Konec výmluv. Keto dieta vám pomůže zhubnout na poslední chvíli do plavek
Keto dieta je považována za jeden z nejrychlejších způsobů hubnutí. Jde vlastně o to, abychom na čas ze svého jídelníčku zcela vyřadili sacharidy a živili s jen bílkovinami. Keto dieta zaručeně funguje. A taky chutná. Ani hlad mít zcela jistě nebudete. Ostatně, vyzkoušejte sami.
Keto dieta se však nehodí pro dlouhodobé hubnutí. Může nám pomoci snadno a rychle shodit prvních několik kilogramů, pak bychom měli začít postupně jíst i sacharidy. Ovšem opatrně. Návrat k běžné stravě by měl být pomalý a postupný. V opačném případě by totiž hrozil jo-jo efekt. Krátkodobá keto dieta si umí poradit i s vyššími hodnotami krevního cukru a tlaku. Dokáže tělo srovnat a pročistit.
Keto dieta využívá ketózu
Jestliže do svého jídelníčku zařadíme výhradně bílkoviny (nebo proteiny, chcete-li) a zároveň snížíme nebo zcela eliminujeme množství tuků a cukrů, stane se hlavním zdrojem energie zásobní tuk. Což je tedy právě ten, kterého se toužíme zbavit. A právě této změně metabolismu se říká “ketóza”. Jakmile se zásobní tuk pálí, vznikají i odpadní látky. Ketony. A ty společně s močí odcházejí z těla ven. Na podobném principu je založena i Cambridge dieta, resp. The 1: 1 Diet by Cambridge Weight Plan. Představuje výživový program vyvinutý britskými lékaři fungující více jak 35 let. Vyzkoušejte si na pár dní tyto druhy stravování. Uvidíte, že se budete cítit lépe.
Zdravá dieta neznamená hladovění. Hubnutí pomocí nebezpečných diet je cesta do pekel
Středomořská dieta je jedním z nejzdravějších způsobů hubnutí
Keto dieta: Fazolové lusky se špenátem a celerem
Přísady:
- zelené fazolové lusky
- listový špenát (může být i mražený)
- ¼ menšího bílého celeru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- oblíbené koření
- olivový olej
Příprava:
Celer oloupeme a nakrájíme na menší tenké plátky. Ty orestujeme na rozehřátém oleji na teflonové pánvi pěkně dozlatova. Přidáme fazolové lusky, špenát a ještě chvíli restujeme tak, aby lusky byly křupavé. Dochutíme solí a pepřem, případně oblíbenými bylinkami nebo kořením.
Keto dieta: Opečené lilky s mátovou zálivkou
Přísady:
- 2 menší lilky
- polévková lžíce olivového oleje
- prolisovaný česnek
- oblíbené bylinky
- 1 čajová lžička octa
- nasekaná máta
- bylinky dle chuti
Příprava:
Lilky důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky o tloušťce 2 cm. Krátce je opečeme na rozpáleném oleji. Opečené lilky pak položíme na papírový ubrousek, abychom odstranili přebytečný tuk. Zálivku připravíme tak, že smícháme olivový olej, česnek, byliny a ocet. Připravenou zálivku nalijeme na lilky a necháme asi hodinu na chladném místě. Ochlazené lilky posypeme nasekanými lístky máty a podáváme.
Keto dieta: Burgery s tymiánem a brokolicovým pyré
Přísady:
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové, případně mix dle chuti)
- 1 vejce
- 2 jarní cibulky (je možný i mladý pórek)
- 2-3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl, pepř
- snítka čerstvého tymiánu
- 1 větší brokolice
- pažitka, mandlová nebo sójová smetana
- olivový olej
Příprava:
Nejprve dáme vařit brokolici. Nevšímáme si jí a jdeme si připravit burgery. Maso dáme do mísy a přidáme k němu vejce, tymián, utřené stroužky česneku i nadrobno nasekanou jarní cibulku. Zázvor oloupeme a najemno jej nastrouháme k masu. Přidáme sůl a pepř podle chuti a tvarujeme burgery. Ty pak opékáme na olivovém oleji. Teď už se můžeme pustit do brokolicového pyré. Uvařenou brokolici vhodíme do mixéru, přidáme sůl, pepř, pažitku a případně i rostlinnou smetanu. Umixujeme dohladka. Podáváme jako přílohu k burgerům.
Keto dieta: Grilovaný pstruh s květákovým pyré
Přísady:
- 500 g pstruh
- 1 větší květák
- olivový olej
- mandlová nebo sójová smetana
- 2 stroužky česneku
- 150-200 ml vody nebo čistého zeleninového vývaru
Příprava:
Dáme vařit květák (do vody nebo zeleninového vývaru) a než se uvaří, připravíme si rybu. Pstruha osolíme a opepříme. Opečeme jej na pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Ke konci opékání k němu přidáme i kousek másla. Uvařený květák dáme do mixéru. Přihodíme k němu česnek, který jsme nakrájeli na plátky a orestovali na oleji. Osolíme, opepříme, přilijeme smetanu a promixujeme na hladký krém. Pokrm můžeme ještě nakonec zpestřit čerstvou zeleninou.
Keto dieta: Exotické kuře s vůní Indie
Přísady:
- 200 g kuřecích prsních řízků
- ½ cibule nebo pórku
- 1 zelená paprika
- kurkuma
- římský kmín
- 2 lžíce mandlové nebo sójové smetany
- sůl, pepř
Příprava:
Cibuli nakrájíme nadrobno a vhodíme na rozpálený olivový olej. Necháme zesklovatět. Pak k ní přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky a chvíli restujeme. Až se bude zdát téměř hotové, přidáme kurkumu a římský kmín, dále pepř a sůl. Restujeme doměkka. Ke konci vaření přidáme rostlinnou smetanu. Ještě znovu promícháme. Podávat můžeme s mladou opečenou cuketkou.
Keto dieta: Lehký salát se sýrem cottage
Přísady:
- 1 menší hlávkový salát
- zelená paprika
- ½ salátu lolo bianco
- 10 cherry rajčátek
- 150 g sýru cottage
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Příprava:
Čerstvý hlávkový salát i lolo bianco natrháme na menší kusy, přidáme rozpůlená cherry rajčátka, papriku na kostky a sýr cottage. Osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a zlehka promícháme.
Keto dieta: Rybí koláč
Příprava:
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 250 g rajčat
- 250 g pórku
- 150 g lososa
- 550 g tresky
- 8 vajec (3 celá + 5 bílků)
- 300 ml nízkotučné smetany (méně než 5% tuku)
- černý pepř, sůl
Příprava:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Omyjeme špenát a krátce (několik minut) restujeme na pánvi. Nakrájíme rajčata a pórek. Lososa a tresku pokrájíme na středně velké kousky. Rozšleháme 2 vejce, 5 bílků a 300 ml nízkotučné smetany. Ke směsi přidáme připravenou zeleninu (špenát, pórek, rajčata) a následně i pokrájené ryby. Opepříme a osolíme, případně přidáme koření dle vlastní chuti. Vše důkladně promícháme, dáme do formy a pečeme v troubě zhruba 50 minut.
Keto dieta: Čerstvá okurka s tvarohem
Přísady:
- 1 svazek ředkviček
- 1 malý pórek
- pažitka
- petrželová nať
- kopr
- 1 salátová okurka
- 250 g nízkotučného měkkého tvarohu
- sůl, pepř
- 25 g ředkvičkových výhonků
Příprava:
Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme najemno. Pór nakrájíme na malé kostičky. Ředkvičky, pór, bylinky a tvaroh pořádně rozmícháme, osolíme, opepříme. Výhonky omyjeme a necháme okapat. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme a lžičkou vydlabeme. Každou vydlabanou půlku okurky překrojíme na 3 části (aby vznikly lodičky nebo půlměsíce). Ty plníme tvarohem a posypeme výhonky. Případně můžeme okurku nakrájet na velmi tenké plátky a směs zabalit do ní.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku