Připravit si můžete i delikátní jídlo z jednoho pekáčku zvané boeuf bourguignon.

Jídla z jednoho pekáčku aneb 3 tipy na dokonalou večeři pro celou rodinu

Jídla z jednoho pekáčku ocení zejména početné rodiny a také hospodyňky, které nemají času nazbyt. Tyto pokrmy jsou v podstatě hotové během několika málo minut a zasytí i ty největší jedlíky. Postačí jen vybrat oblíbené suroviny, naskládat je do plechu, ochutit kořením a nechat troubu odvést svou práci.

Inspirujte se těmito třemi tipy na chutná jídla z jednoho pekáčku. Vybere si jistě každý, a to jak masožravci, vegetariáni, tak i vegani. Pokrmy vám nezaberou mnoho času a z jejich výsledné chutě budete unešení.

Jídla z jednoho pekáčku: Skvostný boeuf bourguignon

Mezi nejchutnější jídla z jednoho pekáčku pro masožravce můžeme zařadit například francouzský pokrm zvaný boeuf bourguignon. Připravuje se v troubě pozvolna až několik hodin a jeho chuť je nepopsatelně dokonalá. Připravte si tuto pochoutku společně s námi. Potřebovat budete:

Čtěte také:

Krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony

  • kvalitní hovězí maso (rumpsteak, kližka, nebo ořech): 1 500 g
  • mrkev: 1 větší kus
  • cibule: 1 ks
  • česnek: 2 stroužky
  • žampiony: 500 g
  • bobkový list: 1 ks
  • čerstvá petržel: 4 snítky
  • čerstvý tymián: 2 snítky + ½ lžičky toho sušeného
  • suché kvalitní červené víno: cca 950 ml
  • sůl: 1 lžička
  • čerstvý mletý pepř: cca ½ až 1 lžička
  • rajský protlak: 1 lžíce
  • slanina či uzený špek: 170 g
  • slunečnicový olej: 2 lžíce
  • máslo: 100 g
  • hladká mouka: 2 lžíce

Před zahájením příprav tohoto lahodného jídla z jednoho pekáčku, zapněte troubu na 230 stupňů Celsia, ať se důkladně předehřeje. Poté si připravte hovězí maso. Odblaňte ho, nakrájejte na větší kostky (4 x 4 cm) a důkladně osušte kuchyňskými papírovými utěrkami. Zatím jej dejte stranou a v hlubokém zapékacím hrnci, nebo pekáčku si zahřejte na maximum slunečnicový olej a kus špeku či slaniny. Až bude tuk rozpálený, orestujte na něm zprudka hovězí kostky. V momentu, kdy budou mít zlatavou kůrku, vyjměte je. Do hrnce v další fázi vsypte na kostičky nakrájenou a oloupanou mrkev s cibulí. K orestované zelenině pak vraťte hovězí kostky, vše poprašte hladkou moukou, ochuťte čerstvým mletým pepřem, solí a dejte přikryté do trouby na pět minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu v troubě na 150 až 160 stupňů. Následně maso i zeleninu přelijte červeným vínem, přidejte rajčatový protlak, lisované stroužky česneku, bobkový list, tymián, petržel a dejte zpět do trouby pomalu péct přikryté na zhruba 4 hodiny. Posledních patnáct minut před dopečením pokrmu orestujte na másle půlky očištěných žampionů a vložte je do omáčky. Po čtvrt hodině boeuf bourguignon vyjměte z trouby a podávejte například s křupavou bagetkou. Dobrou chuť!

Jídla z jednoho pekáčku: Zapečený květák ovoněný plísňovým sýrem

Chutná mohou být i vegetariánská jídla z jednoho pekáčku. Vyzkoušejte tento jednoduchý, a přitom skvělý recept na zapečený květák se sýrem. Připravte si:

  • čerstvý květák: 2 kg
  • máslo: 50 g
  • vejce: 2 ks
  • smetana na vaření: 100 ml
  • sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola, nebo roquefort): 60 g
  • hladká mouka: 2 lžíce
  • sůl a pepř na dochucení
  • cibule nebo šalotka: 1 menší kus

U tohoto jídla z jednoho pekáčku oceníte jeho snadnou a rychlou přípravu. Nejprve si uvařte květák rozdělený na růžičky v mírně osolené vodě. Pak zapněte troubu a předehřejte ji na zhruba 170 stupňů Celsia. Uvařený květák vyjměte z vody a nechte okapat. Poté si k ruce vezměte pekáček a vymažte jej trochou másla. Zbytek dejte rozpustit na rozžhavenou pánev. Na té orestujte najemno pokrájenou cibuli či šalotku. Až bude cibule dozlatova opečená, vsypte ji do mixéru a spolu s vejci, modrým sýrem, hladkou moukou, solí, pepřem a smetanou rozmixujte na hladkou omáčku. Do vymazané zapékací misky rozprostřete vařené květákové růžičky a zeleninu rovnoměrně přelijte smetanovou omáčkou se sýrem. Pokrm dejte zapékat do trouby na půl hodiny, než se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka. Podávejte teplé. Přejeme dobrou chuť.

Mezi vegetariánská jídla z jednoho pekáčku patří i zapečený květák se smetanou.

Jídla z jednoho pekáčku: Zapečené lilky po italsku

Veganská jídla z jednoho pekáčku jsou nejen lehká, ale i zdravá. To platí i o tomto pokrmu, který vás nejen nasytí, ale doplní i vitamíny. Na zapečené lilky po italsku potřebujete tyto suroviny:

  • lilek: 1 až 2 větší kusy
  • rajčatová omáčka: 1 konzerva nebo sklenice
  • zralá rajčata: 2 až 3 ks
  • sladká čerstvá paprika: 2 ks
  • cuketa: 1 větší kus
  • zelené olivy: ½ šálku
  • žampiony: 3 až 4 větší kusy
  • oregano čerstvé: 1 snítka
  • bazalka čerstvá: 2 snítky
  • sušené italské bylinky: dle chuti
  • olivový olej: 2 až 3 lžíce
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • tofu sýr: 100 až 150 g

Než se pustíte do veganského jídla z jednoho pekáčku, omyjte si lilky, odřízněte jim okraje, pokrájejte na centimetrové plátky podélně, mírně posolte a nechte pustit šťávu po dobu půl hodiny. Mezitím si připravte směs na plnění lilků. Očistěte si žampiony, rajčata, cuketu, papriky a vše pokrájejte na menší kostky. Všechny suroviny poté v míse promíchejte s půlkami zelených oliv, olivovým olejem, italským kořením, solí, pepřem a čerstvými bylinkami najemno nasekanými. Až budete mít hotovou náplň, zapněte troubu na 170 stupňů Celsia. V další fázi lilkové plátky osušte utěrkou, vyskládejte do pekáčku vystlaného pečícím papírem a dejte je na čtvrt hodiny propékat do trouby. Následně lilek vyjměte a pomažte důkladně jeho povrch rajčatovou omáčkou. Na tu nakonec navrstvěte zeleninovou směs s kořením a dejte pokrm přikrytý alobalem zapékat po dobu zhruba dvaceti minut. Poté lilky posypte rozdrobeným tofu a dopékejte dalších pět až deset minut bez alobalu. Podávejte teplé například s rostlinnou zakysanou smetanou. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 07. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.