KICHADI - harmonické jídlo z Indie
Na přípravu Kichadi potřebujeme:
- Moongdall (loupaný žlutý hrách)– ½ hrnku (Můžete použít také mungo fazole nebo červenou čočku)
- Rýže Basmati (1 menší hrnek)
- Olivový olej nebo máslo nebo ghí – 1 lžíce
- Hořčičná semínka černá – 1 lžička
- Kurkuma mletá – 1/2 lžičky
- Římský kmín drcený – ½ lžičky
- Špetka mletého hingu (čertovo lejno - není nutné)
- Sůl (nejlépe himalájská kamenná)
- Hřebíček – 1 ks
- Zázvor - ½ lžičky
- Citrónová šťáva
- Voda (4-5 šálků)
Postup:
Luštěninu je lepší namočit přes noc do vody. Ráno vyměňte vodu za čerstvou a před vařením znovu propláchněte. Připravte si pánev s pokličkou. Rýži namočte na 10 minut do vody, moongdall dvakrát propláchněte vodou. Na pánev nalijte 3 lžíce olivového oleje, másla nebo ghí a na něm orestujte římský kmín a hořčičná semínka. Jakmile začnou semínka praskat, přidejte kurkumu, hřebíček a zázvor. Do tohoto základu vmíchejte rýži a trochu ji orestujte. Poté přidejte moongdall a restujte asi 2 minuty. Přilijte 4 hrnky vody a nechte 5 minut dusit pod pokličkou. Poté trochu zmírněte oheň a duste dalších 20 minut pod pokličkou, dokud rýže nezměkne. Podle potřeby můžete dolít vodu. Během vaření nesolte, sůl použijte až ke konci, pokrm by vám jinak mohl ztuhnout. Po uvaření dochuťte citrónovou šťávou a popř.posypte nasekanou čerstvou petrželkou nebo celerovou natí, čerstvým koriandrem či strouhaným kokosem. Kichadi můžete jíst samotné nebo jako přílohu k zelenině či masu.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku