Papája se dá v kuchyni připravit na mnoho způsobů

Papája je božské zdravé ovoce. Věděli jste však, že její semena je možné využít jako náhražku pepře?

Papája skvěle chutná, ale také prospívá. Ocení ji především ti, kteří si stěžují na problémy se zažívacím ústrojím. Totiž právě pro žaludek je papája cenným přírodním léčivem.

Papája obecná je rostlina připomínající strom. Jde však o mohutnou bylinu s dutou, skořicově zbarvenou lodyhou, která neobsahuje dřevo. Je jediným druhem v čeledi papájovité. Jedná se o teplomilnou rostlinu, jež se vyskytuje v tropických a subtropických oblastech a její domovinou je Střední Amerika. Název papája se vžil i pro plody rostliny, jež připomínají tykev a mohou mít různý tvar i velikost. Některé plody dosahují hmotnosti až deset kilogramů

Může se papája pěstovat i v našich podmínkách?

Papája dorůstá výšky až deset metrů, jen kmen má v průměru až třicet centimetrů, k vrcholu se zužuje. Na vrcholu jsou pak opadavé žlutozelené listy. Právě takové uspořádání dodává papáji vzhled palmy. Papája plodí třetím rokem a během roku vyprodukuje 30 až 150 plodů. Dožívá se 25 let v přirozeném prostředí. Na plantážích je likvidována po šesti až sedmi letech. Dobrou zprávou je, že si papáju můžete zkusit vypěstovat i doma ze semen. Vyžadovat bude teplo a vysokou vzdušnou vlhkost. A také pravidelnou zálivku. V létě vydatnou, v zimě mírnou. Navíc přes zimu nesmí teplota klesnout po 15 stupňů Celsia.

Čtěte také:

České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?

Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Exotické i běžné potraviny pro dobrou náladu, které vás dostanou z deprese

Papája ukrývá šťavnaté bobule skvělé chuti

Plodem papáji jsou bobule vážící půl až deset kilogramů. Bobule obsahují šťavnatou dužninu tři až čtyři centimetry silnou. Dužnina má žlutou, oranžovou až karmínově červenou barvu a ve zralosti medově nasládlou chuť. V bobulích ve středové dutině se nachází velké množství semen pepřovité chuti. Semena jsou drobná, asi pět milimetrů velká, černošedé barvy a obalená rosolovitým míškem. V jednom plodu jich je 1 000 až 1 500. Stejně jako kmen i plody jsou prostoupené mléčnicemi a v nezralém stádiu produkují po naříznutí latex. Latex z plodů i kmene obsahuje velké množství látky papainu a využívá se například na výrobu léků a doplňků stravy.

Papája: semena místo pepře?

Semena papáji se po rozdrcení skutečně používají jako náhražka pepře. Obsahují však také látky, které jsou přírodním prostředkem proti parazitům (hlístům), a to i preventivně. Mají antivirový, antibakteriální a protirakovinný účinek. Jsou známé i protizánětlivými vlastnostmi, které předcházejí artritidě, bolesti kloubů a jiným zánětlivým stavům. Ovšem vyvarovat semínkům (stejně jako celé rostlině) by se měly těhotné a kojící ženy. Důvodem je to, že semena působí abortivně, což znamená, že vyvolávají potrat.

Papája pro zdraví

Papája obsahuje mnoho cenných látek. Jednou z nich je právě proteolytický enzym papain, jenž štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny a zabezpečuje tvorbu trávicích enzymů, čímž pomáhá při špatném trávení, překyselení žaludku, žaludečních a dvanácterníkových vředech a při pálení žáhy. Rostlina dále obsahuje velké množství vitamínu C, a to 60 miligramů na 100 gramů plodu, což je podobné množství, jako obsahuje citrón.

Papája je značně prospěšné ovoce

Také v ní najdeme beta-karoten a menší množství vitamínů skupiny B. Z minerálních prvků je zde ve větší míře zastoupen draslík, vápní, hořčík, fosfor a minerály s menším podílem jako železo, měď, sodík. Papáju ovšem nesmí konzumovat ani užívat ve formě přírodních doplňků stravy pacienti s poruchou srážlivosti krve. U citlivějších osob se pak může objevit i alergická reakce.

Papája na talíři

V kuchyni se papája používá především čerstvá. Konzumuje se zbavená slupky a semen. Je vhodná jako dezert po obědě nebo jako snídaně. Podává se jen pokapaná citronem či limetkou pro zvýraznění chuti. Je také vynikající v ovocných i zeleninových salátech, dezertech, koktejlech a zmrzlinách. Může se ale přidávat i k masům, rybám či mořským plodům. Nezralé plody se musí vařit. Ze zralých plodů lze připravit i marmeládu.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 05. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 06. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 07. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 08. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 09. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 10. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 11. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Miroslav Michejda:profesionální údržba zeleně
Každý majitel zahrady ví, že…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

velmi rychlá a bezpečná nabídka půjčky... Půjčka s nízkou úrokovou sazbou, rychlá a ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka od 20 000 000. Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s ní...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka rychlé půjčky Dobrý den, kdokoli kdo potřebuje peníze v jakékoli situaci, napi...
Zobrazit všechna témata

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Zabijačkové recepty: Připravte si vlastnoručně 10 tradičních pochoutek

Zabijačkové recepty neodmyslitelně patří k zimnímu období. Pokud nevyrazíte na zabijačkové hody, kde si můžete pochutnat na hotovém ovaru, jitrnicích, jelítkách nebo tlačence, zkuste si tyto dobroty připravit s...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!