Domácí těstoviny 7x jinak: Připravíte si vaječné nudle do polévky anebo třeba sépiové špagety?
Domácí těstoviny jsou velmi chutné ne-li chutnější jak ty kupované. A jejich příprava není žádná věda. Chce to jen čas a trochu té trpělivosti. Existuje celá řada různých druhů těstovin, proto se nemusíte omezit pouze na ty klasické vaječné. Nachystat si můžete klidně i zdravější variaci z celozrnné mouky. Poradíme, jak na to.
Připravili jsme pro vás sedm jednoduchých receptů na chutná těsta, z kterých si vytvoříte domácí těstoviny dle své libosti. Dáte přednost těm do polévky anebo třeba širokým nudlím zvaným tagliatelle? Výběr je jen na vás! Zhotovit je lze nejen ručně, ale i prostřednictvím speciálního strojku na těstoviny.
Domácí těstoviny 7x jinak: Klasické vaječné těsto jen ze čtyř surovin
Klasické vaječné těsto na domácí těstoviny se nikdy neomrzí. Jeho přípravu zvládne levou zadní i ten největší kulinářský amatér. K následujícímu receptu vám postačí pouze čtyři základní suroviny.
Potřebné ingredience na klasické vaječné těsto
-
vajíčka: 4 kusy (pokojové teploty)
-
hladká mouka: cca 2 a ½ hrnku
-
olivový olej: 1 lžíce
-
jemná mořská sůl: 1 lžička
Recept na klasické vaječné těsto, z kterého připravíte skvělé domácí těstoviny
Do kuchyňského robotu prosejte hladkou mouku a také k ní přidejte vejce, olivový olej a mořskou sůl. Vše nechte hníst asi deset vteřin, než vznikne drobivá směs. Těsto následně vyjměte na pracovní plochu a vypracujte rukama do homogenní struktury, která bude pružná a vláčná zároveň. Pak z ní vytvarujte hladkou kouli a tu zabalte do potravinové fólie. Nechte asi půl hodiny „odpočívat“ při pokojové teplotě. Pakliže těsto nevyužijete hned, můžete jej zachladit v lednici jeden den. Po uplynutí potřebné doby vyválejte s hmoty plát a tvořte domácí těstoviny dle svého uvážení. Můžete použít rádlo na pizzu, nůž anebo speciální strojek na těstoviny. Hotový produkt vařte v mírně osolené vodě do měkka.
Domácí těstoviny 7x jinak: Celozrnné těsto na zdravou variaci těstovin
Jestliže holdujete zdravé životosprávě, jistě vás potěší domácí těstoviny s celozrnné mouky. Ty dodají dokonce i pro tělo důležitou vlákninu.
Potřebné ingredience na přípravu celozrnného těsta
-
špaldová mouka anebo bílá celozrnná: 1 a ¼ až 1 a ¾ hrnku
-
jemná mořská sůl: ½ lžičky
-
vejce: 3 kusy
Recept na celozrnné těsto, z kterého vytvoříte zdravé a chutné domácí těstoviny
Na suchou a čistou pracovní plochu anebo vál prosejte špaldovou anebo celozrnnou mouku. Doprostřed pak udělejte důlek a vložte do něj vejce. Následně pomocí vidličky vajíčka rozšlehejte a postupně do nich zapracovávejte okolní mouku. Nakonec přejděte do ručního hnětení celozrnného těsta. To by mělo být ve výsledku hladké, pružné a nelepivé. Hmotu vytvarujte do bochánku, ten přikryjte vlhkou utěrkou a nechte stranou při pokojové teplotě asi 30 minut. Po půl hodině těsto rozdělte na asi osm kousků a z každého z nich vytvořte pomocí strojku na domácí těstoviny tenčí pláty. Z těch tvořte druh těstovin dle libosti. Vhodné jsou třeba fettuccine, které zhotovíte pomocí ostrého nože. Svůj domácí produkt můžete buď nechat vysušit anebo ihned uvařit v mírně solené vodě a konzumovat.
Domácí těstoviny 7x jinak: Chutné rajčatové těsto
Zdají se vám klasické či celozrnné domácí těstoviny příliš fádní? Potom si můžete připravit ty s rajčatovou příchutí. Po přidání rajského protlaku získají načervenalé zbarvení. Jsou tedy nejen pestré chuťově, ale i vizuálně.
Potřebné ingredience na chutné rajčatové těsto
-
hladká mouka: 2 a ½ hrnku
-
vejce: 3 kusy
-
sůl: 1 špetka
-
rajčatový protlak: 1 a ½ lžíce
-
voda: 1 lžíce (nebo dle potřeby)
Recept na chutné rajčatové těsto
Na pracovní plochu si prosejte hladkou mouku a udělejte do ní důlek. Následně do důlku rozklepněte vejce, vsypte sůl, vložte rajčatový protlak a opatrně ingredience propojujte nejprve lžící a nakonec i rukama. Jakmile bude těsto příliš tuhé, zapracujte do něj i trochu vody. Doba hnětení se odhaduje na cca 10 minut. Jedině tak docílíte skutečně kvalitní konzistence těsta na rajčatové domácí těstoviny. Z hmoty vytvarujte kouli a tu zabalte do igelitového sáčku. Nechte „odpočinout“ asi 30 až 60 minut při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby tvořte jakýkoliv oblíbený druh těstovin buď ručně anebo prostřednictvím strojku.
Domácí těstoviny 7x jinak: Špenátové těsto plné vitamínů
Pokud jste skutečným fanouškem zdravé výživy, jistě si oblíbíte špenátové těsto na domácí těstoviny. Jeho příprava není nijak složitá. Tento druh těstovin je nejen velice lahodný, ale také na pohled pestrý. Ze zelené barvy téměř přechází zrak!
Potřebné ingredience na špenátové těsto
-
mražený a sekaný špenát (celé listy): cca 280 gramů
-
vejce: 5 kusů
-
hladká mouka (lze nahradit celozrnnou): 5 hrnků
-
sůl: 1 lžička
Recept na špenátové těsto plné vitamínů
Nejprve si nechte mražený špenát zcela povolit při pokojové teplotě. Poté jej vložte do cedníku a snažte se z něj vymačkat přebytečnou tekutinu. Až se tak stane, špenát přemístěte do mixéru spolu s vejci. Zde vše rozmělněte na homogenní kaši. Dále si v míse promíchejte prosátou hladkou mouku spolu se solí a nakonec sypkou směs vysypte na pracovní plochu. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte opatrně mělněný špenát s vejci. Postupně propojujte ingredience vidličkou a rovněž rukama. Hníst byste měli těsto alespoň pět minut. Vytvořte hladkou a nelepivou konzistenci. Z těsta na domácí těstoviny vytvarujte kouli, zabalte do igelitového sáčku a nechte odpočinout asi dvacet minut při pokojové teplotě. Posléze tvořte dle libosti různé druhy těstovin. Ty vařte klasicky ve vroucí mírně solené vodě.
Domácí těstoviny 7x jinak: Netradiční sépiové těsto
Už jste někdy jedli černé domácí těstoviny? Pokud ne, určitě je vyzkoušejte! Jsou chutné a na talíři vypadají velmi exoticky. Připravit je můžete díky tomuto receptu na sépiové těsto.
Potřebné ingredience na sépiové těsto
-
semolinová mouka: 1 hrnek
-
hladká mouka: 1 a ½ hrnku
-
vejce: 3 kusy
-
sépiový inkoust (zakoupíte ve specializovaných prodejnách): 1 lžíce
-
sůl: dle chuti
-
extra panenský olivový olej: 1 lžička
Recept na sépiové těsto
Začněte tím, že si na vál prosejete hladkou i semolinovou mouku. Poté doprostřed utvořte důlek a nalijte do něj sépiový inkoust. Taktéž přidejte vejce, sůl dle chuti, olivový olej a vše postupně pomocí vidličky promíchejte. Nakonec se pusťte do hnětení těsta pomocí rukou. Celý proces by měl trvat asi 10 až 15 minut. Výsledné hladké a pružné těsto na domácí těstoviny zabalte do potravinové fólie a nechte „odpočívat“ asi 20 minut. V poslední fázi tvořte ručně či strojkem vybraný druh těstovin a vše uvařte. Sépiové těstoviny budou vynikající především v kombinaci s mořskými plody.
Domácí těstoviny 7x jinak: Těsto z medvědího česneku
Milujete vše česnekové? Potom budete unesení z následující variace těsta na domácí těstoviny. K zhotovení použijete chutný medvědí česnek. Výsledná světle zelená barva těstovin přímo svádí k ochutnání! A je o co stát! Česnekové těstoviny jsou prostě delikátní.
Potřebné ingredience na těsto z medvědího česneku
Asi na dvě porce budete potřebovat:
-
čerstvý medvědí česnek: 20 gramů
-
vejce: 1 kus
-
vaječný žloutek: 1 kus
-
hladká mouka: 150 gramů
Recept na těsto z medvědího česneku
Začněte tím, že si důkladně omyjete medvědí česnek, osušíte jej papírovými utěrkami a nakrájíte nadrobno. Následně jej přemístěte do kuchyňského robota spolu s vejcem, žloutkem a rozmělněte na kaši. V poslední fázi si prosejte na pracovní plochu mouku a zakomponujte do ní směs z medvědího česneku a vejce. Vše hněťte rukama asi 10 až 12 minut, než získáte hladké a pružné homogenní těsto. Nakonec hmotu zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby z těsta vytvořte tenký plát a zpracujte v oblíbené domácí těstoviny.
Domácí těstoviny 7x jinak: Těsto z červené řepy
A na závěr vám přinášíme krásně zbarvené těsto z červené řepy, z kterého vytvoříte tuze lahodné domácí těstoviny! Počítat však musíte s poněkud delším procesem přípravy.
Potřebné ingredience na těsto z červené řepy
-
čerstvá červená řepa: 200 gramů
-
hladká mouka: 350 gramů
-
vejce: 1 kus
-
sůl: 1 špetka
-
olivový olej: 1 lžička
Recept na těsto z červené řepy
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Poté si k ruce vezměte alobal a do něj vložte červenou řepu. Také ji dle chuti posolte a pokapejte olivovým olejem. Důkladně zeleninu zabalte a dejte na plechu péct po dobu jedné hodiny. K závěru byste do řepy měli vložit hladce nůž. Tak poznáte, že je propečená. V tento moment zeleninu vyjměte, nechte zchladnout a posléze oloupejte. Červenou řepu pokrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Zde ji rozmělněte na kaši. Dále si na pracovní plochu prosejte mouku, udělejte doprostřed důlek. Do něj právě přijde řepné pyré a také vejce se solí. Vše propojte zpočátku vidličkou a nakonec prohněťte rukama po dobu deseti minut. Získáte tak hladké, pružné a vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte „odpočívat“ půl hodiny při pokojové teplotě anebo v lednici. Nakonec tvořte domácí těstoviny dle svých preferencí.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku