10x recepty na domácí kečup aneb Ochutnejte indickou, africkou nebo i americkou variaci
Recepty na domácí kečup možná aktuálně vyhledáváte, neboť se vám na zahrádce urodilo velké množství chutných rajčat. Sezóna rajských jablíček ostatně v polovině srpna vrcholí a chýlí se ke svému konci. Připravit si můžete díky našim deseti tipům hned několik různých kečupových variací – některé i z konzervovaných rajčat, pokud úroda nebyla dle očekávání. Objevujte tedy velmi zajímavé kombinace surovin od hospodyněk z celého světa!
České hospodyňky a zapálení amatérští kuchaři používají nejčastěji recept na domácí kečup, ve kterém se objevuje krom rajčat i klasické jablko – to hmotu zahustí díky obsahu pektinu. Chybět však nesmí ani cibule a směs aromatického koření! Obávat se nemusíte, i tento druh úpravy v receptech zmíníme!
Recepty na domácí kečup: AMERICKÝ KEČUP Z TLAKOVÉHO HRNCE
Pokud zapátráte po amerických receptech na domácí kečup, zjistíte, že se až tak moc neliší od těch českých. Drobné rozdíly najdete zejména v preferovaném koření a druhu sladidla. Pojďte si tedy s námi nyní připravit kečup z multifunkčního tlakového hrnce, ve kterém najdete například celerovou sůl, worcester nebo kajenský pepř.
Potřebné suroviny na americký domácí kečup
- cca 1 360 až 1 400 g čerstvých zralých rajčat (rozpůlené)
- ¼ (cca 62 ml) šálku vody
- ¼ šálku (cca 62 g) hnědého cukru
- 1/3 (cca 83 ml) šálku bílého vinného octa
- 1/8 lžičky (cca 0,63 g) celerové soli
- ½ lžičky worcestrové omáčky
- ½ lžičky granulovaného česneku
- 1/8 lžičky (cca 0,63 g) mleté skořice
- 1 jemně mletý hřebíček
- 1/8 lžičky (cca 0,63 g) mletého kajenského pepře
- 1 lžička granulované cibule
- 1/8 lžičky (cca 0,63 g) mletého černého pepře
- 1 lžička soli (nebo dle chuti)
RECEPT na americký domácí kečup
Nejprve si omyjte rajčata a pak je přepulte i zbavte stopek. Následně je vložte do multifunkčního tlakového hrnce, přidejte vodu a vařte asi 10 minut. Jakmile doba vaření uplyne, uvolněte víko a rajčatové pyré rozmixujte tyčovým mixérem. Posléze jej ještě propasírujte přes jemné sítko do mísy a vraťte zpět do hrnce. K rajčatové omáčce nyní přidejte hnědý cukr, vinný bílý ocet a veškeré koření, tj. celerovou sůl, worcester, česnek, skořici, hřebíček, kajenský a černý pepř, granulovanou cibuli a sůl. Směs vařte zhruba 35 až 45 minut (s občasným promícháním), dokud se všechny chutě nepropojí. Tímto máte recept na americký domácí kečup hotový. Po uvaření nechte směs zchladnout a přemístěte ideálně do skleněné vzduchotěsné nádoby. Nakonec umístěte do lednice, kde kečup vydrží asi 3 měsíce. Poznámka: kečup můžete samozřejmě vařit i v klasickém hrnci, postup je stejný, pouze na začátku nechte rajčata zprudka probublávat a poté při snížené teplotě plotny vařte do změknutí asi 15 minut.
Recepty na domácí kečup: INDICKÝ KOŘENĚNÝ KEČUP
Pokud milujete aromatickou indickou kuchyni, určitě si zamilujete i následující recept na domácí kečup. Až ochutnáte směs rajčat, zázvoru, garam masaly a jalapeňos, budete se oblizovat až za ušima! Dejte šanci exotice a pusťte se do práce.
Potřebné suroviny na indický kořeněný kečup
- cca 2 kg čerstvých zralých rajčat
- 6 až 8 ks čerstvých jalapeňos papriček
- 6 lžic čerstvé citronové šťávy
- asi 7 cm kořene zázvoru (oloupaného a jemně nastrouhaného)
- 1 lžíce koření garam masala
- ¼ lžičky mletého kajenského pepře (lze vynechat)
- 1 a ½ lžičky soli
- ¾ hrnku třtinového cukru
RECEPT na indický kořeněný kečup
Než zahájíte přípravu receptu na domácí kečup s nádechem Indie, vezměte si k ruce velký hrnec. Poté do něj vložte omytá, očištěná a nahrubo pokrájená rajčata. Také přidejte očištěné a nahrubo pokrájené jalapeňos papričky, nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu, veškeré koření (garam masalu, kajenský pepř), sůl a cukr. Nakonec ingredience smíchejte vařečkou a vařte na středním plamenu do změknutí. Kečup bude hotový, pokud se jeho množství redukuje zhruba o 1/3 z původního množství – záleží na tom, jak ho chcete hustý. Jakmile bude hotovo, můžete domácí indický kečup zavařit do sterilních sklenic (ve vodní lázni, cca 35 minut). Vydrží vám o to déle. Poté skladujte na tmavém, a hlavně chladném místě.
Recepty na domácí kečup: FRANCOUZSKO-KANADSKÝ KEČUP
Dovedete si představit v kečupu řapíkatý celer, broskve nebo snad i hrušky? Pokud ne, vyzkoušejte tento recept na domácí kečup. Francouzsko-kanadská variace vás doslova uchvátí výjimečnou a zajímavou chutí.
Potřebné ingredience na francouzsko-kanadský kečup
- 6 rajčat (červená nebo zelená)
- 2 velké bílé cibule (oloupané a nakrájené)
- 4 stonky řapíkatého celeru (očištěné a nakrájené)
- 2 zralé broskve (oloupané, vypeckované a pokrájené)
- 2 hrušky (oloupané, zbavené jadérek a pokrájené)
- 1 a ½ hrnku bílého octa
- 1 a ½ hrnku cukru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 2 bobkové listy
- ¼ lžičky sušených a drcených vloček červené papriky
- 2 jablka (oloupaná, bez jádřinců, nakrájená)
RECEPT na francouzsko-kanadský kečup
Než se pustíte do tohoto neobvyklého receptu na domácí kečup, vezměte si k ruce hrnec a naplňte jej vodou. Tu pak přiveďte k varu a blanšírujte v ní rajčata asi 20 sekund. Poté je oloupejte, zbavte jadérek a pokrájejte. Dále použijte velký hrnec a do něj vložte pokrájená rajčata spolu s pokrájenou bílou cibulí, řapíkatým celerem, broskvemi, hruškami a jablky. Také přidejte bílý ocet, sůl, pepř, bobkové listy a vločky červené papriky. Nakonec vše vařte na středním plamenu asi 2 až 3 hodiny, než ingredience změknou a směs získá konzistenci chutney. Hotový francouzsko-kanadský kečup následně přelijte do sterilních sklenic (bez bobkových listů), pečlivě uzavřete víčky a skladujte nejdéle 6 měsíců v lednici.
Recepty na domácí kečup: AFRICKÝ KEČUP S PAPÁJOU
Plynule jsme se přesunuli do divoké i okouzlující Afriky, odkud pochází i následující recept na domácí kečup s papájou. Nejčastěji se používá jako ochucovadlo ke grilovaným krevetám nebo ke kuřecímu masu. Pokud si chcete zaexperimentovat, jděte do toho! Z uvedeného množství připravíte asi 2 hrnky kečupu.
Potřebné suroviny na africký kečup s papájou
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 2 rajčata (zbavená semínek a nahrubo nakrájená)
- 1 ks chilli papričky Serrano (zbavená semínek i stopky, jemně nasekaná)
- ½ lžičky cukru
- 1 lžíce rýžového vinného octa
- 1 a ½ lžičky sójové omáčky
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky asijského sezamového oleje
- 1 ks zralé papáji (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená nahrubo)
- šťáva z 1 ks limetky
RECEPT na africký kečup s papájou
Recept na domácí kečup s nádechem Afriky zahajte tím, že si k ruce vezmete velkou pánev a na ní rozehřejete olivový olej. Na něm pak restujte nasekaný česnek (asi 2 až 3 minuty). Poté přidejte pokrájená rajčata bez semínek, chilli papričku, cukr, vinný rýžový ocet a vařte při střední teplotě a stálém míchání asi 5 minut (než rajčata změknou). Tuto rajčatovou směs posléze přesuňte do mixéru a přidejte k ní sójovou omáčku, mletý zázvor, sezamový olej, nakrájenou papáju, a nakonec limetkovou šťávu. Vše rozmělněte, aby se suroviny dobře propojily. Hotový africký kečup přesuňte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici nejdéle 5 dnů.
Recepty na domácí kečup: ITALSKÝ KEČUP S BAZALKOU
Recepty na domácí kečup z celého světa by rozhodně nebyly kompletní, pokud bychom zde neuvedli tip z Itálie! Vždyť právě tato úchvatná země se pyšní jedněmi z nejchutnějších a nejkvalitnějších rajčatových produktů. Kečupovou variaci s bazalkou si rozhodně zamilujete.
Potřebné suroviny na italský kečup s bazalkou
- 2 kg švestkových (oválných, pastových) rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 malá chilli paprička
- 1 bobkový list
- 2 lžíce octa
- 1 malý svazek hladkolisté petrželky
- 15 lístků čerstvé bazalky
- 7 celých hřebíčků
- 1 lžíce soli
- 120 g hnědého cukru
- 7 g hořčičného semínka
- 1 špetka pepře
RECEPT na italský kečup s bazalkou
Než se pustíte do receptu na domácí kečup po italsku, omyjte si rajčata a papriku + oloupejte cibuli. Následně rajčata s paprikou očistěte od stopek a nakrájejte nahrubo. Cibuli pokrájejte na tenčí půlměsíčky. Vše dejte do velkého hrnce, přidejte bobkový list, loupaný celý česnek, ocet, chilli papričku (očištěnou, nasekanou), pokrájenou petrželku a lístky bazalky. Ingredience promíchejte a vařte na mírním plamenu asi 2 hodiny. Jakmile ze surovin vznikne omáčka, propasírujte ji do jiného hrnce. K pyré nakonec přidejte ještě hřebíček, sůl, hnědý cukr, hořčičná semínka, pepř a vařte dalších 30 minut na mírném plamenu. Hustý domácí kečup přelijte ještě horký do sterilovaných sklenic, zavařte např. ve vodní lázni a skladujte v chladu a temnu. Poznámka: pokud nechcete koření (bobkový list, hřebíček a hořčičná semínka) přímo v kečupu, můžete použít speciální sítko, díky kterému jej po uvaření bezpečně odstraníte z omáčky.
Recepty na domácí kečup: NĚMECKÝ KEČUP S KARI
Nyní pro vás máme vynikající recept na domácí kečup s kari kořením, ve kterém Němci tradičně dusí klobásy – poté pouliční pokrm prodávají jako „Currywurst“. Ať už si tedy kari kečup dopřejete s klobásou nebo třeba s hranolky, jistě vám zachutná! Poznámka: mezi ingrediencemi tentokrát najdete konzervovaná rajčata (kupujte však ta velmi kvalitní).
Potřebné suroviny na německý kečup s kari
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule (jemně pokrájená)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce mletého kari koření
- 1 lžička mleté hořčice
- ½ lžičky drcených vloček červené papriky
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- ¼ lžičky mletého nového koření
- větší špetka mletého hřebíčku
- cca 800 gramů konzervovaných drcených rajčat
- ½ šálku hnědého cukru (pro méně sladký kečup použijte 1/3 šálku)
- ¼ šálku jablečného octa
RECEPT na německý kečup s kari
K ruce si vezměte středně velký hrnec, ve kterém zahřejte olivový olej. Poté na něm opékejte jemně pokrájenou cibuli (asi 6 až 8 minut) a následně i nasekaný česnek (asi 1 minutu). V další fázi do pánve přidejte rajčatový protlak, sůl, kari koření, uzenou papriku, vločky červené papriky, mletou hořčici, mleté nové koření, mletý hřebíček a promíchejte. Po minutě vlijte k ingrediencím drcená rajčata, oslaďte cukrem a přilijte jablečný ocet. Zmírněte plamen a vše vařte asi 45 minut bez poklice. Nakonec odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem. V tuto chvíli je váš recept na domácí kečup s kari kořením hotový. Kečup přesuňte do sterilované sklenice, pečlivě uzavřete víčkem a skladujte v lednici nejdéle 1 měsíc.
Recepty na domácí kečup: HAVAJSKÝ KEČUP
Další recept na domácí kečup s nádechem Havaje je rovněž z konzervovaných rajčat – připravit si jej tedy můžete i mimo sezónu, kdy chutných a dobře uzrálých rajčat není nazbyt. Tentokrát se snoubí rajská jablíčka se sladkým ananasem a je to neskutečná dobrota! Ochutnejte a nebudete litovat. Dopřát si můžete havajský kečup například s grilovaným kuřecím masem, s hranolky nebo s rybími prsty!
Potřebné surovina na havajský kečup
- cca 400 g konzervovaných krájených rajčat
- ½ hrnku drceného ananasu
- ¼ hrnku hnědého cukru
- ¼ hrnku sójové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička česnekového prášku
- 2 lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/3 hrnku studené vody
RECEPT na havajský kečup
Do středně velkého hrnce vlijte pokrájená rajčata z konzervy, přidejte ananas, hnědý cukr, sójovou omáčku, citronovou šťávu, česnekový prášek, mletý zázvor, mletý černý pepř a promíchejte. Všechny suroviny přiveďte k varu a poté na mírném plamenu nechte probublávat dalších asi 15 minut. Směs by měla ztmavnout a zhoustnout. Mezitím si v malé misce smíchejte kukuřičný škrob se studenou vodou a vlijte tekutinu do kečupu. Řádně promíchejte vařečkou a provařte minutu. Nyní je váš havajský recept na domácí kečup kompletní, tedy odstavte hrnec z plotny a podávejte s oblíbeným jídlem teplé či studené. Nesnězený havajský kečup uchovávejte v lednici a spotřebujte co nejdříve.
Recepty na domácí kečup: SLOVENSKÝ KEČUP S ŘEPOU
Další recept na domácí kečup pochází ze Slovenska od jedné šikovné hospodyňky. Je v něm zakomponovaná červená řepa, je tedy nejen chutný ale i velmi zdravý. Mezi ingrediencemi však najdete i notnou dávku jablek a celé spektrum voňavého koření.
Potřebné ingredience na slovenský kečup s řepou
- 3 kg zralých či přezrálých rajčat
- 400 g jablek
- 1 středně velká červená řepa
- 300 g cibule
- 2 lžíce soli
- 1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- 5 hřebíčků
- 5 bobulí nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 chilli paprička (nemusí být, pokud nechcete pikantní chuť kečupu)
- 250 ml vody
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml bílého octa
RECEPT na slovenský kečup s řepou
Než se pustíte do slovenského receptu na domácí kečup, oloupejte si červenou řepu a jablka. Posléze obojí nastrouhejte nahrubo do mísy. Dále se věnujte rajčatům – ty omyjte, překrojte, zbavte stopek a nakrájejte na kostičky. Také si nasekejte najemno loupanou cibuli a omytou chilli papričku očistěte od semínek a pokrájejte na menší kousky (chilli lze vynechat). Všechny ingredience následně vložte do velkého hrnce, přidejte k nim sůl, mletou papriku, mletou skořici a v sítku pak i celý hřebíček, nové koření a celý černý pepř. Vše zalijte vodou a vařte za občasného míchání asi 2 hodiny. Směs by se měla redukovat na polovinu. Jakmile bude zelenina rozvařená, odstavte ji z plotny a nechte chvíli zchladnout. Poté vyjměte sítko s kořením, pyré přesuňte do mixéru a rozmixujte jej najemno (lze i tyčovým mixérem). Hladký polotovar kečupu ještě propasírujte přes jemné sítko do jiného hrnce – tuto propasírovanou směs nakonec ochuťte cukrem, octem, promíchejte a vařte dalších 30 minut, dokud kečup nezhoustne. Hotový horký kečup přelijte naběračkou do sterilovaných sklenic, zavíčkujte a zavařujte buďto ve vodní lázni anebo v troubě na 80 °C po dobu 15 minut. Zavařený produkt nechte vychladnout a poté uchovávejte na chladném a temném místě.
Recepty na domácí kečup: BRITSKÝ KEČUP PODLE JAMIEHO OLIVERA
Inspirujte se receptem na domácí kečup od světového šéfkuchaře! Britská kečupová variace od Jamieho Olivera vám určitě zachutná. Snoubí se v ní mnoho voňavých a lahodných ingrediencí, jako třeba fenykl, řapíkatý celer, chilli, zázvor a bazalka.
Potřebné suroviny na britský kečup podle Jamieho Olivera
- 1 velká červená cibule (loupaná a nahrubo nasekaná)
- ½ ks fenyklu (bílá část/hlava/cibule – očištěná a nahrubo nasekaná)
- 1 stonek řapíkatého celeru
- olivový olej dle potřeby
- 5 cm kořene zázvoru (oloupaný a nahrubo nasekaný)
- 2 česnekové stroužky (oloupané a naplátkované)
- ½ čerstvé červené chilli papričky (očištěné od semínek, nakrájené nadrobno)
- 1 svazek čerstvé bazalky (asi 30 g)
- 1 lžíce koriandrových semínek
- 2 hřebíčky
- 1 kg žlutých, oranžových nebo zelených rajčat (očištěná od stopek a nakrájená)
- 200 ml červeného vinného octa
- 70 g jemného hnědého cukru
- 1 lžička černého mletého pepře
- špetka soli
RECEPT na britský kečup podle Jamieho Olivera
Veškerou pokrájenou zeleninu krom rajčat, tj. cibuli, fenykl a řepíkatý celer vložte do velkého hrnce s dostatečným množstvím olivového oleje. Také přidejte zázvor, česnek, chilli papričku, koriandrová semínka a hřebíček. Vše pak ochuťte solí i černým pepřem, promíchejte a opékejte/vařte na mírném plamenu asi 10 až 15 minut nebo do změknutí zeleniny. V další fázi vložte do hrnce také všechna rajčata, přidejte 350 ml studené vody a pokračujte ve vaření do té doby, než se směs zredukuje na polovinu. Nakonec vložte i lístky bazalky a omáčku přesuňte do mixéru, kde ji rozmixujte najemno. Posléze rajčatovou směs ještě propasírujte do hrnce přes jemné síto a přiveďte spolu s octem a cukrem k varu – do zhoustnutí. Nyní máte recept na domácí kečup podle Jamieho Olivera hotový, tedy přesuňte výsledný produkt do sterilovaných sklenic, zavíčkujte a uchovávejte v lednici ideálně (nejdéle 6 měsíců).
Recepty na domácí kečup: ČESKÝ KEČUP S JABLKY A CIBULÍ
A posledním z výčtu receptů na domácí kečup je ten klasický český – tedy nejčastěji vařená variace v tuzemsku s jablky a cibulí. Pokud jste ji ještě nezkoušeli, můžete se nyní inspirovat. Je to velmi snadné.
Potřebné suroviny na český kečup s jablky a cibulí
- 2 kg rajčat
- ¼ kg cibule
- ¼ kg neloupaných jablek
- 125 ml octa
- 1 lžíce soli
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- ½ lžíce mleté pálivé papriky
- 5 hřebíčků
- 5 bobulek nového koření
- 5 bobulek černého pepře
RECEPT na český kečup s jablky a cibulí
Než se pustíte do českého receptu na domácí kečup, omyjte si rajčata a jablka. Poté rajčata očistěte od stopek a nakrájejte na větší kusy. Jablka zbavte jádřinců a zpracujte je stejně tak. Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo. Všechny tyto ingredience vložte do většího hrnce a přidejte k nim mletou sladkou i pálivou papriku, sůl, ocet a celé koření, tj. hřebíček, nové koření a černý pepř (ideálně v sítku). Promíchejte a vařte pod poklicí zhruba hodinu a půl na mírnějším plamenu. Až uplyne tato doba, směs dochuťte cukrem, opět promíchejte a dovařte bez poklice – cca 15 minut. Nakonec vyjměte sítko s kořením a omáčku rozmixujte do jemné konzistence. Poté ji ještě propasírujte přes sítko do hrnce. Hotový domácí kečup přelijte do čistých sklenic, zavíčkujte a uchovávejte v lednici.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku