Recepty s kukuřicí 6x jinak aneb Doplňte vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty lahodnými pokrmy
Recepty s kukuřicí jsou nyní nanejvýš aktuální, neboť během srpna obvykle probíhá sklizeň této oblíbené obilniny. Ať už tedy zvolíte čistě jen vařený a grilovaný kukuřičný klas s trochou soli nebo třeba pizzu s kukuřicí, budete se oblizovat až za ušima! Inspirujte se šesti kukuřičnými pokrmy, které si můžete připravit jak k obědu, tak i k večeři.
Věděli jste, že kukuřice je třetím největším rostlinným zdrojem potravy na světě? Nebo, že každý kukuřičný klas má vždy sudý počet řádků zrn? Zajímavostí o této obilnině bychom jistě našli více než dost, nyní se však pusťme do vaření! Připravili jsme pro vás snadné recepty s kukuřicí, mezi kterými si vybere nejen masožravec ale i vegetarián!
Recepty s kukuřicí: GRILOVANÁ KUKUŘICE NA MEXICKÝ ZPŮSOB
Kdo by nemiloval obyčejně neobyčejný grilovaný kukuřičný klas se solí a máslem! My jsme však pro vás připravili recept s kukuřicí na mexický způsob, který si jistě také zamilujete pro rozmanitost chutí. Do půl hodiny bude lehčí oběd nebo večeře na stole!
Potřebné ingredience
- cca 6 kukuřičných klasů (vyloupaných a opláchnutých vodou)
- rostlinný olej na potření
- ¼ šálku majonézy
- ¼ šálku zakysané smetany
- 1/3 šálku strouhaného sýra feta anebo sýra pecorino romano (lze použít i mexický sýr cotija)
- 3 lžičky chilli koření
- čerstvý a nasekaný koriandr + limety (plátky)
1 šálek = cca 240 gramů/mililitrů
RECEPT: Grilovaná kukuřice na mexický způsob
Nejprve si ogrilujte/opečte kukuřičné klasy z obou stran. Učinit tak můžete buď na klasickém grilu (po dobu cca 10 minut celkem) anebo v horkovzdušné fritéze. V tomto případě kukuřici potřete trochou rostlinného oleje a opékejte cca 15 minut při teplotě 180 až 200 °C. Klasy průběžně otáčejte, aby zrna pěkně změkla po celé ploše. Tento recept s kukuřicí završíte tím, že si připravíte směs smícháním majonézy a zakysané smetany a tu pak natřete na jednotlivé klasy. Povrch ještě teplých kukuřic následně posypte rovnoměrně strouhaným sýrem (feta, pecorino nebo cotija), chilli kořením a nasekaným koriandrem. Podávejte při pokojové teplotě s plátky limetek.
Recepty s kukuřicí: KRÉMOVÉ KUŘE V PÁNVI S KUKUŘICÍ A RAJČATY
Nyní pro vás máme velmi svěží, dá se říct letní recept s kukuřicí, který obsáhne lahodné kuřecí maso, rajčata, smetanu, česnek, parmezán či voňavou bazalku! Skvěle toto lahodné jídlo doplní například vařená rýže nebo jakékoliv oblíbené těstoviny.
Potřebné ingredience
- 4 ks kuřecích prsou bez kůže a kosti
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na tenké plátky
- 2 šálky cherry rajčátek (rozpůlených)
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- ½ lžičky sušených vloček červené papriky
- 3 šálky mražených kukuřičných zrn (mohou být i čerstvá)
- ½ šálku vysokoprocentní smetany
- ½ šálku čerstvé nasekané bazalky
- ¼ šálku jemně strouhaného parmezánu
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
1 šálek = cca 240 gramů/mililitrů
RECEPT na krémové kuře v pánvi s kukuřicí a rajčaty
Nejprve si osolte a opepřete z obou stran kuřecí prsa. Poté si ve větší pánvi rozehřejte asi dvě lžíce olivového oleje a maso zprudka opékejte z každé strany, než zezlátne. Jakmile bude hotové, vyjměte jej na talíř. Dále na stejnou pánev vlijte další jednu lžíci olivového oleje a na něm opékejte nakrájenou cibuli. Po asi třech až pěti minutách přidejte rozpůlená cherry rajčata, prolisovaný česnek, vločky z červené papriky a cca jednu lžičku soli. Vše dobře promíchejte vařečkou a opékejte asi minutu. Nyní do směsi vložte kukuřici, vlijte smetanu a doplňte o opečené plátky kuřecích prsou i s uvolněnou šťávou. Pánev přikryjte poklicí a duste na středním plamenu asi 4 až 6 minut. Pokrm podávejte s nasekanou bazalkou a parmezánem. Jakmile ochutnáte, jistě tento recept s kukuřicí zařadíte mezi své nejoblíbenější!
Recepty s kukuřicí: SMAŽENÉ KUKUŘIČNÉ KULIČKY SE SÝREM
Do výčtu receptů s kukuřicí jsme zařadili i tuto delikátní chuťovku, kterou můžete připravit třeba na narozeninovou party či grilovačku. Křupavé kukuřičné kuličky se sýrem si oblíbí zejména milovníci pálivého, neboť obsahují chilli koření.
Potřebné ingredience
- 4 šálky kukuřičných zrn (čerstvá z cca 6 klasů, rozmražená nebo sterilovaná scezená)
- 1 a ½ šálku strouhané mozzarelly
- cca 170 gramů krémového/smetanového sýra (např. Philadelphia)
- 2 velká rozšlehaná vejce
- 4 zelené cibule (jemně pokrájená nať z jarní cibulky)
- ½ lžičky chilli koření
- ¾ šálku kukuřičné mouky
- ½ šálku univerzální mouky (polohrubá)
- ¾ šálku panko strouhanky
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
- sůl a mletý pepř dle chuti
- rostlinný olej na smažení
1 šálek = cca 240 gramů/mililitrů
RECEPT na smažené kukuřičné kuličky se sýrem
Než zahájíte tento recept s kukuřicí, vezměte si k ruce velkou mísu. V té následně smíchejte kukuřičná zrna spolu se strouhanou mozzarellou, smetanovým sýrem, nasekanou jarní cibulkou (zelenou natí) a chilli kořením. Dále také směs ochuťte dle preferencí solí a mletým pepřem. Nakonec přidejte kukuřičnou mouku, univerzální (polohrubou) mouku, vajíčka a důkladně promíchejte v homogenní těsto. Ze směsi pak tvořte menší kuličky (o průměru cca 4 až 5 cm), které obalujte v panko strouhance smíchané s trochou soli a strouhaným parmezánem. Nyní si ve fritéze/či pánvi rozpalte důkladně rostlinný olej (cca 2,5 cm hladina) a smažte kuličky dozlatova z každé strany. Podávejte teplé (můžete případně ještě posypat zbytkem strouhaného parmezánu a nasekané cibulky). Dobrou chuť!
Recepty s kukuřicí: TĚSTOVINY S RICOTTOU A KUKUŘICÍ
Lehké bezmasé pokrmy jsou pro letní dny jako dělané. Vyzkoušejte tedy tento snadný recept s kukuřicí, který nadchne nejen vegetariány! Těstoviny zjemněné ricottou a doplněné o kukuřičná zrna jsou sytou delikatesou pro celou rodinu.
Potřebné ingredience
- cca 455 g těstovin fusilli (nebo jiný oblíbený druh)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 ks menší šalotky (pokrájené najemno)
- 1 šálek rozmražené kukuřice (zrna)
- 4 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
- 1 šálek ricotty
- ¼ šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- ¼ lžičky drcených vloček červené papriky
- mletý pepř a sůl dle chuti
- lístky čerstvé bazalky k podávání
1 šálek = cca 240 gramů/mililitrů
RECEPT na těstoviny s ricottou a kukuřicí
Než se pustíte do přípravy tohoto chutného receptu s kukuřicí, uvařte si nejprve ve středně velkém hrnci naplněném vodou dle návodu zvolené těstoviny (vodu mírně osolte). Jakmile budou měkké (nebo al dente), odeberte si vodu z těstovin do hrnku a zbytek sceďte. Těstoviny následně přesuňte do mísy. Do stejného hrnce pak nalijte olivový olej, rozehřejte jej a osmahněte na něm pokrájenou šalotku společně s kukuřicí. Po cca 8 minutách přidejte nadrobno pokrájený česnek a opékejte další minutu. Nakonec do směsi vložte ricottu, parmazán, zakápněte citronovou šťávou, ochuťte tymiánem i červenou paprikou (drcenými vločkami), vlijte polovinu hrnku těstovinové vody, vsypte také vařené těstoviny a dle preferencí osolte + opepřete – pokrm dobře promíchejte, v případě potřeby přilijte ještě trochu těstovinové vody a krátce prohřívejte, dokud se nevytvoří lesklá omáčka. Podávejte teplé s bazalkovými lístky na povrchu. Dobrou chuť.
Recepty s kukuřicí: LETNÍ PIZZA S KREVETAMI, CUKETOU A KUKUŘICÍ
Pokud máte rádi mořské plody a rychlá chutná jídla, je tento recept s kukuřicí dělaný jako pro vás! Letní pizza s krevetami, cuketou a kukuřičnými zrny je na přípravu velmi jednoduchá a zachutná nejednomu mlsnému jazýčku!
Potřebné ingredience
- 4 lžičky olivového oleje
- 1 menší cuketa pokrájená na půl kolečka
- 2 klasy vařené kukuřice
- cca 220 až 230 g čerstvých malých krevet /loupaných a očištěných/
- 1 balení hotového těsta na pizzu (lze zakoupit v supermarketu)
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého pepře
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
- ½ šálku strouhané mozzarelly
- 5 lístků čerstvé bazalky (pokrájené na tenké proužky)
- 2 lžíce nasekané hladké petrželky
1 šálek = cca 240 gramů/mililitrů
RECEPT na letní pizzu s krevetami, cuketou a kukuřicí
Nejprve si předehřejte troubu na zhruba 200 °C a poté si připravte plech s pečícím papírem. Na něj rozložte již hotové a rozválené pizza těsto. V dalším kroku si připravte zeleninu a mořské plody na náplň – tj. k ruce si vezměte pánev a v ní rozehřejte asi půl lžičky olivového oleje. Poté na něm opékejte z obou stran půl kolečka cukety (dohromady cca 2 minuty). Cuketu následně přeneste z pánve na talíř. Nyní zvyšte teplotu plotny a na té samé pánvi s další trochou oleje (asi ½ lžičky) restujte z obou stran krevety po dobu jedné minuty. Plotnu pak vypněte a ořežte vařená kukuřičná zrna z klasu. Nakonec dodělejte pizzu, tedy těsto potřete lžící olivového oleje, posypte trochou soli, pepřem a též parmezánem. Rovnoměrně po celé ploše pak vyskládejte opečenou cuketu, krevety, kukuřici a posypte strouhanou mozzarellou. Takto pizzu dejte péct do rozehřáté trouby po dobu 7 až 8 minut, než sýr zezlátne. Pokrm nechte pět minut zchladnout, posypte bazalkou i petrželkou a podávejte pokrájený na dílky. Poznámka: tento recept s kukuřicí si můžete samozřejmě i upravit dle libosti – místo krevet lze zvolit třeba restované kuřecí maso.
Recepty s kukuřicí: KUŘECÍ TACOS S BBQ OMÁČKOU A KUKUŘICÍ
A na samotný závěr se můžete inspirovat výtečným receptem s kukuřicí v podobě tacos. Kombinace kuřecího masa, BBQ omáčky, pečených kukuřičných zrn, koriandru a nakládané červené cibule v tortille vás naprosto uchvátí!
Potřebné ingredience
- cca 450 g kuřecích prsou
- ½ šálku oblíbené BBQ omáčky
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- rostlinný olej dle potřeby
- 5 až 6 malých tortill na tacos
- 1 šálek na másle opečených kukuřičných zrn (původně mražené nebo čerstvé vařené)
- nasekaný koriandr dle chuti
Na nakládanou cibuli potřebujete:
- ½ ks větší červené cibule
- 1 šálek jablečného octa
- ½ šálku cukru
- ½ šálku vody
1 šálek = cca 240 gramů/mililitrů
RECEPT na kuřecí tacos s BBQ omáčkou a kukuřicí
Než se pustíte do samotného receptu s kukuřicí, kuřecím masem a dalšími lahůdkami, naložte si cibuli. V misce si tedy smíchejte jablečný ocet spolu s cukrem a vodou. Poté nakrájejte na tenká kolečka loupanou červenou cibuli a vložte ji do octové směsi. Přikryjte pokličkou nebo talířkem a dejte do lednice asi na hodinu marinovat. Dále si ochuťte kuřecí maso kořením, tj. nejprve jej potřete olejem a následně vmasírujte sůl dle chuti (nemusí jí být moc, BBQ omáčka bývá solená dost), mletý pepř a uzenou papriku. Maso nakonec přendejte do mísy, přelijte zvolenou BBQ omáčkou a promíchejte. V ní by se mělo marinovat aspoň půl hodiny. Nyní si rozehřejte trochu rostlinného oleje v pánvi a na něm opékejte z obou stran celá marinovaná kuřecí prsa. Doplnit je během restování lze o zbytek marinády. Opečené kuřecí pak vyjměte z pánve a nakrájejte na prkénku na menší kousky. V dalším kroku se pusťte do kompletace tacos – tedy malé tortilly buďto opečte krátce na suché pánvi nebo prohřejte v mikrovlnce a následně je plňte kuřecím masem, opečenou kukuřicí, nasekaným koriandrem a také naloženou červenou cibulkou bez marinády (tekutiny). Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku