Indické hovězí biryani si zamilujete. Patří mezi velmi chutná exotická jídla.

Exotická jídla vám připomenou dovolenou u moře. Inspirujte se čtyřmi zajímavými recepty

Exotická jídla si můžete dopřát, aniž byste za nimi vycestovali do dalekých destinací. Moderní doba poskytuje rozsáhlé možnosti k přípravě vlastních pokrmů. V supermarketech či online obchodech s potravinami natrefíte i na méně obvyklé ingredience v našich končinách. Zaexperimentujte si a zavzpomínejte na prosluněné dny u pláže.

Mezi exotická jídla, která vám zcela jistě připomenou plachtění na širém moři, relax v houpací síti pod palmami anebo procházky podél pláže, můžeme zařadit například thajský pokrm Pad Thai, indonéské kuřecí satay s arašídovou omáčkou, kreolské dušené krevety v rajčatové omáčce a indické hovězí biryani.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Návštěva v Thajsku a ochutnávka Pad Thai

Thajská exotická jídla jsou pro Čechy velmi lákavá, proto zde milovníci zeleniny a mořských plodů zajásají. Nyní si připravte spolu s námi pokrm Pad Thai, který je skutečným skvostem v tamější gastronomii.

Čtěte také:

Vegetariánská jídla podle babiček: 4 recepty, které ocení i milovníci masa

Potřebné ingredience k přípravě Pad Thai (pro jednoho až dva strávníky)

  • thajské nudle (může být i jiný druh, ideální jsou však ty skleněné): 1 balení nebo dle počtu strávníků
  • omáčka Pad Thai: 4 lžíce
  • větší krevety (čerstvé): 3 až 4 ks nebo dle počtu strávníků
  • čerstvé fazolové klíčky: ½ balení
  • slunečnicový olej: 3 lžíce
  • česnek: 3 ks
  • voda: ¼ hrnku
  • krevetová pasta: asi 1 lžíce (nemusí být)
  • pažitka: asi hrst
  • loupané nesolené arašídy: ¼ hrnku

Recept na Pad Thai

Pad Thai se řadí mezi exotická jídla, která budete mít připravená v rámci několika málo minut. Začněte tím, že si změkčíte thajské nudle v převařené horké vodě po dobu čtyř minut. Během „vaření“ je občas promíchejte. Následně si ve větší pánvi orestujte vyloupané krevety na troše slunečnicového oleje. Můžete použít i olivový. K mořským plodům v další fázi přidejte jemně nasekaný česnek, zakápněte omáčkou Pad Thai, krevetovou pastou, přilijte dle potřeby trochu vody a na závěr ještě vložte změklé thajské nudle. Řádně pokrm promíchejte a krátce ještě prohřejte. Poté odstavte ze sporáku, zasypte čerstvými klíčky, nasekanou pažitkou a na sucho opraženými arašídy. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Na skok v Indonésii pro kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Exotická jídla z Indonésie jsou taktéž plná intenzivních chutí i vůní. Na kuřecí satay s arašídovou omáčkou můžete natrefit třeba u pouličních kuchařů. Nyní si však připravte svou vlastní verzi.

Potřebné ingredience na přípravu kuřecího satay s arašídovou omáčkou

  • kuřecí prsa a vykostěná stehna: 400 g
  • česnek: 3 stroužky
  • limetové listy (Kaffir): 2 ks
  • sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžíce
  • slunečnicový olej: 1 lžíce
  • čerstvý zázvor: 1 až 2 cm

Na arašídovou omáčku pak potřebujete:

  • nesolené a loupané arašídy: 150 g
  • limetové listy: 2 až 3 ks
  • palmový cukr: 2 lžíce
  • česnek: 3 stroužky
  • šalotka: 5 ks
  • červená paprika: 2 ks
  • pasta z tamarindu: asi 1 lžička
  • trochu slunečnicového oleje
  • šťáva z 1 ks limety
  • sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžičky
  • sůl: dle chuti

Recept na kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Exotická jídla v Indonésii jsou velmi rozmanitá a hned si je zamilujete. Pusťte se tedy do vaření. Do mixéru nebo sekáčku vložte loupaný a pokrájený česnek, limetové listy, loupaný čerstvý zázvor a rozmělněte na pastu. Poté ji smíchejte v misce se sójovou omáčkou Ketjap Manis, olejem a limetkovou šťávou. Nyní si pokrájejte na větší kostky kuřecí maso, a to vložte do právě připravené marinády minimálně na půl hodiny (ideálně však přes noc). Následující den marinované kostky masa napíchněte na špízy a grilujte dozlatova ze všech stran. Mezitím si pak připravte arašídovou omáčku. V sekáčku si rozmělněte loupaný česnek, šalotky a limetové listy. Dále směs přeneste do menšího rendlíku a krátce opražte na mírném plamenu. Pak přidejte palmový cukr, tamarind, trochu vody a po třech minutách vsypte nadrcené arašídy. Až omáčka zhoustne, zakápněte ji ještě sójovkou Ketjap Manis a limetkovou šťávou. Dosolte dle potřeby a odtavte z plotny. Hotový pokrm podávejte například s rýží. Dobrou chuť.

Satay si můžete připravit nejen z kuřecího, ale i z vepřového masa.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Cesta na Mauricius za kreolskými krevetami v rajčatové omáčce

Pokud jste někdy zavítali na Mauricius, jistě vás nadchla nejen krásná příroda kolem, ale i gastronomie. Tamější exotická jídla obsahují velké množství mořských plodů. Proto si nyní můžete společně s námi připravit kreolské krevety v rajčatové omáčce.

Potřebné ingredience na přípravu kreolských krevet v rajčatové omáčce

  • středně velká cibule: 1 ks
  • jemně nasekaný čerstvý zázvor: asi 1 lžíce
  • česnek: 4 stroužky
  • mletý kmín: ¼ lžičky
  • mleté chilli: ½ lžičky
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky
  • sůl: 1 a ½ lžičky
  • čerstvá jemně nasekaná mrkev: 4 lžíce
  • čerstvý jemně nasekaný celer: 4 lžíce
  • zralá rajčata: 6 ks
  • středně velké loupané krevety: 250 g
  • voda: ½ šálku (nemusí být)
  • sušený tymián: ½ lžičky
  • jemně nasekaná čerstvá petržel: 3 lžíce
  • hnědý cukr: ½ lžičky
  • slunečnicový olej: 3 lžíce

Recept na kreolské krevety v rajčatové omáčce

Exotická jídla, která se podávají na Mauriciu mají svůj původ z větší části ve Francii, Africe a Indii. Začněte tedy s vařením. V hlubším hrnci si zahřejte trochu slunečnicového oleje a na něm orestujte jemně pokrájenou cibuli. Za chvíli přidejte i jemně nasekaný čerstvý zázvor a česnek. Po dvou minutách okořeňte směs kmínem, chilli, pepřem, solí a vařte asi minutu. V dalším kroku přisypte mrkev, celer a na kostičky pokrájená zralá rajčata. Snižte plamen a vše duste po dobu asi čtvrt hodiny, než se vytvoří rajčatová omáčka. Nakonec do ní vložte loupané krevety, tymián, dvě lžíce petrželky jemně nasekané a hnědý cukr. Dobře promíchejte a nechte probublávat asi pět minut. Volitelně lze do omáčky vlít i trochu vody. Pokrm ozdobte petrželí a podávejte třeba s vařenou rýží. Dobrou chuť.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Do voňavé Indie na hovězí biryani

Milujete indická exotická jídla? Potom vás jistě uchvátí tento recept na lahodné hovězí biryani.

Potřebné ingredience na přípravu hovězího biryani (pro cca 4 osoby)

  • hovězí maso (ideálně svíčková nebo jiný kvalitnější druh masa): ½ kg
  • mletá kurkuma: ½ lžičky

Na omáčku si obstarejte:

  • červená cibule: 2 ks
  • zelená chilli paprička: 1 až 2 ks
  • česnek: 3 až 4 stroužky
  • čerstvý drcený zázvor: cca 2 cm
  • mletá kurkuma: ½ lžičky
  • mleté chilli: ½ lžičky
  • mletý koriandr: 1 lžička
  • kari koření: 2 lžičky
  • garam masala: 1 lžička
  • malá rajčata: 2 ks
  • slunečnicový olej: 2 lžíce

Na přílohu pak potřebujete:

  • rýži basmati: ½ kg
  • bobkový list: 2 až 3 ks
  • anýz mletý: 2 lžičky
  • semínka koriandru: ¼ lžičky
  • celý zelený kardamom: 10 ks
  • kešu ořechy: 2 lžíce
  • rozinky: 1 lžíce
  • mletá kurkuma: ¼ lžičky
  • máslo ghí: 1 až 2 lžíce

Recept na hovězí biryani

Indická exotická jídla si oblíbí zejména ti, kteří holdují pikantním chutím. Začněte tedy tím, že si do velkého hrnce vložíte na kostky pokrájené hovězí maso, posypete ho kurkumou, přelijete vodou a vaříte do měkka asi hodinu. Pakliže se voda odpaří, přidejte další. Také si uvařte do měkka rýži basmati. Dále si na pánvi rozpalte olej a na něm orestujte na plátky pokrájenou chilli papričku a jemně nasekanou cibuli. Až ta zezlátne, vložte k ingrediencím i kousky omytých rajčat, ochuťte kurkumou, kari kořením, chilli, koriandrem, garam masalou, nasekaným česnekem, nadrceným zázvorem a solí. Po třech minutách vložte do směsi vařené hovězí maso a důkladně promíchejte. Nakonec ještě dokončete přílohu. Na pánvi si rozpusťte ghí, přidejte k němu celé bobkové listy, anýz, semínka koriandru a zelený kardamom. Po minutě přisypte nadrcené kešu ořechy, rozinky a vařenou rýži s mletou kurkumou. Hovězí maso s omáčkou podávejte ihned s ovoněnou a ochucenou rýží, přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?