Lehké snídaně, které vás nabijí energií na celý den
Ne nadarmo je snídaně označovaná za nejdůležitější jídlo dne. Zdravé, lehké snídaně mají mnoho zdravotních výhod, rozhodně bychom ji tedy neměli vynechávat. Našemu tělu doplní zásoby energie i živin na celý den. A na dlouho nás zasytí.
Spousta studií prokázala zdravotní přínosy lehké snídaně. Nabije nás totiž energií, pomůže nám lépe se koncentrovat na úkoly a dlouhodobě pak může pomáhat i s lepší regulací hmotnosti. Pravidelné lehké snídaně navíc snižují riziko cukrovky II. typu a eliminují i riziko vzniku srdečních chorob.
Lehké snídaně: Mandlové palačičnky se smetanovým dipem
Palačinky obvykle nepatří mezi lehké snídaně. Je to jedno z jídel, které je považováno za hodně kalorické a tudíž i nevhodné, pokud se snažíme zhubnout. Naštěstí ale existují alternativy. Stačí sáhnout po nízkosacharidové, bezlepkové nebo proteinové mouce a hned budete mít zdravější snídani. Tedy pokud palačinku pak nenamažete čokoládovou pomazánkou nebo sladkým džemem.
Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?
Zdravá snídaně je základ úspěšného dne
Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?
Přísady:
- ½ šálku mandlové mouky
- 4 vejce
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- ½ šálku smetanového sýra
- máslo nebo ghí na smažení
Příprava:
Všechny ingredience, kromě sýra a skořice, rozmixujte v mixéru. Smetanový sýr promíchejte se skořicí. Na pánvi rozehřejte máslo. Následně pak dejte 3 lžíce těsta na pánev a osmažte palačinku z obou stran dozlatova. Ihned po vyjmutí z pánve potřete palačinku smetanovým sýrem se skořicí. Případně do něj můžete palačinku jen namáčet. Mandlové palačinky můžete doplnit ještě i čerstvým ovocem.
Lehké snídaně: Špenátový quiche
Je lehký, neztloustnete po něm a dodá vám energii na velkou část dne. Výhodou navíc je, že si jej můžete dát k snídani, k obědu nebo k večeři. Nebo jako odpolední svačinu. Hodí se zkrátka pro jakoukoliv příležitost. Quiche je navíc plný bílkovin a na dlouho vás zasytí.
Přísady:
- 8 rozšlehaných vajec
- 1 balíček mraženého sekaného špenátu
- 1½ šálku strouhaného sýra
- 1 nakrájená cibule
- ¼ lžičky soli
- špetka mletého pepře
Příprava:
Troubu předehřejte na 180 stupňů a klasickou koláčovou formu vymažte olejem. Na středním plameni osmahněte cibuli. Jakmile změkne, přidejte špenát a vařte tak dlouho, dokud se nadbytečná vlhkost neodpaří. V misce promíchejte vejce, sýr, sůl a pepř. Následně pak přidejte špenát a opět pořádně promíchejte. Nalijte do koláčové formy a pečte 30 minut. Po vytažení z trouby nechte chvíli odpočinout a teprve pak krájejte a servírujte.
Lehké snídaně: Latkes z batátů
Latkes jsou velice oblíbeným pokrmem především v Izraeli či různých částech Afriky. Jde o jakousi variaci na náš český bramborák. Jsou ideální přílohou nebo si je můžete dát jen tak. Třeba jen s čerstvou zeleninou.
Přísady:
- 2 batáty
- 2 pastiňáky
- ½ bílé cibule
- 4 vejce
- 2 lžíce tapiokového škrobu
- 4 lžíce másla
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- olej na smažení
Příprava:
Batáty a pastiňák najemno nakrouhejte. Vhoďte je do mixéru a přidejte všechny ostatní ingredience. Z těsta postupně tvarujte malé placičky a smažte je na menší vrstvě oleje. Osmažte je z každé strany důkladně alespoň 5-7 minut. Latkes podávejte ideálně se zakysanou smetanou promíchanou s nasekanou čerstvou jarní cibulkou.
Lehké snídaně: Exotická miska s konopnými semínky
Existuje nespočet receptů na zdravé sladké snídaně. Lehké snídaně musí rozhodně obsahovat ovoce, ale i nějakou bílkovinu, což exotická miska splňuje přesně. K acai a mangu se přidají konopná semínka, která dominují mezi ostatními, co se týče bílkovin.
Přísady:
- 1 čerstvé mango
- 3 mražené banány
- ½ šálku mražených jahod
- 1 šálek koncentrátu nebo sušeného prášku acai
- 1 kiwi
- hrst čerstvých borůvek
- dále pak: konopná a dýňová semínka, strouhaný kokos a granola
Příprava:
Mango nakrájíme na malé kostky a vhodíme do mixéru. Přidáme i jahody, banány a acai prášek. Důkladně promícháme. Směs by měla být hustá a krémová. Rovnoměrně ji rozdělíme do čtyř misek, kam jsme předtím nasypaly semínka, kokos a granolu. Exotickou misku ozdobíme nakrájeným kiwi a borůvkami.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku