Dárky k Vánocům na poslední chvíli? Nechoďte už do obchodů, ale vyrobte jedlé dárky
Vánoce se nezadržitelně blíží a vy ještě nemáte dárky k Vánocům pro nejbližší rodinu a příbuzné? Chodit do obchodů je týden před Vánoci téměř životu nebezpečné a objednat si dárky před Vánoci přes internet vás zase může stát několik hodin na poště. Proto je nejlepším řešením vyřešit chybějící dárky k Vánocům tak, že si je vyrobíte. A od toho je tu náš článek na jedlé dárky 5x jinak.
Jedlé dárky k Vánocům pro manžela i tetičku
Základem pro jedlé dárky není jen kvalitní obsah produktu, tedy například chutný domácí hermelín nebo paštika, ale také krásný obal a zpracování. Heslo "Jíme očima" v tomto případě totiž platí více než kdy jindy. Proto si pro jedlé dárky pořiďte krásné uzavíratelné sklenice, washi dekorační pásky, stuhy a jmenovky. A nezapomeňte na třpytivé fixy, se kterými jedlé dárky popíšete, aby obdarovaný věděl, co konzumuje.
Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je už klasikou mezi dárky k Vánocům. Tento jedlý dárek jistě potěší všechny muže. Stačí pořídit pěknou uzavíratelnou sklenici a po naplnění hermelínem ji opatřit štítkem s věnováním a popisem hermelínu.
Ingredience:
- hermelíny
- cibule
- kozí rohy
- olej
- mletá paprika
- česnek
- bobkový list
- celý pepř
Nakládaný hermelín - postup
Hermelíny podélně rozkrojíme, cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Část cibule a česneku společně s mletou paprikou nebo jiným oblíbeným kořením vložíme mezi poloviny hermelínu. Do sklenice postupně vrstvíme hermelín, cibuli, česnek, kozí rohy, bobkový list a celý pepř. Po každém hermelínu zalijeme olejem. Nakládaný hermelín skladujeme v lednici, případně ve sklepě minimálně týden, aby se chutě propojily. Uleželý nakládaný hermelín chutná nejlépe s čerstvým chlebem.
Další inspirace na jedlé dárky najdete tady.
Pečený čaj bez cukru
Pečený čaj bez cukru je skvělý dárek pro všechny blízké, kteří si v zimě rádi vychutnají hrnek horkého čaje. Pečený čaj je zároveň kromě čaje také dezertem, protože na dně sklenice člověk vždy najde pořádnou porci šťavnatého ovoce. Sklenici s pečeným čajem můžete po sterilizaci ozdobit mašlí a opatřit štítkem s věnováním.
Ingredience
- 1 kg mraženého bobulovitého ovoce (jahody, maliny, ostružiny, rybíz, borůvky, angrešt...)
- 1 vanilkový lusk
- 2 celé skořice
- 3 badyány
- 1 hřebíček
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce vody
Pečený čaj bez cukru - postup:
Ovoce si vložte do pekáčku a přidejte vydlabaný vnitřek vanilky, skořici, badyán, hřebíček, rum i vodu. Krátce promíchejte a pečte na 200 - 220 stupňů zhruba 35 - 45 minut. Pečený čaj bez cukru poté ihned sterilujte.
Nevyhovuje vám pečený čaj bez cukru? Vyzkoušejte také další recepty na pečené čaje jako jedlé dárky.
Domácí hořčice
Hořčice je v české kuchyni velmi oblíbená, podává se k sekané, k párkům, někdo si ji dává jen tak na chleba. Proč ale konzumovat kupovanou hořčici plnou kyseliny benzoové, když si můžete vyrobit hořčici domácí? Takový jedlý dárek jistě potěší všechny muže.
Ingredience:
- 100 g hořčičného semínka
- vinný ocet (cca ½ litru)
- 40 g moučkového cukru
- další ingredience dle chuti - chilli papričky, křen, bylinky, med
Domácí hořčice - postup
Hořčičná semínka utlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku na mák, přidáme cukr a za stálého míchání přiléváme převařený, ale studený, vinný ocet. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v uzavřené nádobě uležet v ledničce asi na 2 hodiny, poté můžeme podle potřeby naředit ještě trochou octa. Chceme-li hrubozrnnou hořčici, necháme si část semínek v původním stavu a přidáme je až do hotové kaše. Domácí hořčici necháme asi týden uležet v lednici a můžeme používat tak, jak jsme zvyklí.
Recepty na domácí ochucovadla jako jedlé dárky najdete tady.
Paštika z kachních jater s brusinkami
Paštika se skvěle hodí jako jedlý vánoční dárek. Příprava je totiž poměrně pracná, navíc musíte mít kvalitní suroviny, a tak se každému do výroby paštiky nemusí chtít. Proto pro vás máme recept na paštiku, který ohromí ostatní a jako jedlý dárek k Vánocům poslouží skvěle.
Ingredience:
- cca 400 g kachních jater
- 200 g kvalitního másla
- 1 malou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku čerstvého tymiánu
- 1 lžičku čerstvého rozmarýnu
- 50 ml brandy
- sušené brusinky nebo mandle
- sůl
- pepř
Paštika z kachních jater s brusinkami - postup
V pánvi na másle osmahněte nakrájenou cibuli, pak přidejte nakrájený česnek. Po minutě přidejte očištěná a nakrájená kachní játra a bylinky, vše opečte a podlijte brandy, alkohol se po chvíli vypaří. Přikryjte pokličkou a nechte játra podusit asi 5 minut. Celý horký obsah pánve dejte do mixéru, přidejte 100 g povoleného másla a rozmixujte do hladka. Ochuťte solí a vlijte do formy. Paštika z kachních jater chutná výborně, přidáte-li do ní na závěr mandle či brusinky.
Další recepty na domácí paštiky najdete tady.
Čokoládové pralinky s oříškovou náplní
Do tohoto receptu na jedlé dárky se pustí nejspíše ženy. Postup je maličko složitější a budete při něm potřebovat pořádnou dávku trpělivosti. Odměnou vám ale budou ručně vyrobené pralinky. Ty už jen stačí naskládat do krásné krabičky a převázat vánoční stuhou. A krásný jedlý dárek je na světě.
Ingredience na 24 pralinek:
- 240 g vysokoprocentní čokolády
- 1 lžička másla
- 40 g vlašských ořechů
- 20 g piškotů
- 20 g kondenzovaného mléka
Čokoládové pralinky s oříškovou náplní - postup
Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a zamícháme do ní máslo. Necháme chvíli vychladnout. Do formiček na pralinky dáme trochu čokolády, kterou pomocí štětce rozetřeme po celé ploše formičky. Dáme ztuhnout do ledničky a v případě potřeby postup opakujeme s druhou vrstvou čokolády.
Smícháme mleté vlašské ořechy, najemno umleté piškoty a kondenzované mléko. Touto směsí naplníme pomocí plničky pralinky, znovu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a doplníme formičky po okraj. Pralinky necháme zatuhnout a vyklopíme z formiček. Uchováváme v ledničce.
Další recepty na vánoční cukroví, které by mohlo potěšit vaše blízké, najdete tady.
Diskuse k článku