Ovoce ze zahrádky místo klasických léků. Dopřejte si druhy ovoce, které léčí
Některé ovoce posiluje imunitní systém, jiné je zase skvělé pro očistu těla nebo pro lepší spánek. Často si v tomto směru čteme zajímavosti o cizokrajných druzích ovoce, přitom tu nejlepší lékárničku máme v sezóně na dosah ruky. Ať už jde o borůvky, rakytník, černý bez nebo arónii. I z našeho ovoce si můžete připravit spoustu dobrot a zároveň tak udělat maximum pro své zdraví.
Pro léčebné účely je samozřejmě vždy nejefektivnější konzumace čerstvých plodů, ale i tak se vyplatí udělat si zásoby i na zimní období. Některé plody si snadno nasušíte třeba v sušičce na ovoce, můžete je zamrazit nebo ihned zpracovat, například na džem.
Tradiční ovoce z české zahrádky
Chuti plodů černého rybízu buď okamžitě propadnete, nebo vám zřejmě nikdy nezachutnají. Na zahradě snadno vypěstujeme odrůdy s červenými i žlutými plody, pro léčebné účely se ovšem mnohem více hodí rybíz černý. Plody posilují imunitní systém, uklidňují a zlepšují náladu. Používají se jako prevence paradontózy, protože mají vysoký podíl vitamínu C. Léčebné vlastnosti mají ovšem i listy. Jsou účinné při léčbě onemocnění močových cest, výrazně zlepšují trávení, ale stejně tak je možné je užívat i při nachlazení.
Velká úroda rajčat nebo cuket? Poradíme vám, jak na zpracování zeleniny i ovoce chytře a snadno
Letní ovoce v hlavní roli: Ostružiny a maliny báječně chutnají a prospívají i našemu zdraví
Rakytník řešetlákový je doslova vitamínovou bombou. Plody si uchovejte sušené nebo zamražené, jejich konzumace podporuje imunitu. Na zimu si udělejte zásobu rakytníkových výrobků v podobě sirupu, limonády, džemu nebo zavařeniny. Čerstvými rozdrcenými plody lze potírat otevřené ranky, látky obsažené v plodech mají silné dezinfekční účinky.
Temnoplodec černoplodý neboli černý jeřáb či aronie se často využívá jako okrasná dřevina. Ovšem jeho temně modré plody natrpklé chuti jsou skvělé například v marmeládě. Malvičky dozrávají začátkem září a jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B, rutinu a karotenu. Pro imunitní systém téměř nenahraditelné.
Brusnice brusinky má plody trpké chuti. Avšak mají protizánětlivé, dezinfekční a močopudné účinky. Jsou nenahraditelné při zánětu močových cest. Brusinku je třeba pěstovat v půdě bohaté na rašelinu i na rodinných zahradách.
Dřín obecný je naše tradiční dřevina, na kterou se postupně pozapomnělo. Plody jsou červené peckovičky nazývané dřínky. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Konzumovat je lze čerstvé koncem srpna nebo z nich vyzkoušejte vyrobit netradiční džem.
Léčivé ovoce (nejen) ze zahrady
Jedny z nejúčinnějších přírodních léků v podobě plodů jsou k dispozici ve volné přírodě, zvláště pak v lesích, na jejich okrajích nebo na lesních pasekách.
Například jahodník obecný patří bezesporu mezi nejoblíbenější drobné ovoce, které lze v mnoha skvělých odrůdách pěstovat na zahradě. Lesní jahody obsahují celou řadu cenných vitamínů a minerálů, čistí krev, působí proti revmatismu, ale stejně dobře pečují o trávicí trakt. Z listů jahodníku si pak můžete připravit čaj na očistu organismu, který zároveň zklidňuje a regeneruje tělo i mysl.
Mezi osvědčené lesní léky patří také maliník obecný a ostružiník křovitý. Kromě listů se pro léčebné účely používají plody. Maliny i ostružiny jsou oblíbené především pro své detoxikační účinky, užívají se i při poruchách zraku, zmírňují menstruační bolesti, snižují horečku a léčí močové ústrojí.
Oblíbené plody brusnice borůvky je čas sbírat ještě nyní. Fialové plody obsahují obdivuhodnou zásobu vitamínů a minerálních látek, jež účinně dezinfikují střeva. Borůvky pomáhají i při léčbě různých typů zánětu a představují oblíbený podpůrný prostředek při léčbě nachlazení či rýmy.
Plody černého bezu jsou oblíbenou dobrotou, avšak ve větším množství mohou způsobit průjem. Kvůli obsahu alkaloidů je nutné konzumovat je vždy výhradně zpracované, nikdy ne za studena. Černý bez se v lidovém léčitelství užíval proti bolestem hlavy. Z plodů černého bezu můžete vyrobit marmeládu alá borůvky nebo vynikající likér.
Exotické ovoce z vlastní produkce
S léčivými liánami, které reprezentují širokou skupinu drobného ovoce, se sice v české přírodě nesetkáte, přesto si je můžete snadno vypěstovat na zahradě. Mezi oblíbené patří například aktinidie čínská. Tuto bujně rostoucí popínavku sežente pod názvem kiwi nebo čínský angrešt. Plody dozrávají během září, je třeba je vždy nechat plně vyzrát, jinak jsou tvrdé a nemají plně rozvinutou chuť. Jí se čerstvé, ve větším množství však mohou způsobit průjem. Vyrobíte z nich například skvělý džem, ovocné víno, ale perfektně doplní i sladké dezerty a moučníky. Látky obsažené v plodech zlepšují zrak a zpevňují cévy. Vitamín C obsažený v plodech plní funkci spolehlivého antioxidantu.
Zpracované ovoce: Aroniový sirup
Přísady:
- 1 kg studenou vodou propraných plodů očistěných od stopek
- 1 kg třtinového cukru
- 2 citróny v bio kvalitě
- 1 limetku v bio kvalitě
- kousek na plátky nakrájeného zázvoru
Příprava:
Omyté a od stopek očištěné plody nahrubo nasekejte nožem nebo krátce rozmixujte v mixéru. Plody nemixujte příliš najemno, měly by mít hrubší strukturu. Metoda výroby sirupu za studena zachovává velké množství vitamínů, je ovšem vykoupena krátkou trvanlivostí. Na výrobu se vám bude hodit větší patentová zavařovací sklenice, ve které střídejte vrstvy plodů, cukru, citrónu, limetky a zázvoru. Končit byste měli cukrem, který zde působí spolu s citrónem jako přírodní konzervant. Limetky a citróny používejte pouze v bio kvalitě, abyste se vyvarovali škodlivých látek, které jsou v běžně pěstovaných plodech obsaženy. I přesto je vhodné citrusy zbavit slupky, díky které by sirup získal nahořklou chuť. Plody již během chvilky začnou uvolňovat temně purpurovou šťávu. Sirup sceďte přes jemné sítko asi za dva až tři dny. Citrón s limetkou působí jako konzervant a zázvor zase dodá jemně pálivou chuť. Sirup uchovávejte ve sklenici na tmavém a chladném místě, jakmile ho otevřete, vydrží v chladničce přibližně měsíc.
Černorybízový džem
Přísady:
- 1 kg zralých plodů
- 250 ml vody
- 600 g cukru krystal
- 5 g kyseliny citrónové na 1 kg propasírovaného černého rybízu
- pektinový přípravek
Příprava:
Plně zralé plody podlijte vodou a rozvařte. Následně propasírujte na protlak, který přiveďte k varu. Po odpaření asi třetiny objemu přidejte cukr a kyselinu citrónovou. Nakonec ještě pektinový přípravek a míchejte do té doby, než džem zhoustne. Ještě horký pak lijte do umytých sklenic a zavaříme.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku