Domácí nanuk je daleko zdravější než ten kupovaný! Inspirujte se pěti skvělými recepty!
Domácí nanuk potěší nejen děti, ale i dospělé. Jeho přidanou hodnotou je to, že neobsahuje žádné konzervanty a osladit si jej můžete dle libosti. Také máte poměrně široké spektrum příchutí k výběru. A v mnoha případech si při přípravě této mražené dobroty vystačíte i s pár běžně dostupnými ingrediencemi.
Dáte si dnes domácí nanuk s příchutí svěžího melounu, čokolády anebo upřednostníte ten broskvový se snídaňovým müsli? Tyto a další skvělé recepty naleznete níže. Osvěžte se tohle léto něčím výjimečným a neodbývejte se kupovanými produkty!
Domácí nanuk 5x jinak: Melounový s mátou
Připravte si velmi lehký a téměř dietní domácí nanuk s příchutí melounu a máty! V horkých letních dnech přijde rozhodně k chuti!
Potřebné ingredience na melounový domácí nanuk s mátou
-
zralý vodní meloun (pokrájená dužina): 3 hrnky
-
čerstvá máta peprná (nasekané lístky): 1 lžíce
-
kokosová voda: 1 a ½ hrnku
-
limetová šťáva: 2 lžíce
-
přírodní med: 1 lžíce
Recept na melounový domácí nanuk s mátou
Začněte tím, že si v mixéru rozmělníte dva a půl hrnku melounové dužiny spolu s čerstvou jemně nasekanou mátou, kokosovou vodou, šťávou z limety a s přírodním medem. Nakonec do směsi ještě vložte menší kostičky zbylé dužiny z melounu. Tekutinu přelijte do tvořítek na nanuky a dejte zamrazit do mrazáku na několik hodin. Ideální doba je přes noc. Melounový domácí nanuk si dopřejte kdykoliv budete mít chuť! Výtečně doplní tekutiny a osvěží v letních dnech. Tip na závěr: pokud nemáte tvořítka na nanuky, můžete použít na jednu porci i obyčejný jednorázový kelímek z papíru a dřevěnou špachtli.
Domácí nanuk 5x jinak: Broskvový s müsli
Velmi vydatný a taktéž osvěžující je domácí nanuk s příchutí broskve a müsli. Obsažen je v něm bílý jogurt, což ho činí obecně zdravým. Dejte šanci této skvělé ovocné dobrotě!
Potřebné ingredience na broskvový domácí nanuk s müsli
-
řecký jogurt: cca 150 až 200 g
-
hnědý cukr: 2 lžičky
-
mletá skořice: ¼ lžičky
-
mletý muškátový oříšek: 1 špetka
-
müsli podle chuti: 1 šálek
-
konzerva s broskvemi: cca 420 g
Recept na broskvový domácí nanuk s müsli
Začněte tím, že si v misce smícháte řecký jogurt spolu s hnědým cukrem, mletou skořicí, muškátovým oříškem a preferovaným müsli. Dále si sceďte konzervované broskve a nakrájejte je na velmi malé kousíčky. Nakonec začněte kompletovat domácí nanuk nebo respektive nanuky. K ruce si vezměte tvořítka a na dno naneste pomocí lžíce trochu jogurtové směsi, poté navrstvěte broskve a takto proces opakujte, dokud formičky zcela nezaplníte. Nezapomeňte vložit do hmoty dřevěné špachtle. Vše dejte zamrazit na několik hodin do mrazáku a pak si pochutnejte na zmrzlině spolu s dětmi.
Domácí nanuk 5x jinak: S příchutí čokolády
Když se řekne domácí nanuk, nemůžeme rozhodně opomenout ten s příchutí čokolády. Takový si zamilují nejen ti nejmenší, ale i dospělí. Jeho příprava je velmi jednoduchá!
Potřebné ingredience na čokoládový domácí nanuk
-
smetana ke šlehání (nebo na vaření): 2 hrnky
-
kakaový prášek: 2 velké lžíce
-
hnědý či krystalový bílý cukr: 2 lžíce
-
nalámaná hořká anebo mléčná čokoláda: 1 hrnek
Recept na čokoládový domácí nanuk
Do menšího rendlíku si nejprve nalijte smetanu. Pak ji zahřejte a smíchejte spolu s cukrem a kakaovým práškem. Nakonec vložte i nalámanou hořkou anebo mléčnou čokoládu. Až se vše rozpustí a propojí, tak směs odstavte ze sporáku. K ruce si vezměte formičky na domácí nanuk (nanuky) a naplňte je čokoládovým krémem až po okraj. Nezapomeňte vložit opět špachtle ze dřeva. Po zhruba šesti až osmi hodinách mražení si tuto skvostnou pochoutku dopřejte.
Domácí nanuk 5x jinak: Dietní a bio jahodová
Nechcete se zabývat složitými recepty? Potom se vám bude zamlouvat tento tip na domácí nanuk. Potřebujete k jeho přípravě v podstatě jen jednu surovinu – jahody.
Potřebné ingredience na dietní a bio domácí nanuk s jahodovou příchutí
-
zralé a čerstvé jahody: cca 900 g
-
přírodní med (nemusí být): dle chuti
Recept na dietní a bio domácí nanuk s příchutí jahod
Nejprve si dejte stranou asi šest kusů větších jahod. Ostatní ovoce omyjte, očistěte od stopek a rozmixujte na pyré v kuchyňském robotu. Následně si k ruce vezměte formičky na nanuky a vložte do nich kousky celých jahod (menší kostky nebo plátky). Nakonec vše přelijte jahodovým pyré. Doprostřed každé porce vložte špachtli a dejte mrazit ideálně na 3 až 4 hodiny. Pak si dopřejte domácí nanuk s příchutí jahod, který je naprosto bio a také dietní! Pokud máte rádi sladší zmrzliny, lze přidat k jahodám i med. Dobrou chuť!
Domácí nanuk 5x jinak: S příchutí ledové kávy
A na závěr tu pro vás máme velmi chutný domácí nanuk s příchutí ledové kávy. Podávejte jej pouze dospělým kvůli obsahu kofeinu.
Potřebné ingredience na domácí nanuk s příchutí ledové kávy
-
silné espresso: 2 hrnky
-
smetana ke šlehání (tučná): cca 1 hrnek
-
cukr: dle chuti
Recept na domácí nanuk s příchutí ledové kávy
Začněte tím, že si v míse osladíte cukrem asi třetinu hrnku smetany ke šlehání. Následně si k ruce vezměte formičky na nanuky a na jejich dno kápněte asi lžíci této směsi. Posléze dejte vše mrazit na 60 minut. Mezitím si připravte „ledovou kávu“. V misce si promíchejte silné espresso spolu se zbylou smetanou a přidejte cukr dle preferencí. Nakonec zmrzlinu dokončete. Vyjměte z mrazáku tvořítka na nanuky a nalijte do nich ledovou kávu. Také vložte špachtle, povrch překryjte alobalem a mrazte minimálně 3 až 4 hodiny. Domácí nanuk s příchutí ledové kávy si zamilujete. Dopřát si ho můžete v horkém letním dni i k snídani! Perfektně vás „nakopne“.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku