Indické hovězí biryani si zamilujete. Patří mezi velmi chutná exotická jídla.

Exotická jídla vám připomenou dovolenou u moře. Inspirujte se čtyřmi zajímavými recepty

Exotická jídla si můžete dopřát, aniž byste za nimi vycestovali do dalekých destinací. Moderní doba poskytuje rozsáhlé možnosti k přípravě vlastních pokrmů. V supermarketech či online obchodech s potravinami natrefíte i na méně obvyklé ingredience v našich končinách. Zaexperimentujte si a zavzpomínejte na prosluněné dny u pláže.

Mezi exotická jídla, která vám zcela jistě připomenou plachtění na širém moři, relax v houpací síti pod palmami anebo procházky podél pláže, můžeme zařadit například thajský pokrm Pad Thai, indonéské kuřecí satay s arašídovou omáčkou, kreolské dušené krevety v rajčatové omáčce a indické hovězí biryani.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Návštěva v Thajsku a ochutnávka Pad Thai

Thajská exotická jídla jsou pro Čechy velmi lákavá, proto zde milovníci zeleniny a mořských plodů zajásají. Nyní si připravte spolu s námi pokrm Pad Thai, který je skutečným skvostem v tamější gastronomii.

Čtěte také:

Vegetariánská jídla podle babiček: 4 recepty, které ocení i milovníci masa

Potřebné ingredience k přípravě Pad Thai (pro jednoho až dva strávníky)

  • thajské nudle (může být i jiný druh, ideální jsou však ty skleněné): 1 balení nebo dle počtu strávníků
  • omáčka Pad Thai: 4 lžíce
  • větší krevety (čerstvé): 3 až 4 ks nebo dle počtu strávníků
  • čerstvé fazolové klíčky: ½ balení
  • slunečnicový olej: 3 lžíce
  • česnek: 3 ks
  • voda: ¼ hrnku
  • krevetová pasta: asi 1 lžíce (nemusí být)
  • pažitka: asi hrst
  • loupané nesolené arašídy: ¼ hrnku

Recept na Pad Thai

Pad Thai se řadí mezi exotická jídla, která budete mít připravená v rámci několika málo minut. Začněte tím, že si změkčíte thajské nudle v převařené horké vodě po dobu čtyř minut. Během „vaření“ je občas promíchejte. Následně si ve větší pánvi orestujte vyloupané krevety na troše slunečnicového oleje. Můžete použít i olivový. K mořským plodům v další fázi přidejte jemně nasekaný česnek, zakápněte omáčkou Pad Thai, krevetovou pastou, přilijte dle potřeby trochu vody a na závěr ještě vložte změklé thajské nudle. Řádně pokrm promíchejte a krátce ještě prohřejte. Poté odstavte ze sporáku, zasypte čerstvými klíčky, nasekanou pažitkou a na sucho opraženými arašídy. Ihned podávejte. Přejeme dobrou chuť.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Na skok v Indonésii pro kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Exotická jídla z Indonésie jsou taktéž plná intenzivních chutí i vůní. Na kuřecí satay s arašídovou omáčkou můžete natrefit třeba u pouličních kuchařů. Nyní si však připravte svou vlastní verzi.

Potřebné ingredience na přípravu kuřecího satay s arašídovou omáčkou

  • kuřecí prsa a vykostěná stehna: 400 g
  • česnek: 3 stroužky
  • limetové listy (Kaffir): 2 ks
  • sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžíce
  • slunečnicový olej: 1 lžíce
  • čerstvý zázvor: 1 až 2 cm

Na arašídovou omáčku pak potřebujete:

  • nesolené a loupané arašídy: 150 g
  • limetové listy: 2 až 3 ks
  • palmový cukr: 2 lžíce
  • česnek: 3 stroužky
  • šalotka: 5 ks
  • červená paprika: 2 ks
  • pasta z tamarindu: asi 1 lžička
  • trochu slunečnicového oleje
  • šťáva z 1 ks limety
  • sladká sójová omáčka Ketjap Manis: 2 lžičky
  • sůl: dle chuti

Recept na kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Exotická jídla v Indonésii jsou velmi rozmanitá a hned si je zamilujete. Pusťte se tedy do vaření. Do mixéru nebo sekáčku vložte loupaný a pokrájený česnek, limetové listy, loupaný čerstvý zázvor a rozmělněte na pastu. Poté ji smíchejte v misce se sójovou omáčkou Ketjap Manis, olejem a limetkovou šťávou. Nyní si pokrájejte na větší kostky kuřecí maso, a to vložte do právě připravené marinády minimálně na půl hodiny (ideálně však přes noc). Následující den marinované kostky masa napíchněte na špízy a grilujte dozlatova ze všech stran. Mezitím si pak připravte arašídovou omáčku. V sekáčku si rozmělněte loupaný česnek, šalotky a limetové listy. Dále směs přeneste do menšího rendlíku a krátce opražte na mírném plamenu. Pak přidejte palmový cukr, tamarind, trochu vody a po třech minutách vsypte nadrcené arašídy. Až omáčka zhoustne, zakápněte ji ještě sójovkou Ketjap Manis a limetkovou šťávou. Dosolte dle potřeby a odtavte z plotny. Hotový pokrm podávejte například s rýží. Dobrou chuť.

Satay si můžete připravit nejen z kuřecího, ale i z vepřového masa.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Cesta na Mauricius za kreolskými krevetami v rajčatové omáčce

Pokud jste někdy zavítali na Mauricius, jistě vás nadchla nejen krásná příroda kolem, ale i gastronomie. Tamější exotická jídla obsahují velké množství mořských plodů. Proto si nyní můžete společně s námi připravit kreolské krevety v rajčatové omáčce.

Potřebné ingredience na přípravu kreolských krevet v rajčatové omáčce

  • středně velká cibule: 1 ks
  • jemně nasekaný čerstvý zázvor: asi 1 lžíce
  • česnek: 4 stroužky
  • mletý kmín: ¼ lžičky
  • mleté chilli: ½ lžičky
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky
  • sůl: 1 a ½ lžičky
  • čerstvá jemně nasekaná mrkev: 4 lžíce
  • čerstvý jemně nasekaný celer: 4 lžíce
  • zralá rajčata: 6 ks
  • středně velké loupané krevety: 250 g
  • voda: ½ šálku (nemusí být)
  • sušený tymián: ½ lžičky
  • jemně nasekaná čerstvá petržel: 3 lžíce
  • hnědý cukr: ½ lžičky
  • slunečnicový olej: 3 lžíce

Recept na kreolské krevety v rajčatové omáčce

Exotická jídla, která se podávají na Mauriciu mají svůj původ z větší části ve Francii, Africe a Indii. Začněte tedy s vařením. V hlubším hrnci si zahřejte trochu slunečnicového oleje a na něm orestujte jemně pokrájenou cibuli. Za chvíli přidejte i jemně nasekaný čerstvý zázvor a česnek. Po dvou minutách okořeňte směs kmínem, chilli, pepřem, solí a vařte asi minutu. V dalším kroku přisypte mrkev, celer a na kostičky pokrájená zralá rajčata. Snižte plamen a vše duste po dobu asi čtvrt hodiny, než se vytvoří rajčatová omáčka. Nakonec do ní vložte loupané krevety, tymián, dvě lžíce petrželky jemně nasekané a hnědý cukr. Dobře promíchejte a nechte probublávat asi pět minut. Volitelně lze do omáčky vlít i trochu vody. Pokrm ozdobte petrželí a podávejte třeba s vařenou rýží. Dobrou chuť.

Exotická jídla, která vás přenesou na dovolenou u moře: Do voňavé Indie na hovězí biryani

Milujete indická exotická jídla? Potom vás jistě uchvátí tento recept na lahodné hovězí biryani.

Potřebné ingredience na přípravu hovězího biryani (pro cca 4 osoby)

  • hovězí maso (ideálně svíčková nebo jiný kvalitnější druh masa): ½ kg
  • mletá kurkuma: ½ lžičky

Na omáčku si obstarejte:

  • červená cibule: 2 ks
  • zelená chilli paprička: 1 až 2 ks
  • česnek: 3 až 4 stroužky
  • čerstvý drcený zázvor: cca 2 cm
  • mletá kurkuma: ½ lžičky
  • mleté chilli: ½ lžičky
  • mletý koriandr: 1 lžička
  • kari koření: 2 lžičky
  • garam masala: 1 lžička
  • malá rajčata: 2 ks
  • slunečnicový olej: 2 lžíce

Na přílohu pak potřebujete:

  • rýži basmati: ½ kg
  • bobkový list: 2 až 3 ks
  • anýz mletý: 2 lžičky
  • semínka koriandru: ¼ lžičky
  • celý zelený kardamom: 10 ks
  • kešu ořechy: 2 lžíce
  • rozinky: 1 lžíce
  • mletá kurkuma: ¼ lžičky
  • máslo ghí: 1 až 2 lžíce

Recept na hovězí biryani

Indická exotická jídla si oblíbí zejména ti, kteří holdují pikantním chutím. Začněte tedy tím, že si do velkého hrnce vložíte na kostky pokrájené hovězí maso, posypete ho kurkumou, přelijete vodou a vaříte do měkka asi hodinu. Pakliže se voda odpaří, přidejte další. Také si uvařte do měkka rýži basmati. Dále si na pánvi rozpalte olej a na něm orestujte na plátky pokrájenou chilli papričku a jemně nasekanou cibuli. Až ta zezlátne, vložte k ingrediencím i kousky omytých rajčat, ochuťte kurkumou, kari kořením, chilli, koriandrem, garam masalou, nasekaným česnekem, nadrceným zázvorem a solí. Po třech minutách vložte do směsi vařené hovězí maso a důkladně promíchejte. Nakonec ještě dokončete přílohu. Na pánvi si rozpusťte ghí, přidejte k němu celé bobkové listy, anýz, semínka koriandru a zelený kardamom. Po minutě přisypte nadrcené kešu ořechy, rozinky a vařenou rýži s mletou kurkumou. Hovězí maso s omáčkou podávejte ihned s ovoněnou a ochucenou rýží, přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...