Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

Mořské plody mají nespočet pozitivních zdravotních přínosů pro naše tělo. V oblibě je má jen zlomek lidí v Česku. Co se týká konzumace mořských plodů, jsou na tom jednoznačně lépe země, které mají na dosah moře, nebo oceán. A jaké mořské plody jsou neoblíbenější? Rozhodně ryby, kalamáry, krevety, ústřice, slávky, humři, krabi, ale také chobotnice. Jakého favorita máte vy?

Čtěte také:

Špagety s mořskými plody

A proč jsou vlastně mořské plody tak zdravé? Obsahují velké množství jódu, omega 3 mastných kyselin, vitamínů (A, B, D, E) a minerálních látek. Jejich pravidelná konzumace je přínosná zejména pro náš kardiovaskulární systém. Přinášíme vám tedy ty nejlepší a nejchutnější recepty na pokrmy, které lze z mořských plodů připravit, inspirujte se.

Mořské plody v hlavní roli: Populární paella s krevetami a kalamáry

Paella je poměrně rychlý pokrm, co se týká přípravy a jeho výsledná chuť je naprosto dokonalá. Hodí se ke konzumaci především v letních měsících. Mořské plody v tomto jídle vás zkrátka uchvátí. A jaké suroviny budete potřebovat zhruba na 4 porce?

  • 400 gramů čerstvých loupaných krevet a 400 gramů čerstvých kalamárů
  • 150 mililitrů kvalitního olivového oleje
  • 4 zralá rajčata
  • 1 až 2 cibule
  • 750 až 850 gramů rýže kulatých zrn
  • litr a půl rybího vývaru
  • 300 mililitrů zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, bylinky (šafrán, případně petrželka) a citron na dochucení

Na pánvi s trochou olivového oleje si orestujte cibulku jemně pokrájenou, pak přidejte mořské plody a restujte ze všech stran. Mezitím si spařte vroucí vodou všechna rajčata a zbavte je slupky. Pak je pokrájejte na menší kusy a vhoďte do pánve k ostatním surovinám. Až se vše dobře prohřeje a osmahne, vsypte do pánve rýži, kterou přelijte rybím a kuřecím vývarem. Nechte pokrm pod poklicí probublávat na mírném plamenu půl hodiny a občas promíchejte. Na závěr dochuťte jídlo oblíbenými čerstvými bylinkami, citronem, solí, pepřem a šafránem. Pokud máte rádi i slávky, můžete je na závěr vaření také přidat. Hotové budou v momentu, kdy se otevřou. Dobrou chuť!

 mořské plody paella

Mořské plody v hlavní roli: Grilovaná chobotnice s vůní bazalky

Mezi nejpodivnější mořské plody patří rozhodně chobotnice. Když ji však dobře uvaříte, její chuť bude perfektní. Tento druh mořských plodů kupujte v opravdu čerstvém stavu u osvědčených prodejců. Na přípravu jídla budete potřebovat:

  • jednu vetší chobotnici (chapadla)
  • čerstvé lístky bazalky
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 50 až 100 gramů parmazánu
  • pár piniových oříšků
  • sůl, pepř
  • 4 kusy bobkového listu
  • asi 6 až 8 kusů raných brambor
  • 100 gramů másla
  • trochu olivového oleje

Nejprve je nutné postarat se o mořské plody, tedy v tomto případě o chobotnici. Tu očistěte, omyjte ve vodě a chapadla pokrájejte asi na 10 až 15 cm dlouhé kousky. Pak vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte pár bobkových listů a nechte asi hodinu a půl vařit. Chobotnice tak skvěle změkne. Pokud máte doma tlakový hrnec, bude její příprava o poznání rychlejší a doba varu se zkrátí o hodinu. Také na plotnu dejte vařit rané brambůrky ve studené vodě se špetkou soli. Než se chobotnice a brambory uvaří, připravte si bazalkovou omáčku (chcete-li pesto). A to tak, že v mixéru smíchejte čerstvou bazalku, parmazán, olivový olej, piniové oříšky, česnekové stroužky a trochu soli. Ze všech ingrediencí vytvořte hladkou směs. Hotové pesto dejte do lednice. Pak se opět navraťte k chobotnici a bramborám a zkontrolujte jejich stav. Chobotnici byste měli snadno propíchnout vidličkou skrz naskrz, tak poznáte, že je hotová. Obě suroviny sceďte, brambory poté dochuťte citronovou šťávou, pepřem, solí a chobotnici položte na tác vymazaný máslem a dejte na gril. Použít lze i obyčejnou pánev s trochou másla. Chapadla opečte zprudka z jedné i druhé strany po dobu 2 minut. Maso pak také okořeňte a podávejte přelité bazalkovou omáčkou s ochucenými ranými brambůrkami. Dobrou chuť!

Mořské plody v hlavní roli: Hřebenatky s květákovým pyré

Mezi mořské plody můžeme zahrnout i takzvané hřebenatky. Známé jsou také jako mušle svatého Jakuba. Jejich maso je velmi chutné, jemné a také velmi zdravé. Připravte si tento dokonalý recept, který máte hotový raz dva. Potřebné suroviny na 3 až 4 porce:

  • 12 kusů hřebenatek
  • 6 plátků libovější slaniny (1/2 plátku na každou hřebenatku)
  • sůl, pepř
  • trochu másla, nebo olivového oleje
  • 1 větší květák
  • 200 mililitrů mléka
  • šťáva z jednoho citronu
  • 12 párátek

Květák si očistěte, přepulte jej a vložte do hrnce se studenou vodou. Vsypte i špetku soli a vařte na plotně do změknutí. Mezitím si připravte mořské plody. Hřebenatky vyjměte z lastury, pokud je máte čerstvé a na vrchní straně je trochu nařízněte, následně je s citem osolte, opepřete. Pak jednotlivé porce zabalte do poloviny slaninového plátku a zafixujte párátkem. Na plotně si rozpalte pánev s malým množstvím másla (použít lze i olivový olej) a hřebenatky na něm zprudka orestujte z obou stran. Mušlím postačí skutečně kratší doba (1 až 2 minuty), jinak mohou být tuhé. Dále si dodělejte květákové pyré. A to tak, že uvařený květák sceďte, osolte, opepřete, zakápněte šťávou z citronu a umixujte spolu s trochou másla a mléka. A máte hotovo. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?