Protikvasinková dieta – co jíst a co ne, abyste se zbavili kvasinek
Ženy znají kvasinky jako příčinu nepříjemných intimních potíží, především výtoků a svědění pochvy. Kvasinková infekce však způsobuje řadu dalších obtíží včetně dýchacích a zažívacích. Rozeznejte problémy s kvasinkami včas a neprodlužujte svoje trápení. Řešením je protikvasinková dieta – recepty, jak na ni, najdete v tomto článku.
Kvasinky – příznaky
Kvasinky má v těle každý z nás a pokud je tělo v rovnováze, nijak nám neškodí. Pokud ale dojde k jejich přemnožení, způsobují kvasinkovou infekci, a tím řadu zdravotních potíži. Patří mezi ně mimo jiné:
- únava, nespavost
- časté nemoci, oslabený imunitní systém
- špatné trávení, zácpa, průjem, nadýmání
- bolesti kloubů
- problémy se zuby a špatným dechem
- senná rýma, astma
- poruchy soustředění a potíže s pamětí
- opakované záněty močových cest
Protikvasinková dieta – čemu se musíte vyhnout?
Kvasinky milují jednoduchý cukr, který potřebují pro své množení. Jejich růst podporují i potraviny s obsahem bílé mouky. V boji proti kvasinkám nám nepomáhá ani přítomnost konzervantů ve stravě. Z nepotravinových zdrojů jsou příčinou přemnožení kvasinek slabá imunita, antibiotika a jiné léky a silný stres.
Zakázané potraviny
- sladkosti, cukr, sladidla včetně medu, sladké nápoje
- bílé pečivo – kvůli obsahu bílé mouky a také droždí
- těstoviny
- mléko, plísňové sýry
- kvasný lihový ocet a potraviny, které ho obsahují – kečup, majonéza, hořčice, nakládaná zelenina
- veškeré polotovary a potraviny obsahující konzervanty
- kávu, černý čaj a alkohol
- většinu ovoce, a to především sušené, mražené i konzervované
- džusy a ovocné šťávy
- sladkou zeleninu
- sóju a výrobky z ní jako je tofu nebo tempeh
- uzeniny, uzené ryby, paštiky
- kukuřici, arašídy, pistácie
- houby – žampiony, hlíva
- ostrá jídla
- glutamát sodný
Povolené potraviny
Důležitý je dostatečný příjem tekutin, minimálně 2 litry denně, ve formě čisté vody, bylinkových čajů a povolená je také cikorka. Z potravin můžete jíst následující potraviny, které protikvasinková dieta schvaluje.
- bezlepkové obiloviny – pohanku, quinou, oves, jáhly
- ryby a maso, především krůtí, jehněčí a hovězí
- méně sladkou zeleninu – česnek, cibuli, špenát, papriky, červenou řepu, avokádo a další
- kvašenou zeleninu – např. kyselé zelí, kvašené okurky
- v omezeném množství kyselejší ovoce
- fermentované mléčné výrobky – kefír, bílé jogurty
- vajíčka
- celozrnnou rýži
- oříšky kromě arašídů a pistácií
- dýňová semínka, chia
- vlákninu – psyllium, lněná semínka
- ze sladidel xylitol a stévii
- chlorellu, spirulinu, mladý ječmen
K ochucení můžete použít například sůl, citronovou šťávu, neupravený jablečný ocet, bylinky, papriku, skořici a některé oleje – olivový, kokosový, sezamový a lněný.
Protikvasinková dieta – co byste ještě měli vědět
Protikvasinková dieta trvá 3 - 6 měsíců. První část diety je nejvíc přísná, stále vám ale máte k dispozici velké množství potravin, které můžete konzumovat. Mějte na paměti, že kvasinky se budou bránit a vysílat do vašeho mozku signály, abyste doplnili cukr pro jejich růst – budete tak mít zvýšenou chuť na sladké. O to důležitější je vydržet, po čase se chutě zmírní.
Podstatný je také dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu, odpočinek a vyhýbání se stresu. Přibližně po 4 týdnech a zlepšení příznaků můžete začít opatrně postupně zařazovat do svého jídelníčku vybrané potraviny – například ovoce nebo malé množství žitného kváskového chleba – a sledovat, jestli se příznaky nevrátí.
Je nutné mít na paměti, že pokud se jednou vrátíte ke stravě bohaté na cukr a bílou mouku, mohou se také vrátit vaše potíže s kvasinkovou infekcí.
Jak ještě můžete podpořit úspěšnost diety
Zaměřte se na svou střevní mikroflóru – pomůže jí dostatečný příjem vlákniny a pitný režim. Neobejdete se bez konzumace potravin s probiotickými účinky, mezi něž patří jogurt, kefír, brynza nebo třeba kysané zelí.
V boji proti kvasinkám můžete také využít:
- aloe vera
- skořici, zázvor a lékořici
- kokosový olej
- jablečný ocet
- extrakt z grapefruitových semínek
- čaj lapacho
Diskuse k článku