Pohanka, jáhly nebo houby? Okuste skvělé bezlepkové recepty nejen na nedělní oběd
Bezlepkové recepty na kterých si opravdu pochutnáte. Připravte si chutná, výživná a sytá jídla třeba právě na nedělní oběd. Jáhloto, pohanka naslano nebo netradiční bramborová kaše dozajista okouzlí nejen ty, kteří se lepku musí vyhýbat ze zdravotních důvodů.
Bezlepkové recepty na nedělní oběd: Pohankové kotlety s bramborovou kaší
Přísady:
- 200 g pohanky
- 1 vejce
- 1 balení sýra typu feta
- 1 svazek pažitky
- pepř
- 1 lžíce pohankové mouky
- olej na smažení
Příprava:
Pohanku na nedělní oběd uvaříme na jemnou kaši. Přidáme k ní vejce a nastrouhaný sýr. Dále do směsi přidáme nadrobno nakrájenou pažitku a pepř. Jelikož feta sýr je dost slaný, není třeba přidávat sůl. Tvarujeme malé kotlety, které následně ještě lehce zaprášíme pohankovou moukou. Osmažíme a podáváme s bramborovou kaší.
Bezlepkové recepty na nedělní oběd: Rýžové nudle se zeleninou
Přísady:
- 2 cibule
- 300 g strouhané kořenové zeleniny
- 100 g hrášku
- pepř, sůl
- kari
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 balení rýžových nudlí
Příprava:
Rozehřejeme olej na velké pánvi. Vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Chvíli na to přidáme i najemno nakrájenou kořenovou zeleninu. Čerstvý či mražený hrášek přidáme až nakonec. Nedělní oběd zakryjeme poklicí a necháme zeleninu dojít. Než se tak stane, uvaříme rýžové nudle. Nakonec je dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
Alergie na lepek a celiakie nemusí být celoživotní problém. Můžeme se jich zcela zbavit?
Nemůžete jíst lepek? Vyzkoušejte nejlepší bezlepkové mouky. Jsou chutné i zdravé
Bezlepkové recepty na nedělní oběd: Losos se špenátovo-bramborovou kaší
Přísady:
- 150 g lososa
- bylinky dle chuti
- pepř, sůl
- plátek másla
- citrón
Bramborová kaše:
- 150 g brambor
- 50 g špenátu
- máslo
- trochu rostlinného mléka
- sůl
Příprava:
Lososa na nedělní oběd omyjeme a osušíme. Poté ho obalíme ve směsi připravených bylinek. Mírně osolíme a opepříme. Následně položíme na pečící papír, pokapeme citrónem a navrch položíme plátek másla. Vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů asi dvacet minut. Mezitím nakrájíme na kousky brambory a uvaříme do měkka. Scedíme, a společně s vlažným mlékem vyšleháme na kaši. V poslední kroku pak přidáme krátce dušený špenát a promícháme.
Bezlepkové recepty na nedělní oběd: Tymiánové jáhloto s houbami
Přísady:
- 1 hrnek jáhel
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 300 g hlívy ústřičné
- 4 nakrájené stroužky česneku
- mletý kmín
- sušený nebo čerstvý tymián
- mořská sůl na dochucení
- 1 červená paprika
- 1 malá cuketa
- pepř
- slunečnicová semínka na posypání
Příprava:
Jáhly na nedělní oběd pořádně propláchneme a necháme okapat. Na větší pánvi rozpálíme olej a dozlatova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli restování přidáme i nakrájené houby, plátky česneku, tymián a kmín. Lehce osolíme, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dusit. Pak vmícháme jáhly a přidáme i větší množství vody. Promícháme, snížíme plamen a znovu přikryjeme pokličkou. Dusíme zhruba 15-20 minut. Poté přidáme papriku a cuketu nakrájenou na kostky. Opepříme. Lehce prohřejeme, případně ještě dochutíme solí a můžeme podávat. Servírujeme se slunečnicovými semínky.
Bezlepkové recepty na nedělní oběd: Šunková kuřecí kapsa
Přísady:
- 500 g kuřecí prsa
- 1 lžíce sušené bazalky
- 150 g bezlepkové šunky
- 100 g tvrdý sýr
- kukuřičný škrob
- rýžová mouka
- pepř, sůl
- slunečnicový olej
Příprava:
Maso na kuřecí řízky mírně naklepeme a osolíme. Posypeme sušenou bazalkou, obložíme dvěma plátky šunky a jedním plátkem sýra. Kuřecí řízek pak přehneme tak, aby sýr byl uvnitř a pojistíme jej párátky. Na pánvi necháme pořádně rozpálit slunečnicový olej. Naplněnou kuřecí kapsu obalíme v kukuřičném škrobu, dáme ji do oleje a necháme z každé strany dozlatova orestovat. Ve chvíli, kdy budeme mít přichystané všechny řízky na nedělní oběd, podlijeme je trochou vody a asi dvacet minut necháme dusit doměkka. Pak šunkové kuřecí kapsy vyjmeme a odložíme bokem do mísy. Výpek zaprášíme rýžovou moukou, osolíme, opepříme a necháme chvíli provařit. Šunkové kuřecí kapsy podáváme s bramborami a polité omáčkou z výpeku.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku