Exotická jídla vám připomenou dovolenou u moře. Inspirujte se čtyřmi zajímavými recepty
Exotická jídla si můžete dopřát, aniž byste za nimi vycestovali do dalekých destinací. Moderní doba poskytuje rozsáhlé možnosti k přípravě vlastních pokrmů. V supermarketech či online obchodech s potravinami natrefíte i na méně obvyklé ingredience v našich končinách. Zaexperimentujte si a zavzpomínejte na prosluněné dny u pláže.
Mezi exotická jídla, která vám zcela jistě připomenou plachtění na širém moři, relax v houpací síti pod palmami anebo procházky podél pláže, můžeme zařadit například thajský pokrm Pad Thai, indonéské kuřecí satay s arašídovou omáčkou, kreolské dušené krevety v rajčatové omáčce a indické hovězí biryani.
Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Návštěva v Thajsku a ochutnávka Pad Thai
Thajská exotická jídla jsou pro Čechy velmi lákavá, proto zde milovníci zeleniny a mořských plodů zajásají. Nyní si připravte spolu s námi pokrm Pad Thai, který je skutečným skvostem v tamější gastronomii.
Potřebné ingredience k přípravě Pad Thai (pro jednoho až dva strávníky)
- thajské nudle (může být i jiný druh, ideální jsou však ty skleněné): 1 balení nebo dle počtu strávníků
- omáčka Pad Thai: 4 lžíce
- větší krevety (čerstvé): 3 až 4 ks nebo dle počtu strávníků
- čerstvé fazolové klíčky: ½ balení
- slunečnicový olej: 3 lžíce
- česnek: 3 ks
- voda: ¼ hrnku
- krevetová pasta: asi 1 lžíce (nemusí být)
- pažitka: asi hrst
- loupané nesolené arašídy: ¼ hrnku
Recept na Pad Thai
Pad Thai se řadí mezi exotická jídla, která budete mít připravená v rámci několika málo minut. Začněte tím, že si změkčíte thajské nudle v převařené horké vodě po dobu čtyř minut. Během „vaření“ je občas promíchejte. Následně si ve větší pánvi orestujte vyloupané krevety na troše slunečnicového oleje. Můžete použít i olivový. K mořským plodům v další fázi přidejte jemně nasekaný česnek, zakápněte omáčkou Pad Thai, krevetovou pastou, přilijte dle potřeby trochu vody a na závěr ještě vložte změklé thajské nudle. Řádně pokrm promíchejte a krátce ještě prohřejte. Poté odstavte ze sporáku, zasypte čerstvými klíčky, nasekanou pažitkou a na sucho opraženými arašídy. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť.
Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Na skok v Indonésii pro kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Exotická jídla z Indonésie jsou taktéž plná intenzivních chutí i vůní. Na kuřecí satay s arašídovou omáčkou můžete natrefit třeba u pouličních kuchařů. Nyní si však připravte svou vlastní verzi.
Potřebné ingredience na přípravu kuřecího satay s arašídovou omáčkou
- kuřecí prsa a vykostěná stehna: 400 g
- česnek: 3 stroužky
- limetové listy (Kaffir): 2 ks
- sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžíce
- slunečnicový olej: 1 lžíce
- čerstvý zázvor: 1 až 2 cm
Na arašídovou omáčku pak potřebujete:
- nesolené a loupané arašídy: 150 g
- limetové listy: 2 až 3 ks
- palmový cukr: 2 lžíce
- česnek: 3 stroužky
- šalotka: 5 ks
- červená paprika: 2 ks
- pasta z tamarindu: asi 1 lžička
- trochu slunečnicového oleje
- šťáva z 1 ks limety
- sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžičky
- sůl: dle chuti
Recept na kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Exotická jídla v Indonésii jsou velmi rozmanitá a hned si je zamilujete. Pusťte se tedy do vaření. Do mixéru nebo sekáčku vložte loupaný a pokrájený česnek, limetové listy, loupaný čerstvý zázvor a rozmělněte na pastu. Poté ji smíchejte v misce se sójovou omáčkou Ketjap Manis, olejem a limetkovou šťávou. Nyní si pokrájejte na větší kostky kuřecí maso, a to vložte do právě připravené marinády minimálně na půl hodiny (ideálně však přes noc). Následující den marinované kostky masa napíchněte na špízy a grilujte dozlatova ze všech stran. Mezitím si pak připravte arašídovou omáčku. V sekáčku si rozmělněte loupaný česnek, šalotky a limetové listy. Dále směs přeneste do menšího rendlíku a krátce opražte na mírném plamenu. Pak přidejte palmový cukr, tamarind, trochu vody a po třech minutách vsypte nadrcené arašídy. Až omáčka zhoustne, zakápněte ji ještě sójovkou Ketjap Manis a limetkovou šťávou. Dosolte dle potřeby a odtavte z plotny. Hotový pokrm podávejte například s rýží. Dobrou chuť.
Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Cesta na Mauricius za kreolskými krevetami v rajčatové omáčce
Pokud jste někdy zavítali na Mauricius, jistě vás nadchla nejen krásná příroda kolem, ale i gastronomie. Tamější exotická jídla obsahují velké množství mořských plodů. Proto si nyní můžete společně s námi připravit kreolské krevety v rajčatové omáčce.
Potřebné ingredience na přípravu kreolských krevet v rajčatové omáčce
- středně velká cibule: 1 ks
- jemně nasekaný čerstvý zázvor: asi 1 lžíce
- česnek: 4 stroužky
- mletý kmín: ¼ lžičky
- mleté chilli: ½ lžičky
- mletý černý pepř: ¼ lžičky
- sůl: 1 a ½ lžičky
- čerstvá jemně nasekaná mrkev: 4 lžíce
- čerstvý jemně nasekaný celer: 4 lžíce
- zralá rajčata: 6 ks
- středně velké loupané krevety: 250 g
- voda: ½ šálku (nemusí být)
- sušený tymián: ½ lžičky
- jemně nasekaná čerstvá petržel: 3 lžíce
- hnědý cukr: ½ lžičky
- slunečnicový olej: 3 lžíce
Recept na kreolské krevety v rajčatové omáčce
Exotická jídla, která se podávají na Mauriciu mají svůj původ z větší části ve Francii, Africe a Indii. Začněte tedy s vařením. V hlubším hrnci si zahřejte trochu slunečnicového oleje a na něm orestujte jemně pokrájenou cibuli. Za chvíli přidejte i jemně nasekaný čerstvý zázvor a česnek. Po dvou minutách okořeňte směs kmínem, chilli, pepřem, solí a vařte asi minutu. V dalším kroku přisypte mrkev, celer a na kostičky pokrájená zralá rajčata. Snižte plamen a vše duste po dobu asi čtvrt hodiny, než se vytvoří rajčatová omáčka. Nakonec do ní vložte loupané krevety, tymián, dvě lžíce petrželky jemně nasekané a hnědý cukr. Dobře promíchejte a nechte probublávat asi pět minut. Volitelně lze do omáčky vlít i trochu vody. Pokrm ozdobte petrželí a podávejte třeba s vařenou rýží. Dobrou chuť.
Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Do voňavé Indie na hovězí biryani
Milujete indická exotická jídla? Potom vás jistě uchvátí tento recept na lahodné hovězí biryani.
Potřebné ingredience na přípravu hovězího biryani (pro cca 4 osoby)
- hovězí maso (ideálně svíčková nebo jiný kvalitnější druh masa): ½ kg
- mletá kurkuma: ½ lžičky
Na omáčku si obstarejte:
- červená cibule: 2 ks
- zelená chilli paprička: 1 až 2 ks
- česnek: 3 až 4 stroužky
- čerstvý drcený zázvor: cca 2 cm
- mletá kurkuma: ½ lžičky
- mleté chilli: ½ lžičky
- mletý koriandr: 1 lžička
- kari koření: 2 lžičky
- garam masala: 1 lžička
- malá rajčata: 2 ks
- slunečnicový olej: 2 lžíce
Na přílohu pak potřebujete:
- rýži basmati: ½ kg
- bobkový list: 2 až 3 ks
- anýz mletý: 2 lžičky
- semínka koriandru: ¼ lžičky
- celý zelený kardamom: 10 ks
- kešu ořechy: 2 lžíce
- rozinky: 1 lžíce
- mletá kurkuma: ¼ lžičky
- máslo ghí: 1 až 2 lžíce
Recept na hovězí biryani
Indická exotická jídla si oblíbí zejména ti, kteří holdují pikantním chutím. Začněte tedy tím, že si do velkého hrnce vložíte na kostky pokrájené hovězí maso, posypete ho kurkumou, přelijete vodou a vaříte do měkka asi hodinu. Pakliže se voda odpaří, přidejte další. Také si uvařte do měkka rýži basmati. Dále si na pánvi rozpalte olej a na něm orestujte na plátky pokrájenou chilli papričku a jemně nasekanou cibuli. Až ta zezlátne, vložte k ingrediencím i kousky omytých rajčat, ochuťte kurkumou, kari kořením, chilli, koriandrem, garam masalou, nasekaným česnekem, nadrceným zázvorem a solí. Po třech minutách vložte do směsi vařené hovězí maso a důkladně promíchejte. Nakonec ještě dokončete přílohu. Na pánvi si rozpusťte ghí, přidejte k němu celé bobkové listy, anýz, semínka koriandru a zelený kardamom. Po minutě přisypte nadrcené kešu ořechy, rozinky a vařenou rýži s mletou kurkumou. Hovězí maso s omáčkou podávejte ihned s ovoněnou a ochucenou rýží, přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku