Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!

Vyzkoušejte moderní kanapky - ideální pohoštění na silvestrovskou párty!

Základem takovéto jednohubky neboli kanapky může být pečivo, případně krekry, nebo i plátek ředkvičky, okurky a podobně, variant oblohy je rovněž nepřeberné množství. Některé kanapky se obejdou bez pečiva úplně, mohou mít formu třebas malé rolky. Velikost kanapek odpovídá jednomu malému soustu.

Kanapky skvěle doplní alkoholické i nealkoholické nápoje a skvěle naladí chuťové buňky Vašich hostů. Variant kanapek existuje nepřeberné množství a inspiraci můžete hledat v různých zemích napříč světem, např. ve španělských „tapas".

Několik tipů na moderní kanapky na úvod

  • Tradiční veku nebo rohlíky nahrazujte celozrnnými bagetami, tmavým toustovým chlebem nebo krekry.
  • Moderní kanapky nemají příliš zatěžovat žaludek, ale naladit chutě, podle toho volte i ingredience (méně tuků, chemie a „špatných" cukrů)
  • Použité ingredience by se měly vzájemně chuťově doplňovat a podporovat, ne „zabíjet".
  • Připravené kanapky vždy dozdobte, třeba kouskem zeleniny, bylinkami,... Používejte ozdobné doplňky a párátka, kreativita je v tomto případě žádaná, ne-li přímo nutná.
  • Jíme i očima, a tak nepodceňte celkový vzhled občerstvení, s aranžováním i prostíráním si dejte záležet.

Kanapky - recepty pro inspiraci

Sýrovo-ořechové kanapky

Ingredience

  • celozrnný toustový chléb
  • máslo
  • tvrdý sýr
  • Lučina
  • bílý pepř, sůl
  • vlašské ořechy
  • hroznové víno
  • kudrnka

Sýrovo-ořechové kanapky – postup přípravy

Z toustového chleba vykrojíme jednohubku vykrajovátkem na cukroví, namažeme máslem a poklademe vykrojeným plátkem sýra. Lučinu smícháme se solí, bílým pepřem a trochou nadrobno nasekané kudrnky a naneseme krém pomocí cukrářského sáčku. Na závěr tuto jednohubku ozdobíme hroznovým vínem, vlašským ořechem a kudrnkou.

Kanapky s bylinkovým pestem

Ingredience

  • celozrnný toastový chléb
  • svazek máty
  • svazek bazalky
  • svazek sladkolisté petrželky
  • sůl
  • citron
  • lžíce olivového oleje
  • okurek
  • cherry rajčátka
  • černé olivy

Kanapky s bylinkovým pestem – postup přípravy

Bylinky omyjte, zbavte stonků a natrhejte do mísy. Přidejte sůl, šťávu z půlky citronu, olej a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Toastové chleby si nakrájejte na šestinky (trojhránky) a lžičkou bylinkového pesta poklaďte každou kanapku. Kouskem očištěné okurky dozdobte, také půlkou cherry rajčátka a kolečkem olivy.

Kanapky s brusinkami a kozím sýrem

Ingredience

  • křupavé bagetky
  • čerstvý kozí sýr
  • zavařené brusinky
  • vlašské ořechy

Kanapky s brusinkami a kozím sýrem – postup přípravy

Bagetky si nakrájejte na kolečka, rozprostřete si je po plechu a na každý kousek položte trochu kozího sýra. Je možné bagetky potřít i kouskem másla, tenkou vrstvou. Plech vložte do trouby, rozpálené na 180°C a sýr na kanapkách nechejte chvíli mírně rozpéct. Tento základ vyndejte z trouby a na každou kanapku doplňte pár brusinek, půl jádra vlašského ořechu a kanapky jsou připraveny k podávání. Kanapky nepřipravujte dopředu, aby bageta neztvrdla.

Kanapky "berušky"

Ingredience

  • slané sušenky – krekry
  • vypeckované černé olivy
  • cherry rajčátka
  • pažitka
  • listy salátu
  • light majonéza

Ingredience na přípravu pěny

  • 100 g šunky
  • 100 g másla
  • 50 g šlehačky
  • sůl

Berušky – postup přípravy

Pěnu si připravíme tak, že změklé máslo našleháme na jemno s nakrájenou šunkou, osolíme a opět ušleháme. Ušlehanou šlehačku zlehka vmícháme do připravené hmoty. Vzniklou pěnu necháme v ledničce odležet. Slané sušenky namažeme touto pěnou a ozdobíme kouskem salátu. Navrch položíme půlky mírně nakrojených cherry rajčátek a čtvrtky oliv. Pomocí špejle a majonézy vytvoříme beruškám oči a tečky, pažitku pak zapíchneme do kanapky tak, aby tvořila tykadla a kanapky – berušky máme hotové.

Kanapky z uzeného lososa

Ingredience

  • plátky uzeného lososa
  • ředkvičky nakrájené na silnější kolečka
  • trocha sekaného kopru
  • Lučina
  • zakysaná smetana

Kanapky z uzeného lososa – postup přípravy

Lososa nejprve nakrájejte na malé kousíčky. Zakysanou smetanu v misce smíchejte s Lučinou (na 1 Lučinu asi 2 lžíce smetany) a nasekaným koprem. Na každé kolečko ředkvičky položte kousek uzeného lososa a ozdobte kopečkem koprové směsi za pomoci cukrářského sáčku.

Kanapky s avokádem

Ingredience

  • salátová okurka
  • 100 g nakládané červené řepy bez šťávy
  • 1 ks zralého avokáda
  • sůl
  • mletý barevný pepř
  • petrželka
  • 1 ks nakládané kapie

Kanapky s avokádem – postup přípravy

Červenou řepu a oloupané, nakrájené avokádo rozmixujte. Opepřete a osolte dle Vaší chuti. Následně nakrájejte okurku na silnější plátky. Na každý plátek okurky dejte malou lžičku rozmixované směsi a dozdobte petrželkou a kouskem kapie.

Kanapky z mozzarelly

Ingredience

  • 250 g mozzarelly
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • čerstvý rozmarýn na ozdobu

Ingredience na marinádu

  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce nasekané ploché petrželky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky italského koření
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Kanapky z mozzarelly – postup přípravy

Veškeré suroviny pro přípravu marinády promíchejte. Na stejně velké kousky nakrájejte sýr a vše dejte do dobře uzavíratelné nádoby. Přelijte marinádou, promíchejte, nádobu uzavřete a nechejte po dobu 24 hodin marinovat. Na kostku sýra pak položte kousek dobře okapaného rajčete, ozdobte kouskem rozmarýnu a zapíchněte ozdobné párátko.

Kanapky se sušenými rajčaty

Ingredience

  • tmavá bageta
  • parmazán
  • rukola nebo listový salát
  • sušená rajčata v oleji

Kanapky se sušenými rajčaty – postup přípravy

Sušená rajčata naložená v oleji nechte nejprve okapat. Poté je podélně rozkrojte na plátky a připravte tmavou bagetu. Bagetu si nakrájejte na půlcentimetrová kolečka a mírně zakápněte olejem z rajčat. Na vrch dejte kousek rukoly a plátek sušeného rajčete. Dle chuti dozdobte hoblinami z parmazánu.

Ovocné jednohubky

Ingredience

  • hroznové víno
  • jahody
  • kiwi
  • ozdobná napichovátka
  • rozpuštěná čokoláda

Ovocné jednohubky – postup přípravy

Veškeré ovoce důkladně opereme. Na napichovátka napícháme jahody, hrozny a nakrájené kiwi. K takto připraveným ovocným jednohubkám servírujeme rozpuštěnou horkou čokoládu, do které se připravené jednohubky namáčejí.

Kiwi kanapky

Ingredience

  • 5 ks kiwi
  • 250 g mozzarelly
  • 20 lístků baby špenátu
  • čerstvě mletý pepř
  • 20 lžiček jadérek granátového jablka

Kiwi kanapky – postup přípravy

Kiwi oloupejte a nakrájejte na 4 plátky. Mozzarellu nakrájejte na dvacet proužků. Na každý plátek kiwi položte mozzarellu a na sýr dejte lžičku jadérek granátového jablka. Posypte jemně pepřem a ozdobte lístkem baby špenátu.

canapes

Recepty na další silvestrovské občerstvení

Rychlé pečivo z listového těsta

K přípravě budete potřebovat jen v obchodě koupené listové těsto, vejce, koření a případně kousky oříšků, sýra na dozdobení. Těsto rozválejte si jej na placku silnou cca půl centimetru. Z této placky pak vykrajujte malé tvary vykrajovátky na cukroví – stromečky, hvězdy, srdíčka, čtverce nebo jednoduché tyčinky. Takto vykrájené a připravené tvary potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte dle fantazie například kmínem, pizza kořením, hrubozrnnou solí, sezamovými semínky, kousky oříšků, strouhaným sýrem apod. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Domácí slané mandle

Mandle vložte do vroucí vody a po vytažení je oloupejte a osušíte. Poté je vložíte do oleje – na 100 gramů mandlí dvě lžíce oleje a nechejte tak asi 30 minut. Dobře okapané mandle dejte na pánvičku nebo pekáč a opražte dorůžova. Hotové ještě promíchejte se solí a můžete podávat.

Cukrové pražené mandle se skořicí

Nejprve míchejte na plotně 250 g cukru s 1/8 litru vody až k zežloutnutí. Přisypte čtvrt kila neloupaných mandlí, přisypte trochu skořice a míchejte do doby, než se cukr nabalí na mandle. Nakonec přidejte ještě 20 g převařeného másla, zamíchejte a vsypte do jiné nádoby. Tu na chvíli přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.

Cibulový koláč – Quiche

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • 350 – 450 g strouhaného sýra
  • 250 g slaniny, na kostičky nakrájené
  • 500 - 750 g nahrubo nasekané cibule
  • 2 vejce
  • 1 kysaná smetana
  • sůl, pepř, mletý kmín

Cibulový koláč – postup přípravy

Listové těsto si rozválejte na obdélník, který položíte na plech. Na pánvi rozškvařte slaninu, přidejte cibuli a smažte do mírně zlatova. Směs dosolte, opepřete a okmínujte dle Vaší chuti a nechte vychladnout. Dvě vejce a zakysanou smetanu promíchejte se slaninovo-cibulovou směsí a potom ji na plát těsta směs rozetřete. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200-220°C. Když začne těsto zlátnout, posypte strouhaným sýrem a nechejte dopéct.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.