Rakytník řešetlákový sbírejte právě teď. A připravte si z něj sirup nebo likér
Rakytník řešetlákový je rostlinou, od které si mnozí drží odstup. Nepříjemné trny mnohé odpuzují, a tak se ani nepokouší rostlinu sklidit. Ale to je škoda, rakytník je nejenom zdravý, ale pokud jej dobře zpracujete, pochutnáte si na něm. Připravili jsme pro vás i netradiční recepty z téhle tradiční rostliny.
Rakytník řešetlákový má jednu velkou výhodu – můžete z něj zpracovat úplně všechno – tedy všechny jeho části, nejen plody. Zpracovat se dají i květy, listy, semena, dřevo, kůře nebo kořen. V tradiční lidové medicíně jde o rostlinu notoricky známou. Například v Mongolsku i na Sibiři tuhle rostlinu využívali léčitelé na plicní, jaterní, kloubní i zažívací obtíže. Tibeťané jej zase aplikují při kardiovaskulárních onemocněních. Ale i dnešní evropské studie dávají téhle rostlině za pravdu, že něco skutečně umí.
Rakytník řešetlákový – sběr
Chcete-li plody rakytníku sbírat, pak je teď nejlepší čas pro sklizeň. Často padá otázka, zda rakytník sklízet před prvními mrazíky nebo až po nich. Tak tedy – jednoznačně před nimi. Plody nebudou měkké a budou se lépe sbírat. A navíc v nich bude více vitamínu C. U přemrzlých plodů může pak množství cenného vitamínu C klesnou až o polovinu. Sbírejte tedy teď, dokud je čas. Ideální doba pro sběr rakytníku je nejpozději do půlky října.
Zázračný rakytníkový olej: Lžička denně a budete mít skvělou imunitu, krásnou pleť a pevné vlasy
Rakytník plný vitamínů a cenných látek
Vitamín C je ve spojení s rakytníkem nejznámějším cenným vitamínem, který se v drobných oranžových plodech ukrývá. Ale není sám. Krom něj se rakytník (respektive jeho plody) pyšní i vitamíny A, D, F, K i vitamíny skupiny B. Navíc obsahují i alkaloid hippophein. Ten se v těle přeměňuje na serotonin. A jak známo, ten patří mezi takzvané „hormony štěstí“. I to může rakytník řešetlákový nabídnout.
Rakytník řešetlákový – zpracování
Z rakytníku toho můžete připravit skutečně mnoho. Marmeládu, džem, želé, likér, víno, čaj, pomazánku, šťávu, kompot nebo sirup. Je jen na vás, do čeho se pustíte. Nutno však připomenout, že většinu cenných látek si rakytník řešetlákový zachová pouze při zpracování za studena. Jakmile jej budeme zpracovávat tepelně, o mnoho zajímavých a tělu prospěšných látek se ochudíme. Z plodů rakytníku se prodává také rakytníkový olej. Lisovaný za studena. Ten se často přidává do kosmetických produktů, ale zapovězeno není ani jeho vnitřní užití. Případně si jej můžete přidat do koupele. Po použití rakytníkového oleje budete mít pokožku krásně hebkou a vláčnou. Rakytníkový olej se často využívá také pro vlasy. Rakytník vlasy posiluje a může i zabraňovat jejich vypadávání.
Rakytník řešetlákový: Který olej je nejlepší?
Olej ze semínek – má nejvyšší obsah vitamínu K, obsahuje vitamín E, karotenoidy, nasycené a ostatní kyseliny. Tento druh oleje má nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Neobsahuje flavonoidy.
Olej z dužniny – obsahuje vitamín K, E, karotenoidy, nasycené i nenasycené mastné kyseliny. Neobsahuje flavonoidy a je celkově vyvážený.
Olej z bobulí – má nejvyšší podíl vitamínu E, karoteniodů a flavonoidů. Tyto látky jsou obsažené ve vnější slupce ovoce. Obsahuje také nenasycené a nasycené mastné kyseliny.
Rakytník – recepty:
Rakytník řešetlákový: Sirup
Pořádně rozmačkáme 3 litry omytých plodů (rakytník řešetlákový). Zalijeme dvěma litry vlažné vody a přidáme 20 g kyseliny citrónové. Přikryjeme pokličkou a necháme do druhého dne odstát. Pak přecedíme a plody vymačkáme. Zahřejeme na teplotu max. 40 stupňů. Na kilogram šťávy přidáme minimálně kilo třtinového cukru a mícháním rozpustíme. Rakytníkový sirup ihned plníme do lahví. Rakytník ve formě sirupu uchováváme v temnu a chladu.
Rakytník řešetlákový: Rakytníkový med
100-150 g prášku z plodů rakytníku rozmícháme v 1 litru medu. Rakytník řešetlákový se v této formě užívá jako lék v množství 1-3 lžičky denně.
Rakytník řešetlákový: Džem
Vymačkanou čerstvou přírodní šťávu z rakytníku smícháme v poměru 1:1 s cukrem, ohřejeme na 85 °C a rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Pak přelijeme do lahví, deset minut rakytník pasterizujeme. Láhve zazátkujeme, džem z rakytníku ihned zchladíme a uchováváme v chladu a temnu.
Rakytník řešetlákový: Likér
Rakytník řešetlákový omyjeme a rozdrtíme. Smícháme s litrem čistého konzumního lihu nebo vodky. Promícháme a minimálně týden si směsi nevšímáme. Necháme ji v teple. Následně svaříme kilo cukru s trochou vody. Než zchladne, rakytník v lihu přecedíme přes plátno. Promícháme s vychladlým cukrem. Slijeme do láhví a necháme rakytník ve formě likéru alespoň tři měsíce uležet.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku