Což takhle dát si něco dobrého v odlehčené verzi?

Bezlepkové dezerty nejen na neděli. Snadno, rychle, chutně!

Bezlepkové dezerty jsou naprosto pro každého. I když jsou primárně určeny pro celiaky, připravit si je každý, kdo chce trošku odlehčit svůj jídelníček nebo si zkrátka jen dopřát něco jiného. Vyzkoušet dezerty bez lepku je jistě zajímavá příležitost. Bezlepkové dezerty jsou rozhodně lehčí i zdravější. Ale i tak skvěle chutnají. Okusíte?

Bezlepkové dezerty: Amarantové palačinky

Přísady:

  • 120 g amarantové mouky
  • 80 g rýžové mouky
  • 1 lžíce cukru nebo medu
  • špetka soli
  • 400-450 ml rýžového mléka nebo vody
  • olej na smažení

Příprava:

Obě mouky dáme do vyšší mísy, přidáme sladilo i sůl a zalijeme rýžovým mlékem nebo vodou. Důkladně promícháme a necháme necelou půlhodinu odstát. Po této době by těsto mělo mít již hustší konzistenci. Rozpálíme pánev, potřeme trochou oleje a smažíme dozlatova z obou stran. Na bezlepkové dezerty, jako jsou amarantové palačinky, se báječně hodí například sladké arašídové máslo nebo domácí zavařenina s kousky ovoce. Nakonec nezapomeňte posypat cukrem a ozdobit šlehačkou.

Bezlepkové dezerty: Vláčná bábovka s mákem

Přísady:

  • 200 g bezlepkové mouky (směs)
  • 80 g bezlepkové ovesné mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • 300 g mletého máku
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 ml mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • ½ lžičky citrónové kůry
  • 1 balení prášku do pečiva

Příprava: 

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Do mixéru dáme žloutky, oba cukry, povolené máslo a vyšleháme v jemnou pěnu. Postupně přidáme i vlažné mléko. Všechny mouky promícháme s kypřícím práškem a špetkou soli ve větší míse a postupně přidáváme k tekuté směsi. Pak přidáme i mletý mák. Nakonec vyšleháme bílky a přidáme je ke směsi na bábovku. Opatrně promícháme a směs přelijeme do bábovkové formy, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 50 minut. Bezlepkové dezerty jsou více křehké, dávejte tedy pozor při vyklápění bábovky z formy. Nechte ji na talíři zcela zchladnout a nakonec poprašte moučkovým cukrem s vanilkou.

Čtěte také:

Pohanka je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Už jste vyzkoušeli recepty z pohanky?

Tapioka je vhodná pro bezlepkovou dietu i rychlý přísun energie na dlouhou dobu

Zdravá snídaně bez lepku. Nabijte se hned po ránu pořádnou dávkou energie

Bezlepkové dezerty: Kokosová roláda s kousky čokolády

Přísady:

Na roládu:

  • 5 vajec
  • 50 g čirokové mouky
  • 70 g panely
  • 2 lžičky vinného kamene
  • 2 lžíce kakaa

Na krém

  • plechovka kokosového mléka
  • 1 smetana ke šlehání
  • 50 g másla
  • 40 g panely
  • 100 g nastrouhané hořké čokolády

Příprava: 

Než se pustíme do přípravy rolády, měli bychom si rozpálit troubu na 170 °C. Na plech dáme pečící papír, který ještě potřeme máslem a vysypeme čirokovou moukou. A teď hurá na bezlepkové dezerty! Přichystáme si těsto. Z vajec oddělíme bílky a žloutky. Bílky v robotu vyšleháme v tuhou hmotu. Čirokovou mouku smícháme s vinným kamenem a kakaem. Žloutky promícháme s panelou a přidáme k moučné směsi. Nakonec opatrně přimícháme i vyšlehané bílky. Těsto rozetřeme na připravený plech a ihned dáme péct do trouby, zhruba na 15 minut. Řiďte se barvou těsta. Jakmile začne zlátnout, je roláda hotová. Po vyjmutí z trouby vršek rolády zlehka poprášíme čirokovou moukou, položíme na plech utěrku a celou roládu otočíme.

Chcete-li mít roládu čokoládovější, můžete přidat i lžičku kakaa přímo do těsta

Opatrně sejmeme pečící papír a utěrku i s roládou zamotáme. Necháme zcela zchladnout. Mezitím si přichystáme krém. Z plechovky kokosového mléka využijeme jen tuhou část. Máslo rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Smetanu vyšleháme a postupně do ní přidáme panelu, kokosovou hmotu a máslo. Ještě chvíli opatrně prošleháme. Nakonec přidáme i nastrouhanou hořkou čokoládu. Roládu opatrně rozbalíme a potřeme ji krémem. Opět zabalíme a dáme do lednice zchladnout. Nakonec poprášíme kakaem a můžeme podávat.

Bezlepkové dezerty: Nebeské věnečky s perlovým cukrem

Přísady:

Na věnečky:

  • 100 g jáhlové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 80 g másla
  • 150 ml vody
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • perlový cukr na ozdobu

Na krém: 

  • 750 ml mléka
  • 3 vrchovaté lžíce cukru
  • 2 vanilkové pudinky

Příprava: 

Odpalované těsto na bezlepkové dezerty je něco, čeho se opravdu bát nemusíte. Pusťte se do toho, uvidíte, že výsledek bude skvělý. Vodu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu. Přidáme do ní máslo a necháme jej zcela rozpustit. Jakmile bude směr vřít, přisypeme do ní obě mouky i špetku soli. A mícháme. Tak dlouho, že nás z toho bude bolet ruka. Správně připravené těsto se nesmí lepit k hrnci, musí být jemné, vláčné a lesklé. Jakmile bude hotovo, přemístíme těsto na věnečky do nádoby, ve které jej necháme zcela zchladnout. Teď už je také čas předehřát si troubu na 200 °C. Zchladlé těsto přemístíme do mixéru a postupně vmícháváme jedno vejce za druhým. Každé z vajec se musí nejprve pořádně promixovat a začlenit do směsi, teprve pak můžeme přidat další.

Výsledkem mixování by mělo být lepivé těsto, které přemístíme do cukrářského sáčku. Na plech vyložený papírem na pečení tvarujeme věnečky. Posypeme je perlovým cukrem. Vložíme je do rozpálené trouby a pečeme dorůžova. Troubu během pečení nesmíme vůbec otevřít! Ve chvíli, kdy jsou hotové, je necháme na mřížce zcela zchladnout. Mezitím si připravíme běžným způsobem pudinkový krém. Teprve pak je můžeme rozříznout a naplnit krémem. Věnečky necháme zchladnout a před servírováním je lehce posypeme práškovým cukrem.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...