Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Je třeba také rozlišovat kuchyni jižní a střední Itálie od té severní, v severní Itálii se již totiž mnohdy inspirují kuchyní francouzskou a najdeme zde ingredience, které jižní Ital nepoužívá, tedy máslo, smetanu a podobně. Podstatou italského vaření je chuť, jednoduchost a dbá se také na úpravu, pokrm by měl vizuálně lákavý a voňavý.

Suroviny italské kuchyně

Základem italské kuchyně jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Neodmyslitelně k této kuchyni patří následující suroviny:

  • olivový olej – extra panenský, za studena lisovaný
  • mořská sůl – jemná i hrubá
  • rajčata neboli rajská jablka, ponejvíce čerstvá nebo sušená a nakládaná v olivovém oleji
  • ocet – ochucené octy, vinné octy, balsamico
  • zelené olivy
  • černé olivy
  • veškerá sezónní zelenina
  • cibule
  • česnek
  • sýry – především parmezán, mozarella,
  • maso, ryby a mořské plody
  • italské salámy, šunky a uzeniny – např. Prosciutto crudo, Mortadella
  • bylinky: šalvěj, rozmarýn, kopr, fenykl, kerblík, estragon, pažitka, bazalka, máta, tymián
  • pesto
  • kapary

 

Polévky (Zuppa, Minestra)

Italská polévka Minestrone

Je nejoblíbenější italskou zeleninovou polévkou. Můžeme v ní objevit až 15 druhů zeleniny, podle sezóny. Neexistuje jediný univerzální recept, neboť v každé oblasti vaří tuto polévku tak trochu podle svého a záleží i na sezóně přípravy. My Vám předkládáme její letní verzi.

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 600 g čerstvé sezónní zeleniny  - např. rajčata, cibule, hrášek, fazole, cuketa, celer, mrkev, listový špenát, mangold, kapusta, pórek, česnek, brokolice, květák, petržel, apod.
  • 3 brambory
  • mořská sůl
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • čerstvá bazalka na ozdobu do talíře s hotovou polévkou
  • 1 lžička strouhaného parmazánu na dochucení a ozdobu na talíři
  • 1 lžička pesta na dochucení a ozdobu na talíři

Postup přípravy italské letní verze polévky Minestrone

Naprostým základem pro italskou kuchyni jsou samozřejmě kvalitní a čerstvé suroviny. Polévku minestrone už zná téměř každý Čech.

Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme pokrájenou cibulku. Kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno a přidáme do hrnce, na drobno nakrájíme také česnek, brambory a vše krátce osmahneme. Zeleninu nakrájenou na drobnější kousky rovněž přidáme, rajčata spaříme, oloupeme a použijeme jen jejich dužinu.

Zeleninu v hrnci zalijeme vodou, tak aby voda dosahovala cca do ¾ hrnce. Vše osolíme a opepříme, vaříme pod poklicí po dobu přibližně čtvrt hodiny. Můžeme těšně před koncem vaření ještě nabrat naběračku polévky, zeleninu propasírovat a vrátit ji zpět do hrnce.

Polévku servírujeme ještě horkou do talířů, které zdobíme pestem, parmezánem a na okrasu přidáme ještě lístek bazalky.

Toskánská polévka Acquacotta

Je jednoduchá polévka, která pochází z Toskánska, ale v rámci Itálie se také objevuje v několika verzích. Předkládáme vám ten nejpůvodnější jednoduchý recept na tuto selskou polévku, v některých verzích se můžete setkat ještě s přidáváním mrkve, sýru, mangoldu do této polévky.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 0,5 kg čekanky
  • 0,5 kg rajských jablíček
  • několik papriček pepperoni
  • stonek řapíkatého celeru
  • majoránka, tymián, šalvěj, saturejka, petrželka a máta
  • trochu olivového oleje
  • několik plátků suchého bílého chleba opečeného na oleji
  • v toskánské verzi polévky se do ní rozklepne ještě vejce

Postup přípravy selské polévky Acquacotta

Nakrájené brambory, čekanku, celer a i rajská jablíčka osmahneme na trošce olivového oleje. Vše zalijeme cca jedním litrem vody a vaříme po dobu 15-20 minut. Těsně před podáváním přidáme ještě vejce a polévku servírujeme ještě horkou.

 

Předkrmy (Antipasti)

Předkrmy jsou jak studené, tak teplé, v Itálii se podávají velmi často. Jsou to různé zeleninové saláty, vařená a zapékaná zelenina, osmažená chlebíčková veka, která může být i různě obložená.

Pikantní papričky – Peperoncini Stuzzicanti

Ingredience (pro 8 osob)

  • 350 g lilku
  • 100 g slitého lilku v oleji
  • 24 malých kulatých feferonek
  • kapary ve slaném nálevu
  • vinný ocet
  • suché bílé víno
  • cukr
  • olivový olej extra panenský
  • pepř

Příprava předkrmových pikantních papriček

Omyjte feferonky, zbavte je stopek a semínek. K varu přiveďte 500 ml vína, 125 ml octa, 125 ml vína, jednu lžíci cukru a tři lžíce oleje. V takto ochucené vroucí vodě feferonky spařte, asi po dobu jedné minuty, slijte a nechte vychladnout. Lilek nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm.

Poté je potřete olejem, opepřete, orestujte na pánvi s nepřilnavým povrchem a vlažné plátky pak rozmixujte s tuňákem a lžící slitých kaparů. Touto směsí naplňte feferonky a můžete podávat.

Plněné trubičky – Cannoncini Ripieni

Ingredience pro přípravu 18 plněných trubiček

  • cca 300 g měkkého kozího sýra
  • 250 g listového těsto
  • 1 žloutek
  • 0,5 citronu
  • tymián
  • majoránka
  • petrželka
  • bazalka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Příprava plněných trubiček

Listové těsto rozválejte na plát o takové velikosti, aby bylo možné jej pak nakrájet na devět přibližně stejných pruhů, nejlépe o velikosti 30 cm délka a 1,5 cm šířka. Připravené pruhy potřete vodou a vlhkou stranou dovnitř obtočte jako kremroli kolem rukojeti dřevěných vařeček po celé jejich délce.

V polovině obtočení na každé vařečce těsto příčně nařízněte, po upečení tak vzniknou dvě – z devíti pruhů vznikne osmnáct trubiček. Vařečky obtočené těstem položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte po dobu 13ti minut v troubě předehřáté na 200° Celsia.

V polovině pečení pak těsto přetřete žloutkem rozmíchaným s trochou oleje, vody a špetkou soli. Upečené trubičky vyjměte z trouby, sundejte z rukojeti vařeček, dle naříznutí rozdělte na poloviny a nechte chladnout. Kozí sýr smíchejte se šťávou z poloviny citronu, osolte, opepřete a dochuťte nasekanými bylinkami. Trubičky naplňte sáčkem s hladkým okrajem.     

Cuketové lodičky se sýrem a šunkou

Ingredience

  • 80 g sýru provola
  • 60 g dušené šunky
  • 20 g cibule
  • 4 středně velké cukety
  • olivový olej extrapanenský
  • sůl

 

Součástí italské kuchyně jsou i velice zajímavé předkrmy. Vyzkoušejte třeba cuketové lodičky se sýrem a šunkou.

Postup přípravy cuketových lodiček

 Konce cuket odkrojte a každou cuketu rozkrájejte na čtvrtiny – nejprve podélně a pak každou půlku příčně na dvě poloviny. Všechny předpřipravené dílky dejte na 4 minuty předvařit do mikrovlnné trouby, poté z nich vydlabejte dužinu tak, aby vznikly lodičky. Osolte a cibuli, kterou nakrájíte na kostičky nadrobno, nechte zpěnit na dvou lžičkách oleje.

V misce ji smíchejte s dužinou z cuket a na kostičky nakrájeným sýrem a šunkou. Náplň rozdělte do cuketových lodiček, které vyskládejte do ohnivzdorné nádoby, přelijte troškou oleje a dejte na 10 minut zapéct do trouby předehřáté na 180°Celsia. Cuketové lodičky můžete podávat jako předkrm nebo jako přílohu k lehkému hlavnímu chodu. Výborné jsou například s rizotem.

Slané rohlíčky z listového těsta – Mini croissant salati

 Ingredience 

  • 460 g listového těsta
  • 40 g piniových oříšků
  • 6 cherry rajčátek
  • sušená rajčata v oleji
  • 3 keříčková rajčata
  • 2 ančovičky v oleji
  • bazalka
  • mozarella
  • černé olivy
  • 1 vejce
  • loupané mandle
  • sezamová semínka
  • olivový olej extravirgine
  • sůl a pepř

Postup přípravy slaných rohlíčků z listového těsta

Keříčková rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kousky, které vložte do mísy. Na pánvi na slabé vrstvě oleje opražte piniové oříšky, ty přidejte k rajčatům, Směs osolte a opepřete, zalijte trochou studeného oleje a nechte marinovat. Mozzarellu nakrájejte na drobná kolečka, stejně tak cca stejné množství sušených rajčat a osm oliv bez pecek, vše smíchejte dohromady – právě jste si připravili první náplň.

Druhou náplň připravíte tak, že nahrubo nakrájíte cherry rajčátka, ančovičky, několik lístků bazalky a vše smícháte. Listové těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu vyválejte a z těsta vykrájejte 12 stejných trojúhelníčků. Naplňte je první náplní a stočte je do rohlíčků od širších konců k tenčím. Trojúhelníčky vytvořte také z druhé poloviny těsta a naplňte druhou náplní. Rohlíčky vyrovnejte na plech, který vyložíte pečícím papírem a rohlíčky potřete lehce rozšlehaným vejcem.

Rohlíčky můžete posypat sezamovými semínky nebo najemno nasekanými mandlemi. Po dobu 10 minut pečte v troubě předehřáté na 200°Celsia. Rohlíčky podávejte jako předkrm samotné nebo ještě s marinovanými rajčaty.

Vejce plněná cuketovou nádivkou – Ripiene di zucchine

Ingredience

  • 6 vajec
  • 300 g cuket
  • papriky různých barev
  • máslo
  • máta
  • 1 menší hlávka salátu
  • olivový olej extra virgine
  • sůl a pepř

Postup přípravy vajec s cuketovou nádivkou

Vejce uvařte natvrdo. Cukety nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete, okořeňte mátou a orestujte na másle. Vejce podélně rozkrojte na poloviny, žloutky z nich vyjměte a spolu s cuketami vložte do mixéru. Rozmixujte a vzniklou směsí naplňte přichystané rozpůlené bílky. Vejce podávejte nasevírovaná na listech salátu - vše ještě posypte na kostičky nakrájenou a olejem drobně zastříknutou, osolenou a opepřenou paprikou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?