Připravit si můžete i delikátní jídlo z jednoho pekáčku zvané boeuf bourguignon.

Jídla z jednoho pekáčku aneb 3 tipy na dokonalou večeři pro celou rodinu

Jídla z jednoho pekáčku ocení zejména početné rodiny a také hospodyňky, které nemají času nazbyt. Tyto pokrmy jsou v podstatě hotové během několika málo minut a zasytí i ty největší jedlíky. Postačí jen vybrat oblíbené suroviny, naskládat je do plechu, ochutit kořením a nechat troubu odvést svou práci.

Inspirujte se těmito třemi tipy na chutná jídla z jednoho pekáčku. Vybere si jistě každý, a to jak masožravci, vegetariáni, tak i vegani. Pokrmy vám nezaberou mnoho času a z jejich výsledné chutě budete unešení.

Jídla z jednoho pekáčku: Skvostný boeuf bourguignon

Mezi nejchutnější jídla z jednoho pekáčku pro masožravce můžeme zařadit například francouzský pokrm zvaný boeuf bourguignon. Připravuje se v troubě pozvolna až několik hodin a jeho chuť je nepopsatelně dokonalá. Připravte si tuto pochoutku společně s námi. Potřebovat budete:

Čtěte také:

Krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony

  • kvalitní hovězí maso (rumpsteak, kližka, nebo ořech): 1 500 g
  • mrkev: 1 větší kus
  • cibule: 1 ks
  • česnek: 2 stroužky
  • žampiony: 500 g
  • bobkový list: 1 ks
  • čerstvá petržel: 4 snítky
  • čerstvý tymián: 2 snítky + ½ lžičky toho sušeného
  • suché kvalitní červené víno: cca 950 ml
  • sůl: 1 lžička
  • čerstvý mletý pepř: cca ½ až 1 lžička
  • rajský protlak: 1 lžíce
  • slanina či uzený špek: 170 g
  • slunečnicový olej: 2 lžíce
  • máslo: 100 g
  • hladká mouka: 2 lžíce

Před zahájením příprav tohoto lahodného jídla z jednoho pekáčku, zapněte troubu na 230 stupňů Celsia, ať se důkladně předehřeje. Poté si připravte hovězí maso. Odblaňte ho, nakrájejte na větší kostky (4 x 4 cm) a důkladně osušte kuchyňskými papírovými utěrkami. Zatím jej dejte stranou a v hlubokém zapékacím hrnci, nebo pekáčku si zahřejte na maximum slunečnicový olej a kus špeku či slaniny. Až bude tuk rozpálený, orestujte na něm zprudka hovězí kostky. V momentu, kdy budou mít zlatavou kůrku, vyjměte je. Do hrnce v další fázi vsypte na kostičky nakrájenou a oloupanou mrkev s cibulí. K orestované zelenině pak vraťte hovězí kostky, vše poprašte hladkou moukou, ochuťte čerstvým mletým pepřem, solí a dejte přikryté do trouby na pět minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu v troubě na 150 až 160 stupňů. Následně maso i zeleninu přelijte červeným vínem, přidejte rajčatový protlak, lisované stroužky česneku, bobkový list, tymián, petržel a dejte zpět do trouby pomalu péct přikryté na zhruba 4 hodiny. Posledních patnáct minut před dopečením pokrmu orestujte na másle půlky očištěných žampionů a vložte je do omáčky. Po čtvrt hodině boeuf bourguignon vyjměte z trouby a podávejte například s křupavou bagetkou. Dobrou chuť!

Jídla z jednoho pekáčku: Zapečený květák ovoněný plísňovým sýrem

Chutná mohou být i vegetariánská jídla z jednoho pekáčku. Vyzkoušejte tento jednoduchý, a přitom skvělý recept na zapečený květák se sýrem. Připravte si:

  • čerstvý květák: 2 kg
  • máslo: 50 g
  • vejce: 2 ks
  • smetana na vaření: 100 ml
  • sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola, nebo roquefort): 60 g
  • hladká mouka: 2 lžíce
  • sůl a pepř na dochucení
  • cibule nebo šalotka: 1 menší kus

U tohoto jídla z jednoho pekáčku oceníte jeho snadnou a rychlou přípravu. Nejprve si uvařte květák rozdělený na růžičky v mírně osolené vodě. Pak zapněte troubu a předehřejte ji na zhruba 170 stupňů Celsia. Uvařený květák vyjměte z vody a nechte okapat. Poté si k ruce vezměte pekáček a vymažte jej trochou másla. Zbytek dejte rozpustit na rozžhavenou pánev. Na té orestujte najemno pokrájenou cibuli či šalotku. Až bude cibule dozlatova opečená, vsypte ji do mixéru a spolu s vejci, modrým sýrem, hladkou moukou, solí, pepřem a smetanou rozmixujte na hladkou omáčku. Do vymazané zapékací misky rozprostřete vařené květákové růžičky a zeleninu rovnoměrně přelijte smetanovou omáčkou se sýrem. Pokrm dejte zapékat do trouby na půl hodiny, než se na povrchu vytvoří zlatavá kůrka. Podávejte teplé. Přejeme dobrou chuť.

Mezi vegetariánská jídla z jednoho pekáčku patří i zapečený květák se smetanou.

Jídla z jednoho pekáčku: Zapečené lilky po italsku

Veganská jídla z jednoho pekáčku jsou nejen lehká, ale i zdravá. To platí i o tomto pokrmu, který vás nejen nasytí, ale doplní i vitamíny. Na zapečené lilky po italsku potřebujete tyto suroviny:

  • lilek: 1 až 2 větší kusy
  • rajčatová omáčka: 1 konzerva nebo sklenice
  • zralá rajčata: 2 až 3 ks
  • sladká čerstvá paprika: 2 ks
  • cuketa: 1 větší kus
  • zelené olivy: ½ šálku
  • žampiony: 3 až 4 větší kusy
  • oregano čerstvé: 1 snítka
  • bazalka čerstvá: 2 snítky
  • sušené italské bylinky: dle chuti
  • olivový olej: 2 až 3 lžíce
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • tofu sýr: 100 až 150 g

Než se pustíte do veganského jídla z jednoho pekáčku, omyjte si lilky, odřízněte jim okraje, pokrájejte na centimetrové plátky podélně, mírně posolte a nechte pustit šťávu po dobu půl hodiny. Mezitím si připravte směs na plnění lilků. Očistěte si žampiony, rajčata, cuketu, papriky a vše pokrájejte na menší kostky. Všechny suroviny poté v míse promíchejte s půlkami zelených oliv, olivovým olejem, italským kořením, solí, pepřem a čerstvými bylinkami najemno nasekanými. Až budete mít hotovou náplň, zapněte troubu na 170 stupňů Celsia. V další fázi lilkové plátky osušte utěrkou, vyskládejte do pekáčku vystlaného pečícím papírem a dejte je na čtvrt hodiny propékat do trouby. Následně lilek vyjměte a pomažte důkladně jeho povrch rajčatovou omáčkou. Na tu nakonec navrstvěte zeleninovou směs s kořením a dejte pokrm přikrytý alobalem zapékat po dobu zhruba dvaceti minut. Poté lilky posypte rozdrobeným tofu a dopékejte dalších pět až deset minut bez alobalu. Podávejte teplé například s rostlinnou zakysanou smetanou. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!