Domácí rakytníková tinktura
- hrst čerstvých plodů rakytníku (bobulí)
- vysokoprocentní alkohol
Rakytníková tinktura - recept
Jsou dvě možnosti, jak si můžeme vyrobit rakytníkovou tinkturu. První možností je, že plody rakytníku rozmixujeme na sirup a smícháme s alkoholem. Takto macerujeme 3 týdny a poté užíváme po kapkách. Další možností je, že si plody rakytníku nameleme nahrubo, nebo si je podrtíme v hmoždíři. Nasekané plody poté zalijeme alkoholem a macerujeme na temném místě 3 týdny. Poté tekutinu slijeme a užíváme také po kapkách.
Rakytníková tinktura - léčivé účinky
Rakytník řešetlákový je známý hlavně pro svůj obsah vitaminu C. Jeho plody mají až 20x více vitaminu C než například pomeranč. Proto se používá hlavně na posílení imunity, ale také při kašli, nachlazení a rýmě. Každodenním užíváním rakytníku si můžeme dlouhodobě zvýšit imunitu. Rakytník obsahuje spoustu olejů, minerálů a vitaminů a jeho plody se sbírají v období října a listopadu.
Diskuse k článku