Palačinky si můžete vychutnat v mnoha variantách

Máte rádi palačinky? Připravte si je tradičně i netradičně, slané i sladké

Palačinky netřeba představovat. Jde o jeden z nejpopulárnějších pokrmů. Zejména pak u nejmladší generace. S čokoládou, marmeládou nebo klidně s medem. Ale dát si je můžete třeba i místo oběda ve slané verzi. Nepřekonatelné jsou se špenátem a sýrem nebo třeba s houbami. Ostatně palačinky nejsou žádným moderním vynálezem, pochutnávali si na nich už staří Řekové.

I když úplně první palačinky byly pojmenované jako Alita Dolcia (jiná sladkost) a vyrobili je Římané v 1. století našeho letopočtu. Vyráběly se z mouky, mléka, vajec a koření. Středoanglické slovo “pancake” se poprvé v angličině objevilo až ve století patnáctém. V Oxfordském slovníku je pak palačinka nejméně od roku 1611.

Zajímavosti o palačinkách

Tolik populární javorový sirup, kterým se polévají takzvané americké palačinky, pochází od indiánů. Palačinky se však nacházejí téměř v každé kultuře. A věděli jste, že 28. února se slaví Mezinárodní den palačinek a lívanců? Ale jsou i takové palačinky, které spousta lidí nikdy neochutná. Tak třeba ve Švédsku si můžete dát Blodplättar, což jsou palačinky z vepřové krve. Oproti tomu jedny z nejlepších palačinek mají rozhodně ve Francii. Jejich crêpe jsou tenké a křupavé. Překládají se nebo rolují a ty sladké se zahřívají v omáčce z cukru, másla, citrusové šťávy a likéru. V Rusku jsou zase oblíbené Blinis, což jsou kynuté palačinky. Vyrábějí se z pohankové mouky a podávají se se zakysanou smetanou, marmeládou, medem nebo kaviárem.

Čtěte také:

Vyzkoušejte nejlepší recepty na palačinky a lívance

Zdravé palačinky z ovesných vloček

Kopřiva dvoudomá ve 4 výtečných receptech: Vsadíte na lehkou detoxikační polévku nebo vydatné kopřivové palačinky?

Základní recept na palačinky

Přísady:

  • 250 ml mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • špetka soli
  • olej či ghí na smažení

Příprava:

Mléko nalijte do vyšší nádoby, přidejte vejce, cukr i sůl. Důkladně prošlehejte metlou dohladka. Postupně přidávejte mouku a vždy ji pořádně zašlehejte. Těsto na palačinky musí být hladké. Po umíchání jej nechte půl hodiny odpočinout, nejlépe v lednici. Poté rozpalte na pánvi tuk a z obou stran vždy každou palačinku z těsta důkladně opečte.

Slané palačinky mohou být vydatným obědem nebo skvělou večeří

Francouzské pohankové palačinky

Přísady:

  • 100 g pohankové mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 40 g másla

Na náplň:

  • 4–6 plátků kvalitní šunky
  • nastrouhaný tvrdý sýr
  • 6 vajec

Příprava:

Smícháme mléko, vejce, sůl a mouku. Prošleháme a epřesuneme směs do lednice. Ideálně na noc. Ráno rozpálíme ghí a na něj pak vlijeme zhruba jednu malou naběračku palačinkového těsta. Na palčinku ihned rozetřeme vajíčko. Na to pak dáme natrhanou šunku a posypeme sýrem. Postupně překládejte okraje, abyste získaly čtvercový tvar palačinky. Z této jedné várky připravíte šest palačinek.

Kynuté palačinky 

Přísady:

  • 750 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 balíček droždí

Příprava:

Nejprve necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme všechny ostatní suroviny a promícháme v řídké těsto, které kynutím výrazně zhoustne. Necháme jej vykynout na dvojnásobek. Těsto pak nanášíme naběračkou na pánev, kde jste rozpálili ghí nebo máslo. Smažíme obě strany do světle hněda.

Palačinky z pšeničného kvasu

Přísady:

  • 240 g pšeničného kvasu pokojové teploty
  • 150-200 g mléka
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla

Příprava:

V míse smícháme rozkvašený pšeničný kvas se špetkou soli a vejci. Důkladně prošleháme. Do směsi pak přidáme rozehřáté máslo a cukr. Opět promícháme. Nakonec pak zašleháme vlažné mléko. Na rozpálené pánvi pak palačinky opékáme z obou stran dozlatova.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 05. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 06. 02. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 07. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 08. 02. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 09. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 10. 02. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 11. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

velmi rychlá a bezpečná nabídka půjčky... Půjčka s nízkou úrokovou sazbou, rychlá a ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá půjčka od 20 000 000. Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s ní...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka rychlé půjčky Dobrý den, kdokoli kdo potřebuje peníze v jakékoli situaci, napi...
Zobrazit všechna témata

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Zabijačkové recepty: Připravte si vlastnoručně 10 tradičních pochoutek

Zabijačkové recepty neodmyslitelně patří k zimnímu období. Pokud nevyrazíte na zabijačkové hody, kde si můžete pochutnat na hotovém ovaru, jitrnicích, jelítkách nebo tlačence, zkuste si tyto dobroty připravit s...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!