky
  • Rukola

Pečivo nakrájejte na plátky, které lehce potřete olivovým olejem. Na ciabattu hezky naaranžujte prosciutto a ozdobte lístky rukoly a sušenou švestkou, kterou k jednohubce můžete připíchnout párátkem, aby lépe držela.

Zapečené kanapky s brusinkami

  • Bageta
  • Hermelín nebo jiný sýr hermelínového typu
  • Kompotované brusinky nebo brusinkový džem
  • Piniové oříšky

Bagetu nakrájejte na plátky, pokryjte plátky hermelínu a dejte zapéct do předehřáté trouby na 5 minut při 200 °C. Mezitím piniové oříšky nakrájejte na kousky. Zapečenou bagetu pak jen přelijte brusinkami, posypejte oříšky a podávejte.

Okurkové jednohubky s lososem

  • 100 g uzeného lososa
  • Citrón
  • 180 g zakysané smetany
  • Salátová okurka

Nakrájejte uzeného lososa na kousky, smíchejte ho se zakysanou smetanou a dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Okurky nakrájejte šikmo na asi centimetrové plátky, na které dejte připravenou pomazánku. Ozdobte kouskem citrónu a kouskem petrželky nebo rukoly.

Originální slaninové jednohubky k vínu i pivu

Jednohubky – to není vždy jen pečivo s pomazánkou a kouskem masa či sýra. Vyzkoušejte lahodnou kombinaci slaniny zapečené se sušeným ovocem. Slaninové jednohubky k vínu či pivu sice nejsou nejdietnější, zato ale přináší přímo explozi chutí.

Švestky pečené ve slanině

  • 15 až 20 plátků slaniny
  • 7 až 10 plátků slaniny

Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte asi 15 minut máčet. Slaninu nakrájejte na plátky a omotejte švestky, vše zajistěte párátky. Připravené jednohubky pečte asi 10 minut v nahřáté troubě nebo opékejte na pánvi, dokud slanina není křupavá.

Datle s mandlí ve slanině

  • 15 až 20 mandlí
  • 15 až 20 datlí
  • 7 plátků slaniny

Vypeckované datle naplňte mandlemi, omotejte plátkem slaniny a zajistěte párátkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 až 20 minut, dokud slanina nebude křupavá.

Silvestrovské pohoštění i pro vegetariány

Pomazánka z avokáda a lučiny

Pomazánka z avokáda a lučiny patří k lehkým jídlům, jak na přípravu, tak na snadné trávení. Po vánočních svátcích plných jídla ji vaši hosté určitě ocení. Navíc pomazánka z avokáda a lučiny krásně vaše silvestrovské pohoštění prozáří svou barvou.

  • 200 g lučiny
  • 1 zralé avokádo
  • ½ červené cibule
  • Šťáva z půlky limetky

Avokádo rozpulte a vydlabejte z něj dužinu. Rozmačkejte ji vidličkou a smíchejte s lučinou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a limetkovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem, milovníci pálivých jídel mohou přidat kousky chilli papriček. Pomazánka z avokáda a lučiny skvěle chutná jako dip k nachos nebo bramborovým lupínkům, můžete ji ale také natřít na plátky bagety a ozdobit kouskem rajčete.

Bruschetta s rajčaty

Podobně jako pomazánka z avokáda a lučiny, ani bruschetta s rajčaty váš trávící systém příliš nezatíží. Vyvážená chuť rajčatového concassé osloví všechny – od vegetariánů až po milovníky masa – a proto s tímto silvestrovským pokrmem rozhodně nešlápnete vedle.

  • 4 velká rajčata
  • 1 bageta
  • Čerstvá bazalka
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Olivy
  • Olivový olej

Rajčata nakrájejte na drobné kousky, stejně jako cibuli. Vše smíchejte dohromady i s nasekanou bazalkou. Přidejte utřený česnek, dochuťte solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a zakápněte olivovým olejem. Bagetu nakrájejte na silnější plátky a lehce ze všech stran osmahněte na malém množství rozpáleného olivového oleje. Na ještě teplé bagetky navrstvěte rajčatovou směs, ozdobte olivami a podávejte.

Zapečené žampiony

Tabuli plnou masa, sýrů a pomazánek skvěle doplní a ozvláštní zapečené žampiony. Skvěle chutnají teplé i studené a jejich příprava není náročná a suroviny a zabere vám jen chviličku.

  • 20 menších žampionů
  • 250 g lučiny
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g strouhaného parmazánu
  • Olivový olej

Lučinu smíchejte s pestem a prolisovaným česnekem. Žampiony očistěte a odřežte jim nožky. Kloboučky žampionů naplňte směsí, vložte do zapékací mísy vymazané olejem, posypte je nastrouhaným parmazánem, pokapejte olejem a zapékejte na 180 °C, dokud nezačnou žampiony zlátnout. Zapékané žampiony servírujte ozdobené kouskem petrželky.

Domácí křupavé chipsy

Chipsy a brambůrky neodmyslitelně patří k oslavám. Chutnají dětem i dospělým, a i když nejsou zrovna zdravé, jako slanou tečku na závěr roku si je dopřát můžete. Smažit můžete nejen brambory, ale i další kořenovou zeleninu, třeba celer, červenou řepu, petržel nebo mrkev. Uvidíte, že pravé domácí chipsy se těm kupovaným nemohou vyrovnat.

  • 400 g brambor (řepy, celeru, mrkve, petržele)
  • 400 ml oleje
  • Mořská sůl

Brambory nakrájejte na plátky silné maximálně 2 mm, případně je naškrábejte škrabkou na brambory. V malém hrnci rozžhavte olej. Zkuste nejprve usmažit jeden zkušební lupínek a jakmile bude zlatavý, vyndejte ho a do hrnce vložte několik dalších bramborových plátků. Průběžně je během smažení otáčejte. Mezitím, co budete smažit další várku lupínků, nechejte hotové brambůrky chvíli okapat v kovovém sítku vyloženém papírovým ubrouskem a hojně je posolte mořskou solí.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?