
Znáte muchovník? Jestli jej chcete ochutnat, pak máte nejvyšší čas zajet si na samosběr
Muchovník přezdívaný rozinkový strom nebo indiánská borůvka je pohledným keřem, jenž je rovněž ceněn pro zdravé a chutné ovoce. Plody obsahují obrovské množství vitamínů a cenných minerálů. Je tak naprosto ideální rostlinou jak pro okrasnou, tak užitkovou zahradu.
Muchovník je rod s asi dvaceti druhy keřů a nízkých opadavých keřů. Nejvíce jich roste v Severní Americe, obzvláště v Kanadě a USA. Některé druhy jsou původními rostlinami kanadských prérií a patří k oblíbené potravě obyvatel Kanady. V Evropě se na jižním Slovensku můžeme setkat s původním druhem, kterým je muchovník oválný.
Muchovník a jeho využití pro naše zdraví
Protože je muchovník z čeledi růžovitých, plodem je podobně jako u jablka malvice. Víceleté stromy poskytují ročně až dvanáct kilogramů úrody, která se kromě přímé konzumace hodí pro přípravu zavařenin, džemů a kompotů. Díky tomu, že naprosto skvěle chutná, se z plodů muchovníku připravují i šťávy, vína a likéry. Muchovník je ale také doslova pokladem pro naše zdraví. Je totiž plný vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín C, B12 a také anthokyany, které jsou účinné proti rakovinnému bujení. Při onkologických onemocněních mohou být plody muchovníku vhodné jako podpůrný doplněk stravy. Významnou složkou plodů muchovníku je dál ještě také karoten, vláknina a organické kyseliny. Muchovník, tedy jeho plody, působí preventivně proti žaludečním chorobám, šedému zákalu, artritidě a chronickým chorobám spojeným se stářím. Při střevních a žaludečních potížích pomáhá čaj ze sušených listů. Ten se mimochodem hodí i k celkovému pročištění organismu.
Domácí malinová limonáda zabere pár minut a chutná skvěle! Připravte si osvěžující malinovku sami
Domácí ostružinový likér – nejlepší pití na dlouhé večery
Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví
Muchovník je nenáročný na pěstování
Muchovník je oblíbeným okrasným keřem. A jeho pěstování zvládne bez problémů i začátečník. Jediné, co skutečně vyžaduje, je dostatek světla a vláhy. Ovšem sucho zvládá celkem dobře a chvíli bez vody vydrží. I když je samozřejmě lepší to nezkoušet. Většina druhů muchovníku je také mrazuvzdorná. Výhodou muchovníku je také jeho značná odolnost vůči chorobám a škůdcům.
Červencový samosběr muchovníku
Ekologický sad v Podkrkonoší nabízí možnost si muchovník natrhat. Sklizeň v tomto sadu začíná na přelomu června a července. A končí obvykle okolo 20. července. Sad vznikl už v roce 2004 a nachází se u městečka Úpice.
Muchovník – recept: Víno
K výrobě vína budeme potřebovat 250 mililitrů šťávy vylisované z muchovníku a 150 mililitrů šťávy vylisované z červeného rybízu. Šťávy smícháme, přilijeme půl litru vody a vmícháme 200 gramů krupicového cukru. Nakonec přisypeme živnou sůl pro kvasinky a přidáme balíček kvasinek pro výrobu vín. Při práci je velmi důležité dodržovat čistotu. Směs promícháme a přelijeme do skleněné láhve s kvasnou zátkou a necháme kvasit. Po kvašení hadičkou stáhneme čistý nápoj, přičemž na dně nám zůstanou zbytky ovoce a usazený kal. Víno plníme do vyvařených lahví, které zazátkujeme a uskladníme v temnu a chladnu.
Muchovník – recept: Likér
K výrobě likéru budeme potřebovat litrovou tmavou láhev, kterou naplníme plody muchovníku, k nimž přidáme patnáct deka cukru a doplníme kvalitním lihem či vodkou. Dle chuti můžeme přidat i koření jako hřebíček, skořici či kůru z pomeranče. Skladujeme při pokojové teplotě a denně protřepeme. Zhruba za měsíc scedíme a můžeme podávat.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku