Díky správnému mražení potravin si dopřejete sezónní suroviny po celý rok

Díky správnému mražení potravin si dopřejete sezónní suroviny po celý rok

Nekvalitní nebo pomačkaná zelenina rozhodně do mrazáku nepatří, stejně tak maso těsně před vypršením trvanlivosti, nebo párky, vařená vejce a výrobky s majonézou.

Jednotlivé potraviny mrazíme vždy v oddělených boxech, jinak by přijímaly chuť okolních surovin. Používáme krabičky, potravinářskou fólii, speciální uzavíratelné sáčky, mikrotenové pytlíky. Vhodné je také mít zamraženou potravinu vždy opatřenou štítkem s názvem potraviny a datem zamražení.

Mrazit můžete například i čerstvé bylinky, a to nasekané v tvořítku na led s vodou nebo olejem. Po vymrznutí je z tvořítka jednoduše vyklepnete a uložíte do sáčku.

Zmrazit lze i sýr, avšak po rozmražení je takovýto sýr vhodný nikoliv k přímé konzumaci, ale spíše k vaření, na pizzu apod.

Pro uchovávání potravin v mrazáku je potřeba, aby teplota v něm dosahovala alespoň minus 18 °C. V čase potřeby stačí potravinu jen vyndat a rozmrazit.

Hlavní zásady správného mražení potravin

  • Potraviny zamrazujeme čerstvé.
  • Ze sáčku před samotným mražením odstraníme všechen přebytečný vzduch.
  • Zmražení by mělo být co nejrychlejší.
  • Jednou rozmražené potraviny už nezamrazujeme.
  • Potraviny označíme štítkem i datem zamražení.
  • V mrazáku potraviny neskladujeme déle než je doporučeno.

Mražení potravin

Mražení masa

Jednou z nejvhodnějších potravin na mražení je maso. Obsahuje málo vody a tuku a tak je možné ho skladovat až jeden rok. K zamražení je vždy vhodnější maso libové, než tučné. Pokud chcete prodloužit dobu, po kterou můžete mít maso v ledničce, pak z něj odstraňte tukovou vrstvu a rozmražené maso ihned tepelně upravte, nikdy jej opětovně nemrazte.

Mražení ryb

Veškeré ryby by se měly mrazit čerstvé, a to ihned po zakoupení. Před zmražením odstraňte hlavu a ocas ryby, umyjte a důkladně osušte. Rozmrazovat je před pečením a smažením není potřeba.

Mražení hub

Mražené houby se při zpracování chuťově i svojí konzistencí podobají houbám čerstvým. K mražení jsou vhodné všechny lesní houby, podmínkou pro mražení však je že by měly být pevné, mladé a nečervivé. Nejprve houbu řádně očistíme. Před samotným vařením bychom houby měli krátce povařit neboli blanšírovat v osolené vodě. Bez této úpravy jejich skladování zamražením není vhodné, protože jinak v nich mohou zůstat zdraví škodlivé látky. Houby dáme do většího hrnce s menším množstvím vody, necháme v plném varu asi 5 minut, propláchneme, okapeme a necháme vychladnout. Takto připravené houby naporcujeme do sáčků a vložíme do mrazničky.

Mražení ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina patří k nejzmrazovanějším potravinám. Díky mražení si plody z naší zahrady můžeme dopřát i v zimě. Ovoce mrazte v menších baleních tak, abyste ho vždy rozmrazili jen takové množství, které budete aktuálně potřebovat. Rozmražené ovoce už nezamražujte. Skoro všechny druhy zeleniny jsou vhodné k mražení, výjimkou jsou ty, které obsahují velký podíl vody, jsou to například rajčata, hlávkový salát, okurka apod.

Jak správně mrazit jednotlivé druhy ovoce?

Maliny

Před mražením neprat, pouze přebrat, naskládat na podnos, na kterém v mrazničce předmrazíme. Teprve potom maliny nasypeme do sáčků. Takto uchované jsou vhodné na ozdobu dortů, moučníků apod. Chceme-li skladovat maliny přímo do moučníků, pak je nejprve nasypeme do misek či kelímků, zasypeme cukrem (50 gramů cukru na 500 gramů malin). Maliny můžeme takto skladovat po dobu až půl roku.

Meruňky

Protože tyto plody po rozkrojení rychle hnědnou, doporučuje se jejich mražení v cukerném roztoku. Na 1 kilogram ovoce 1/2 litru vody a 300 gramů cukru. Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout, přidáme kyselinu citronovou. Meruňky spaříme horkou vodou, rozkrojíme a oloupeme. Půlky meruněk ponoříme na 1/2 minuty do cukerného roztoku a poté ukládáme do kelímků a zaléváme cukerným roztokem. Meruňky pak můžeme použít na koláče, do koktejlů, na marmeládu apod.

Ostružiny

Ostružiny, které chceme použít na ozdobu, nejprve omyjeme a necháme okapat. Pak v jedné vrstvě naskládáme na podnos a v mrazničce necháme na hodinu předmrazit. Sesypeme do mikrotenového sáčku a uložíme. Ještě zmrzlé užíváme k ozdobě dortů, moučníků a pohárů. Nebo ostružiny mrazíme tak, že ovoce nasypeme do kelímků, zasypeme cukrem (500 gramů ostružin, 100 gramů cukru). Takto zmražené jsou vhodné k přípravě sladkých ostružinových omáček. Zmrazit je můžeme až na půl roku.

Ořechy

I ořechy je možné zmrazit. Jádra oříšků nasypeme do sáčku a uložíme do mrazničky, v mrazničce tyto ořechy vydrží až čtyři měsíce, po rozmražení použijeme třeba do vánočního cukroví.

Rybíz

Všechny druhy rybízu dobře opereme a necháme okapat. Kuličky od stonků pak otrháme, zasypeme cukrem (100 gramů cukru na 500 gramů ovoce). Pokud chceme rybíz později použít přímo do přípravy moučníků, pak jej necukrujeme. Bobulky sesypeme do sáčků a uložíme do mrazničky, kde nám takto nachystaný vydrží až po dobu 10 měsíců.

Švestky

Uchovávat mražením lze pouze ty druhy švestek, které jdou jednoduše oddělit od pecky. Švestky nejprve opereme, vypeckujeme, nasypeme na podnos a necháme po dobu jedné hodiny předmrazit. Švestky přesypeme do sáčků a uložíme do mrazničky. Zmražené ovoce upotřebíme na přípravu moučníků. Švestky, které zamýšlíme do knedlíků, mrazíme nasypané do sáčků celé. Ty nám půjdou vypeckovat částečně rozmražené. Uchováváme je nejdéle po dobu půl roku.

Třešně a višně

Vypeckované a neslazené višně a třešně jsou poté vhodné do koláčů. Vypeckované a pocukrované do nákypů a tvarohových desertů. Celé nevypeckované pak můžeme použít k ozdobě pohárů nebo moučníků. Ovoce se doporučujeme také předmrazit a sesypat do sáčků.

Banán

Banán lze mrazit ve slupce i bez ní. Banány bez slupky vydrží déle, oloupání banánu může být navíc složité, musíte čekat, až rozmrzne a banán poté bývá zcela kašovitý. Oloupané banány nechte na chvíli oddělené od sebe na tácku nebo plechu ztuhnout do mrazáku na 30 minut. Poté vložte do sáčku a do mrazáku.

Správné mražení potravin

Tipy pro mražení potravin

  • Chcete-li zachovat barvu, chuť a vitamín C, pak zeleninu před samotným mražením na chvíli spařte, ponořte ji na cca 3 minuty do vařící vody, rychle ochlaďte pod studenou vodou a nechte okapat.
  • Mrazíte-li maso na plátky, vložte mezi jednotlivé plátky fólii, nepřimrznou k sobě.
  • Potraviny před mražením nesolte ani nekořeňte.

Výhody mražených potravin

  1. Udrží si svoji čerstvost a vitamíny po mnoho měsíců.
  2. Díky mražení potravin máme přístup k sezónním surovinám kdykoliv během roku. Týká se to nejen ovoce a zeleniny, ale i masa. Výlovy ryb a hony zvěře jsou typickou sezónní záležitostí.
  3. Můžeme mít zásoby i exotických potravin, které by bez mražení jinak nebylo možné u nás dostat. Například zmražené mango ihned po sklizni v zemi původu je chuťově něco úplně jiného, než mango „čerstvé" u nás k zakoupení, dozrávající po cestě.
  4. Dobře zásobený mrazák je skvělou rezervou na horší časy, ale i v případě neočekávaných návštěv apod.
  5. Mražené potraviny šetří čas i peníze.
  6. Nakupování ve velkém za výhodné ceny.
  7. Pozitivní vliv na životní prostředí – je možné využít vše, co se urodí.

Do mrazáku rozhodně nepatří!

  1. mléko, zákys, kysaná smetana, jogurt
  2. natvrdo vařená vejce, vařené brambory, pudinky – změní konzistenci
  3. saláty a okurky, zelenina s vysokým obsahem vody
  4. kořeněná jídla, párky, majonéza, saláty – mění strukturu i chuť
  5. kolové a šumivé nápoje – mohou explodovat
  6. tuk mražením žlukne
  7. uzené a konzervované maso, šunka – obsahují soli, které při kontaktu s mrazem pouští vodu
  8. už jednou zmražená a rozmražená jídla

Na co si dát při mražení potravin pozor

  1. Vše, co se vkládá do mrazáku, by mělo mít pokojovou teplotu (potraviny by neměly být horké).
  2. Potraviny výrazně aromatické balte do několika vrstev igelitu, aby od nich nenačichly ostatní.
  3. Zamrazujte jen čerstvé maso, ze kterého odstraníte tuk – zkracuje dobu skladovatelnosti. Maso by nikdy nemělo být ve větším kuse než 1 – 1,5 kg.
  4. Bylinky omyjte, pokrájejte, dejte do tvořítek na led a zalijte trochou vody – zmrzlé je dejte společně do sáčku.
  5. Stejně jako bylinky můžete zamrazit i vývar nebo rajčatové pyré.
  6. Úprava před zmražením: potraviny určené ke zmražení by měly být upraveny stejně, jako byste se je chystali rovnou spotřebovat. Tedy např. mrkev nakrájená na kolečka.
  7. Vzduch kolem potravin, které se chystáme zmrazit, vysušuje. Ty jsou pak omrzlé a mají šedé skvrny.
  8. Značení: to, co jste do mrazáku dali, můžete za pár týdnů zapomenout, označujte tedy každou zamraženou potravinu štítkem s názvem a datem zamražení.


Diskuse k článku

  • Renča Klímová

    08:50 1. 3. 2018 0
    Já nejčastěji zamrazuju pečivo, čerstvé ovoce, zeleninu, bylinky a když není zbytí tak i maso, ale nerada to..
  • zuzka

    08:30 1. 3. 2018 0
    Zamražuju toho poměrně dost - rodiče mívají krůty, takže mě maminka zásobuje domácím krůtím masem a každý rok se koupí prase a je zabijačka, takže zásob z něho je taky hodně. Ušetří nám tím spoustu a spoustu peněz.No a pak zamražuju hodně zeleninu a ovoce. Jak je sezóna, tak je všechno levnější a líp i chutná. Chystám si třeba směsi na polévku, kopr, petrželku, celer nebo mrkev, jahody, lesní ovoce (maliny, borůvky,rybíz) a taky hodně banány. Jo a pak taky houby nebo kopr - milujeme kulajdu,takže toho mám vždycky velké zásoby :D Ještě že máme tak velký mrazák.
  • Lenka Loučná

    12:21 25. 1. 2017 -1
    Díky za pěkný a poučný článek. My doma používáme sáčky do mrazáku a všechny potraviny balíme zvlášť. je to super a hygienické, nikdy bychom nevěřili kolik je v takové lednici, potažmo mrazáku bakterií :)
  • Tomáš Zato

    01:23 6. 12. 2015 0
    Ja mám a bohužel nic moc, Liebherr jsou předražený, hlučný na můj vkus a dokonce mám pochybnosti jestli sedí energetická třída. Nakonec jsem šel do néjaké asijské neznámé značky a za poloviční cenu mám to samé a v pohodě slouží.
    A referencím na značkové mrazáky osobně nevěřím, jsou trapně průhledný - uměle napsané a zaplacené zadavatelem reklamy.

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jan Chaloupka: výkup palet a boxů, Pardubice
Máte k dispozici dřevěné palety,…
Krajcar, s.r.o.: kvalitní koupelnový nábytek
Koupelnový nábytek: skří…
Bezpečnostní agentura Usir Security, Praha 4
Bezpečnostní služby pro soukromé…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...