Jídlo pro děti 6x jinak: Vsaďte na rychlé a zdravé recepty, které zachutnají i největším mlsounům
Vymyslet chutné, zdravé a případně i rychlé jídlo pro děti je oříšek pro leckterého rozlítaného rodiče. Pokud i vy patříte mezi věčně zaneprázdněné maminky či tatínky a došly vám nápady na vaření, máme pro vás inspiraci! Vyzkoušejte těchto šest skvělých receptů, kterými nepohrdnou ani ratolesti s nejmlsnějšími jazýčky.
V dnešní době se doslova roztrhnul pytel se zdravými recepty, díky kterým připravíte jídlo pro děti. Ostatně, ti nejmenší potřebují hodnotný jídelníček, aby dobře prospívali. Propašovat zeleninu do pokrmů (tak, aby je dítka jedla) je však nezřídka kdy problematické. Zkuste to s našimi tipy a poreferujte své zkušenosti! Děti jsou těmi nejpřísnějšími a možná také nejupřímnějšími kulinářskými kritiky.
Jídlo pro děti: KRŮTÍ KULIČKY S KVĚTÁKEM A ZELÍM
Jednou z možností, jak propašovat zeleninu do pokrmu, je využít směs z mletého masa. Takové jídlo pro děti je velmi atraktivní, protože krásně voní, a přitom je i zdravé. Možná jste již vyzkoušeli populární masové karbanátky s cuketou či mrkví. My však pro vás máme recept na krůtí kuličky s květákem a zelím, které si zamilujete i vy samotní!
Ingredience potřebné na krůtí kuličky s květákem
- ¼ ks čerstvého květáku (rozděleného na růžičky)
- ½ hrnku jemně nakrájeného bílého zelí
- 1 lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička mleté mořské soli
- 1 lžička sušené bazalky
- ½ lžičky mletého pepře
- cca 450 gramů mletého krůtího masa
RECEPT na krůtí kuličky s květákem a zelím
Začněte tím, že si zapnete troubu a necháte ji předehřát na 200 °C. Poté omyté květákové růžičky umístěte do kuchyňského robota a rozmělněte nadrobno. Květákovou směs následně přemístěte do větší mísy a smíchejte s najemno pokrájeným zelím, bramborovým nebo kukuřičným škrobem, solí, pepřem, balzamikovým octem a bazalkou. Nakonec do zeleninové hmoty přidejte také mleté krůtí maso, řádně propojte čistýma rukama a tvořte kuličky o průměru cca 3 cm nebo i větší – záleží na preferencích. Poté krůtí kuličky vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě asi 20 minut, než budou hotové. Toto skvělé jídlo pro děti podávejte dle libosti třeba s vařenými brambory a zeleninovým salátkem. Dobrou chuť!
Jídlo pro děti: GRILOVANÉ KUŘECÍ PRSO (MARINOVANÉ V PODMÁSLÍ)
Kuřecí maso v různých obměnách je oblíbeným jídlem pro děti. Pokud jste již vyzkoušeli vše od řízků po třeba kuřecí tortilly, můžete se inspirovat zcela jednoduchým a rychlým receptem na grilované kuřecí prso marinované v podmáslí. Je to snadná, a přitom velká dobrota! Budete však potřebovat více času na marinování masa.
Ingredience potřebné na grilované kuřecí prso
- ½ hrnku podmáslí
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 až 2 stroužky česneku
- ¼ lžičky soli nebo dle chuti
- 6 vykostěných kuřecích prsou (bez kůže)
RECEPT na grilované kuřecí prso (marinované v podmáslí)
Ještě, než připravíte toto chutné jídlo pro děti, čeká vás poměrně dlouhá doba marinování masa. Tedy nejprve si připravte ve větší míse marinádu – smíchejte podmáslí, tymiánové větvičky, nahrubo nasekaný česnek a sůl. Poté do marinády vložte kuřecí prsa a nechte naložené v lednici aspoň 8 hodin. Po 4 hodinách můžete maso otočit. Jakmile maso zkřehne v podmáslové „omáčce“, vyjměte jej z chladničky. Kuřecí prsa z mísy vyjměte (marinádu vylijte) a grilujte je pozvolna na grilovací pánvi z každé strany asi 5 minut, než budou propečená. Použít můžete i funkci grilu v troubě. Maso podávejte dle uvážení a chutí ratolestí – hodit se bude zeleninový salát, vařená kukuřice s máslem, klasické vařené brambory či rýže. Dobrou chuť!
Jídlo pro děti: VEPŘOVÁ PANENKA S BATÁTY
Sladké brambory neboli batáty si zamiluje téměř každé dítko. Zkuste tuto zdravou zeleninu zakomponovat do jídelníčku prostřednictvím snadného a rychlého receptu s dietní vepřovou panenkou! Vykouzlíte lahodné jídlo pro děti, ze kterého bude s radostí ujídat i leckterý dospělý.
Ingredience na vepřovou panenku s batáty
- ½ hrníčku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- 1 celá vepřová panenka (očištěná)
- 1 lžíce řepkového oleje
- 2 středně velké sladké brambory (batáty)
- ½ hrníčku sušených brusinek
- cca 400 až 450 ml kuřecího vývaru s nízkým obsahem soli
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 středně velké jablko
- 4 jarní cibulky (jen zelená část)
RECEPT na vepřovou panenku s batáty
Nejprve si v misce smíchejte hladkou mouku, mletý pepř a sůl. Poté si očištěnou vepřovou panenku pokrájejte na asi 1,5 až 2 cm plátky, které mírně poklepejte z obou stran paličkou. Maso následně obalte v moučné směsi a dejte na chvíli bokem. Nyní si k ruce vezměte pánev s nepřilnavým povrchem a mírně ji vymažte olejem (ideální je použít olej ve spreji). Jakmile se tuk na pánvi zahřeje, opékejte na něm obalenou panenku dozlatova z obou stran. Masové kousky vyjměte a dejte na talíř s papírovou utěrkou, aby se nasál přebytečný omastek. Dále na stejné pánvi orestujte loupané a na kostičky pokrájené batáty se sušenými brusinkami, které po chvíli přelijte kuřecím vývarem. Směs duste pod poklicí na středním plamenu, dokud batáty nezměknou. V závěru k surovinám přidejte také dijonskou hořčici, opečené vepřové maso, na plátky pokrájené a loupané jablko a také nakrájenou jarní cibulku (zelenou část). Opět vše duste cca 6 minut pod poklicí (aby se chutě propojily), a nakonec hotové jídlo pro děti podávejte. Dobrou chuť!
Jídlo pro děti: KRŮTÍ POLÉVKA SE ZÁZVOREM
Oblíbeným jídlem pro děti je i leckterá polévka. Také jste jako malí milovali třeba tu rajskou nebo bramborovou od babičky? Polévkové recepty však vedou na plné čáře i v dnešní době! Inspirujte se tak trochu asijským receptem na krůtí polévku se zázvorem, která je vhodná i pro mnoho mlsných dítek. A vězte, že si ji zamilujete i vy, pokud nemáte rádi pikantní pokrmy.
TIP: Polévku si připravte ideálně den předem, pokud chcete ušetřit nějaký ten čas. Její příprava totiž trvá delší dobu.
Ingredience na krůtí polévku se zázvorem
- 2 středně velké mrkve (loupané a nakrájené na plátky)
- 2 plechovky (cca po 227 gramech) vodních kaštanů/okapaných – koupíte v asijských obchodech
- 3 lžíce jemně strouhaného a loupaného čerstvého zázvoru
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 4 hrnky kuřecího vývaru (ideálně s nízkým obsahem soli)
- cca 350 ml kokosové vody
- 3 lžíce citronové šťávy
- cca 900 gramů krůtích prsou (vykostěných a bez kůže)
- 2 lžičky mletého pepře
- ½ lžičky soli nebo dle chuti
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 hrníček mražené kukuřice
- 1 hrníček mraženého hrášku
- cca 227 gramů rýžových nudlí nebo špaget
RECEPT na krůtí polévku se zázvorem
Pokud máte v kuchyni pomalý hrnec, použijte jej (jinak lze vařit v klasickém hrnci s poklicí) – tedy umístěte do něj nejprve pokrájenou mrkev, okapané vodní kaštany, jemně strouhaný zázvor, čerstvou petrželku a doplňte o kuřecí vývar, kokosovou vodu a citronovou šťávu. Dále si krůtí prsa pokrájejte na cca 2,5 cm kostky, osolte je, opepřete a opékejte zprudka na velké pánvi s rozehřátým olejem ze všech stran dozlatova. Nyní maso přemístěte do pomalého či klasického hrnce k ostatním surovinám, přiklopte poklicí a vařte ideálně 4 až 5 hodin (v pomalém hrnci). V klasickém hrnci může být doba zkrácena na polovinu – záleží, jakou zvolíte intenzitu plotýnky. Každopádně, mrkev musí změknout. Až se tak stane, přidejte do směsi také kukuřici, hrášek, a ještě krátce provařte. Podávejte teplé s vařenými rýžovými těstovinami nebo špagetami (vařte zvlášť). Toto jídlo pro děti si můžete samozřejmě přizpůsobit dle vlastních chutí – méně pikantní bude polévka, když uberete zázvoru.
Jídlo pro děti: KUŘECÍ ŘÍZEČKY Z TROUBY S RAJČATOVOU OMÁČKOU
Řízky miluje snad každé dítko. Ty klasicky smažené na pánvi jsou však poměrně tučné a mastné. Proto můžete zkusit tento recept na zdravé a rychlé jídlo pro děti, kterým jsou kuřecí řízečky pečené v troubě! Skvělým doplňkem je k nim i nasládlá rajčatová omáčka.
Ingredience na kuřecí řízečky z trouby s rajčatovou omáčkou
- 1 hrnek panko strouhanky
- 2 lžíce + 1 lžička drceného čerstvého tymiánu
- ½ lžičky soli nebo dle chuti
- ½ lžičky mletého pepře nebo dle chuti
- ¼ hrníčku hladké mouky
- 1 velké vajíčko
- cca 455 gramů kuřecích prsou
- 4 plátky libovější slaniny (nakrájené na menší kousky)
- ½ až 1 hrnek cherry rajčátek (rozpůlených)
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce hnědého (třtinového) cukru
RECEPT na kuřecí řízečky z trouby s rajčatovou omáčkou
Nejprve si zapněte troubu a nechte ji předehřát na cca 220 °C. Dále si k ruce vezměte hlubší misku a v ní smíchejte panko strouhanku spolu s dvěma lžícemi čerstvého drceného tymiánu, ¼ lžičkou soli a ¼ lžičkou mletého pepře. V druhé misce si rozšlehejte vejce a do třetí misky vsypte mouku. Nyní se pusťte do trojobalu – tedy mírně naklepaná kuřecí prsa (můžete je předtím seříznout na poloviny) nejdřív obalte v mouce, poté ve vajíčku, a nakonec v ochucené panko strouhance. Obalené maso vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě asi 15 minut. Mezitím si na suché pánvi zprudka opečte slaninu, aby byla křupavá. Tu pak vyjměte a na papírovou utěrku a nechte okapat přebytečný tuk. Pokud vám v pánvi zbylo hodně tuku ze slaniny, zredukujte jej na zhruba 1 lžíci. Pak na něm opékejte v další fázi omytá a rozpůlená cherry rajčátka společně s červeným vinným octem a třtinovým cukrem. Dle chuti okořeňte ¼ lžičkou soli a pepře, doplňte lžičkou drceného čerstvého tymiánu a také křupavou slaninou. Hotovou omáčku podávejte společně s do křupava upečenými řízečky. Toto jídlo pro děti si zamilujete i vy. Ochutnejte! Jako příloha se hodí buďto vařený bulgur, quinoa nebo třeba opečené brambory. Pokrm však můžete konzumovat i jen tak samotný.
Jídlo pro děti: VEGETARIÁNSKÉ MAKARONY SE SÝREM
Každé jídlo pro děti nemusí vždy obsahovat maso. Pokud máte doma malé milovníky sýra a zeleniny, jistě je nadchnou vegetariánské makarony se sýrem. Jejich přípravu zvládnete do 30 minut – připočíst však musíte čtvrt hodiny pečení v troubě.
Ingredience na vegetariánské makarony se sýrem
- 1 a půl hrnku nevařených makaronů
- 3 hrnky růžiček čerstvé brokolice
- 2 hrnky růžiček čerstvého květáku
- 3 větší mrkve (loupané a pokrájené na tenčí plátky)
- 2 ks řapíkatého celeru (očištěný a pokrájený na plátky)
- 1 lžíce másla
- 1 středně velká cibule (loupaná a jemně nasekaná)
- ¼ hrnku hladké mouky
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 3 menší hrnky strouhaného čedaru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- ¼ lžičky soli
- 1/8 lžičky mletého pepře
- ¼ lžičky mleté sladké papriky
RECEPT na vegetariánské makarony se sýrem
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C. Poté v hrnci uvařte makarony – a v posledních šesti minutách přidejte k těstovinám do vroucí vody i brokolici, květák, mrkev a řapíkatý celer. Jakmile uplyne celá doba varu, všechny ingredience sceďte a přesypte do máslem vymazaného pekáčku/zapékací misky. Mezitím si vezměte k ruce velkou pánev a na ní rozpusťte trošku másla. Na něm pak restujte pokrájenou cibuli dozlatova. Následně ji zaprašte hladkou moukou a promíchejte. Dále vlijte plnotučné mléko, kuřecí vývar, promíchejte a vařte do zhoustnutí asi 2 minuty. Nakonec přidejte do omáčky strouhaný čedar, dijonskou hořčici, sůl a pepř dle chuti. Až se sýr rozpustí, vlijte omáčku na makarony se zeleninou. Pečlivě promíchejte vařečkou, povrch jídla pro děti posypte mletou sladkou paprikou a pečte v troubě 15 až 20 minut. Podávejte teplé. Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
Ellen
Tereza
Česká klasika je dobrá, nicméně ne příliš zdravá. Prostoru v kulinářském světě se ostatně naskýtá více než dost... a myslím, že některá jídla výše uvedená, rozhodně netrvají o moc delší dobu, než třeba pečené kuře, karbanátky, různé omáčky atd. Do hodiny máte hotovo. Když chcete něco jako opravdu rychle, objednáte si pizzu nebo jiný nezdravý fast food.
A pojem "klasická jídla" je dost rozšířený a můžeme si pod ním představit cokoliv.
Ellen