Silvestr bez jednohubek jako by nebyl. Víme, jak připravit to nejlepší občerstvení!

Silvestr bez jednohubek jako by nebyl. Víme, jak připravit to nejlepší občerstvení!

Silvestr je potřeba řádně oslavit, a to nejen alkoholem, ale i jídlem. Kdo by si dokázal představit oslavy příchodu nového roku bez jednohubek? U nás pravděpodobně nikdo. Jedná se o jednoduchý a chutný pokrm, se kterým si však můžete vyhrát.

Čtěte také:

Kanapky na Silvestra 5x jinak s přípravou do 20 minut

Zkuste letos popustit uzdu své fantazie a místo obyčejných česnekových jednohubek připravit na občerstvení i něco originálnějšího, co nadchne každého milovníka dobrého jídla. Tak jdeme na to, ať se můžete olizovat až za ušima.

Kde se vzaly jednohubky?

Skvělé označení pro pokrm, který je tak akorát velký, že se nám vleze najednou do úst. Dělá se z malých kousků chleba, baget, rohlíků, ale i vek. Existuje celá řada receptů na tyto malé chuťovky, které jsou nejen u nás tak oblíbené. Nejčastěji je jednohubka namazaná pomazánkou a nechybí různé druhy salámů, sýrů, ovoce i zeleniny.

Často se podávají se zapíchnutými párátky, aby se snadno nabíraly a dávaly do úst. Poprvé se objevily již ve středověku, nejvíce se rozšířily po 2. světové válce za časů početných banketů a koktejlů.

Silvestr vyžaduje dokonalé občerstvení

Na oslavu příchodu nového roku je potřeba se dobře připravit. Především hospodyňky se ohání v kuchyni a předhání v tom, kdo nachystá lepší chlebíčky nebo jednohubky. Pokud nechcete dlouze vyvařovat anebo nechcete mít hluboko do kapsy, pak je příprava jednohubek ideální volbou.

Neomezujte se však jen na známou klasiku jako jsou česnekové pomazánky, vlašský a pařížský salát nebo sýrové pomazánky. Zkuste si letos vyhrát a připravit občerstvení trochu jinak. Každý recept vám zabere pár minut a hosté se o vámi připravené dobroty jen poperou.

Jednohubky na deset různých způsobů

Máme pro vás několik skvělých tipů, díky kterým budete hvězdou jakéhokoliv silvestrovského večírku. Okouzlit můžete hosty třeba avokádovými, lososovými nebo netradičními jednohubkami v podobě masových kuliček. A nebojte, naše recepty jsou zdravé a některé dokonce i skvělé pro vegany a vegetariány.

1.      Jednohubky s avokádem

avokadova-pomazanka silv

Ingredience

  • 400 g lučiny
  • 1 avokádo
  • citrónová šťáva
  • sůl a pepř
  • plátky šunky (ideálně prosciutto)

Lučinu dáme do misky a pořádně rozmačkáme anebo vyšleháme. Avokádo oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme lžičku citronové šťávy, osolíme a opepříme. Přimícháme k lučině. Hotovou pomazánku natřeme na plátky bagety a na každou jednohubku položíme plátek šunky, nejlépe prosciutto. Můžeme také dozdobit baby špenátem nebo rukolou.

Tip! Pokud na jednohubku nedáte šunku, máte skvělou variantu i pro vegany a vegetariány.

2.      Občerstvení se sušenými rajčaty a parmskou šunkou

sušená rajčata

Ingredience

  • sušená rajčata
  • čerstvá rajčata
  • rukola
  • balsamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • parmezán
  • stroužek česneku
  • parmská šunka

Čerstvá rajčata nakrájíme najemno. Rukolu opláchneme a osušíme. Rajčata dáme do misky, promícháme se solí a pepřem, přidáme balsamikový ocet a olivový olej. Nastrouháme parmezán a dáme na chvíli do chladu.

Poté nakrájíme bagetu na plátky, opečeme a potřeme česnekem. Namažeme rajčatovou směsí a navrch položíme plátek parmské šunky a kousek sušeného rajčete.

3. Hermelínové jednohubky s brusinkami

Ingredience

  • tmavý toustový chléb
  • hermelín
  • zavařené brusinky
  • chilli paprička
  • rukola
  • smetana

Každý plátek toustového chleba rozkrájíme na 4 stejné čtverce a zlehka je opečeme na pánvi z obou stran. Do misky dáme brusinky, smetanu, chilli papričku a rozmixujeme do hladka. Každý čtvereček toustového chleba potřeme připravenou pomazánkou, ozdobíme rukolou a kostkou hermelínu.

Tip! Místo toastového chleba můžeme nakrájet na podélné plátky salátovou okurku.

4. Lososová pochoutka jednou do pusy

Ingredience

Lososa nejprve nakrájíme na kostky. Mírně je osolíme a ze všech stran obalíme v sezamu. Zprudka lososa opečeme ze všech stran. Uvnitř musí totiž zůstat losos krásně růžový a šťavnatý. Kostky lososu ozdobíme nahoře trochou majonézy. Okurku očistíme a nakrájíme na malinkaté kostečky. Kostečky smícháme s nadrobno nakrájenými chilli papričkami. Chilli s okurkami položíme na vrchol majonézy. Celou kostku lososa dáme na malé plátky rozmarýnového krekru nebo rýžového chleba.

5. Občerstvení s uzeným masem

Ingredience

  • 1 jablko
  • křen
  • 200 g kvalitního uzeného masa
  • pažitka

Nastrouháme jablko a křen a dobře promícháme. Nakrájíme bagetu a potřeme ji připravenou směsí. Navrch dáme kousek uzeného masa a dozdobíme pažitkou.

6. Masové kuličky

masove-kulicky-z-mleteho-masa

Ingredience

  • stroužek česneku
  • slanina
  • cibule
  • lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 500 g mletého hovězího masa
  • pepř a sůl
  • 1 vejce
  • jablko
  • celer
  • mrkev
  • citrónová šťáva
  • med

Cibuli a slaninu nakrájíme najemno. Stroužek česneku prolisujeme. Na pánvi pak cibuli i slaninu orestujeme. V misce promícháme mletá masa, osolíme, opepříme, přidáme vajíčko, česnek a dobře promícháme. Dáme do lednice a necháme alespoň ¾ hodiny.

Jablko, celer a mrkve oloupeme a nastrouháme. Přidáme citronovou šťávu a dosladíme medem. To promícháme s orestovanou slaninou a cibulí.

Z lednice vytáhneme masovou směs a vytvarujeme malé kuličky. Opečeme je v oleji na pánvi. Hotové kuličky poté ozdobíme připravenou směsí a podáváme.

7. Sušené švestky ve slanině

sušené svestky

Ingredience

Švestky dáme do misky a polijeme jednou decí portského vína. Necháme asi 20 minut odležet. Do každé švestky poté vmáčkneme doprostřed oříšek a obalíme plátkem slaniny. Propíchneme párátkem a na sucho opečeme zprudka na pánvi.

8. Nivové kuličky

Ingredience

  • 200 g sýru Niva
  • 100 g másla
  • hroznové víno
  • pažitka
  • 50 g taveného sýra

Plíšňový sýr nastrouháme a necháme změknout máslo. Hrozny omyjeme a osušíme. Pažitku najemno nakrájíme. Změklé máslo poté s trochou soli ušleháme do pěny. Přidáme k tomu tavený sýr a nastrouhanou Nivu. Vše pořádně promícháme. Vezmeme hroznové víno a obalíme ho do sýrové pomazánky. Vše obalíme v najemno nakrájené pažitce. Kuličky necháme v lednici odležet.

Tip! Nivové kuličky můžete lehce posypat mletou červenou paprikou.

9. Jednohubka s mozzarellou bez pečiva

Jednohubka však může být také bez pečiva. Stačí nakrájet na plátky okurek. Na párátko napíchneme mozzarelovou kuličku, kterou si před tím obalíme v najemno nakrájené pažitce. A takových variací můžete udělat hned několik, ve fantazii se totiž meze nekladou.

10. Jednohubky mohou být i sladké

Chuťovky nemusí být jen slané, ale můžete si připravit také sladké varianty. Velice oblíbené jsou ty banánové. Jsou skutečně snadné na přípravu a pomáhat vám mohou i děti. Hlavně i nich je tato pochoutka top.

Ingredience

  • 1 banán
  • čokoláda na vaření
  • piškoty
  • ztužený tuk

Čokoládu na vaření si rozehřejeme ve vodní lázni společně se ztuženým tukem. Oloupeme banán a nakrájíme ho na stejně tlusté plátky. Mezi dva piškoty vložíme jeden plátek banánu a propíchneme párátkem. Poté namáčíme v čokoládové lázni a dáme ztuhnout do lednice.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?