V hlavní roli borůvky: Připravte si lahůdky z čerstvě nasbíraných plodů
Borůvky v lesích rostou právě teď a letos je jich skutečně požehnaně. Nejde však jen o zdravé ovoce, které pečuje o ostříží zrak, chrání naše cévy nebo je vhodným doplňkem pro zdraví kostí. Ale je to také dobrota, kterou naše chuťové buňky umí ocenit.
Přichystali jsme pro vás recepty, kde borůvky hrají hlavní roli. Nasbírejte si čerstvé a přichystejte si z nich lehkou svačinku nebo vydatné jídlo. Anebo si je dejte jen tak, s cukrem anebo se šlehačkou. Ani tak vás borůvky nezklamou.
Borůvky – recept: Smoothie
Přísady:
Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!
Domácí malinová limonáda zabere pár minut a chutná skvěle! Připravte si osvěžující malinovku sami
Borůvky se hlásí o slovo, už jste si je byli nasbírat? Zjistěte, jak mohou vylepšit vaše zdraví
- 300 ml bílého jogurtu
- 150 g borůvky
- lžíce medu
- menší banán
- ledová tříšť
Příprava:
Jogurt pro smoothie volíme ideálně tučný, řecký. Vyklepneme jej do smoothie mixéru a přidáme k němu na kolečka oloupaný banán, med a borůvky. Nakonec i ledovou tříšť. Důkladně promixujeme. Směs nalijeme do sklenic a můžeme ještě přidat borůvky a lístek meduňky na ozdobu.
Borůvky – recept: Lívance
Přísady:
- 2 šálky borůvky
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- ½ l mléka
- sůl
- zakysaná smetana a borůvky na ozdobu
Příprava:
Nejprve se pustíme do vajec. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky dáme do mísy a přidáme k nim cukr, sůl a promícháme. Teprve pak postupně přidáváme prosetou mouku a mléko. Opět promícháme a nakonec do těsta opatrně zamícháme i tuhý sníh. Těsně před smažením pak přidáme borůvky. Lívance připravujeme ideálně v lívanečníku. Na ozdobu dáme borůvky a zakysanou smetanu.
Borůvky – recept: Zmrzlina
Přísady:
- 100 g borůvky
- ¼ l smetany ke šlehání
- 3 žloutky
- balíček vanilkového cukru
Příprava:
Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Borůvky rozmixujeme a přidáme ke žloutkům s cukrem. Smetanu ušleháme a potom všechny ingredience lehce společně promícháme. Krém nalijeme do vhodné nádoby a necháme v mrazáku ztuhnout.
Borůvky – recept: Muffiny
Přísady:
- 110 g špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g medu
- 50 g nasekané čokolády
- 2 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů
- 1,5 hrstě borůvek
- 65 g rozpuštěného másla
- 80 ml mléka
- 1 vejce
Příprava:
Smícháme mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Přidáme med, vejce, rozpuštěné máslo a mléko. Vyšleháme těsto. Až na konec přisypeme borůvky. Postupně pak naléváme do muffinových formiček. Pečeme cca 20-25 minut při 200 °C. Necháme zchladnout, teprve pak si na nich můžeme pochutnat.
Borůvky – recept: Ovocný salát
Přísady:
- 400 g čerstvé borůvky
- 1 větší jablko
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- balíček vanilkového cukru
- ¼ lžičky mleté skořice
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Příprava:
Borůvky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítku okapat. Jablko oloupeme, rozřízneme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a nastrouháme nahrubo. Borůvky i jablko pak dáme do misky a zasypeme připraveným moučkovým cukrem. Dáme do ledničky a necháme alespoň čtvrt hodiny chladit. Smetanu ke šlehání vyšleháme a ke konci šlehání do ní přidáme vanilkový cukr a mletou skořici. Ovoce rozdělíme do pohárových sklenic a ozdobíme ochucenou smetanou. Nakonec posypeme vlašskými ořechy.
Borůvky – recept: Závin
Přísady:
- 1 balíček listového těsta
- 1 balíček měkkého tvarohu
- 300 g pevné borůvky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 sáček vanilkového pudinku
Příprava:
Nejprve si připravíme nádivku. Tvaroh dáme do nějaké větší nádoby a přidáme k němu vejce, vanilkový pudink a oba cukry (moučkový i vanilkový). Směs promícháme dohladka. Listové těsto rozdělíme na dvě části. Z každé z nich vyválíme tenký obdélník. Ten pak potřeme tvarohovou náplní, na kterou naskládáme borůvky. Závin zamotáme, pevně uzavřeme a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Před vložením do trouby potřeme žloutkem, který můžeme ještě rozmíchat ve studené vodě. Pečeme v troubě rozpálené na 225 °C. Po cca deseti minutách teplotu snížíme na 200 °C. Dopečeme a po vytažení necháme zcela zchladnout. Pocukrujeme a podáváme. Třeba i ozdobené šlehačkou a čerstvými borůvkami.
Borůvky – recept pro náročné: Kachna na borůvkách
Přísady:
- 1 kachna
- 4 lžíce borůvky
- 2 jablka
- 200 ml červeného vína
- 200 ml vody
- majoránka
- sůl
Příprava:
Kachnu zevnitř potřeme solí a majoránkou. Kůži na několika místech nařízneme a potřeme solí. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pod pokličkou upečeme téměř doměkka. Potom kachnu vyjmeme z pekáče a výpek scedíme. Kachnu nakrájíme na kousky, dáme zpět do pekáče a přelijeme omáčkou.
Dáme ji asi na 15 minut péci do trouby, dokud kůrka nezčervená.
Omáčka:
Borůvky zalijeme vínem a vaříme na mírném ohni, dokud se polovina tekutiny nevypaří. Potom přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, krátce promícháme a nalijeme na kachnu.
OKUSTE I DALŠÍ RECEPTY, KDE HRAJÍ PRIM BORŮVKY:
Borůvkový džem
Borůvkové knedlíky
Borůvková bublanina
Borůvkové smoothie s banánem
Borůvkový koláč s drobenkou
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku