Hamburger patří mezi chutná a rychlá jídla

Hamburger zdravě: 3 chutné recepty

Hamburger anebo maso v housce patří mezi zdánlivě moderní jídla. Známe je z prodejen rychlého občerstvení a povětšinou nechybí ani na různých grilovačkách. Hamburger však má svou historii a zároveň je toto jídlo natolik variabilní, že jej můžete spatřit v řadě více či méně zdravé variantě. Jak si připravit skvělý hamburger přímo doma? A co takový bezlepkový hamburger nebo zeleninový hamburger?

Hamburger: Malé historické okénko

Pro mnohé bude jistě překvapením, že hamburger nepochází tak docela z Ameriky, ale inspirace pochází z Německa – z města Hamburk. Právě zde totiž byl rozšířen chov dobytka a maso, které se neprodalo včas se muselo rychle zpracovávat. Mlelo se, kořenilo a opékalo do placiček. V té době však bez pečiva! Prostřednictvím migrantů se hamburgery logicky přesunuly i do Ameriky, kde si rychle získaly své fanoušky. Výhodou byla rychlá příprava a možnost „teplého“ jídla i pro ty nejchudší. Hlavními odběrateli tak byli dělníci, kteří si během krátké pauzy kupovali „placičky“ u pojízdných stánků. V tuto chvíli však měl hamburger namále. Plátek mletého masa se špatně jedl ve stoje a v rychlosti. Naštěstí někoho napadlo vstrčit chutný kus masa mezi dva chleby a problém byl vyřešen. Postupně se z chleba stala typická houska a časem se přidával salát, rajčata, cibule, sýr, slanina, kečup, majonéza… Zkrátka každý dle své chuti. K největšímu rozmachu pak došlo ve 40. letech, kdy bratři McDonaldovi otevřeli „bar s okénkem“ u silnice.

Hamburger: Základní recept

Pokud byste se vydali na tour po milovnících hamburgerů tak zjistíte, že každý má svou tajnou přísadu, která právě ten jeho hamburger činí tím nejlepším. Je pravda, že kvalitní hovězí maso, které je základem klasického hamburgeru je značně variabilní. Nicméně existují určitá pravidla, která je dobré alespoň zpočátku dodržet. Základem je kvalitní mleté hovězí maso (nejlépe chutná klasický hovězí krk, lze použít i hovězí zadní) a víceméně „nic víc“. Do hamburgerů nepatří mouka ani strouhánka! Překvapením může být, že hamburgery se dochucují (sůl, pepř, byliny) až těsně před vložením na pánev.

Čtěte také:

Exotické i běžné potraviny pro dobrou náladu, které vás dostanou z deprese

Co do hamburgeru? Skvělým doplňkem je například zkaramelizovaná cibule (nakrájejte cibuli na plátky a opečte na pánvi s trochou oleje a lžící medu). Typickou zeleninou je ledový salát, rajčata (nikdy patky), případně nakládané okurky. Housky zahřejte nebo lehce opečte na suché pánvi a poté pomažte kečupem, případně hořčicí nebo dresinkem. K hamburgeru můžete přidat i rozpečený sýr, případně slaninu.

Hamburger: Jak připravit maso?

  1. Maso očistěte od větších blan a šlach a poté namelte nahrubo. Naším tipem je nechat ho chvilku v mrazáku, mletí je pak jednodušší.
  2. Rozdělte porce (počítejte 150–200 g/osoba) a opracujte maso. Hrubá síla se v tomto případě počítá. Důležitým krokem je tzv. obouchání masa. Jakmile máte maso rozdělené na jednotlivé porce, vytvarujte kuličky a doslova s nimi silou bouchejte o prkénko. Zajistíte, že se maso krásně spojí a na grilu či pánvi se nerozsýpá. Při více porcích použijte hnětáky na těsto (max 2 minuty).
  3. Vytvořte hamburgery. Klasický hamburger je poměrně „vysoká“ záležitost. Zapomeňte na ty z fastfoodů. Rukama nebo speciálním tvořítkem na hamburgery vytvořte placičky (klasická výška je 1–1,5 cm) s jemným ďolíčkem uprostřed. Ten slouží k tomu, aby se maso nanafouklo a dobře propeklo.
  4. Koření až před vložením na gril/pánev. Sůl, pepř, byliny, „tajná přísada“ až naposled, těsně před vložením masa na gril či pánev. Jinak maso pustí šťávu dřív, než potřebujete. Chladné placky dejte na rozehřátou pánev se silným dnem a pečte z obou stran cca 3 minuty, na závěr pak ještě 3 minuty na té první. Správný hamburger je uvnitř lehce narůžovělý. Pokud je máte raději více opečené, přidejte ještě 1-2 minuty.

Zeleninový hamburger, ale i bezlepkový hamburger je skvělé zpestření jídelníčku

Bezlepkový hamburger aneb i zdravě

Výhodou „opravdových“ hamburgeru je, že samotné maso je bezlepkové. Na rozdíl od karbanátků či sekané se do hamburgerů nepřidává mouka ani strouhánka. To jediné, co tedy musíte řešit je „houska“. Na trhu je v současné době řada bezlepkových výrobků a mezi nimi i bezlepkové housky. Hamburger však můžete pojmou i netradičně. Místo housky lze použít například větší vrstva ledového salátu, půlky papriky nebo například placičky z bramborového či kukuřičného těsta.

Zeleninový hamburger: Hamburger z červené řepy

Na hamburger nemusí rezignovat ani vegetariáni. Ti mohou vsadit například na červenou řepu, cizrnu anebo mrkev. V podzimním čase je skvělý například hamburger z červené řepy.

Co potřebujete na 4 burgery: 2 středně velké předvařené červené řepy, 100 g namletých ovesných vloček, 1 lžíce hořčice, sladká paprika, nastříhané listy šalvěje, 1 menší cibule, 2 žloutky, sůl pepř (na dozdobení pak cca 80 g modrého sýru a listy ledového salátu, případně zkaramelizovaná cibule). Zdravou verzi můžete podpořit i avokádem či ředkvičkami.

Postup: Najemno nastrouhejte červenou řepu a přes sítko vymačkejte přebytečnou tekutinu. Přidejte najemno namleté ovesné vločky, cibuli, žloutky a koření dle chuti. Vše promíchejte a vytvořte hutnější těsto. V ruce vytvarujte silnější (cca 1,5 cm) placičky a pečte z obou stran. Poté přidejte plátek modrého sýra, případně karamelizovanou cibulku. Housky můžete potřít dresinkem z medu a hořčice.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?