Bez černý
Bez černý – vzhled
Černý bez (Sambucus nigra) je rozložitý keř původem z Kavkazu. Má podlouhlé, vejčité listy a kvete od května do června. Květy v podobě trsů drobných žlutobílých kvítků mají intenzívní vůni. Plody jsou černé kuličky velikosti 3-6 mm a zrají v srpnu. Tento keř lze u nás běžně najít na okrajích cest, v lese, podél řek a potoků, v zahradách.
Co bez černý obsahuje
Bez černý má řadu léčivých účinků. K přípravě léčivých směsí se používají všechny části keře, i kořen. Květy obsahují vitamin C, kyselinu jablečnou, octovou a valerovou, dále silice, třísloviny glykosidy a slizy. Plody obsahují také vitamin C, vitamin A a vitaminy skupiny B, kyselinu panthotenovou, kyseliny, cukry, pekti. V listech se nachází pryskyřice, vápník, glykosidy, sambunigrin, sambucin.
Léčivé účinky bezu
Černý bez působí proti skleróze a regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu. Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, angíně, pomáhá na horečku, kašel a chrapot, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Mladé výhonky ve formě obkladu se používají při dně, revmatismu a onemocnění šlach. Odvary a koupele z bezu využijeme také při migrénách, svalových bolestech a ischiatických bolestech.
Bez černý – recepty z květů
Sirup z květů černého bezu I.
40 květů černého bezu, 1,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 50 g kyseliny citronové
Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Omyté květy vložíme do 5ti litrové sklenice, proložíme je na kolečka (i s kůrou) nakrájenými citrony. Zalijeme studenou cukrovou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Sklenici uložíme na 3 dny do chladu a temna, každý den se sklenicí zakroužíme. Po 3 dnech obsah přecedíme přes plátýnko a květy vymačkáme. Plníme do lahví.
Sirup z květů černého bezu II.
40 květů černého bezu, 4 citrony, 4 kg cukru, 40 g kyseliny citronové, 4 l vody, přípravek proti plísni
Do vody nasypeme kyselinu citronovou a převaříme. Necháme vychladnout a přidáme květy bezu s citrony nakrájenými na kolečka i s kůrou. Necháme stát do druhého dne (24 h). Pak scedíme, přidáme cukr a pozvolna zahříváme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidáme přípravek proti plísni. Pijeme vychlazené, zředěné s vodou nebo se sodovkou.
Sirup z květů černého bezu III.
15 květů bezu, 40 g kyseliny citronové, 2 citrony, 2 l vody, 2,5 kg cukru, 1 balíček Petolu
Květy zalijeme vodou, přidáme kyselinu citronovou a citrony nakrájené na kolečka. Necháme 3 dny uležet. Poté přecedíme, přisypeme cukr a zahřejeme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Do sirupu přidáme rozvařený petol. Můžeme slévat do lahví.
Limonáda z květů černého bezu I.
5 květů bezu, 3 l vody, 1 citron, 500 g cukru, 1 kostka droždí
Do vody vložíme květy, cukr, droždí a půlku citronu nakrájeného na kolečka, z druhé půlky vymačkáme do vody šťávu. Odstavíme na 7 dní do tepla, poté přecedíme a sléváme do lahví. Zazátkujeme a odstavíme na 14 dní do chladu. Potom můžeme pít.
Limonáda z květů černého bezu II.
20 květů bezu, 2 citrony, 4 l vody, 700 g cukru
Vodu převaříme a necháme zchladnout. Poté do ní nasypeme květy bezu, cukr a šťávu z citrónů. Přikryjeme a necháme 14 hodin louhovat. Přecedíme a necháme ještě 14 dní odstát. Poté můžeme užívat. Podáváme vychlazené.
Limonáda z květů černého bezu III.
15 květů bezu, 1 l vody, 1 kg cukru, 200 ml octa, 3 citrony
Svaříme vodu s cukrem a octem, necháme vychladnout. Přidáme květy bezu a citrony nakrájené na kolečka. Necháme odstát 3-4 dny na slunci, potom scedíme. Pijeme vychlazené.
Limonáda z květů černého bezu IV.
10 květů bezu, 2 citrony, 4 l vody, 800 g cukru krystal
Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Květy vložíme do 5ti litrové sklenice, přidáme vypeckovaný citron nakrájený na kolečka a zalijeme cukerným roztokem. Sklenici uzavřeme celofánem, do kterého silnější jehlou propícháme dírky. Sklenici odstavíme 12 dní na teplém a slunečném místě. Poté ještě necháme odstát několik dní v temnu a chladu. Scedíme a slijeme do lahví.
Neslazená limonáda z květů černého bezu
15 květů bezu, 10 l vody, ¾ l vinného octa, 1 citron
Převaříme vodu a necháme vychladnout. Vodou přelijeme květy, přidáme ocet a na kolečka nakrájený odpeckovaný citron. Směs slijeme do 5ti litrových sklenic a přikryjeme plátýnkem. Necháme 9 dní stát při pokojové teplotě. Každý den 2 x nápoj promícháme. Po 9 dnech přecedíme přes vyvařené plátno a stočíme do lahví. Pořádně zazátkujeme a necháme ještě 10 dní odstát v chladu a temnu. Pijeme vychlazené.
Čaj z květů černého bezu
Nasušená květenství černého bezu přelijeme půl litrem vroucí vody a vaříme 3 minuty. Necháme odstát, dokud květy neklesnou ke dnu. Můžeme dosladit medem, slazený čaj je však mírně projímavý. Pijeme teplý několikrát denně.
Bez černý – recepty z plodů
Bezinkový likér
Tento sladký lahodný likér je nejen chuťové velice příjemný, ale také zdraví prospěšný. Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. K léčbě se užívá 1 malá sklenka denně před spaním. Plody bezu černého obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.
Bezinkový likér – Ingredience
- Bez černý – zralé plody 5 l
- Cukr 2 kg
- Káva instant 4 lžíce
- Rum (nebo Vodka) 1 l
- Citron 2 ks nebo kyselina citronová
- Hřebíček
- Voda 5 l
Postup přípravy bezinkového likéru
Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka nebo kyselinu citronovou podle chuti a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut. Přecedíme, a vymačkáme přes plátno zbytek šťávy z povařených plodů. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce), rozmíchanou v malém množství vody, nebo hrnek silné turecké kávy (zcezené). Ochutnáme, dochutíme popř. ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Mícháme, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr Rumu nebo Vodky. Slijeme do čistých láhví a uložíme v chladu a temnu. Podáváme vychlazené s ledem.
POZOR! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.
Další recepty z černého bezu
Čaj z plodů
Užívá se při nachlazení.
Příprava: 1 lžička sušených plodů se zalije čtvrt litrem vroucí vody. Necháme odstát 15 minut, poté přecedíme a pijeme.
Sirup na trojklaný nerv I.
1 lžíce sušených bezinek, 6 lžic vlažné vody, 10 kapek alkoholu. Všechno smícháme a necháme louhovat do druhého dne. Užíváme 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců.
Sirup na trojklaný nerv II.
Bezinky (černé kuličky) rozvaříme, vymačkáme, přidáme umělé sladidlo a 30 minut vaříme. Poté slijeme do malých sklenic a sterilujeme. Užíváme denně 1-3 lžičky.
Čaj z listů
Čistí krev, pomáhá při vodnatelnosti
Příprava: 8 listů nakrájíme a povaříme 10 minut ve čtvrt litru vody.
Diskuse k článku