Bezlepkové dezerty nejen na neděli. Snadno, rychle, chutně!
Bezlepkové dezerty jsou naprosto pro každého. I když jsou primárně určeny pro celiaky, připravit si je každý, kdo chce trošku odlehčit svůj jídelníček nebo si zkrátka jen dopřát něco jiného. Vyzkoušet dezerty bez lepku je jistě zajímavá příležitost. Bezlepkové dezerty jsou rozhodně lehčí i zdravější. Ale i tak skvěle chutnají. Okusíte?
Bezlepkové dezerty: Amarantové palačinky
Přísady:
- 120 g amarantové mouky
- 80 g rýžové mouky
- 1 lžíce cukru nebo medu
- špetka soli
- 400-450 ml rýžového mléka nebo vody
- olej na smažení
Příprava:
Obě mouky dáme do vyšší mísy, přidáme sladilo i sůl a zalijeme rýžovým mlékem nebo vodou. Důkladně promícháme a necháme necelou půlhodinu odstát. Po této době by těsto mělo mít již hustší konzistenci. Rozpálíme pánev, potřeme trochou oleje a smažíme dozlatova z obou stran. Na bezlepkové dezerty, jako jsou amarantové palačinky, se báječně hodí například sladké arašídové máslo nebo domácí zavařenina s kousky ovoce. Nakonec nezapomeňte posypat cukrem a ozdobit šlehačkou.
Bezlepkové dezerty: Vláčná bábovka s mákem
Přísady:
- 200 g bezlepkové mouky (směs)
- 80 g bezlepkové ovesné mouky
- 40 g mandlové mouky
- 300 g mletého máku
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 ml mléka
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- ½ lžičky citrónové kůry
- 1 balení prášku do pečiva
Příprava:
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Do mixéru dáme žloutky, oba cukry, povolené máslo a vyšleháme v jemnou pěnu. Postupně přidáme i vlažné mléko. Všechny mouky promícháme s kypřícím práškem a špetkou soli ve větší míse a postupně přidáváme k tekuté směsi. Pak přidáme i mletý mák. Nakonec vyšleháme bílky a přidáme je ke směsi na bábovku. Opatrně promícháme a směs přelijeme do bábovkové formy, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 50 minut. Bezlepkové dezerty jsou více křehké, dávejte tedy pozor při vyklápění bábovky z formy. Nechte ji na talíři zcela zchladnout a nakonec poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.
Pohanka je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Už jste vyzkoušeli recepty z pohanky?
Tapioka je vhodná pro bezlepkovou dietu i rychlý přísun energie na dlouhou dobu
Zdravá snídaně bez lepku. Nabijte se hned po ránu pořádnou dávkou energie
Bezlepkové dezerty: Kokosová roláda s kousky čokolády
Přísady:
Na roládu:
- 5 vajec
- 50 g čirokové mouky
- 70 g panely
- 2 lžičky vinného kamene
- 2 lžíce kakaa
Na krém:
- plechovka kokosového mléka
- 1 smetana ke šlehání
- 50 g másla
- 40 g panely
- 100 g nastrouhané hořké čokolády
Příprava:
Než se pustíme do přípravy rolády, měli bychom si rozpálit troubu na 170 °C. Na plech dáme pečící papír, který ještě potřeme máslem a vysypeme čirokovou moukou. A teď hurá na bezlepkové dezerty! Přichystáme si těsto. Z vajec oddělíme bílky a žloutky. Bílky v robotu vyšleháme v tuhou hmotu. Čirokovou mouku smícháme s vinným kamenem a kakaem. Žloutky promícháme s panelou a přidáme k moučné směsi. Nakonec opatrně přimícháme i vyšlehané bílky. Těsto rozetřeme na připravený plech a ihned dáme péct do trouby, zhruba na 15 minut. Řiďte se barvou těsta. Jakmile začne zlátnout, je roláda hotová. Po vyjmutí z trouby vršek rolády zlehka poprášíme čirokovou moukou, položíme na plech utěrku a celou roládu otočíme.
Opatrně sejmeme pečící papír a utěrku i s roládou zamotáme. Necháme zcela zchladnout. Mezitím si přichystáme krém. Z plechovky kokosového mléka využijeme jen tuhou část. Máslo rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Smetanu vyšleháme a postupně do ní přidáme panelu, kokosovou hmotu a máslo. Ještě chvíli opatrně prošleháme. Nakonec přidáme i nastrouhanou hořkou čokoládu. Roládu opatrně rozbalíme a potřeme ji krémem. Opět zabalíme a dáme do lednice zchladnout. Nakonec poprášíme kakaem a můžeme podávat.
Bezlepkové dezerty: Nebeské věnečky s perlovým cukrem
Přísady:
Na věnečky:
- 100 g jáhlové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 80 g másla
- 150 ml vody
- špetka soli
- 4 vejce
- perlový cukr na ozdobu
Na krém:
- 750 ml mléka
- 3 vrchovaté lžíce cukru
- 2 vanilkové pudinky
Příprava:
Odpalované těsto na bezlepkové dezerty je něco, čeho se opravdu bát nemusíte. Pusťte se do toho, uvidíte, že výsledek bude skvělý. Vodu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu. Přidáme do ní máslo a necháme jej zcela rozpustit. Jakmile bude směr vřít, přisypeme do ní obě mouky i špetku soli. A mícháme. Tak dlouho, že nás z toho bude bolet ruka. Správně připravené těsto se nesmí lepit k hrnci, musí být jemné, vláčné a lesklé. Jakmile bude hotovo, přemístíme těsto na věnečky do nádoby, ve které jej necháme zcela zchladnout. Teď už je také čas předehřát si troubu na 200 °C. Zchladlé těsto přemístíme do mixéru a postupně vmícháváme jedno vejce za druhým. Každé z vajec se musí nejprve pořádně promixovat a začlenit do směsi, teprve pak můžeme přidat další.
Výsledkem mixování by mělo být lepivé těsto, které přemístíme do cukrářského sáčku. Na plech vyložený papírem na pečení tvarujeme věnečky. Posypeme je perlovým cukrem. Vložíme je do rozpálené trouby a pečeme dorůžova. Troubu během pečení nesmíme vůbec otevřít! Ve chvíli, kdy jsou hotové, je necháme na mřížce zcela zchladnout. Mezitím si připravíme běžným způsobem pudinkový krém. Teprve pak je můžeme rozříznout a naplnit krémem. Věnečky necháme zchladnout a před servírováním je lehce posypeme práškovým cukrem.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku