
Týká se i vás laktózová intolerance? Víme, jak si s ní poradit
Laktózová intolerance je běžný problém, který postihuje stále více lidí. Je to stav, kdy tělo nedokáže zpracovat laktózu, což vede k nepříjemným trávicím potížím. Naštěstí není nutné se mléčných výrobků v jídelníčku zcela vzdát. Existuje mnoho způsobů, jak laktózu “obejít” a stále si užívat výživné a chutné pokrmy.
Pokud máte po konzumaci mléka nebo mléčných produktů bolesti břicha, nadýmání nebo průjem, může jít o laktózovou intoleranci. Příznaky se objevují často do půl hodiny požití laktózy a mohou přetrvávat až tři dny. Intolerance se může objevit v jakémkoli věku a závisí na množství laktózy, kterou zkonzumujete, i na schopnosti těla produkovat trávicí enzymy. Laktózová intolerance navíc může negativně ovlivňovat vstřebávání dalších živin.
Laktózová intolerance není nic výjimečného
V některých zemích trpí laktózovou intolerancí až 75 % dospělých. Tento stav vzniká, když tělo nedokáže správně trávit laktózu kvůli nedostatku enzymu laktázy. Pokud tělo tento enzym neprodukuje dostatečně, laktóza zůstává nerozbitá v tenkém střevě, váže vodu a urychluje průchod střevem. V tlustém střevě je pak rozkládána bakteriemi, což ve výsledku způsobuje nadýmání, pocity tlaku, bolesti břicha, průjem nebo zácpu. Schopnost štěpit laktózu se u lidí začíná snižovat kolem druhého roku života, kdy tělo začíná produkovat méně laktázy. V některých vzácných případech se mohou narodit děti, které tento trávicí enzym nevytvářejí vůbec.
Jak ovlivní život intolerance laktózy?
Laktační neboli poporodní psychózu je nutné léčit včas a za pomoci blízkých
Mandlové mléko, rýžové mléko, kokosové mléko,... Znáte rostlinná mléka a jejich benefity?
Laktózová intolerance: Kozí nebo kravské mléko?
Hovoří se o tom, že kozí mléko je pro osoby s laktózovou intolerancí lepší. Jak to je ale ve skutečnosti? Kravské i kozí mléko obsahují laktózu, která může lidem s intolerancí způsobovat problémy. Kozí má sice nižší obsah laktózy než kravské, což může některým lidem usnadnit jeho trávení, avšak není zárukou, že bude tolerováno každým. Kozí mléko také obsahuje přibližně 5 až 8krát více oligosacharidů než kravské mléko.
Tyto látky mohou fungovat jako přirozená prebiotika, která ovlivňují složení střevní mikroflóry. Obě mléka ovšem obsahují laktózu, kterou tělo musí štěpit pomocí enzymu laktázy, jejíž produkce se může s věkem snižovat. Pro osoby s intolerancí může být lepší volbou rostlinné alternativy, například mandlová, sójová nebo ovesná mléka, která laktózu neobsahují a a jsou šetrnější k trávení.
Laktózová intolerance: Není třeba vynechávat mléčné produkty
Lidé s laktózovou intolerancí mohou lépe snášet fermentované mléčné výrobky. Tedy ty, které prošly procesem mléčného kvašení. Tento proces přirozeně snižuje obsah laktózy o 20–30 % a zároveň zlepšuje stravitelnost těchto produktů, přičemž vápník v nich obsažený je lépe vstřebatelný. Sáhnout ale můžete i po bezlaktózových produktech, které jsou dnes už běžnou součástí sortimentu v obchodech.
Pomohou u laktózové intolerance trávicí enzymy?
U některých lidí s laktózovou intolerancí může užívání trávicích enzymů, včetně laktázy, pomoci zmírnit příznaky. Laktáza je enzym, který rozkládá laktózu na jednodušší cukry, které jsou snad lépe stravitelné. Před konzumací mléčných produktů lze užít doplňky stravy s tímto enzymem, což může umožnit toleranci malého množství laktózy. Je důležité si uvědomit, že účinnost těchto reakcí závisí na individuálních potřebách a závažnosti intolerance. Produktů na trhu je v tomto směru celá řada, pokud si nejste jistí, po kterém sáhnout, poraďte se ideálně s farmaceutem.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku