Upečte si čerstvé pečivo na nedělní snídani. Rohlíky, dalamánky i mléčné houstičky
Máte chuť na čerstvé domácí pečivo k snídani? Tak si ho jednoduše upečte. Rozhodně neplatí, že ty nejlepší dobroty jsou nejnáročnější. Okuste námi prověřené recepty, díky kterým si připravíte opravdové dobroty. Čerstvé housky, kaiserky, bagetky, ale třeba i něco sladkého.
Domácí pečivo: Rohlíky jako z pekárny
Přísady:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 žloutek
- 1 hrnek mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce másla
- sůl a kmín na posypání
Příprava:
Kvasnice dáme do větší nádoby a smícháme je s mlékem, cukrem a jednou lžící mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku nasypeme do nádoby, přidáme žloutek, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujeme těsto, které nelepí. Přikyjeme jej utěrkou a necháme vykynout. Poté na pomoučeném vále rozdělíme těsto na stejný počet kusů a z nich uděláme menší koule. Každou z nich pak rozválíme válečkem na obdélník a srolujeme do tvaru rohlíku. Rohlíky skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Před pečením postříkáme vodou a posypeme hrubou solí a kmínem. Domácí pečivo pečeme necelou půlhodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Domácí pečivo: Tradiční dalamánky
Přísady:
- 300 g hladké mouky
- 200 g žitné chlebové mouky
- 10 g soli
- 325 g vlažné vody
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička drceného kmínu
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru
Příprava:
Všechny suroviny na domácí pečivo smícháme, těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Hotové těsto necháme necelou hodinu kynout. Pak jej rozdělíme na 10 dílů a vyválíme z nich oválné houstičky-dalamánky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět kynout. A to tak dlouho než se trouba rozpálí na 250 stupňů. Jakmile bude trouba nahřátá, dalamánky postříkáme vodou a rychle je vložíme do trouby. Pečeme necelých dvacet minut. Dle chuti je můžeme před pečením ještě posypat hrubozrnnou solí.
Proč je snídaně pro děti tak důležitá a jaká by měla být?
Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů
Zdravá snídaně 30x jinak! Co k snídani, když chcete být štíhlí a fit?
NEPŘEHLÉDNĚTE: Kváskové pečení pro každého: Upečte si vynikající pečivo z kvásku
Domácí pečivo: Luxusní kaiserky
Přísady:
- 150 g hladké mouky
- 120 g špaldové mouky
- 100 g chlebové žitné mouky
- 15 g soli
- 1 polévková lžíce cukru
- 10 g sušeného droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g povoleného másla
Příprava:
Všechny ingredience smícháme a důkladně propracujeme. Následně jej necháme minimálně 45 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme na 7-8 dílů a z každého dílu vytvarujeme kouli. Na tu pak nožem nebo formou uděláme čáry. Kaiserky přikryjeme utěrkou a necháme dalších alespoň 20 minut kynout. Troubu na domácí pečivo roztopíme na 200 stupňů a kaiserky, které jsme ještě před pečením potřeli vodou nebo rozšlehaným vejcem a posypali sezamovými semínky, do trouby vložíme. Pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě zmírníme na 150 stupňů a ještě dalších alespoň 10 minut dopékáme.
Domácí pečivo: Nadýchané housky
Přísady:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 180 ml mléka
- ½ kostky čerstvého droždí
- 90 g sádla (nebo 40 g másla a 50 g oleje)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
Příprava:
Na domácí pečivo si nejdříve připravíme kvásek a necháme vzejít. Kvásek pak smícháme se všemi zbylými surovinami a připravíme pružné těsto. Přikyjeme utěrkou a necháme kynout. Pak rozdělíme na 9 částí a z každé uděláme tři válečky, které spleteme do copánku. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě další půlhodinu kynout. Housky před pečením postříkáme vodou nebo potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme je posypat mákem. Pečeme v troubě roztopené na 175 stupňů alespoň 25 minut.
Domácí pečivo: Rychlé croissanty
Přísady:
- 440 g hladké mouky
- 80 g vlažné vody
- 180 g mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 20 g cukru
- 55 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžička soli
Dále budeme potřebovat:
- 50 g změklého másla na náplň
- 20 g másla na potření
Příprava:
Ve větší míse smícháme mouku, cukr a sůl. K nim pak přidáme droždí rozmíchané ve vlažné vodě. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Následně pak přidáme vejce, mléko a máslo. Přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Alespoň hodinu by těsto mělo kynout. Následně těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme a potřeme změklým máslem. A nakrájíme je vždy na 16 trojúhelníků. Každý z nich zamotáme do croissantu. Rolujeme od nejširší po nejužší část. Na plechu pak necháme domácí pečivo ještě zhruba dvacet minut až půl hodiny kynout. Před pečením croissanty potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je asi čtvrt hodiny na 200 stupňů.
Domácí pečivo: Francouzské mléčné houstičky
Přísady:
- 100 ml vody
- 1 lžička medu nebo sladěnky
- 20 g droždí
- 130 g hladké mouky na omládek
- +dalších 330 g hladké mouky do těsta
- 80 ml vody
- 1 vejce
- 100 g cukru
- 100 g másla
- špetka soli
- 20 g sušeného mléka
Příprava:
Z vody, medu či sladěnky, 130 g hladké mouky a droždí připravíme omládek na domácí pečivo. Důkladně promícháme a necháme asi hodinu pracovat a kynout. Poté k němu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Po vykynutí jej pak rozdělíme na 16-20 dílků a z každého uválíme obdélníkovou houstičku. Zvrhu ji žiletkou nařízneme a necháme na plechu, který jsme vyložili pečicím papírem, ještě další hodinu kynout. Mléčné houstičky potřeme před pečením vodou a vkládáme je do trouby rozpálené na 200 stupňů. Pečou se pouhých 12-15 minut.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku