Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník
Domácí sirupy můžeme připravovat z bylin, ovoce anebo třeba i květin. Mnohé použijeme jako základ do osvěžujícího nápoje, jiné můžeme přidat do čaje anebo míchaných nápojů, další slouží jako přírodní lék. Některá pravidla však musíme dodržovat, ať už připravujeme jakýkoliv domácí sirup. Naprostým základem jsou čisté sklenice - ideální je láhve před použitím vyvařit. Bílý cukr můžeme nahradit cukrem třtinovým. Ovoce po přecezení vymačkáme, abychom z něj dostali všechnu šťávu a ovocnou drť můžeme použít třeba ještě na koláče. Hotové sirupy necháme pořádně vychladnout a ukládáme je do chladu a ideálně i do temna.
Ovocné domácí sirupy
Domácí sirupy z ovoce jsou nesrovnatelně zdravější alternativou průmyslově vyráběných sirupů. Díky použitým surovinám mají vysoký ovocný podíl a jsou také bez přidaných barviv, sladidel a aromat. Jejich příprava není vůbec složitá a nezabere ani mnoho času.
Jahodový sirup
Jahody jsou hlavně u dětí jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. A to nejenom čerstvě natrhané, ale i zpracované například ve formě šťáv nebo kompotů. Velmi populární je nejen u těch nejmenších také domácí sirup z jahod. Vyrobit si ho můžeme za studena i vařený.
- Jahodový sirup vařený
Potřebujeme:
- 1,5 kg jahod
- 1,5 kg cukru krupice
- 15 g kyseliny citronové
Jahodový sirup vařený - postup:
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozmixujeme. Pyré smícháme s cukrem a necháme dva až tři dny odstát v chladu a temnu. Potom směs přecedíme přes látku nebo gázu či sítko do hrnce, vmícháme kyselinu citronovou, zahřejeme. Dáme pozor, aby směs nezačala vřít. Horký sirup přelijeme do čistých sklenic.
Tip:
Sirup můžeme dochutit například bazalkou, skořicí, mátou anebo citrusovou kůrou, kandovanou anebo sušenou.
- Jahodový sirup za studena
Potřebujeme:
- 2,5 kg jahod
- 2,5 kg cukru krupice
- 1,5 l vody
- 15 g kyseliny citronové
Jahodový sirup za studena - postup:
Očištěné jahody vložíme nejlépe do plastové nádoby a zasypeme kyselinou citronovou. Zalijeme vodou a louhujeme jeden až dva dny. Ovoce scedíme. Do šťávy, kterou jahody pustily, přisypeme cukr a pečlivě rozmícháme.
Borůvkový sirup
Borůvky jsou doslova nabity vitamíny a antioxidanty. Podporují imunitu a proto je tento domácí sirup velmi vhodný pro nadcházející podzimní plískanice.
Potřebujeme:
- 1 kg borůvek
- 1 středně velký citron
- 250 ml vody
- 250 g medu
Borůvkový sirup - postup:
Omytý citron oloupeme nejlépe škrabkou na brambory, abychom získali kůru, kterou budeme při přípravě tohoto sirupu potřebovat. Z citronu vymačkáme šťávu. Rozmačkané borůvky podusíme ve vodě asi čtvrt hodiny. Občas je promícháme. Přecedíme, vložíme citronovou kůru a vmícháme med, vaříme opět čtvrt hodiny. Směs mezitím zhoustne. Přidáme citronovou šťávu, necháme krátce povařit. Sundáme ze zdroje tepla, vyjmeme citronovou kůru a necháme sirup vychládnout a plníme do připravených láhví.
Brusinkový sirup
Domácí sirup z brusinek tělu dodá nejen plno látek, potřebných pro boj s nachlazením a dalšími nemocemi, ale je rovněž vynikajícím pomocníkem při zánětech močových cest.
Potřebujeme:
- 1 kg brusinek
- 500 g cukru krupice
- 600 ml vody
Brusinkový sirup - postup:
Brusinky s vodou povaříme za občasného promíchání, dokud nezměknou. Odložíme na 24 hodin do chladu a poté je přecedíme, nejlépe přes plátýnko. Sirup smícháme s cukrem, přelijeme do hrnce a necháme přejít varem. Ještě horký sirup pak nalejeme do sklenic.
Malinový sirup
Sirup pro přípravu domácí malinovky je zkrátka a dobře klasika. Osvěží a chutná, fajnšmekři tvrdí, že je malinový domácí sirup vynikající i jako přísada do čaje, například místo citronu.
Potřebujeme:
- 1,5 kg malin
- 500 ml vody
- 1,5 kg cukru krupice
- 10 g kyseliny citronové
Malinový sirup - postup:
Čerstvé maliny rozmačkáme a zalijeme vodou. Necháme odstát 12 – 24 hodin v chladu. Pak přecedíme přes gázu nebo plátýnko. Měli bychom získat přibližně 1 litr šťávy. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a na mírném ohni pomalu a za stálého míchání povaříme, dokud se vše cukr a kyselina citronová nerozpustí. Sirup pak naplníme do sklenic.
A jeden zeleninový domácí sirup...
Sirup z rebarbory
Rebarbora je zajímavá rostlina. Chutná jako ovoce, ale patří mezi zeleninu. Každopádně je v kuchyni oblíbená pro svou zajímavou nakyslou chuť a nezklame ani v sirupu. A jak si domácí sirup z rebarbory připravit?
Potřebujeme:
- 8 hrnků rebarbory
- 2-4 hrnky cukru
- 2 hrnky vody
- 1 menší citron
- čerstvý zázvor ( podle chuti, není nutný )
Sirup z rebarbory - postup:
Neloupanou rebarboru, nakrájenou na plátky a všechny ostatní ingredience vaříme, dokud rebarbora nezměkne. Vyjmeme zázvor, rebarboru přecedíme přes plátýnko a nalijeme do láhve.
Tip: Můžeme dochutit troškou alkoholu, např. brandy.
Bylinkové domácí sirupy
Domácí sirupy z bylin mají nejen příjemnou chuť, ale také léčivé účinky, proto bychom je neměli užívat bez přestávky déle než 6 týdnů. K jejich výrobě používáme čerstvě nasbírané byliny. Na výběr máme pestrou paletu, prakticky z každé byliny lze vyrobit chutný domácí sirup. Podívejme se teď na ty nejznámější druhy.
Mátový sirup
V létě vás tento domácí sirup osvěží ve vodě, v zimě jeho chuť oceníte v čaji. Díky obsahu silic uvolní dýchací cesty, pomáhá dobrému trávení, má desinfekční a antibakteriální účinky.
Potřebujeme:
- bohatý svazek máty
- 2 l vody
- 1 kg cukru krupice
- 20g kyseliny citronové
Mátový sirup - postup:
Omyté lístky máty namočíme do vody a necháme v chladu louhovat 48 hodin. Pak lístky vytáhneme z vody, pro jistotu přecedíme. V hrnci ohříváme na mírném ohni, přidáme cukr a kyselinu citronovou. Vaříme asi 3 – 5 minut.
Zázvorový sirup
Zázvor má spoustu vynikajících účinků na lidské zdraví, mimo jiné je to silné přírodní antiseptikum. A pozor: řadí se také mezi afrodiziaka! Zázvorový domácí sirup připravíme následovně:
Potřebujeme:
- 4 velké kořeny zázvoru
- 4 hrnky cukru krupice
- 1 l vody
Zázvorový sirup - postup:
Oloupaný zázvor nakrájíme na plátky a vaříme ve vodě spolu s cukrem na mírném ohni zhruba hodinu. Scedíme, přelijeme do sklenic.
Sirup z květů černého bezu
Na podzim a v zimě oceníme také účinky černého bezu. Pomáhá při chřipkách, stimuluje pocení a ulevuje od kašle. A navíc: bezový domácí sirup skvěle chutná!
Potřebujeme:
- cca 50 ks bezových květů
- 4-5 ks menších citronů
- 2 kg cukru krupice
- 100 g kyseliny citronové
- cca 3 l vody
Sirup z květů černého bezu - postup:
Do převařené vody přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladnout.Omyté květy a na kolečka nakrájený citron zalijeme vychladlou vodou. Necháme zakryté louhovat minimálně 24 hodin. Přecedíme přes plátýnko do hrnce. Přisypeme cukr a za stálého míchání povaříme, dokud se nerozpustí.
Jeřabinový sirup
Jeřabina je bohatá na vitamíny, minerály a další látky, prospěšné zdraví. Domácí sirup z jeřabin chutná a uděláte s ním dojem i na hosty.
Potřebujeme:
- jeřabiny
- cukr
- podle chuti šťáva z citrusového ovoce
Jeřabinový sirup - postup:
Omyté jeřabiny dáme do odšťavňovače, můžeme i rozemlít nebo rozmixovat a propasírovat. Do šťávy dáme cukr nebo ještě lépe med v poměru 1:1. Mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme podle chuti šťávu z čerstvých pomerančů anebo citronů, případně limetek.
Tip:
Sirup můžeme také vařit. Pak je postup následující: šťávu a cukr či med povaříme do zhoustnutí. Přidáme šťávu z citrusového ovoce. Pak nalijeme do sklenic.
Pampeliškový sirup
Pampelišky nejsou zdaleka jen symbolem jara anebo naopak škodlivý plevel. Domácí sirup z pampelišek pomáhá léčit dýchací cesty, podporuje odkašlávání a léčbu nemocí z nachlazení.
Potřebujeme:
- cca 130 pampeliškových květů
- 800 ml vody
- 1 kg cukru krupice
- kávovou lžičku kyseliny citronové
Pampeliškový sirup - postup:
Květy omyjeme a zalijeme horkou vodou. Necháme 24 hodin louhovat. Přecedíme a vaříme s cukrem do zhoustnutí. Přidáme kyselinu citronovou a ještě krátce povaříme.
Sirup ze šípků
Šípky mají preventivní účinky proti nachlazení, zlepšují schopnost koncentrace, působí pozitivně na zdraví a pevnost cév. Domácí sirup ze šípků chutná i dětem.
Potřebujeme:
- 2 kg čerstvých šípků
- 3 l vody
- 3 kg cukry krupice
- šťáva z citrusových plodů
- 10 lžic medu
Sirup ze šípků - postup:
Omyté šípky rozmixujeme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin louhovat. Další den vše zvolna zahříváme v hrnci, dáme pozor, aby se teplota nedostala přes bod varu. Přecedíme a vmícháme cukr v poměru 1:1. Přidáme šťávu z citronu nebo pomeranče a med, mícháme do rozpuštění. Pak plníme do sklenic.
Jitrocelový sirup
Jitrocel kopinatý usnadňuje odkašlávání, ulevuje při katarech horních cest dýchacích i astmatu a má také čistící účinky pro celý organismus. Tento domácí sirup se užívá buď po lžičkách ( 1 lžíčka 3 x denně ) anebo se může přidat do čaje.
Potřebujeme:
- 1 kg čerstvých jitrocelových lístků
- 1 l vody
- 500 g třtinového cukru
Jitrocelový sirup - postup:
Omyté a na kousky nakrájené jitrocelové lístky vložíme do hrnce a vaříme s vodou a cukrem. Vaříme, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ten scedíme a naplníme jím připravené lahvičky.
Květinové domácí sirupy
Květiny nejsou jen na ozdobu. Řada z nich obsahuje i zdraví prospěšné látky a při použití v kuchyni dodává pokrmům zajímavou chuť. Domácí sirup z květin je zajímavým způsobem jejich využití. Nechte se překvapit, jaké příchutě a aromata můžete touto úpravou získat!
Sirup z růží
Domácí sirup z růží je zajímavý barvou i složením. Okvětní plátky růže jsou bohaté na antioxidanty, mají protizánětlivé a desinfekční účinky. Růže, které na přípravu sirupu použijeme, nesmí být chemicky ošetřené. Růžový sirup poslouží například jako originální ochucení třeba zmrzliny nebo sladkých dezertů i jako přísada do nápojů.
Potřebujeme:
- dvě hrsti okvětních plátků nejlépe tmavě červené růže
- 2 kg cukru krupice
- 2 l vody
- 50 g kyseliny citronové
Sirup z růží - postup:
Vodu necháme dojít k varu, několik minut převaříme. Potom přidáme kyselinu citronovou. Zalijeme touto směsí růže ve vhodné nádobě ( ne kovové ani nerezové ) a necháme louhovat 24-48 hodin. Přecedíme přes plátýnko, do tekutiny přidáme cukr a povaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Uchováváme v čistých láhvích.
Sirup z fialek
Fialky jsou půvabné květiny, mají však také léčivé účinky. Domácí sirup z fialek má skvělé účinky při kašli, chrapotu, nachlazení a napomáhá také vykašlávání hlenů. Lidoví léčitelé tvrdí, že má i účinky proti revmatickým chorobám a čistí vylučovací systém.
Potřebujeme:
- 50 g květů fialky ( violky vonné )
- 150 g cukru krupice
- 150 ml vody
- citronovou šťávu
Sirup z fialek - postup:
Květy fialky, zbavené stonků přelijeme vroucí vodou a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme, přidáme do roztoku cukr a citronovou šťávu. Povaříme cca 15 minut, dokud sirup nezhoustne. Přelijeme do čistých sklenic.
Levandulový sirup
Květina nebo bylina? Jak se to vezme... A co se sirupem? Levandulový domácí sirup používáme všude tam, kde bychom použili běžné sirupy. Je vhodný i do míchaných nápojů anebo jako osvěžující přísada do vody či minerálky. Levandule pomáhá při bolestech hlavy, uklidňuje a přináší dobrý spánek, vhodné je použití při onemocnění dýchacích cest. Účinkuje i při trávicích obtížích a má desinfekční účinky na celé tělo.
Potřebujeme:
- velký svazek levandule ( cca 200 květů )
- 3 menší citrony
- 1 l vody
- 1 kg třtinového cukru
- ½ sáčku kyseliny citronové
Levandulový sirup - postup:
Citrony nakrájíme na plátky, svaříme ve ve vodě s cukrem asi 25 minut. Pak přidáme omytou levanduli. Necháme přejít varem, přidáme kyselinu citronovou, zakryjeme pokličkou a necháme louhovat 24 hodin. Druhý den přecedíme a vlijeme do lahviček. Hotový sirup můžeme ještě zahřát v horké vodě, aby byl trvanlivější.
Tip: Můžeme jemně ochutit skořicí.
Diskuse k článku