Slunečnice topinambur se pěstuje pro chutné hlízy. Ty lze využít v mnoha pokrmech.

Slunečnice topinambur: Vitamínová bomba, z které lze uvařit skvostná jídla

Slunečnice topinambur je vlastně příbuzná klasické velkokvěté slunečnice roční. Taktéž oplývá krásnými, avšak podstatně menšími kvítky žluté barvy. Hlízy této rostliny jsou cenným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a inulinu, který reguluje hladinu krevního cukru. Po uvaření má topinambur mírně nasládlou chuť. Někteří lidé tvrdí, že tak trochu připomíná chřest.

Pokud jste ještě topinambur neochutnali, máte nyní příležitost. Neobávejte se a zakomponujte jej do svých pokrmů. Můžete ho smažit, vařit, nebo třeba péct. Jídlu dodá velmi nezvyklou a téměř až kouřovou chuť. Kromě jiného je vhodný i pro diabetiky pro minimální obsah škrobu. Inspirujte se těmito tipy.

Slunečnice topinambur: Večeře z jednoho pekáčku pro celou rodinu s lososem a smetanou

V tomto typu pokrmu vám topinambur zcela jistě zachutná. Příprava je velmi snadná a rychlá. Vše naskládáte do pekáčku a o zbytek se postará trouba. Zapečený topinambur s lososem a smetanou zachutná všem. Je vhodný na lehkou rodinnou večeři. Potřebovat budete tyto suroviny:

Čtěte také:

Topinambury jako moderní a velmi zdravá potravina

  • topinambur: 600 gramů
  • brambory: 300 až 400 gramů
  • červená cibule: asi 4 větší kusy
  • máslo: 150 gramů
  • uzený či čerstvý losos: 350 gramů
  • smetana na vaření: 300 mililitrů
  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti
  • trochu vody a šťáva z ½ citronu

Nejprve si oloupejte topinambur, opláchněte jej a pak naložte do mísy se studenou vodou s trochou šťávy z citronu (tak předejdete tomu, aby nezčernal). Následně se pusťte do loupání brambor, které opláchněte, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a dejte společně se stejně pokrájeným topinamburem vařit na 3 minuty do mírně osolené vody. Mezitím si orestujte dozlatova tenká cibulová kolečka na troše másla. V další fázi si k ruce vezměte pekáček, vymažte jej máslem, poklaďte na něj krátce povařené plátky topinamburů a brambor, na ně navrstvěte restovanou cibulku, poté přidejte kousky uzeného, nebo čerstvého lososa, opět překryjte topinambury a bramborami, přelijte vše osolenou a opepřenou smetanou na vaření, na vrch naskládejte plátky másla, přikryjte plech alobalem a dejte zapéct do trouby na zhruba 45 minut při 180 stupních Celsia. Pokrm podávejte teplý. Dobrou chuť!

Slunečnice topinambur má krásné žluté květy a nasládlé hlízy.

Slunečnice topinambur: Chuťovka k dobrému filmu aneb dokonalé placky pro každou příležitost

Jak bylo uvedeno již v úvodu, topinambur lze zpracovat jakýmkoliv způsobem. Chutný tedy bude i v plackách, které si s námi nyní můžete připravit. Hodit se budou dokonale jako chuťovka k oblíbenému filmu, nebo jako pohoštění pro vegetariánskou návštěvu. Potřebné ingredience:

  • topinambur: ½ kilogramu
  • eidam (bloček): 150 gramů
  • česnekové stroužky: 2 až 3 kusy
  • mletý muškátový oříšek: špetka
  • sušený či čerstvý tymián: 1 až 2 lžíce
  • kari koření: 1 až 2 lžičky
  • drcený kmín: 1 lžička
  • provensálské koření: 1 až 1 a 1/2 lžíce
  • vejce: 1 ks
  • hladká mouka: 80 až 100 gramů
  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti
  • slunečnicový olej: dle potřeby na smažení placek

V první fázi je potřeba si oloupat, omýt a následně nahrubo nastrouhat topinambur do větší mísy. Pokud pustí tekutinu, odlijte ji. K topinamburům dále přisypte veškeré koření, sůl, pepř dle chuti, vložte vejce, hladkou mouku, nahrubo strouhaný eidam, lisovaný česnek a dobře suroviny zamíchejte. Mělo by vám vzniknout husté těstíčko, z kterého lze tvarovat placky. Ty tvořte ve velikosti dlaně, a nakonec smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran. Podávejte například se zakysanou smetanou, nebo bílým řeckým jogurtem. Přejeme dobrou chuť!

Slunečnice topinambur: Něco pro věčné „dietáře“ a milovníky červené čočky

Topinambur se bude skvěle vyjímat i v čočkovém salátu se sušenými rajčaty. Ten si určitě zamilujete. Nadšení z něj budou především ti jedinci, kteří myslí na svou štíhlou linii. Je totiž velmi zdravý a v podstatě nízkokalorický. Na přípravu salátu si obstarejte tyto suroviny:

  • červená čočka: 90 gramů
  • topinambur: 800 gramů
  • sušená rajčata (mohou být i v oleji): 1 a půl šálku
  • česnekové stroužky: 2 kusy
  • citronová šťáva: asi 2 lžíce
  • oregano: 1 a ½ lžíce
  • čerstvá bazalka: ½ šálku
  • sůl: dle chuti
  • olivový olej: 2 až 3 lžíce

Nejprve si dle návodu uvařte červenou čočku a pak ji nechte vychladnout. Následně si oloupejte topinambur, pokrájejte ho na středně velké kusy a dejte vařit do mírně osolené vody do změknutí. Do tekutiny také kápněte trochu citronové šťávy. Doba varu se odhaduje asi na půl hodiny. Posléze topinambury slijte a rovněž nechte vychladnout. V další fázi si pokrájejte na nudličky sušená rajčata, slisujte česnekové stroužky a vložte do velké mísy, dále přidejte i uvařenou červenou čočku a topinambury. Zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem, ochuťte dle potřeby solí, oreganem, jemně nasekanou bazalkou, důkladně zamíchejte a podávejte například k večeři s plátkem celozrnného chleba. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?