Papája se dá v kuchyni připravit na mnoho způsobů

Papája je božské zdravé ovoce. Věděli jste však, že její semena je možné využít jako náhražku pepře?

Papája skvěle chutná, ale také prospívá. Ocení ji především ti, kteří si stěžují na problémy se zažívacím ústrojím. Totiž právě pro žaludek je papája cenným přírodním léčivem.

Papája obecná je rostlina připomínající strom. Jde však o mohutnou bylinu s dutou, skořicově zbarvenou lodyhou, která neobsahuje dřevo. Je jediným druhem v čeledi papájovité. Jedná se o teplomilnou rostlinu, jež se vyskytuje v tropických a subtropických oblastech a její domovinou je Střední Amerika. Název papája se vžil i pro plody rostliny, jež připomínají tykev a mohou mít různý tvar i velikost. Některé plody dosahují hmotnosti až deset kilogramů

Může se papája pěstovat i v našich podmínkách?

Papája dorůstá výšky až deset metrů, jen kmen má v průměru až třicet centimetrů, k vrcholu se zužuje. Na vrcholu jsou pak opadavé žlutozelené listy. Právě takové uspořádání dodává papáji vzhled palmy. Papája plodí třetím rokem a během roku vyprodukuje 30 až 150 plodů. Dožívá se 25 let v přirozeném prostředí. Na plantážích je likvidována po šesti až sedmi letech. Dobrou zprávou je, že si papáju můžete zkusit vypěstovat i doma ze semen. Vyžadovat bude teplo a vysokou vzdušnou vlhkost. A také pravidelnou zálivku. V létě vydatnou, v zimě mírnou. Navíc přes zimu nesmí teplota klesnout po 15 stupňů Celsia.

Čtěte také:

České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?

Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Exotické i běžné potraviny pro dobrou náladu, které vás dostanou z deprese

Papája ukrývá šťavnaté bobule skvělé chuti

Plodem papáji jsou bobule vážící půl až deset kilogramů. Bobule obsahují šťavnatou dužninu tři až čtyři centimetry silnou. Dužnina má žlutou, oranžovou až karmínově červenou barvu a ve zralosti medově nasládlou chuť. V bobulích ve středové dutině se nachází velké množství semen pepřovité chuti. Semena jsou drobná, asi pět milimetrů velká, černošedé barvy a obalená rosolovitým míškem. V jednom plodu jich je 1 000 až 1 500. Stejně jako kmen i plody jsou prostoupené mléčnicemi a v nezralém stádiu produkují po naříznutí latex. Latex z plodů i kmene obsahuje velké množství látky papainu a využívá se například na výrobu léků a doplňků stravy.

Papája: semena místo pepře?

Semena papáji se po rozdrcení skutečně používají jako náhražka pepře. Obsahují však také látky, které jsou přírodním prostředkem proti parazitům (hlístům), a to i preventivně. Mají antivirový, antibakteriální a protirakovinný účinek. Jsou známé i protizánětlivými vlastnostmi, které předcházejí artritidě, bolesti kloubů a jiným zánětlivým stavům. Ovšem vyvarovat semínkům (stejně jako celé rostlině) by se měly těhotné a kojící ženy. Důvodem je to, že semena působí abortivně, což znamená, že vyvolávají potrat.

Papája pro zdraví

Papája obsahuje mnoho cenných látek. Jednou z nich je právě proteolytický enzym papain, jenž štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny a zabezpečuje tvorbu trávicích enzymů, čímž pomáhá při špatném trávení, překyselení žaludku, žaludečních a dvanácterníkových vředech a při pálení žáhy. Rostlina dále obsahuje velké množství vitamínu C, a to 60 miligramů na 100 gramů plodu, což je podobné množství, jako obsahuje citrón.

Papája je značně prospěšné ovoce

Také v ní najdeme beta-karoten a menší množství vitamínů skupiny B. Z minerálních prvků je zde ve větší míře zastoupen draslík, vápní, hořčík, fosfor a minerály s menším podílem jako železo, měď, sodík. Papáju ovšem nesmí konzumovat ani užívat ve formě přírodních doplňků stravy pacienti s poruchou srážlivosti krve. U citlivějších osob se pak může objevit i alergická reakce.

Papája na talíři

V kuchyni se papája používá především čerstvá. Konzumuje se zbavená slupky a semen. Je vhodná jako dezert po obědě nebo jako snídaně. Podává se jen pokapaná citronem či limetkou pro zvýraznění chuti. Je také vynikající v ovocných i zeleninových salátech, dezertech, koktejlech a zmrzlinách. Může se ale přidávat i k masům, rybám či mořským plodům. Nezralé plody se musí vařit. Ze zralých plodů lze připravit i marmeládu.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 30. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
ÚTERÝ 31. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Miroslav Michejda:profesionální údržba zeleně
Každý majitel zahrady ví, že…

Na Štěpána není pána. Znáte sváteční tradice a pranostiky?

Ty zvyky jsou asi oblastní... U nás se na Štěpána rozhodně nejedla drůbež - husa bývala na Martina - ale uzené...

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Přeji Vám dobrý den. Čistě náhodou jsem narazila na Váš článek a i když nemám ve zvyku něco takového číst ani ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Na Štěpána není pána. Znáte sváteční tradice a pranostiky?

Vánoční svátky v sobě nesou symboliku a také tradice, které dodržovali naši předkové. A také my se je alespoň nějakou formou dodržovat snažíme. Dnes je druhý svátek vánoční. Završuje Vánoce a v křesťanské litur...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...