Pohanka je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Už jste vyzkoušeli recepty z pohanky?

Pohanka je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Už jste vyzkoušeli recepty z pohanky?

Pohanka je potravina, která se do jídelníčku zařazuje jako obilovina, ačkoliv je příbuzná spíše se šťovíkem nebo rebarborou, jelikož patří mezi tzv. pseudoobiloviny (sem patří i amarant a quinoa) čeledi rdesnovitých. Na našem území je známá již od 12. století a později se stala běžnou součástí staročeské kuchyně. Pohanka je výživná, chutná a levná potravina, nabízející širokou škálu možností využití a s celou řadou zdravotních benefitů i schopností předcházet nejrůznějším onemocněním.

Pohanka je oblíbená je zejména v Rusku a Polsku, a typická je také pro francouzskou kuchyni, kde se z pohankové mouky připravují slané palačinky s různými náplněmi, takzvané galettes, slaná obdoba typických sladkých crépes. Využití pohanky je široké, a to od pohankových vloček přes krupici až po pohankové slupky.

Původ pohanky a pohanka v českých zemích

Za oblast původního výskytu pohanky se označují Himaláje, kde se nacházejí lokality s vhodnými klimatickými i půdními podmínkami pro růst pohanky. Poté, co lidé pohanku začali pěstovat cíleně, se rozšířila do Číny a Indie, kde ji lidé znali již před 2 500 lety.

Na naše území se pohanka dostala ve 12. století a těšila se velké oblibě. V 16. století bývala údajně nejoblíbenější potravinou u nás, a ještě na konci 19. století byla běžnou součástí českého jídelníčku, kdy se z ní připravovaly pohankové kaše na sladko i na slano, používala se při pečení chleba či jako kroupy.

Ačkoliv je tradiční česká kuchyně chápána jako něco nezdravého a těžkého, opak je pravdou. Spousta lidí si pod českou kuchyní představí těžké hutné omáčky s knedlíky a zejména spoustu pokrmů z masa, avšak to je mylná představa. Maso bývalo pouze nedělní jídlo bohatých vrstev z přelomu 19. a 20. století, a například tradiční vepřo knedlo zelo bylo slavnostní nedělní jídlo bohatých, nikoliv každodenní běžné jídlo.

Ani bohatí totiž neměli každý den na talíři maso, ale převážně jen jednou či dvakrát týdně jako slavnostnější pokrm. Základ jídelníčku tvořily nejrůznější polévky a kaše na slano, a to zejména z pohanky nebo krup, jáhel, prosa a ovesných vloček. Kaše se různě ochucovaly česnekem, cibulí, houbami nebo i slaninou či škvarky, a podávaly se buď přímo uvařené, nebo zapečené v podobě nákypu.

Z pohanky se často připravovaly také sladké kaše s medem a čerstvým nebo sušeným ovocem, které bývaly tradičním pokrmem pro děti.

Postupem času však pohanka z jídelníčků vymizela a na výsluní se vrací až v poslední době, díky stoupajícímu zájmu o zdravou výživu a přírodní potraviny. A jelikož je pohanka přirozeně bezlepková, je nedílnou součástí i jídelníčku řady lidí trpících alergií na lepek či celiakií.

Pohanka a její vliv na zdraví

Pohanka je lehce stravitelná a připravené pokrmy z ní jsou ideální způsob, jak dodat tělu celou řadu prospěšných látek a minerálů.

  • Mezi největší výhody pohanky patří její vysoký obsah rutinu, díky kterému je lékem na cévy, kterým vrací pružnost. Polovinu denní potřeby rutinu pokryje pouhých 100g vařené pohanky nebo porce pohankového čaje. Účinky rutinu jsou znásobovány vitaminem C, proto je důležité k pokrmům z pohanky jíst syrovou zeleninu, a právě z tohoto důvodu je do pohankových čajů přidáván i šípek nebo pomerančová kůra.
  • Pohanka také posiluje imunitu a snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice.
  • Obsahuje 18 různých aminokyselin, vitamíny B1 a B2, E, C, a je zdrojem minerálních látek, jako je zinek, měď, selen a hořčík.
  • Reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi, a hodí se při sklonu k praskání krevních kapilár, což značí snadná tvorba modřin.
  • V případě, že vás trápí červené žilky v oku, by vám pravidelná konzumace pohanky také mohla pomoci, stejně jako v případě že trpíte žaludečními a dvanáctníkovými vředy, které zklidňuje.
  • Pohanka je ideální také pro lidi se zažívacími potížemi a na posilnění a pročištění střev, a to zejména díky obsažené vláknině.
  • Ženám pohanka může pomoci i při silné a dlouhé menstruaci. Je vhodné ji zařazovat i při detoxikaci organismu.
  • Velmi důležitým vitamínem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené různými chorobami i nadměrnou konzumací alkoholu.
  • Dále pravidelná konzumace pokrmů z pohanky napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi a snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy, a výrazně usnadňuje léčbu hemeroidů.
  • Díky vysokému obsahu aminokyselin je pohanka vhodná také pro sportovce a osoby s vyšší fyzickou zátěží, a je ideální i jako součást redukčního jídelníčku při shazování přebytečných kilogramů.

A právě proto, že je pohanka zdrojem tolika prospěšných látek a vitamínů, je důležité je zachovat, čehož nejlépe docílíme tím, že ji nebudeme vařit, ale pouze zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.

Jaké jsou druhy pohanky a jak ji připravovat?

Běžně jsou k sehnání dva typy pohanky, a to mechanicky loupaná pohanka neboli lámanka, která má světlou barvu, a pohanka loupaná tzv. termicky, která je velmi tvrdá a tmavá.

Světlou pohanku lze připravovat pouhým spařením, čímž si zachová léčivé složky, případně namočením přes noc. Poměr vody a pohanky je stejný jako u rýže, čili na jeden díl pohanky přidejte dva díly vařící vody.

Tmavou pohanku je však nutno vařit, a to přibližně 10 – 20 minut ve zhruba dvojnásobném objemu vody, čímž bohužel dojde ke znehodnocení části cenných látek. Proto je vždy lepší dávat přednost světlejší, mechanicky loupané pohance, ve které zůstanou živiny zachovány.

Narazit můžete i na neloupanou pohanku s tvrdou slupkou - to je však semeno určené k setí, rozhodně ne na vaření!

Pohanka má spoustu možností využití, a běžně k sehnání je spousta surovin pro další přípravu pokrmů:

  • Loupané pohankové kroupy:
  • Jsou ideální na přípravu pohankového rizota, tradičního houbového kuby, nebo i jako příloha místo rýže (v tomto případě je nejlepší ji jemně ochutit kořením nebo alespoň osolit, případně pro ještě lepší chuť opéct na lžičce oleje).
  • Pohankové vločky:
  • Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, což je ideální nejen snídaňové jídlo. Vločky stačí povařit v mléce, případně i v sójovém, rýžovém nebo ovesném mléce či ovocné šťávě a podle libosti dochutit čerstvým nebo sušeným ovocem, oříšky či sypaným kokosem nebo dosladit medem, javorovým sirupem, kakaem či kouskem čokolády.
  • Pohanková krupice:
  • Stejně jako pohankové vločky, i krupice je vhodná na přípravu kaší. Příprava z krupice je rychlejší a kaše je jemnější. Pohanková krupice se prodává i v celozrnné variantě, a dá se využít i na přípravu domácích pudingů či k zahuštění polévek nebo omáček.
  • Pohanková mouka:
  • Oblíbené zpracování pohanky je v podobě mouky, která je k sehnání v různých variantách. Ideální je pro přípravu pohankových palačinek na sladko i na slano, které si oblíbí i jinak zarytí odpůrci zdravé stravy. Z pohankové mouky se dobře pečou také nejrůznější krekry, sušenky i moučníky, avšak je třeba mít na paměti, že pohanková mouka, která neobsahuje lepek, nikdy nenakyne tak dobře, jako mouka pšeničná, tudíž se hodí na přípravu hutnějších buchet a koláčů, ale kynuté pečivo z ní nevznikne.
  • Pohankové těstoviny:
  • Ve zdravých výživách i některých supermarketech se prodávají různé druhy pohankových těstovin, a to jak klasické, tak i soba nudle, typické pro asijskou kuchyni. Těstoviny nabízejí spoustu možností přípravy - na italský způsob s rajčatovou omáčkou či špenátem a sýrem, zapečené, se zeleninou, jako příloha k masu, nebo i na sladko - s máslem, cukrem a mákem nebo tvarohem.
  • Pohankové pukance:
  • Jde o obdobu rýžových burizonů. Dobře chutnají v jogurtu či jako součást müsli směsi.
  • Pohankové slupky:
  • Na zmar nepřijdou ani pohankové slupky, kterých by byla obzvlášť velká škoda, jelikož právě v nich je nejvíce rutinu. Z pohankových slupek a pohankových natí se dělají čaje. Ty však nedoporučují kojícím a těhotným ženám, protože mohou zvyšovat citlivost pokožky na světlo. Pohankové slupky se využívají také jako náplň léčivých polštářků nebo matrací.

 pohankové těstoviny

Pohanka a bezlepková dieta

 Lidé trpící alergií na lepek nebo celiakií jsou při nákupu potravin i návštěvách restaurací a kaváren značně omezeni. V současné době se ale situace zlepšuje a v supermarketech, restauracích a dokonce i kavárnách je výběr bezlepkových potravin stále větší, nesrovnatelný se situací před několika lety. Mnoho potravin je však vyrobeno tak, že byl z tradičních surovin odstraněn lepek a z nejrůznějších bezlepkových směsí, které jsou však zbytečně drahé a jejich chuť se přírodním surovinám nevyrovná. Výhoda pohanky je v tom, že je bezlepková přirozeně. Díky ní si tak mohou i lidé, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek, pochutnat například na výborných palačinkách, těstovinách, nákypech, sladkých kaších nebo sušenkách a krekrech, aniž by měli pocit, že o něco přicházejí a že je jejich bezlepková dieta nějak výrazně omezuje.

Recepty z pohanky

Pohankové palačinky

Na 2 porce - přibližně 6 menších palačinek:

  • 100 g pohankové mouky (v případě, že používáte hrubou mouku z neloupané pohanky, je lepší část nahradit hladkou moukou)
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce

Pohankové palačinky - recept

Suroviny důkladně smíchejte a opékejte na pánvi lehce potřené olejem. Dají se použít jak ve sladké variantě, například s medem a tvarohem nebo ovocnou marmeládou, tak i se slanou náplní, jako je špenát, šunka, sýr, nebo třeba houby či různé směsi s masem nebo tofu.

Zeleninové pohankové rizoto

Na 2 porce:

  • 150 g světlé pohanky
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • špetka soli
  • česnek
  • cibule
  • pepř
  • lžička oleje
  • mrkev, cuketa, kukuřice, paprika či jiná libovolná zelenina

Zeleninové pohankové rizoto - recept

Několik hodin předem zalijte pohanku vařící vodou (případně vývarem pro ještě lepší chuť) a nechejte nabobtnat. Na oleji orestujte nakrájenou cibulku s česnekem a poté přidejte zeleninu a pozvolna duste do změknutí. Až bude zelenina měkká, smíchejte ji s pohankou a přidejte sůl a pepř. Lehce prohřejte a podávejte.

Pohanková kaše

Na 2 porce:

  • 100 g světlé loupané pohanky
  • 200 ml vody
  • cca 50 ml mléka (nebo rostlinného mléka - sojového, rýžového apod.)
  • skořice
  • rozinky
  • lžíce medu
  • sušené nebo čerstvé ovoce

Pohanková kaše - recept

Několik hodin předem zalijte pohanku vařící vodou a nechejte nabobtnat. Poté k ní přilijte mléko, přidejte skořicí, přisypte rozinky a prohřejte. Doslaďte medem nebo například javorovým sirupem a dozdobte ovocem či oříšky.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?