Domácí tymiánová tinktura
- hrst tymiánu
- vysokoprocentní alkohol
Tymiánová tinktura - recept
Čerstvý nebo sušený tymián si nakrájíme na menší kousky a vložíme do vyšší sklenice. Zalijeme čirým alkoholem tak, aby byla bylinka zcela ponořená. Nádobu uzavřeme a dáme macerovat na 4 týdny na tmavé místo. Každý den protřepeme. Po měsíci tinkturu scedíme a užíváme ji vnitřně po kapkách nebo zevně. Tymiánovou tinkturou se můžeme masírovat, přidávat ji do aromatických bylinkových koupelí nebo ji přidávat do domácí kosmetiky.
Tymiánová tinktura - léčivé účinky
Tymián obecný je příbuzný mateřídoušky a sbírá se v průběhu června a července. Je účinný na trávicí a dýchací obtíže. Pomáhá od bolestí břicha, podporuje trávení a působí proti nadýmání. Zároveň je velmi účinný při chřipce a nachlazení a funguje proto jako antibiotikum. Pochází ze Středomoří a je součástí provensálského koření.
Diskuse k článku