Kokosové vánoční cukroví na poslední chvíli - 4x rychlé recepty
Přinášíme vám recepty na kokosové vánoční cukroví, které stihnete vyrobit i pár dní před Štědrým dnem. Takže pokud jste třeba kvůli pracovnímu vytížení ještě neměli čas na pečení, stačí nakoupit pár surovin a během chvilky váš byt provoní lahodné cukroví, které bude ozdobou vánoční tabule.
Kokosové vánoční cukroví - recepty na poslední chvíli
Kokos a jeho jemná chuť i vůně k Vánocům patří. Nejoblíbenější jsou pravděpodobně různé kokosové kuličky. Jejich výhodou často bývá i to, že se takové cukroví nemusí péct a stihnete ho tedy vyrobit opravdu na poslední chvíli. Vyzkoušejte třeba kokosové kuličky s kakaem. A vyzkoušejte také další zdravé vánoční cukroví.
Vánoční cukroví à la raffaelo
Kokosové nepečené kuličky mohou mít také podobu sněhově bílých lahodných kuliček s mandlí uvnitř, které se podobá oblíbenému raffaelu. Jejich příprava je snadná a úspěch bude zaručen.
Ingredience
-
250 g ztuženého tuku (část lze nahradit kokosovým olejem)
-
250 g sušeného mléka
-
150 g moučkového cukru
-
100 ml vody
-
1 balíček strouhaného kokosu
-
1 balíček mandlí
Vánoční cukroví à la raffaelo – příprava
- Ve vodní lázni rozpusťte ztužený tuk a nechte jej vychladnout.
- Poté do něj zamíchejte sušené mléko, cukr a vodu.
- Vypracujte těsto, ze kterého budete odkrajovat kousky.
- Do kousku zabalte oloupanou mandli, vytvarujte z těsta kuličku a obalte v kokosu.
- Nechte ztuhnout v lednici a pak už si jen můžete pochutnávat.
Kokosové vánoční cukroví s kakaem
Pokud máte rádi kokos, zkombinujte ho s hořkou chutí kakaa. Lahodnou kombinaci doplňte mandlemi a uvidíte, že všem zachutnají.
Ingredience
-
1 plechovka kondenzovaného mléka salko
-
150 g strouhaného kokosu
-
50 g kakaa
-
oloupané mandle
Kokosové vánoční cukroví s kakaem – příprava
- Salko smícháme s kokosem a kakaem, ze směsi vypracujte tužší těsto.
- Pokud bude příliš řídké, přidejte kokos, naopak pokud bude až moc tuhé, můžete naředit salkem nebo troškou mléka.
- Z těsta vytvořte menší kuličky, do středu každé z nich dejte mandli. Kuličky můžete ještě obalit v mletých mandlích.
- Poté je nechte vychladit v lednici a můžete podávat.
- Salko můžete nahradit 150 g másla a 200 g moučkového cukru.
- Podle chuti můžete přidat i pár lžiček rumu.
Křehké kokosové sušenky
Vyzkoušet můžete také trochu netradiční kokosové vánoční cukroví v podobě sušenek. Jsou jednoduché, takže je hravě zvládnete i na poslední chvíli, a hlavně jsou chutné, takže potěší všechny – i ty, kteří třeba klasickému krémovému vánočnímu cukroví příliš neholdují.
Ingredience
-
200 g strouhaného kokosu
-
200 g hladké mouky
-
200 g másla
-
150 g moučkového cukru
-
1 vejce
Křehké kokosové sušenky – příprava
- Všechny ingredience smíchejte a důkladně propracujte.
- Pomoci si můžete také robotem.
- Je totiž nutné, aby se všechny suroviny dobře spojily.
- Poté těsto nechte hodinu odpočívat v lednici.
- Následně těsto dávejte do formiček (můžete použít formičky na ořechy či jiné cukroví) a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 12 minut.
- Vychladlé cukroví vyklopte z formiček a můžete ho ještě obalit v moučkovém cukru.
Slepované kokosové vánoční cukroví
Pustit se můžete na poslední chvíli i do pečení. Kokosová kolečka budete mít upečená rychle a slepit je můžete tím, co zrovna máte doma. Abyste se nemuseli zdržovat výrobou krému, slepit je můžete marmeládou, čokoládou nebo třeba nutellou.
Ingredience
-
200 g strouhaného kokosu
-
200 g hladké mouky
-
150 g moučkového cukru
-
100 g másla
-
1 vejce
-
1 lžíce citronové šťávy
-
kůra z 1 citronu
-
marmeláda, čokoláda nebo Nutella na slepení
Slepované kokosové vánoční cukroví – příprava
- Všechny ingredience smíchejte a vypracujte z nich husté těsto.
- Vál si posypte moukou a na připravené ploše vyválejte těsto na rovnoměrně silný plát.
- Z něj poté vykrajujte kolečka nebo i jiné symetrické tvary (kvůli slepování po upečení).
- Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 5 až 7 minut.
- Jakmile budou kolečka dozlatova upečená, nechte je vychladnout a poté je potírejte náplní a slepujte.
- Na závěr je můžete posypat moučkovým cukrem.
Zaujalo vás kokosové vánoční cukroví? Vyzkoušejte také bezlepkové vánoční cukroví.
Diskuse k článku