Bezlepkové vánoční cukroví - chutná stejně jako klasika, ale je zdravější
Počet lidí s alergií na lepek či s jeho intolerancí stále stoupá. Již dávno ale neplatí, že s alergií na lepek je třeba si zakazovat oblíbená jídla. Dnes již existuje spousta alternativ, jak si připravit vše, na co máte chuť, bez lepku – výjimkou není ani bezlepkové vánoční cukroví. Jaké zásady je třeba dodržet a jak si připravit bezlepkové linecké cukroví, nepečené cukroví nebo třeba marokánky?
Bezlepkové vánoční cukroví – principy
- Na přípravu bezlepkového vánočního cukroví je zapotřebí použít některou z bezlepkových mouk – buď ty, které jsou přímo jako bezlepkové označeny, nebo některou jednodruhovou mouku ze surovin, které jsou přirozeně bez lepku – pohankovou, rýžovou, jáhlovou, čirokovou, kokosovou a další. Přečtěte si o bezlepkových moukách víc!
- Musíte se tak vyhnout „jen“ mouce z pšenice (včetně špaldy), žita, ječmene a pozor si dát na oves, který je sice přirozeně bezlepkový, ale bývá při zpracování často lepkem kontaminován.
- Nejjednodušší je také připravit si takové druhy cukroví, které ani v původním receptu mouku nemají. Mezi ingredience, které se vůbec nemusíte bát používat při pečení, patří různé druhy ořechů, vejce, mléko, sušené ovoce nebo třeba kakao.
- Pokud v kuchyni připravujete cukroví bezlepkové i to s lepkem, dávejte si pozor na pořádné očištění používaného náčiní (vál, váleček, mísy, plechy…), abyste si svou snahu o bezlepkové vánoční cukroví sami nesabotovali (nekontaminovali si ho lepkem). Při celiakii je třeba dodržovat přesné postupy. Upečte si také další bezlepkové vánoční cukroví!
Rychlé bezlepkové kokosky – recept
- 200 g strouhaný kokos
- 150 g cukr moučka
- 2 ks vejce
Rychlé bezlepkové kokosky – postup
- Kokos je přirozeně bezlepkový, tyto rychlé kokosky se navíc dají hned jíst, takže pokud máme doma zrovna kokos (vejce a cukr má snad doma opravdu každý), můžeme je upéct i jindy než na Vánoce pro neohlášenou návštěvu.
- Prosátý moučkový cukr nasypeme do mísy, přidáme kokos a vejce a vše důkladně promícháme, nejlépe prohněteme rukou.
- Troubu předehřejme na 150 stupňů Celsia.
- Pečící plech vyložíme pečícím papírem a pokládáme na něj rukou tvořené hrudky.
- Kokosky pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění 15-20 minut podle velikosti.
- Hotové kokosky necháme ještě na plechu vychladnout a až pak je přendáme do vybrané nádoby.
Bezlepkové nepečené cukroví – recept
- 150 g strouhané vlašské ořechy
- 100 g cukr
- 100 g strouhaná čokoláda
- 1 bílek
- 2 lžíce rum
Bezlepkové nepečené cukroví – postup
- Všechny přísady dáme do mísy a vymícháme z nich hustou směs, ze které tvoříme kuličky. Hotové kuličky obalíme podle vlastní chuti v kakau, kokosu atd.
- Směsí můžeme také naplnit košíčky a zalít je rozpuštěnou čokoládou.
- Hotové nepečené cukroví uchováváme v chladu.
- Bezlepkové nepečené cukroví má tu výhodu, že jej můžeme připravit v různých variantách – vlašské ořechy např. vyměnit za mandle, přidat skořici či jiné voňavé koření, vevnitř ho naplnit kouskem oříšku nebo sušeného ovoce atd.
Bezlepkové linecké cukroví – recept
- 250 g bezlepková mouka
- 150 g máslo nebo Hera
- 120 g cukr moučka
- 70 g mleté mandle
- 1 vejce
- 3 lžičky vanilkového cukru
Bezlepkové linecké cukroví – postup
- Máslo vytáhneme z lednice a necháme povolit.
- Moučkový a vanilkový cukr utřeme s máslem do pěny, přidáme vejce a vše vyšleháme.
- Do směsi postupně zapracujeme namleté mandle a mouku a vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v lednici odležet alespoň hodinu.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a na pečící plech položíme pečící papír.
- Těsto vytáhneme z lednice a vyválíme z něj tenký plát, ze kterého vykrajovátkem vykrajujeme potřebné tvary (kolečka, hvězdičky).
- U poloviny tvarů uděláme uprostřed díru.
- Tvary pokládáme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě, dokud lehce nezezlátnou asi 7-8 minut.
- Po upečení necháme bezlepkové linecké cukroví vychladnout a dále postupujeme jako s běžným lineckým – slepíme ho oblíbenou marmeládou a ozdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou.
Bezlepkové marokánky bez cukru – recept
- 50 g pohanková mouka
- 400 ml mléko
- 50 g vlašské ořechy
- 50 g arašídy
- 50 g oloupané mandle
- 80 g sušené švestky
- 70 g fíky
- 35 g datle
- skořice
Bezlepkové marokánky bez cukru – postup
- Sušené ovoce nakrájíme na malé kousky, ořechy nasekáme nahrubo.
- V kastrolu rozmícháme ve studeném mléce pohankovou mouku a za stálého míchání na mírném ohni vymícháme hladkou hustou kaši, kterou ihned odstavíme.
- Do ještě teplé kaše přidáme nasekané ořechy a nakrájené ovoce, malé množství skořice a vše spolu pořádně promícháme.
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia.
- Na plech položíme pečící papír a na něj lžičkou tvoříme placaté marokánky.
- Plech vložíme do předehřáté trouby a marokánky pečeme asi 35-45 minut podle velikosti.
- Hotové marokánky necháme vychladnout a uchováme v suchu a chladu.
- Bezlepkové marokánky můžeme samozřejmě také potřít na spodní straně čokoládovou polevou nebo použít např. rozpuštěné ledové kaštany, to už ale nebudou bez cukru.
- Samotné marokánky jsou však dostatečně sladké, takže se bez polevy naprosto obejdou.
- Typy ořechů můžeme mezi sebou volně zaměňovat, je však lepší použít vždy víc než jeden typ ořechů.
- Sušené ovoce lze také různě obměňovat, jen je třeba alespoň přibližně dodržet poměr sušeného ovoce a ořechů.
- Pro bezlaktózovou variantu zvolíme při přípravě „kaše“ některé z alternativních mlék.
A jaké bezlepkové vánoční cukroví si letos připravíte vy?
Diskuse k článku