Hovězí pilau nebo také pilaf je velmi zdravý pokrm, který si zamilují nejen děti.

6 netradičních receptů na jídlo pro děti aneb Vyzkoušejte společně zajímavé světové pokrmy!

Jídlo pro děti je nekonečné téma všech milujících rodičů. Obzvlášť v době prázdnin si všechny maminky ale i tatínkové lámou hlavu nad tím, co dobrého svým potomkům na talíř naservírovat. Pokud si chcete zpestřit jídelníček v rámci celé rodiny, určitě vsaďte na netradiční recepty ze všech koutů planety Země. Připravili jsme pro vás šest báječných světových pokrmů, které sahají do Afriky, Asie anebo Latinské Ameriky.

Pokud v rodině rádi experimentujete s novými chutěmi, jistě vás recepty na africké „bobotie“, asijské „kuře Teriyaki“ nebo latinskoamerické „carnitas“ osloví. A i přesto, že vše zavání tak trochu exotikou, můžete si být jistí, že se jedná o jídla vhodná také pro děti. Vzhůru do kulinářského dobrodružství!

Netradiční jídlo pro děti: AFRICKÉ BOBOTIE

Bobotie je tradiční jihoafrický pokrm, který se hodí i jako jídlo pro děti. Jeho základem je zejména mleté hovězí maso, které se doplňuje o kari koření, meruňkový džem, rozinky, rajčatový protlak, mrkev a další skvělé i voňavé ingredience. Provoňte tedy svůj domov dalekou Afrikou!

Čtěte také:

30 tipů pro grilovací sezónu! Recepty na grilování, se kterými zazáříte

Potřebné ingredience na africké bobotie (na 4 porce)

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • cca 450 g mletého hovězího masa
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • ½ hrnku nesoleného hovězího vývaru
  • ½ hrnku strouhanky
  • ¼ hrnku zlatých rozinek
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 1 a ½ lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička mleté ​​kurkumy
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 až 4 celé bobkové listy

RECEPT na africké bobotie

  1. Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 175 °C.
  2. Poté do pánve nalijte asi lžíci olivového oleje a na něm restujte pokrájenou cibuli, než zesklovatí.
  3. Následně přidejte mleté hovězí maso a opékejte ze všech stran.
  4. Jakmile bude maso dobře propečené, vložte k němu nastrouhanou mrkev, strouhanku, rozinky a dochuťte citronovou šťávou i veškerým kořením (kari, kurkuma, zázvor, kmín, sůl, pepř). Také přidejte meruňkový džem, rajčatový protlak, vývar a pečlivě vše promíchejte.
  5. Po několika minutách bude vaše masová směs připravena, a tak ji přesuňte do zapékací misky – rovnoměrně ji rozprostřete po celém dnu a přitlačte lžící.
  6. V míse dále vyšlehejte vejce společně s mlékem a tekutinou přelijte mleté hovězí maso v zapékací misce.
  7. Na povrch jídla rozprostřete asi 2 až 4 bobkové listy a dejte do trouby zapékat po dobu 20 minut.  
  8. Jídlo pro děti v podobě afrického bobotie je hotové, a tak jej můžete podávat třeba se žlutou rýží ochucenou rozinkami.

Netradiční jídlo pro děti: AFRICKÝ HOVĚZÍ PILAU SE SALÁTEM KACHUMBARI

Hovězí pilau je dalším výtečným africkým pokrmem, který rozhodně musíte vyzkoušet. Jako jídlo pro děti určitě skvěle poslouží, neboť je plný rozmanitých a lahodných chutí. Nechte se omámit skořicí, zázvorem, kardamomem nebo hřebíčkem v této exotické dobrotě! Jako přílohu můžete vyzkoušet také zdravý africký salát kachumbari.

Potřebné ingredience na africký hovězí pilau (na 6 porcí)

  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ tyčinky skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • ½ šálku čerstvého koriandru (nasekané lístky)
  • asi 700 g očištěné hovězí pečeně (nakrájené na kostky o velikosti asi 2,5 cm).
  • 6 baby brambor (nakrájených na kostičky)
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
  • 2 rajčata (nakrájená na kostičky)
  • 2 a ½ hrnku nesoleného kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 a ½ hrnku rýže basmati

Suroviny na salát kachumbari

  • 2 menší sladké papriky (nakrájené na kostičky)
  • 1 rajče (nakrájené na kostičky)
  • ⅓ červené cibule (nakrájené na malé kostičky)
  • trochu čerstvého koriandru (nakrájené lístky)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

RECEPT na hovězí pilau se salátem kachumbari

  1. Nejprve si k ruce vezměte malou misku a v ní smíchejte uzenou papriku, kmín, pepř, kardamom, zázvor, skořici a hřebíček – směs pak dejte na chvíli stranou.
  2. Dále si ve velkém litinovém hrnci zahřejte dvě lžíce oleje a na něm pak restujte cibuli, než zesklovatí.
  3. Po zhruba sedmi až deseti minutách přidejte k cibuli připravené koření v misce, vsypte čtvrt hrnku nasekaných lístků koriandru a míchejte asi půl minuty.
  4. Následně přidejte kostky hovězí pečeně a opékejte maso asi osm minut. Po uplynutí této doby vložte také brambory, mrkev, rajčata, bobkový list a vše přelijte vývarem. Ingredience opět promíchejte vařečkou a nechte projít varem.
  5. Nakonec vsypte k voňavé masové směsi rýži, promíchejte a vařte cca 20 minut při střední teplotě.
  6. Než se hovězí pilau uvaří, připravte si v misce salát kachumbari z rajčat, červené cibule, koriandru, sladké papriky, soli a citronové šťávy (nechte 20-30 minut odležet).
  7. Hotový hovězí pilau podávejte posypaný zbývajícím koriandrem a doplňte salátkem kachumbari. Toto „jídlo pro děti“ si každopádně zamiluje i kdejaký dospělák!

Netradiční jídlo pro děti: AFRICKÁ SHAKSHOUKA

Shakshouka je snídaňový pokrm populární zejména v Severní Africe. Pojmout ho můžete jako ranní nebo klidně odpolední jídlo pro děti i pro sebe. Skládá se ze zdravých a sytých ingrediencí, jako například z vajíček a rajčatové omáčky.

Potřebné ingredience na africkou shakshouku (na 4 porce)

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 nakrájená červená paprika
  • ½ nakrájené červené cibule
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 790 g grilovaných rajčat (nakrájených na kostičky)
  • 4 až 6 vajec
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • ¼ šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1 křupavý chléb k podávání (volitelně)

RECEPT na africkou shakshouku

  1. Nejprve si předehřejte troubu na cca 175 °C.
  2. Poté si k ruce vezměte velkou pánev (vhodnou do trouby) a rozehřejte na ní olej.
  3. Jakmile olej rozpálíte, osmahněte na něm papriku a cibuli – zeleninu restujte asi 7 minut.
  4. Dále k zelenině přidejte česnek, kmín, papriku, oregano, promíchejte a pokračujte v restování asi půl minuty.
  5. Následně vmíchejte ogrilovaná (nebo orestovaná) rajčata a vařte asi 20 minut.
  6. V rajčatové směsi po dvaceti minutách udělejte 4 až 6 jamek a do nich vyklepněte vejce.
  7. Na sporáku opékejte asi minutu a pak pánev vložte do trouby na asi 6 minut (záleží, jak chcete tekuté žloutky – pokud necháte vejce v troubě 8 minut, budou pevnější).
  8. Hotovou shakshouku vyjměte z trouby, posypte nasekanou petrželkou, rozrobenou fetou a podávejte. Dle chuti můžete dosolit (případně opepřit).
  9. Toto exotické jídlo pro děti můžete podávat s jakýmkoliv oblíbeným pečivem. Skvělý bude křupavý čerstvý chléb.

Vepřové carnitas neboli trhané maso je výtečné i v burgerové housce.

Netradiční jídlo pro děti: ASIJSKÉ KUŘECÍ TERIYAKI

Pokud máte s ratolestmi v oblibě asijské pokrmy, jistě vám zachutná i kuřecí Teriyaki. Takové chutné jídlo pro děti jistě neodmítne ani ten největší mlsoun. Podávat můžete následující exotickou dobrotu třeba s vařenou jasmínovou rýží k obědu či večeři.

Potřebné ingredience na asijské kuřecí Teriyaki (na 4 porce)

  • ⅓ šálku sójové omáčky
  • 5 lžic rýžového vinného octa
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vody
  • 3 stroužky česneku (nasekané najemno)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 a ½ lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • asi 700 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
  • 3 hrnky růžiček brokolice
  • 2 hrnky baby karotky
  • 1 střední cibule (nakrájená na silné plátky)
  • ¼ lžičky sezamového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře

RECEPT na asijské kuřecí Teriyaki

  1. Začněte přípravou Teriyaki omáčky na kuře, tj. smíchejte ve středním hrnci sójovou omáčku, rýžový vinný ocet, med, sezamový olej, nasekané stroužky česneku, kukuřičný škrob a mletý zázvor.
  2. Dále umístěte hrnec s omáčkou na varnou desku a za častého míchání ji přiveďte k varu. Omáčka bude hotová, až zhoustne.
  3. Připravenou Teriyaki omáčku pak rozdělte na polovin – jednu polovinu na vaření a jednu polovinu na namáčení.
  4. Nyní si předehřejte troubu na cca 185 °C a vyložte zapékací mísu nebo plech pečícím papírem.
  5. K ruce si vezměte kuřecí maso a z obou stran jej osolte a opepřete. Pak jej umístěte do pekáčku.
  6. Následně si v míse smíchejte brokolici, baby karotku a nakrájenou cibuli s ¼ lžičky sezamového oleje, solí, pepřem a 3 lžícemi Teriyaki omáčky.
  7. Připravenou směs se zeleninou nalijte na kuře v pekáčku a dobře rozvrstvěte.
  8. Kuřecí maso ještě pokapejte trochou zbývající Teriyaki omáčky a vše vložte do předehřáté trouby.
  9. Jídlo pro děti (anebo pro celou rodinu) pečte 20 až 25 minut. Jakmile bude hotové, vyjměte jej z trouby, nechte asi pět minut odležet a podávejte ideálně s vařenou rýží.

Netradiční jídlo pro děti: ASIJSKÉ HOVĚZÍ KARI „MASSAMAN“

Kombinace křehkého hovězího steaku, brambor, kari, arašídového másla, kokosového mléka či voňavé skořice dozajista probudí chuťové pohárky celé vaší rodiny! Toto jídlo je vhodné pro děti zejména díky své jemnosti a zdravému složení. Krom jiného celou rodinu skvěle zasytí na dlouhou dobu. 

Potřebné ingredience na asijské hovězí kari „Massaman“ (na 4 až 5 porcí)

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • cca 450 g kvalitního flank steaku (odblaněného a nakrájeného na kousky o velikosti sousta)
  • 1 cibule (nakrájená)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 150 ml kokosového mléka
  • ¼ hrnku přírodního arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 velká brambora (nakrájená na kostky)
  • 1 lžička červené kari pasty (pro děti lze nahradit jemnější žlutou pastou)
  • šťáva z 1 limetky
  • ½ hrnku nesolených pražených arašídů (nemusí být)
  • ¼ hrnku nasekaného čerstvého koriandru (nemusí být)

RECEPT na asijské hovězí kari „Massaman“

  1. Nejprve si k ruce vezměte velkou pánev, vlijte na ní olej a rozpalte na středně vysokou teplotu.
  2. Na rozpáleném oleji dále restujte ze všech stran hovězí maso po dobu asi 4 minut.
  3. Po 4 minutách přidejte cibuli, česnek, promíchejte a pokračujte v restování asi pět minut (na mírnějším plamenu), dokud cibule nezesklovatí.
  4. Mezitím si v malé misce prošlehejte kokosové mléko, arašídové máslo, sójovou omáčku, rybí omáčku, pepř a skořici. Tuto směs vlijte k masu, přidejte nakrájený brambor a vařte asi deset minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Po deseti minutách přidejte do směsi červenou kari pastu (dětem raději jemnější žlutou pastu), promíchejte, sundejte z plotny a dochuťte ještě šťávou z limetky.
  6. Hotové jídlo pro děti (potažmo i pro sebe) můžete posypat dle preferencí lístky čerstvého koriandru a praženými nesolenými arašídy.
  7. Pokrm bude skvělý například s vařenou jasmínovou rýží nebo s plochým indickým chlebem „naan“.

Netradiční jídlo pro děti: LATINSKOAMERICKÉ VEPŘOVÉ „CARNITAS“

Ještě jste neslyšeli o vepřovém „carnitas“? Jde v podstatě o trhané vepřové maso na mexický způsob, které se doslova rozpadá v ústech – zejména, když se vaří v pomalém hrnci. Máme pro vás verzi, která je vhodná jako jídlo pro děti. Vyzkoušíte?

Potřebné ingredience na latinskoamerické vepřové „carnitas“

  • 1 lžíce chilli prášku (můžete dát i méně nebo vůbec)
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • ½ až 1 lžička soli (nebo dle chuti méně/vůbec)
  • asi 1,2 kg kvalitní vepřové plece
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • ½ hrnku pomerančové šťávy
  • šťáva ze 2 čerstvých limetek
  • tortilly o průměru asi 15 cm (tacos tortilla)
  • opečená slanina dle chuti (rozdrobená)
  • čerstvý špenát dle chuti (nakrájený na dlouhé tenké proužky)
  • jemný feta sýr dle chuti
  • dužina z avokáda dle chuti (nakrájená na kostky)

RECEPT na latinskoamerické vepřové „carnitas“

  1. Nejprve si očistěte vepřovou plec od tuku a blan. Poté ji potřete směsí z kmínu, oregana, chilli prášku a soli.
  2. V další fázi vepřovou plec vložte ideálně do pomalého hrnce a podlijte (po stranách) pomerančovou i limetkovou šťávou. Do šťávy pak ještě přidejte nasekaný česnek.
  3. Maso vařte v pomalém hrnci na vysokou teplotu 4 hodiny nebo na nízkou teplotu 8 hodin. Hrnec Instant Pot pak zvládne maso připravit do půl hodiny.
  4. Jakmile se vepřová plec uvaří, odstraňte z ní případný tuk a natrhejte ji pomocí vidliček na vlákna. Maso dále prohřejte – případně osolte dle potřeby.
  5. Trhané vepřové „carnitas“ můžete podávat v ohřáté (mírně opečené) tacos tortille s kousky opečené slaniny, se špenátem a s nadrobeným feta sýrem. Jelikož jde ale o jídlo vhodné pro děti, můžete být velmi kreativní a dopřát si maso na jakýkoliv způsob. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 05. 08. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 06. 08. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
STŘEDA 07. 08. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ČTVRTEK 08. 08. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 09. 08. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
SOBOTA 10. 08. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
NEDĚLE 11. 08. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nachlazení z klimatizace bývá velmi častým letním neduhem. Jak se mu vyvarovat?

Jako hlavní problém vidím to, že lidé dávají klimatizaci na 22 °C a méně a pak vyrazí do tepla. A to tělu samo...

Vodnář

Celý ten článek ke mně perfektně sedí.
Je to složité být Vodnářem , ale snažím se a to je hlavní věc.

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Darování krevní plazmy

Nedoporučuji vaše krevní plazma se prodává za obrovské peníze jaké my si neumíme ani p...

Femixal

Podvod, podvod při vrácení tablet nemám vráceny peníze a kontakt kdesi v Bulharsku

Nové BF boty

Ahoj, zkusím ti popsat svoji zkušenost :) Přechod na barefoot obuv byl pro mě velmi pozitiv...
Zobrazit všechna témata

Tajemství letní jablečné chuti

Představte si, že vejdete do sadu a všude kolem vás se line sladká vůně letních jablek. Slunce svítí, ptáci zpívají - opravdový ráj pro gurmány. Nesmíme zapomenout na naše malé hrdiny, jako jsou Piros a Geneva ...

6x studené polévky na léto, které vás zaručeně ochladí

Polévky jsou obecně považovány za pokrmy, které tělo pořádně prohřejí. Jenže to je omyl. Může to být přesně naopak. Takové vlažné nebo studené polévky vás dokáží v parních dnech skvěle ochladit. A navíc dodají ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?