Zdravá snídaně bez lepku. Nabijte se hned po ránu pořádnou dávkou energie
Zdravá snídaně by v žádném případě neměla zatěžovat zažívací trakt. A pokud mu chcete ulevit ještě víc, zkuste se pár dní stravovat bez lepku. Udělejte si třeba třídenní kúru, během které snížíte množství lepku ve stravě. Uvidíte, že se budete cítit o mnoho lehčí.
Přichystali jsme vám tipy na dobroty, které vás hned po ránu nabijí energií. A ručíme vám za to, že tato zdravá snídaně vás udrží ve formě po celé dopoledne. Navíc lehce a bez lepku. Ochutnejte!
Datlovo-čokoládová pomazánka
Přísady:
Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?
Ovesná kaše – dobrá snídaně, nebo největší omyl?
Nemůžete jíst lepek? Vyzkoušejte nejlepší bezlepkové mouky. Jsou chutné i zdravé
- 100 g vypeckovaných datlí
- 100 g sušených švestek
- 100 g hořké čokolády
Příprava:
Datle i švestky namočíme na několik hodin, ideálně však přes noc do studené vody. Poté vodu slijeme a ovoce dáme do mixéru. Důkladně rozmixujeme na kaši. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přilijeme k rozmixovaným datlím a švestkám. Chvíli pomixujeme a je hotovo. Pomazánku mažeme na bezlepkové pečivo, případně s ní můžeme ochutit ranní kaši. Zdravá snídaně, která potěší hlavně děti.
Smetanová rýže s jablky
Přísady:
- 2 hrsti rýže
- 2 jablka
- 1 lžíce čekankového sirupu
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 4 lžíce tučnější smetany
Příprava:
Jablka oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky. Vhodíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Přilijeme čekankové sladidlo (aby byly opravdu zdravá snídaně, musíme vynechat cukr) a přidáme skořici. Vaříme na mírném plameni, dokud jablka nezměknou. Občas směs promícháme. Než se jablka dovaří, připravíme rýži. Propláchneme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Po uvaření rýži propláchneme a vložíme do větší mísy. Přidáme uvařená a scezená jablka. Přelijeme smetanou a servírujeme.
Snídaňové rohlíky
Přísady:
- 450 g bezlepkové mouky nebo směsi bezlepkových mouk
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 4 lžíce oleje
- 2 lžičky mořské soli
- ½ čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru
Příprava:
Zdravá snídaně, která křupe. Z droždí, části mléka a cukru zaděláme kvásek a necháme vzejít. V druhé míse smícháme ostatní ingredience a důkladně promícháme. Jakmile je kvásek připravený, přilijeme jej k směsi. Uhněteme hladké a nelepivé těsto. Necháme cca 1,5 hodiny kynout v teple. Poté rozdělíme těsto na stejně velké dílky. Z nich vyválíme placku, ze které smotáme rohlík. Rohlíky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších cca 40 – 50 minut kynout. Ideálně přikryté utěrkou. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů asi 15 – 20 minut.
Pohankové koláčky
Přísady:
- 50 g pohanky lámanky
- 20 g sušených meruněk
- 20 g sušených brusinek
- 1 čajová lžička kokosového másla
- 3 čajové lžičky kokosu
- 1 hrst vlašských ořechů
- 1 čajová lžička lněného semínka
Příprava:
Sušené ovoce namočíme alespoň na tři až čtyři hodiny do studené vody. Pohanku uvaříme na hustou kaši a necháme zchladnout. Pokud nemáme kokosové máslo, je nutné si jej připravit. A to tak, že 100 g kokosu smícháme s 1 lžičkou kokosového tuku, vložíme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud „neutlučeme“ máslo. Lžičku kokosového másla smícháme s ovocem a kokosem, přidáme vlašské ořechy a lněné semínko a mixujeme. Poté smícháme s pohankovou kaší, promícháme a necháme minimálně deset minut odpočinout. Poté formujeme ze směsi koláčky. Můžeme je posypat například sezamovým semínkem nebo strouhanou čokoládou. Zdravá snídaně se peče zhruba 30 – 40 minut v troubě vyhřáté 165°C. Po vytažené z trouby necháme zcela zchladnout.
Rýžové muffiny
Přísady:
- 100 g másla
- 175 g cukru
- 40 g mletých lískových oříšků
- 150 g rýžové mouky
- 10 kapek vanilkové esence
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva (bez fosfátů, bez lepku)
- 4 vejce
- Dle chuti můžeme použít i ovoce (například borůvky)
Příprava:
Rozpustíme máslo a přidáme k němu všechny ostatní ingredience. Důkladně propracujeme na těsto. Máme-li, můžeme přidat ovoce. Následně těstem naplníme formičky na muffiny. Pokud nepoužijeme silikonové nebo papírové, je nutné košíčky předem vymazat. Zdravá snídaně se peče na 170°C asi patnáct minut. Vytáhneme a necháme vychladnout.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku