Dárky k Vánocům na poslední chvíli? Nechoďte už do obchodů, ale vyrobte jedlé dárky

Dárky k Vánocům na poslední chvíli? Nechoďte už do obchodů, ale vyrobte jedlé dárky

Vánoce se nezadržitelně blíží a vy ještě nemáte dárky k Vánocům pro nejbližší rodinu a příbuzné? Chodit do obchodů je týden před Vánoci téměř životu nebezpečné a objednat si dárky před Vánoci přes internet vás zase může stát několik hodin na poště. Proto je nejlepším řešením vyřešit chybějící dárky k Vánocům tak, že si je vyrobíte. A od toho je tu náš článek na jedlé dárky 5x jinak. 

Čtěte také:

Recepty na netradiční a zdravé vánoční cukroví. Oslňte hosty a zůstaňte fit!

Jedlé dárky k Vánocům pro manžela i tetičku

Základem pro jedlé dárky není jen kvalitní obsah produktu, tedy například chutný domácí hermelín nebo paštika, ale také krásný obal a zpracování. Heslo "Jíme očima" v tomto případě totiž platí více než kdy jindy. Proto si pro jedlé dárky pořiďte krásné uzavíratelné sklenice, washi dekorační pásky, stuhy a jmenovky. A nezapomeňte na třpytivé fixy, se kterými jedlé dárky popíšete, aby obdarovaný věděl, co konzumuje.

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín je už klasikou mezi dárky k Vánocům. Tento jedlý dárek jistě potěší všechny muže. Stačí pořídit pěknou uzavíratelnou sklenici a po naplnění hermelínem ji opatřit štítkem s věnováním a popisem hermelínu.

Ingredience:

  • hermelíny
  • cibule
  • kozí rohy
  • olej 
  • mletá paprika 
  • česnek
  • bobkový list
  • celý pepř

Nakládaný hermelín - postup

Hermelíny podélně rozkrojíme, cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Část cibule a česneku společně s mletou paprikou nebo jiným oblíbeným kořením vložíme mezi poloviny hermelínu. Do sklenice postupně vrstvíme hermelín, cibuli, česnek, kozí rohy, bobkový list a celý pepř. Po každém hermelínu zalijeme olejem. Nakládaný hermelín skladujeme v lednici, případně ve sklepě minimálně týden, aby se chutě propojily. Uleželý nakládaný hermelín chutná nejlépe s čerstvým chlebem. 

Další inspirace na jedlé dárky najdete tady.

Jedlé dárky k Vánocům (1)


Pečený čaj bez cukru

Pečený čaj bez cukru je skvělý dárek pro všechny blízké, kteří si v zimě rádi vychutnají hrnek horkého čaje. Pečený čaj je zároveň kromě čaje také dezertem, protože na dně sklenice člověk vždy najde pořádnou porci šťavnatého ovoce. Sklenici s pečeným čajem můžete po sterilizaci ozdobit mašlí a opatřit štítkem s věnováním

Ingredience

  • 1 kg mraženého bobulovitého ovoce (jahody, maliny, ostružiny, rybíz, borůvky, angrešt...)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 celé skořice
  • 3 badyány
  • 1 hřebíček
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce vody

Pečený čaj bez cukru - postup:

Ovoce si vložte do pekáčku a přidejte vydlabaný vnitřek vanilky, skořici, badyán, hřebíček, rum i vodu. Krátce promíchejte a pečte na 200 - 220 stupňů zhruba 35 - 45 minut. Pečený čaj bez cukru poté ihned sterilujte. 

Nevyhovuje vám pečený čaj bez cukru? Vyzkoušejte také další recepty na pečené čaje jako jedlé dárky.

Jedlé dárky k Vánocům (4)


Domácí hořčice

Hořčice je v české kuchyni velmi oblíbená, podává se k sekané, k párkům, někdo si ji dává jen tak na chleba. Proč ale konzumovat kupovanou hořčici plnou kyseliny benzoové, když si můžete vyrobit hořčici domácí? Takový jedlý dárek jistě potěší všechny muže

Ingredience:

  • 100 g hořčičného semínka 
  • vinný ocet (cca ½ litru)
  • 40 g moučkového cukru
  • další ingredience dle chuti - chilli papričky, křen, bylinky, med

Domácí hořčice - postup

Hořčičná semínka utlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku na mák, přidáme cukr a za stálého míchání přiléváme převařený, ale studený, vinný ocet. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v uzavřené nádobě uležet v ledničce asi na 2 hodiny, poté můžeme podle potřeby naředit ještě trochou octa. Chceme-li hrubozrnnou hořčici, necháme si část semínek v původním stavu a přidáme je až do hotové kaše. Domácí hořčici necháme asi týden uležet v lednici a můžeme používat tak, jak jsme zvyklí.

Recepty na domácí ochucovadla jako jedlé dárky najdete tady.

Jedlé dárky k Vánocům (3)


Paštika z kachních jater s brusinkami 

Paštika se skvěle hodí jako jedlý vánoční dárek. Příprava je totiž poměrně pracná, navíc musíte mít kvalitní suroviny, a tak se každému do výroby paštiky nemusí chtít. Proto pro vás máme recept na paštiku, který ohromí ostatní a jako jedlý dárek k Vánocům poslouží skvěle. 

Ingredience:

  • cca 400 g kachních jater
  • 200 g kvalitního másla
  • 1 malou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku čerstvého tymiánu
  • 1 lžičku čerstvého rozmarýnu
  • 50 ml brandy
  • sušené brusinky nebo mandle
  • sůl
  • pepř

Paštika z kachních jater s brusinkami - postup

V pánvi na másle osmahněte nakrájenou cibuli, pak přidejte nakrájený česnek. Po minutě přidejte očištěná a nakrájená kachní játra a bylinky, vše opečte a podlijte brandy, alkohol se po chvíli vypaří. Přikryjte pokličkou a nechte játra podusit asi 5 minut. Celý horký obsah pánve dejte do mixéru, přidejte 100 g povoleného másla a rozmixujte do hladka. Ochuťte solí a vlijte do formy. Paštika z kachních jater chutná výborně, přidáte-li do ní na závěr mandle či brusinky.

Další recepty na domácí paštiky najdete tady. 

Jedlé dárky k Vánocům (1)


Čokoládové pralinky s oříškovou náplní

Do tohoto receptu na jedlé dárky se pustí nejspíše ženy. Postup je maličko složitější a budete při něm potřebovat pořádnou dávku trpělivosti. Odměnou vám ale budou ručně vyrobené pralinky. Ty už jen stačí naskládat do krásné krabičky a převázat vánoční stuhou. A krásný jedlý dárek je na světě. 

Ingredience na 24 pralinek:

  • 240 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžička másla
  • 40 g vlašských ořechů
  • 20 g piškotů
  • 20 g kondenzovaného mléka

Čokoládové pralinky s oříškovou náplní - postup 

Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a zamícháme do ní máslo. Necháme chvíli vychladnout. Do formiček na pralinky dáme trochu čokolády, kterou pomocí štětce rozetřeme po celé ploše formičky. Dáme ztuhnout do ledničky a v případě potřeby postup opakujeme s druhou vrstvou čokolády. 

Smícháme mleté vlašské ořechy, najemno umleté piškoty a kondenzované mléko. Touto směsí naplníme pomocí plničky pralinky, znovu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a doplníme formičky po okraj. Pralinky necháme zatuhnout a vyklopíme z formiček. Uchováváme v ledničce. 

Další recepty na vánoční cukroví, které by mohlo potěšit vaše blízké, najdete tady. 

Jedlé dárky k Vánocům (2)



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...