Připravit si můžete i delikátní jídlo z jednoho pekáčku zvané boeuf bourguignon.

Jídla z jednoho pekáčku aneb 3 tipy na dokonalou večeři pro celou rodinu

Jídla z jednoho pekáčku ocení zejména početné rodiny a také hospodyňky, které nemají času nazbyt. Tyto pokrmy jsou v podstatě hotové během několika málo minut a zasytí i ty největší jedlíky. Postačí jen vybrat oblíbené suroviny, naskládat je do plechu, ochutit kořením a nechat troubu odvést svou práci.

Inspirujte se těmito třemi tipy na chutná jídla z jednoho pekáčku. Vybere si jistě každý, a to jak masožravci, vegetariáni, tak i vegani. Pokrmy vám nezaberou mnoho času a z jejich výsledné chutě budete unešení.

Jídla z jednoho pekáčku: Skvostný boeuf bourguignon

Mezi nejchutnější jídla z jednoho pekáčku pro masožravce můžeme zařadit například francouzský pokrm zvaný boeuf bourguignon. Připravuje se v troubě pozvolna až několik hodin a jeho chuť je nepopsatelně dokonalá. Připravte si tuto pochoutku společně s námi. Potřebovat budete:

Čtěte také:

Krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony

  • kvalitní hovězí maso (rumpsteak, kližka, nebo ořech): 1 500 g
  • mrkev: 1 větší kus
  • cibule: 1 ks
  • česnek: 2 stroužky
  • žampiony: 500 g
  • bobkový list: 1 ks
  • čerstvá petržel: 4 snítky
  • čerstvý tymián: 2 snítky + ½ lžičky toho sušeného
  • suché kvalitní červené víno: cca 950 ml
  • sůl: 1 lžička
  • čerstvý mletý pepř: cca ½ až 1 lžička
  • rajský protlak: 1 lžíce
  • slanina či uzený špek: 170 g
  • slunečnicový olej: 2 lžíce
  • máslo: 100 g
  • hladká mouka: 2 lžíce

Před zahájením příprav tohoto lahodného jídla z jednoho pekáčku, zapněte troubu na 230 stupňů Celsia, ať se důkladně předehřeje. Poté si připravte hovězí maso. Odblaňte ho, nakrájejte na větší kostky (4 x 4 cm) a důkladně osušte kuchyňskými papírovými utěrkami. Zatím jej dejte stranou a v hlubokém zapékacím hrnci, nebo pekáčku si zahřejte na maximum slunečnicový olej a kus špeku či slaniny. Až bude tuk rozpálený, orestujte na něm zprudka hovězí kostky. V momentu, kdy budou mít zlatavou kůrku, vyjměte je. Do hrnce v další fázi vsypte na kostičky nakrájenou a oloupanou mrkev s cibulí. K orestované zelenině pak vraťte hovězí kostky, vše poprašte hladkou moukou, ochuťte čerstvým mletým pepřem, solí a dejte přikryté do trouby na pět minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu v troubě na 150 až 160 stupňů. Následně maso i zeleninu přelijte červeným vínem, přidejte rajčatový protlak, lisované stroužky česneku, bobkový list, tymián, petržel a dejte zpět do trouby pomalu péct přikryté na zhruba 4 hodiny. Posledních patnáct minut před dopečením pokrmu orestujte na másle půlky očištěných žampionů a vložte je do omáčky. Po čtvrt hodině boeuf bourguignon vyjměte z trouby a podávejte například s křupavou bagetkou. Dobrou chuť!

Jídla z jednoho pekáčku: Zapečený květák ovoněný plísňovým sýrem

Chutná mohou být i vegetariánská jídla z jednoho pekáčku. Vyzkoušejte tento jednoduchý, a přitom skvělý recept na zapečený květák se sýrem. Připravte si:

  • čerstvý květák: 2 kg
  • máslo: 50 g
  • vejce: 2 ks
  • smetana na vaření: 100 ml
  • sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola, nebo roquefort): 60 g
  • hladká mouka: 2 lžíce
  • sůl a pepř na dochucení
  • cibule nebo šalotka: 1 menší kus

U tohoto jídla z jednoho pekáčku oceníte jeho snadnou a rychlou přípravu. Nejprve si uvařte květák rozdělený na růžičky v mírně osolené vodě. Pak zapněte troubu a předehřejte ji na zhruba 170 stupňů Celsia. Uvařený květák vyjměte z vody a nechte okapat. Poté si k ruce vezměte pekáček a vymažte jej trochou másla. Zbytek dejte rozpustit na rozžhavenou pánev. Na té orestujte najemno pokrájenou cibuli či šalotku. Až bude cibule dozlatova opečená, vsypte ji do mixéru a spolu s vejci, modrým sýrem, hladkou moukou, solí, pepřem a smetanou rozmixujte na hladkou omáčku. Do vymazané zapékací misky rozprostřete vařené květákové růžičky a zeleninu rovnoměrně přelijte smetanovou omáčkou se sýrem. Pokrm dejte zapékat do trouby na půl hodiny, než se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka. Podávejte teplé. Přejeme dobrou chuť.

Mezi vegetariánská jídla z jednoho pekáčku patří i zapečený květák se smetanou.

Jídla z jednoho pekáčku: Zapečené lilky po italsku

Veganská jídla z jednoho pekáčku jsou nejen lehká, ale i zdravá. To platí i o tomto pokrmu, který vás nejen nasytí, ale doplní i vitamíny. Na zapečené lilky po italsku potřebujete tyto suroviny:

  • lilek: 1 až 2 větší kusy
  • rajčatová omáčka: 1 konzerva nebo sklenice
  • zralá rajčata: 2 až 3 ks
  • sladká čerstvá paprika: 2 ks
  • cuketa: 1 větší kus
  • zelené olivy: ½ šálku
  • žampiony: 3 až 4 větší kusy
  • oregano čerstvé: 1 snítka
  • bazalka čerstvá: 2 snítky
  • sušené italské bylinky: dle chuti
  • olivový olej: 2 až 3 lžíce
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • tofu sýr: 100 až 150 g

Než se pustíte do veganského jídla z jednoho pekáčku, omyjte si lilky, odřízněte jim okraje, pokrájejte na centimetrové plátky podélně, mírně posolte a nechte pustit šťávu po dobu půl hodiny. Mezitím si připravte směs na plnění lilků. Očistěte si žampiony, rajčata, cuketu, papriky a vše pokrájejte na menší kostky. Všechny suroviny poté v míse promíchejte s půlkami zelených oliv, olivovým olejem, italským kořením, solí, pepřem a čerstvými bylinkami najemno nasekanými. Až budete mít hotovou náplň, zapněte troubu na 170 stupňů Celsia. V další fázi lilkové plátky osušte utěrkou, vyskládejte do pekáčku vystlaného pečícím papírem a dejte je na čtvrt hodiny propékat do trouby. Následně lilek vyjměte a pomažte důkladně jeho povrch rajčatovou omáčkou. Na tu nakonec navrstvěte zeleninovou směs s kořením a dejte pokrm přikrytý alobalem zapékat po dobu zhruba dvaceti minut. Poté lilky posypte rozdrobeným tofu a dopékejte dalších pět až deset minut bez alobalu. Podávejte teplé například s rostlinnou zakysanou smetanou. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...