Alergie na mléko, intolerance lepku a laktózy. Jak s nimi zatočit?
Potravinové alergie a intolerance dovedou pěkně potrápit. Mezi nejčastější z nich patří alergie na bílkovinu kravského mléka, nesnášenlivost laktózy a nesnášenlivost lepku čili celiakie. Jak se vyznat v potravinových alergiích, jaký je rozdíl mezi alergií a nesnášenlivostí a hlavně – dá se s tím vůbec něco dělat?
Potravinová alergie, nebo intolerance?
Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a nesnášenlivostí? Alergie a nesnášenlivost neboli intolerance se od základu liší svými projevy, příčinami i následky. Také se jinak diagnostikují. Další označení alergií a intolerancí bývá jako pravé a nepravé alergie. To ale vůbec neznamená, že by nepravá alergie, tedy intolerance či nesnášenlivost, byla méně závažná. Alergie se všemi svými projevy odpovídá přehnané imunitní reakci organismu, příznaky alergie probíhají poměrně rychle a v některých případech člověku hrozí také anafylaktický šok.
Nesnášenlivost neboli intolerance mívá zase pomalejší projevy a její příznaky nepoznáte hned. U těchto nepravých alergií nejde o pravou alergickou reakci, ale o nepříjemné příznaky, které jsou důkazem toho, že v těle všechno nefunguje správně, což bývá důsledkem narušeného imunitního systému a přemíry jednostranné stravy. Nejčastěji jde o nedostatek některých enzymů, poškození střev a podobně.
Mezi typické a časté potravinové alergie patří alergie na bílkoviny, například alergie na bílkovinu kravského mléko nebo alergie na vaječnou bílkovinu. V případě intolerance se nejčastěji jedná o nesnášenlivost laktózy nebo nesnášenlivost lepku čili závažnou celiakii. Pojďme si tyto alergie a intolerance představit blíže.
Alergie na mléko – příznaky
Alergie na mléko se objevuje nejčastěji u dětí v kojeneckém a batolecím věku, ale také později u dospělých. Mezi typické příznaky alergie na mléko patří atopický ekzém různé intenzity, ale i kopřivka, úporné svědění kůže, otoky jazyka, rtů, obličeje, úporné průjmy a bolesti břicha, kašel, otoky hrdla, astmatický záchvat, dušnost, zvracení, pálení jazyka a pálení žaludku, někdy jen zvýšená tvorba hlenů, časté infekce dýchacích cest, trávicí problémy, mírnější atopický ekzém nebo pálení jazyka a bolesti v krku.
A co je příčinou alergie na mléko? Jedná se o alergii na mléčnou bílkovinu – kasein. Tyto potíže nelze brát na lehkou váhu, alergie by se mohla časem zhoršovat. Proto je vždy nejlepší vysadit všechny mléčné produkty z jídelníčku, a to i stopy mléka. Je nutné číst etikety a dodržovat striktní bezmléčnou dietu.
Nesnášenlivost laktózy a jak se projevuje
Jinak je tomu ale v případě nesnášenlivosti laktózy. V tomto případě mléčná bílkovina kasein nevadí. Vadí však mléčný cukr – laktóza, a to proto, že v těle nemáme dostatek enzymu laktázy, který laktózu odbourává. Následkem pak nevzniká alergická reakce po požití mléka, ale dochází k úporným průjmům, protože organismus nedokáže mléčný cukr strávit. Nesnášenlivost laktózy často souvisí také s chronickým zánětlivým onemocněním střev – Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou.
Průjmové koliky a bolesti břicha ale můžeme mít i po cukrovinkách a dalších produktech, které přímo obsahují laktózu, nejen po požití mléka. Sýry a jogurty obvykle tolik nevadí, protože prochází procesem fermentace, který už pomáhá mléčný cukr zpracovávat. Navíc existují také bezlaktózové mléko nebo bezlaktózové mléčné produkty, v nichž je laktóza již rozštěpená, proto lidem s nesnášenlivostí laktózy neublíží. Při těchto potížích tedy není potřeba se mléčných výrobků zcela vzdát jako je tomu v případě alergie na mléko.
Nesnášenlivost lepku – celiakie
Častým onemocněním, při kterém je potřeba již doživotně dodržovat bezlepkovou dietu, je celiakie. Jedná se o nesnášenlivost lepku obsaženého v běžných obilovinách. Na rozdíl od alergie na lepek či na konkrétní obilovinu, kdy můžeme mít po požití běžnou alergickou reakci, spočívá nesnášenlivost lepku opět v tom, že tělu chybí enzymy potřebné k trávení a zpracovávání lepku. Díky tomu lepek poškozuje sliznici střeva, což je nebezpečný proces, při kterém také dochází k poruchám vstřebávání potřebných živin. Celiakie se diagnostikuje nejen z krve, ale prokazatelnější je biopsie tenkého střeva, při které se zjišťuje, zda dochází k poškozování střevní sliznice.
S ohledem na všechna tato vyšetření pak dochází k doživotní diagnóze celiakie a nutnosti dodržovat striktní bezlepkovou dietu. Celiakie má různorodé příznaky, mezi ty hlavní patří průjmy s příměsí hlenu a krve, kašovité stolice s nestrávenými zbytky tuku, kožní vyrážky, hubnutí a mnohé potíže jako následek poruchy vstřebávání základních živin, minerálů a vitamínů, nervové poruchy a případně i další přidružené potravinové alergie a intolerance, případně také histaminová intolerance. Při histaminové intoleranci v těle chybí enzymy, které odbourávají z těla přebytky histaminu a díky tomu dochází k mnoha nepříjemným nepravým alergickým reakcím po požití určitých potravin.
Jak zvládat potravinové alergie a nesnášenlivosti?
Co se s tím vším dá dělat? Dají se potravinové alergie a nesnášenlivosti vyléčit? Jaká je kromě diety podpůrná léčba?
V prvé řadě je nutné dát si do pořádku střeva, s čímž nám může pomoci jak informační preparát Imunokomplex od firmy Marion, tak tobolky pro obnovu správné střevní mikroflóry Anti-Anti B. Mezi skrytými příčinami alergií často bývají usazené toxiny z vnitřního prostředí, proto je vždy na prvním místě důkladná a důsledná detoxikace.
Velice prospěšný vám může být detoxikační preparát Meta, jehož úkolem je přesně vychytat a odbourat z organismu toxické metabolity jakými jsou lepek (gluten), kasein, laktóza a spousta dalších organických látek. V neposlední řadě můžete také vyzkoušet přípravek Himin, který pomáhá snižovat hladinu histaminu v těle a podílí se na jeho správném odbourávání.
Diskuse k článku
Markét