Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Těstoviny

Druhů těstovin je skutečně velké množství. Zmíníme alespoň ty nejznámější z nich, které jsou i u nás běžně k dostání:

Cannelloni – těstovinové plátky ve tvaru obdélníku jsou srolovány do válce. Po uvaření těstovin se plní různými náplněmi. Mezi ty nejčastější patří náplně ze sýru ricotta, špenátu či různých mas.

Casarecce – italské těstoviny, které jsou svinuté do tvaru písmene S.

Farfalle – řadí se mezi nejznámější italské těstoviny. Slovo farfalle v překladu znamená motýl, kterého svým tvarem tyto těstoviny připomínají.

Fettuccine – placaté, tlusté nudle z vajíček a mouky, populární v oblasti Říma.

Fusilli – tvarem připomínají vrtuli, setkat se můžete s jejich zelenou či červenou variantou.

Gnocchi – italské těstoviny vyráběné z hrubé pšeničné mouky, brambor, strouhanky či obdobných ingrediencí. Název těstovin gnocchi v překladu znamená žmolky.

Lasagne – správně však názvem Lasagna - těstoviny ve tvaru širokých plátů. Okraj těstovin je zpravidla vlnitý. Při vaření se skládají na sebe ve vrstvách, které se nejprve proloží sýrem, tomatovou omáčkou či ragú a následně se dají zapéct.

Linguine – italské těstoviny nejčastěji se podávají s mořskými plody. Jsou podobné špagetám, akorát jsou placaté, říká se jim také jazýčky.

Macaroni – jsou podobné u nás známým kolínkům, avšak jsou dvakrát až třikrát delší.

Orecchiette – vzhledem i názvem připomínají malá ouška, v průměru mají okolo dvou centimetrů.

Penne – středně dlouhé duté trubičky se šikmým okrajem a charakteristickým rýhováním na vnějším okraji.

Ravioli – taštičky ve tvaru polštářků, vyskytují se však i ravioli kulaté či trojúhelníčkové, které jsou plněny nádivkou ze špenátu, kopřiv, artyčoků apod.

Spaghetti – špagety snad není třeba představovat.

Tagliatelle – dlouhé nudle široké do 1 centimetru, které se prodávají smotané do klubíček.

Tortellini – těstoviny ve tvaru svinuté mušličky, které jsou obvykle plněny vepřovým masem, šunkou prosciutto (pršut) či sýrem.

5987231627_85ceb6f39a

Italské těstoviny – recepty pro inspiraci

Špagety s lilkem, cherry rajčátky a bazalkou – Spaghetti alle melanzane, pomodorini e basilico

Ingredience

  • 400 g lilku
  • 320 g špaget
  • 200 g cherry rajčátek
  • česnek
  • olivový olej extra virgine
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Špagety s lilkem, cherry rajčátky a bazalkou – postup přípravy

Umyjeme lilky, odkrojíme jim špičky a nakrájíme na kostičky. Na velké pánvi rozehřejeme tři velké lžíce oleje se stroužkem česneku a orestujeme na něm nakrájený lilek do zlatova. Přidáme cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky, mírně osolíme a necháme dusit. Těstoviny mezitím uvaříme al dente. Špagety scedíme, vhodíme do pánve s připravenou teplou omáčkou a důkladně promícháme. Vše nakonec dochutíme trochou olivového oleje, dozdobíme velkou lžící nasekané bazalky a podáváme.

Penne s celerovým pestem – Penne al pesto di sedano

Ingredience

  • 350 g těstovin penne
  • 70 g loupaných pistácií
  • 60 g piniových oříšků
  • 7 stonků řapíkatého celeru i s listy
  • 2 červené nebo oranžové papriky
  • 1 šalotka
  • olivový olej extra virgine
  • sůl

Penne s celerovým pestem – postup přípravy

Celer s listy rozmixujeme se dvěma špetkami soli, pistáciovými a piniovými oříšky a polovinou šalotky. Celou směs smícháme s cca dvěma decilitry olivového oleje a připravíme si tak pesto. Papriky ogrilujeme nebo opečeme v troubě, sloupneme z nich slupku a nakrájíme na tenké proužky. Druhou polovinu šalotky nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na velké pánvi na slabé vrstvě oleje společně s proužky papriky. Těstoviny uvaříme al dente, promícháme na pánvi s paprikami a trochou vody z těstovin a necháme prohřát. Dochutíme pestem a podáváme.

Těstoviny linguine po námořnicku – Linguine alla Marina

Ingredience

  • 350 g těstovin linguine
  • 200 g čištěných kalamárů
  • 2 čerstvé feferonky
  • česnek
  • bazalka
  • petrželka
  • extra virgine olivový olej
  • sůl

Linguine po námořnicku – postup přípravy

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a uvaříme v ní těstoviny. Na velké pánvi mezitím na lehce zahřátém olivovém oleji společně orestujeme kalamáry nakrájené na tenké kroužky, nasekané feferonky zbavené semínek a blanek a tři až čtyři neoloupané stroužky česneku. Asi po sedmi minutách přidáme uvařené těstoviny a naběračku vody, ve které se vařily. Přidáme velkou lžíci nasekané petrželky a bazalky, chvíli povaříme na vysokém ohni tak, aby se chutě spojily. Vše přemístíme na servírovací talíř nebo do vhodné mísy a podáváme.

Italská zeleninová jídla – recepty pro inspiraci

Jídla ze zeleniny jsou v Itálii rovněž velmi oblíbená. K přípravě se využívá sezónní zeleniny a dbá se na to, aby si každá ingredience zachovala svoji původní chuť i po úpravě.

Zapékaný pórek – Porri al forno

Ingredience

  • 500 g pórku – očištěného a zbaveného vrchních tužších částí
  • 16 plátků slaniny – asi 160 g
  • máslo
  • petrželka
  • strouhaný parmazán
  • strouhanka
  • mléko
  • sůl

Zapékaný pórek – postup přípravy

Měkké, řádně očištěné pórky rozkrojíme podélně a pak ještě příčně, abychom získali osm špalíčků. Každý pak zabalíme do dvou plátků slaniny. Ohnivzdornou mísu dobře vymažeme máslem a pórky do ní naskládáme. Posypeme strouhaným sýrem, strouhankou, nasekanou petrželkou a osolíme. Vše přelijeme praménkem mléka, posypeme rovnoměrně vločkami čerstvého másla a dáme zapéct přibližně na jednu hodinu do trouby předehřáté na 170 °C.

Jednoduché lilkové závitky – Involtini di melanzane  

Ingredience

  • 250 g lilku
  • 120 g okapaného tuňáka v oleji
  • 3 čerstvé feferonky
  • 3 vejce natvrdo
  • petrželka
  • citron
  • malá hlavička červené čekanky radicchio
  • listový salát
  • ocet
  • olivový olej extra virgine
  • sůl

Lilkové závitky – postup přípravy

Lilek nakrájíme na 12 plátků po délce, na zahřáté pánvi s nepřilnavým povrchem je opečeme, posypeme je troškou soli. Plátky lilku pak naskládáme do mísy, zalijeme olejem, trochou octa a necháme marinovat po dobu 30-ti minut. Feferonky zbavíme semínek a blanek, nakrájíme na kostičky, přidáme trochu rozehřátého oleje na pánev, sůl, citronovou šťávu, nasekanou petrželku a orestujeme. Kousky tuňáka, nakrájená vejce uvařená natvrdo, natrhané listy čekanky a orestované feferonky smícháme v míse. Směs zakápneme olejem, rozložíme na jednotlivé plátky marinovaného lilku a stočíme. Závitky podáváme se salátem a podle chuti ozdobené.

Italské rizoto – recept pro inspiraci

Základem italského rizota je italská rýže, která má kratší zrna a vysoký obsah škrobu. Základní druhy rýže, které se užívají do rizota (italsky risotto) jsou Arbolio, Vialone a Carnaroli. Dále se při přípravě rizota používá zelenina, zeleninový vývar a další ingredience k dochucení. Často se přidává i italské víno.

Selské rizoto s červeným vínem – Risotto rustico al vino rosso

Ingredience

  • 400 g cibule
  • 300 g rýže
  • 250 g libové slaniny pancetta
  • kousek celé skořice
  • bobkový list
  • parmazán
  • ½ litru červeného vína
  • zeleninový vývar
  • černý pepř celý

Selské rizoto s červeným vínem – postup přípravy

Svaříme víno se skořicí, se 100 g cibule nakrájené na kousky a se dvěma bobkovými listy. Vaříme tak dlouho, dokud se nezredukuje asi na polovinu, stáhneme z ohně a vyndáme skořici. Připravíme si rizoto tak, že slaninu nakrájíme na kousky a na mírném ohni restujeme na pánvi, dokud se tuk nevypeče. Vyndáme křupavé kousky a na omastku opečeme zbylou, jemně nasekanou cibuli. Poté přidáme rýži a opražíme ji. Postupně a po malých dávkách přidáváme svařené a necezené víno a zeleninový vývar. Rýži v nich vaříme, dokud není al dente – tj. přibližně po dobu 15-ti minut. Nakonec do rizota vmícháme opečenou slaninku, strouhaný parmazán, trochu soli a o trochu více pepře. Rizoto podáváme teplé, posypané parmazánem.

Italská pizza – recept pro inspiraci

Pizza pochází z Itálie a stala se oblíbeným pokrmem po celém světě. Je to velký kruhový plát chlebového těsta nahoře s náplní, která je vyrobena z rajčat, sýra a jiných ingrediencí. Skládá se obvykle ze základních surovin, kterými jsou: středně tuhé těsto vyrobené z vody, mouky, droždí a soli, rajčatového základu – sugo di pomodoro a mozarelly.

Pizza a její příprava procházela vývojem, kdy na počátku byla pizza pouze plochým koláčem z kynutého těsta, obloženým nasekaným česnekem. Až později se koláč začal obkládat rajčaty a doplňovat dalšími ingrediencemi, například sýrem mozzarella, rybami, olivami a podobně.   

6178492568_704ddd5d01

Zkuste si upéct domácí pizzu, uvidíte, že si pochutnáte a výsledek předčí Vaše očekávání.

Základní těsto na pizzu

Ingredience

  • 20 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli

Příprava těsta na pizzu

Rozdrobíme trochu droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku, kvásek a olej, přilijeme 300 ml vlažné vody a propracováváme, až vznikne soudržné těsto. To přemístíme na pomoučený vál a začneme jej důkladně hníst tak, aby bylo pružné a nelepilo se. Z těsta vytvoříme bochánek, poprašíme jej moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl až dvě hodiny, až se znásobí objem těsta. Rozdělíme na čtyři díly, na pomoučeném válu pak každý z nich vyválíme a vytáhneme do tenké placky. Těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vytvarujeme zvýšený okraj korpusu, těsto poklademe ingrediencemi dle chuti, fantazie nebo receptu a ihned vložíme do rozpálené trouby.

Máte i vy nějaké oblíbené recepty na italská jídla? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem!



Diskuse k článku

  • Lenka

    09:54 1. 7. 2016 0
    Ja miluji italskou kuchyni :-) mam i oblibeny eshop odkud italske produkty objednavam

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 28. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 29. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 30. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 03. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 04. 05. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka půjčky je dostupná a rychlá. Jsem certifikovaný, renomovaný, legitimní a ak...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez po...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez po...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Na kole s větrem o závod

Jaro je tu! Vyrazili jste na první projížďku na kole a zjistili jste, že to není ono? Možná je na čase vyměnit své staré jízdní kolo za novější model. Nechte si poradit od odborníků, šlápněte do pedálů a uháněj...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.