Pěstování zeleniny v zimě je možné. Nevěříte?

Pěstování zeleniny v zimě je možné. Nevěříte?

Kapusta růžičková

Růžičková kapusta byla vyšlechtěna z brukve zelné v 18. století v Belgii. Její košťál dosahuje výšky od 30 cm do 1 m a na jeho vrcholu vyrůstají listy s dlouhými řapíky. Na košťálu vyrůstají pupeny, takzvané růžičky, pro které se růžičková kapusta pěstuje. Hlavičky kapusty jsou tvořeny z pevně semknutých jednotlivých lístků. Jedná se o košťálovou zeleninu, která je velmi mrazuvzdorná, vydrží dokonce až teploty do -17 °C. Nejvíce se jí bude dařit v půdě hlinité, s dostatečnou vláhou a živinami. Naopak nesnáší větrná stanoviště. Semena se vysévají za počátku jara, sazenice pak v květnu až červnu. Pro lepší vývin hlaviček kapusty je můžeme koncem září seříznout nebo vylomit a využít je v kuchyni. Růžičky pak můžeme sklízet postupně nebo jednorázově, a to od října po celou zimu, až do dubna následujícího roku.

Když růžice kapusty projdou mrazem, jsou pak překvapivě ještě chutnější. Růžičková kapusta však špatně snáší velké teplotní rozdíly, a proto ji při častém střídání mrazů a prudkého oteplení raději sklidíme už v prosinci. V klimaticky příznivějších podmínkách, pokud je chráněná sněhovou peřinou, ji můžeme nechat na záhonku třeba až do února.

Obzvláště v zimních měsících je tato zelenina pro nás cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Je bohatá na vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B. Má dokonce vyšší obsah vitamínů, než zelí. Kromě těchto obsahuje i kyselinu listovou, draslík, hořčík, vápník i síru. Díky obsahu draslíku detoxikuje náš organismus a pomáhá při hubnutí. Dobře připravená je zimní přílohou nebo i hlavním jídlem. Lze ji užít do polévky, zapékat se sýrem, připravit na másle nebo přidat do salátů. Tepelná úprava by ale neměla být příliš dlouhá, jednak tím ztrácí na vzhledu a také přichází při dlouhé úpravě o své prospěšné látky. Můžeme ji tedy krátce povařit, podusit nebo i osmahnout na pánvičce. Přidat ji můžete do těstovin nebo rizota. Konzumace růžičkové kapusty udrží vaši mentální i fyzickou kondici v dobrém stavu.

Pór zimní

Fotolia_49185358_XSPři vysévání póru je třeba dát si pozor na to, abychom nevysévali méně častou odrůdu, pór letní, který není mrazuvzdorný. Semínka se na stanoviště vysévají od března do května, póru je také třeba dodat dostatek vláhy.

Z hlediska výživy je velmi významný jeho obsah draslíku, obsah vitamínů C, E a B, obsahuje také niacin, který je zodpovědný za tvorbu krvinek, hojení ran a růst svalů. Stejně jako i další cibuloviny obsahuje sirnaté sloučeniny, které mají vliv na stav celého zažívacího ústrojí včetně žaludku. Pomáhá při kolikách a nadýmání, má diuretické vlastnosti. Obsahuje mangan a selen, prvky důležité pro náš imunitní systém.

Podzimní pórek se sklízí s příchodem silnějších mrazů, zimní pór pak může být na záhonu až do jara a sklízí se dle aktuální potřeby. V posledních letech je největším škůdcem póru na záhonech vrtalka pórová. Pórek můžeme ochránit tím, že jej zakryjeme netkanou textilií. U zimního póru sundáváme textilii koncem září.

Sklizený pórek upravíme tak, že z něj odřízneme kořínky, stáhneme vnější a nepěkné, poškozené listy a tmavě zelené na koncích stáhneme. Nejjemnější část pórku na kolečka rozkrájíme. Pórek je skvělý s masem, i ve směsích s další zeleninou. Velmi chutná je i pórková polévka či pomazánka.

Černý kořen

Černý kořen není příliš rozšířený, doporučujeme jej však vyzkoušet. Tato nedoceněná zelenina je mrazuvzdorná, je nasládlé chuti, lehce stravitelná a zpestří Váš jídelníček. Jedná se o dlouhé kořeny s černým povrchem, ze kterých při poškození vytéká bílá mléčná šťáva. Odborný název černého kořene je hadí mord španělský, souvisí s vírou našich předků v to, že strčením kořene do hadí tlamy lze plaza usmrtit.

Černý kořen se pěstuje jako jednoletá či dvouletá zelenina, Sejeme jej brzy na jaře nebo v srpnu. Pokud jej zasadíte právě v měsíci srpnu, můžete úrodu sklízet od zimy až do jara. Semena černého kořene připomínají úlomky slámy. Černý kořen se pěstuje z přímého výsevu do půdy. Potrpí si na hluboké, humózní půdy a potřebuje hodně vlhkosti. Nesnese organické hnojení ani přihnojování dusíkem.
Říká se, že každý by měl spořádat půl kilogramu černého kořene za rok. Obsahuje hodně sacharidů s převahou inulinu, který snášejí dobře i diabetici. Obsahuje také hodně vitamínu C, hořčík, železo, sodík a je lehce stravitelný, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Je možné jej pojídat syrový, vařený, smažený, zapékaný nebo i obalovaný jako řízek. Při kuchyňském zpracování kořeny nejprve oškrábejte, uvařte ve slupce a poté snadno oloupejte.

Zimní cibule

Cibule zimní je opravdová pochoutka. Přidat ji můžete do salátů, omáček, hodí se i k dekoraci pokrmů. Výtečně si na ní pochutnáte na chlebě slabě namazaném máslem nebo pomazánkou. Mladé cibulky zimní cibule se doporučuje hned zpracovat, mají tak nejlepší chuť.

Můžete znát rovněž pod názvem cibule velšská nebo ošlejch, případně česnek ošlejch. Je to vytrvalá rostlinka, která roste do velikosti cca 50 - 60 cm.

Zimní cibule je mrazuvzdorná, pochází z jihovýchodní Sibiře a tak ji můžete nechat na záhonku po celý rok, pomalu roste i pod sněhem. Pro pěstování cibule zvolte nejlépe bezplevelnou, ne příliš vlhkou, lehčí až střední půdu. Ačkoliv je možné ji pěstovat ze semen, nejčastěji se množí dělením z trsů.

Pastinák

Pastinák se opět těší velké oblibě. Jeho pěstování není náročné a čerstvý nám vydrží po celou zimu. Je možné jej vařit i péct, je skvělou přílohou.

Vegetační doba pastináku je velmi dlouhá. Semena můžeme vysévat začátkem jara a kořeny sklízet až v zimě. Poroste nám v téměř jakékoliv půdě, ale nejlépe se mu zřejmě bude dařit v hluboké, poměrně lehké a úrodné. Rostlinky pastináku pravidelně okopáváme, aby nám nezarostly plevelem. Jakmile na podzim uschnou natě, můžeme začít pastinák sklízet. Když přejde mrazem, jeho chuť se tím vylepší. Nejlepší je, nechat jej v půdě a sklízet (opatrně vyrývat, abychom ho nepoškodili), podle potřeby. Koncem zimy však vše skliďte, aby Vám kořen nezačal opětovně obrůstat. Uskladněte jej pak na chladném místě a přikryjte zeminou.

Na vitamíny a minerály je pastinák ještě bohatší než jeho příbuzná mrkev. Obsahuje rovněž hodně draslíku a je cenným zdrojem vlákniny. Nálev z pastináku se podává pro jeho močopudné a uklidňující účinky. Staří Římané jej užívali jako afrodiziakum.

Před tepelnou úpravou odkrojíme nať i kořínky. Kořen pak oloupeme a nakrájíme na pravidelné silnější plátky. Velké kořeny nakrájíme na čtvrtky a dřevnatý střed odkrojíme.

Fotolia_48618853_XS

Kadeřávek zelený zimní

Jedná se o další mrazuvzdornou košťálovou zeleninu, vydrží až do teplot kolem -15 °C. Sklízet jej můžeme průběžně od října až do března. Je skvělým zpestřením zimního jídelníčku.

Kadeřávek je zelenina velmi otužilá, jeho listy bývají více či méně zvlněné. Odrůda sibiřský kadeřávek se vysévá později než ostatní odrůdy, později také zraje a jeho listy jsou spíše ploché. Semena pravého kadeřávku se vysévají v polovině jara do 1 cm hluboké rýhy, sibiřský kadeřávek se vysévá až v druhé polovině léta. Mezi řadami ponecháváme 45 cm a často okopáváme.

Kadeřávek obsahuje isothiocyanáty, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk, působí preventivně proti vzniku rakoviny. Dusičnany a dusitany v této zelenině obsažené pomáhají osobám po infarktu k rychlejší rekonvalescenci a omezují míru a rozsah poškození srdce. Všeobecně je stejně jako jiná košťálová zelenina bohatý na vlákniny, minerální látky a vitaminy B, C, A a kyselinu listovou.

Čekankové puky

Křehká čekanka je příjemným osvěžením jídelníčku po celý rok. Z kořenů v létě vypěstovaných lze i v zimě rychlit puky. Venku vypěstovaná čekanka je mírně nahořklá, ale puky rychlené ve tmě jsou velmi jemné chuti.

Čekanka listová patří do čeledi hvězdicovitých rostlin. V Čechách není pěstování čekanky zatím moc rozšířené. Čekankové puky jsou k sobě pevně přitisklé listy bez obsahu zeleného barviva. Vznikají díky rychlení bez přístupu světla. Rychlení je nesmírně výhodné, a to především proto, že puky získáváme ke sklizni v zimě, od listopadu do dubna a lze je pěstovat ve tmě a při nízkých teplotách. Navíc při pěstování zaujímají i minimum prostoru.

Její dužnaté vřetenové kořeny po prvním roce pěstování v listopadu ukládáme svisle vedle sebe do truhlíku. Potom je zasypeme asi 20 cm silnou vrstvou pařeništní zeminy a uložíme na chráněné místo do tmy. Při teplotě 12 až 16 °C se v zimě pak vyvíjí vybělený puk.

Zimní saláty

I mezi saláty lze najít „otužilce", které je možné pěstovat i v chladných měsících roku. Záleží především na odrůdě salátu. Mezi takové, které lze pěstovat i v zimě, patří například odrůda Humil. Zasadíme jej už v polovině října, aby rostlinky dobře zakořenily a začaly růst. V zimě se vegetační období rostliny přeruší a v růstu pokračuje s příchodem jara, pak se vyvíjí velice rychle.

Topinambury

Z hlediska nároků na podmínky je topinambur velice skromnou a přizpůsobivou plodinou. Na půdu nemá topinambur zvláštní nároky, lehčí až střední hlinitopísčité až hlinité půdy mu vyhovují, dobře však roste i na těžších půdách. Nároky na vláhu má střední, zvyšují se v období růstu hlíz. Celkově je proti suchu tato plodina odolnější, než brambory. Na teplo je poměrně málo náročný, jeho hlízy vzdorují silným mrazům a v půdě snesou teploty až do mínus třiceti stupňů Celsia. Hlízy sice zmrznou, ale buňky zůstanou nepoškozené.

Pokud tedy půda zcela nezamrzne, je možné hlízy topinamburu vybírat i v zimě. Nadzemní část seřízneme asi deset centimetrů nad zemí a přikryjeme vrstvou chvojí.



Diskuse k článku

  • Redakce Spektrum Zdraví

    10:10 22. 10. 2018 0
    Dobrý den,

    řepu můžete v zemi nechat (avšak může vám zdřevnatět), ale zakryjte ji těžkým mulčem ze slámy nebo sena. Během zimy pak řepu vykopejte, ale nenechte ji v zemi, pokud teplota klesne pod -18 stupňů.

    Pěkný den, Anička, Redakce SZ
  • kata Tršová

    14:08 21. 10. 2018 0
    Prosím zmrzne na zahonu červená řepa (cvikla)? Nestihla příliš dorust, tak zda by ji neslo nechat na záhonu. Děkuji, k.
  • TinaK

    08:06 14. 11. 2017 +2
    Ďakujem za inšpiráciu zeleniny ktorá sa dá pestovať cez zimu. Pestovať sa však dá aj mrkva, hrach, bôb a iné druhy zeleniny. Ja mám overené zimné pestovanie cibule a hrachu.

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?