Hamburger patří mezi chutná a rychlá jídla

Hamburger zdravě: 3 chutné recepty

Hamburger anebo maso v housce patří mezi zdánlivě moderní jídla. Známe je z prodejen rychlého občerstvení a povětšinou nechybí ani na různých grilovačkách. Hamburger však má svou historii a zároveň je toto jídlo natolik variabilní, že jej můžete spatřit v řadě více či méně zdravé variantě. Jak si připravit skvělý hamburger přímo doma? A co takový bezlepkový hamburger nebo zeleninový hamburger?

Hamburger: Malé historické okénko

Pro mnohé bude jistě překvapením, že hamburger nepochází tak docela z Ameriky, ale inspirace pochází z Německa – z města Hamburk. Právě zde totiž byl rozšířen chov dobytka a maso, které se neprodalo včas se muselo rychle zpracovávat. Mlelo se, kořenilo a opékalo do placiček. V té době však bez pečiva! Prostřednictvím migrantů se hamburgery logicky přesunuly i do Ameriky, kde si rychle získaly své fanoušky. Výhodou byla rychlá příprava a možnost „teplého“ jídla i pro ty nejchudší. Hlavními odběrateli tak byli dělníci, kteří si během krátké pauzy kupovali „placičky“ u pojízdných stánků. V tuto chvíli však měl hamburger namále. Plátek mletého masa se špatně jedl ve stoje a v rychlosti. Naštěstí někoho napadlo vstrčit chutný kus masa mezi dva chleby a problém byl vyřešen. Postupně se z chleba stala typická houska a časem se přidával salát, rajčata, cibule, sýr, slanina, kečup, majonéza… Zkrátka každý dle své chuti. K největšímu rozmachu pak došlo ve 40. letech, kdy bratři McDonaldovi otevřeli „bar s okénkem“ u silnice.

Hamburger: Základní recept

Pokud byste se vydali na tour po milovnících hamburgerů tak zjistíte, že každý má svou tajnou přísadu, která právě ten jeho hamburger činí tím nejlepším. Je pravda, že kvalitní hovězí maso, které je základem klasického hamburgeru je značně variabilní. Nicméně existují určitá pravidla, která je dobré alespoň zpočátku dodržet. Základem je kvalitní mleté hovězí maso (nejlépe chutná klasický hovězí krk, lze použít i hovězí zadní) a víceméně „nic víc“. Do hamburgerů nepatří mouka ani strouhánka! Překvapením může být, že hamburgery se dochucují (sůl, pepř, byliny) až těsně před vložením na pánev.

Čtěte také:

Exotické i běžné potraviny pro dobrou náladu, které vás dostanou z deprese

Co do hamburgeru? Skvělým doplňkem je například zkaramelizovaná cibule (nakrájejte cibuli na plátky a opečte na pánvi s trochou oleje a lžící medu). Typickou zeleninou je ledový salát, rajčata (nikdy patky), případně nakládané okurky. Housky zahřejte nebo lehce opečte na suché pánvi a poté pomažte kečupem, případně hořčicí nebo dresinkem. K hamburgeru můžete přidat i rozpečený sýr, případně slaninu.

Hamburger: Jak připravit maso?

  1. Maso očistěte od větších blan a šlach a poté namelte nahrubo. Naším tipem je nechat ho chvilku v mrazáku, mletí je pak jednodušší.
  2. Rozdělte porce (počítejte 150–200 g/osoba) a opracujte maso. Hrubá síla se v tomto případě počítá. Důležitým krokem je tzv. obouchání masa. Jakmile máte maso rozdělené na jednotlivé porce, vytvarujte kuličky a doslova s nimi silou bouchejte o prkénko. Zajistíte, že se maso krásně spojí a na grilu či pánvi se nerozsýpá. Při více porcích použijte hnětáky na těsto (max 2 minuty).
  3. Vytvořte hamburgery. Klasický hamburger je poměrně „vysoká“ záležitost. Zapomeňte na ty z fastfoodů. Rukama nebo speciálním tvořítkem na hamburgery vytvořte placičky (klasická výška je 1–1,5 cm) s jemným ďolíčkem uprostřed. Ten slouží k tomu, aby se maso nanafouklo a dobře propeklo.
  4. Koření až před vložením na gril/pánev. Sůl, pepř, byliny, „tajná přísada“ až naposled, těsně před vložením masa na gril či pánev. Jinak maso pustí šťávu dřív, než potřebujete. Chladné placky dejte na rozehřátou pánev se silným dnem a pečte z obou stran cca 3 minuty, na závěr pak ještě 3 minuty na té první. Správný hamburger je uvnitř lehce narůžovělý. Pokud je máte raději více opečené, přidejte ještě 1-2 minuty.

Zeleninový hamburger, ale i bezlepkový hamburger je skvělé zpestření jídelníčku

Bezlepkový hamburger aneb i zdravě

Výhodou „opravdových“ hamburgeru je, že samotné maso je bezlepkové. Na rozdíl od karbanátků či sekané se do hamburgerů nepřidává mouka ani strouhánka. To jediné, co tedy musíte řešit je „houska“. Na trhu je v současné době řada bezlepkových výrobků a mezi nimi i bezlepkové housky. Hamburger však můžete pojmou i netradičně. Místo housky lze použít například větší vrstva ledového salátu, půlky papriky nebo například placičky z bramborového či kukuřičného těsta.

Zeleninový hamburger: Hamburger z červené řepy

Na hamburger nemusí rezignovat ani vegetariáni. Ti mohou vsadit například na červenou řepu, cizrnu anebo mrkev. V podzimním čase je skvělý například hamburger z červené řepy.

Co potřebujete na 4 burgery: 2 středně velké předvařené červené řepy, 100 g namletých ovesných vloček, 1 lžíce hořčice, sladká paprika, nastříhané listy šalvěje, 1 menší cibule, 2 žloutky, sůl pepř (na dozdobení pak cca 80 g modrého sýru a listy ledového salátu, případně zkaramelizovaná cibule). Zdravou verzi můžete podpořit i avokádem či ředkvičkami.

Postup: Najemno nastrouhejte červenou řepu a přes sítko vymačkejte přebytečnou tekutinu. Přidejte najemno namleté ovesné vločky, cibuli, žloutky a koření dle chuti. Vše promíchejte a vytvořte hutnější těsto. V ruce vytvarujte silnější (cca 1,5 cm) placičky a pečte z obou stran. Poté přidejte plátek modrého sýra, případně karamelizovanou cibulku. Housky můžete potřít dresinkem z medu a hořčice.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 29. 03. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Naléhavá nabídka půjčky. Nabízím půjčky s největší rychlostí a spolehlivostí. M�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.