Domácí těstoviny můžete připravit v různých příchutích a barvách.

Domácí těstoviny 7x jinak: Připravíte si vaječné nudle do polévky anebo třeba sépiové špagety?

Domácí těstoviny jsou velmi chutné ne-li chutnější jak ty kupované. A jejich příprava není žádná věda. Chce to jen čas a trochu té trpělivosti. Existuje celá řada různých druhů těstovin, proto se nemusíte omezit pouze na ty klasické vaječné. Nachystat si můžete klidně i zdravější variaci z celozrnné mouky. Poradíme, jak na to.

Připravili jsme pro vás sedm jednoduchých receptů na chutná těsta, z kterých si vytvoříte domácí těstoviny dle své libosti. Dáte přednost těm do polévky anebo třeba širokým nudlím zvaným tagliatelle? Výběr je jen na vás! Zhotovit je lze nejen ručně, ale i prostřednictvím speciálního strojku na těstoviny.

Domácí těstoviny 7x jinak: Klasické vaječné těsto jen ze čtyř surovin

Klasické vaječné těsto na domácí těstoviny se nikdy neomrzí. Jeho přípravu zvládne levou zadní i ten největší kulinářský amatér. K následujícímu receptu vám postačí pouze čtyři základní suroviny.

Čtěte také:

Těstoviny s krevetami

Potřebné ingredience na klasické vaječné těsto

  • vajíčka: 4 kusy (pokojové teploty)

  • hladká mouka: cca 2 a ½ hrnku

  • olivový olej: 1 lžíce

  • jemná mořská sůl: 1 lžička

Recept na klasické vaječné těsto, z kterého připravíte skvělé domácí těstoviny

Do kuchyňského robotu prosejte hladkou mouku a také k ní přidejte vejce, olivový olej a mořskou sůl. Vše nechte hníst asi deset vteřin, než vznikne drobivá směs. Těsto následně vyjměte na pracovní plochu a vypracujte rukama do homogenní struktury, která bude pružná a vláčná zároveň. Pak z ní vytvarujte hladkou kouli a tu zabalte do potravinové fólie. Nechte asi půl hodiny „odpočívat“ při pokojové teplotě. Pakliže těsto nevyužijete hned, můžete jej zachladit v lednici jeden den. Po uplynutí potřebné doby vyválejte s hmoty plát a tvořte domácí těstoviny dle svého uvážení. Můžete použít rádlo na pizzu, nůž anebo speciální strojek na těstoviny. Hotový produkt vařte v mírně osolené vodě do měkka.

Domácí těstoviny 7x jinak: Celozrnné těsto na zdravou variaci těstovin

Jestliže holdujete zdravé životosprávě, jistě vás potěší domácí těstoviny s celozrnné mouky. Ty dodají dokonce i pro tělo důležitou vlákninu.

Potřebné ingredience na přípravu celozrnného těsta

  • špaldová mouka anebo bílá celozrnná: 1 a ¼ až 1 a ¾ hrnku

  • jemná mořská sůl: ½ lžičky

  • vejce: 3 kusy

Recept na celozrnné těsto, z kterého vytvoříte zdravé a chutné domácí těstoviny

Na suchou a čistou pracovní plochu anebo vál prosejte špaldovou anebo celozrnnou mouku. Doprostřed pak udělejte důlek a vložte do něj vejce. Následně pomocí vidličky vajíčka rozšlehejte a postupně do nich zapracovávejte okolní mouku. Nakonec přejděte do ručního hnětení celozrnného těsta. To by mělo být ve výsledku hladké, pružné a nelepivé. Hmotu vytvarujte do bochánku, ten přikryjte vlhkou utěrkou a nechte stranou při pokojové teplotě asi 30 minut. Po půl hodině těsto rozdělte na asi osm kousků a z každého z nich vytvořte pomocí strojku na domácí těstoviny tenčí pláty. Z těch tvořte druh těstovin dle libosti. Vhodné jsou třeba fettuccine, které zhotovíte pomocí ostrého nože. Svůj domácí produkt můžete buď nechat vysušit anebo ihned uvařit v mírně solené vodě a konzumovat.

Domácí těstoviny 7x jinak: Chutné rajčatové těsto

Zdají se vám klasické či celozrnné domácí těstoviny příliš fádní? Potom si můžete připravit ty s rajčatovou příchutí. Po přidání rajského protlaku získají načervenalé zbarvení. Jsou tedy nejen pestré chuťově, ale i vizuálně.

Potřebné ingredience na chutné rajčatové těsto

  • hladká mouka: 2 a ½ hrnku

  • vejce: 3 kusy

  • sůl: 1 špetka

  • rajčatový protlak: 1 a ½ lžíce

  • voda: 1 lžíce (nebo dle potřeby)

Recept na chutné rajčatové těsto

Na pracovní plochu si prosejte hladkou mouku a udělejte do ní důlek. Následně do důlku rozklepněte vejce, vsypte sůl, vložte rajčatový protlak a opatrně ingredience propojujte nejprve lžící a nakonec i rukama. Jakmile bude těsto příliš tuhé, zapracujte do něj i trochu vody. Doba hnětení se odhaduje na cca 10 minut. Jedině tak docílíte skutečně kvalitní konzistence těsta na rajčatové domácí těstoviny. Z hmoty vytvarujte kouli a tu zabalte do igelitového sáčku. Nechte „odpočinout“ asi 30 až 60 minut při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby tvořte jakýkoliv oblíbený druh těstovin buď ručně anebo prostřednictvím strojku.

Domácí těstoviny 7x jinak: Špenátové těsto plné vitamínů

Pokud jste skutečným fanouškem zdravé výživy, jistě si oblíbíte špenátové těsto na domácí těstoviny. Jeho příprava není nijak složitá. Tento druh těstovin je nejen velice lahodný, ale také na pohled pestrý. Ze zelené barvy téměř přechází zrak!

Potřebné ingredience na špenátové těsto

  • mražený a sekaný špenát (celé listy): cca 280 gramů

  • vejce: 5 kusů

  • hladká mouka (lze nahradit celozrnnou): 5 hrnků

  • sůl: 1 lžička

Recept na špenátové těsto plné vitamínů

Nejprve si nechte mražený špenát zcela povolit při pokojové teplotě. Poté jej vložte do cedníku a snažte se z něj vymačkat přebytečnou tekutinu. Až se tak stane, špenát přemístěte do mixéru spolu s vejci. Zde vše rozmělněte na homogenní kaši. Dále si v míse promíchejte prosátou hladkou mouku spolu se solí a nakonec sypkou směs vysypte na pracovní plochu. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte opatrně mělněný špenát s vejci. Postupně propojujte ingredience vidličkou a rovněž rukama. Hníst byste měli těsto alespoň pět minut. Vytvořte hladkou a nelepivou konzistenci. Z těsta na domácí těstoviny vytvarujte kouli, zabalte do igelitového sáčku a nechte odpočinout asi dvacet minut při pokojové teplotě. Posléze tvořte dle libosti různé druhy těstovin. Ty vařte klasicky ve vroucí mírně solené vodě.

Sépiové špagety vám zachutnají třeba v kombinaci s mušlemi a krevetami.

Domácí těstoviny 7x jinak: Netradiční sépiové těsto

Už jste někdy jedli černé domácí těstoviny? Pokud ne, určitě je vyzkoušejte! Jsou chutné a na talíři vypadají velmi exoticky. Připravit je můžete díky tomuto receptu na sépiové těsto.

Potřebné ingredience na sépiové těsto

  • semolinová mouka: 1 hrnek

  • hladká mouka: 1 a ½ hrnku

  • vejce: 3 kusy

  • sépiový inkoust (zakoupíte ve specializovaných prodejnách): 1 lžíce

  • sůl: dle chuti

  • extra panenský olivový olej: 1 lžička

Recept na sépiové těsto

Začněte tím, že si na vál prosejete hladkou i semolinovou mouku. Poté doprostřed utvořte důlek a nalijte do něj sépiový inkoust. Taktéž přidejte vejce, sůl dle chuti, olivový olej a vše postupně pomocí vidličky promíchejte. Nakonec se pusťte do hnětení těsta pomocí rukou. Celý proces by měl trvat asi 10 až 15 minut. Výsledné hladké a pružné těsto na domácí těstoviny zabalte do potravinové fólie a nechte „odpočívat“ asi 20 minut. V poslední fázi tvořte ručně či strojkem vybraný druh těstovin a vše uvařte. Sépiové těstoviny budou vynikající především v kombinaci s mořskými plody.

Domácí těstoviny 7x jinak: Těsto z medvědího česneku

Milujete vše česnekové? Potom budete unesení z následující variace těsta na domácí těstoviny. K zhotovení použijete chutný medvědí česnek. Výsledná světle zelená barva těstovin přímo svádí k ochutnání! A je o co stát! Česnekové těstoviny jsou prostě delikátní.

Potřebné ingredience na těsto z medvědího česneku

Asi na dvě porce budete potřebovat:

  • čerstvý medvědí česnek: 20 gramů

  • vejce: 1 kus

  • vaječný žloutek: 1 kus

  • hladká mouka: 150 gramů

Recept na těsto z medvědího česneku

Začněte tím, že si důkladně omyjete medvědí česnek, osušíte jej papírovými utěrkami a nakrájíte nadrobno. Následně jej přemístěte do kuchyňského robota spolu s vejcem, žloutkem a rozmělněte na kaši. V poslední fázi si prosejte na pracovní plochu mouku a zakomponujte do ní směs z medvědího česneku a vejce. Vše hněťte rukama asi 10 až 12 minut, než získáte hladké a pružné homogenní těsto. Nakonec hmotu zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby z těsta vytvořte tenký plát a zpracujte v oblíbené domácí těstoviny.

Domácí těstoviny 7x jinak: Těsto z červené řepy

A na závěr vám přinášíme krásně zbarvené těsto z červené řepy, z kterého vytvoříte tuze lahodné domácí těstoviny! Počítat však musíte s poněkud delším procesem přípravy.

Potřebné ingredience na těsto z červené řepy

  • čerstvá červená řepa: 200 gramů

  • hladká mouka: 350 gramů

  • vejce: 1 kus

  • sůl: 1 špetka

  • olivový olej: 1 lžička

Recept na těsto z červené řepy

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Poté si k ruce vezměte alobal a do něj vložte červenou řepu. Také ji dle chuti posolte a pokapejte olivovým olejem. Důkladně zeleninu zabalte a dejte na plechu péct po dobu jedné hodiny. K závěru byste do řepy měli vložit hladce nůž. Tak poznáte, že je propečená. V tento moment zeleninu vyjměte, nechte zchladnout a posléze oloupejte. Červenou řepu pokrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Zde ji rozmělněte na kaši. Dále si na pracovní plochu prosejte mouku, udělejte doprostřed důlek. Do něj právě přijde řepné pyré a také vejce se solí. Vše propojte zpočátku vidličkou a nakonec prohněťte rukama po dobu deseti minut. Získáte tak hladké, pružné a vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte „odpočívat“ půl hodiny při pokojové teplotě anebo v lednici. Nakonec tvořte domácí těstoviny dle svých preferencí.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?