Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

Mořské plody mají nespočet pozitivních zdravotních přínosů pro naše tělo. V oblibě je má jen zlomek lidí v Česku. Co se týká konzumace mořských plodů, jsou na tom jednoznačně lépe země, které mají na dosah moře, nebo oceán. A jaké mořské plody jsou neoblíbenější? Rozhodně ryby, kalamáry, krevety, ústřice, slávky, humři, krabi, ale také chobotnice. Jakého favorita máte vy?

Čtěte také:

Špagety s mořskými plody

A proč jsou vlastně mořské plody tak zdravé? Obsahují velké množství jódu, omega 3 mastných kyselin, vitamínů (A, B, D, E) a minerálních látek. Jejich pravidelná konzumace je přínosná zejména pro náš kardiovaskulární systém. Přinášíme vám tedy ty nejlepší a nejchutnější recepty na pokrmy, které lze z mořských plodů připravit, inspirujte se.

Mořské plody v hlavní roli: Populární paella s krevetami a kalamáry

Paella je poměrně rychlý pokrm, co se týká přípravy a jeho výsledná chuť je naprosto dokonalá. Hodí se ke konzumaci především v letních měsících. Mořské plody v tomto jídle vás zkrátka uchvátí. A jaké suroviny budete potřebovat zhruba na 4 porce?

  • 400 gramů čerstvých loupaných krevet a 400 gramů čerstvých kalamárů
  • 150 mililitrů kvalitního olivového oleje
  • 4 zralá rajčata
  • 1 až 2 cibule
  • 750 až 850 gramů rýže kulatých zrn
  • litr a půl rybího vývaru
  • 300 mililitrů zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, bylinky (šafrán, případně petrželka) a citron na dochucení

Na pánvi s trochou olivového oleje si orestujte cibulku jemně pokrájenou, pak přidejte mořské plody a restujte ze všech stran. Mezitím si spařte vroucí vodou všechna rajčata a zbavte je slupky. Pak je pokrájejte na menší kusy a vhoďte do pánve k ostatním surovinám. Až se vše dobře prohřeje a osmahne, vsypte do pánve rýži, kterou přelijte rybím a kuřecím vývarem. Nechte pokrm pod poklicí probublávat na mírném plamenu půl hodiny a občas promíchejte. Na závěr dochuťte jídlo oblíbenými čerstvými bylinkami, citronem, solí, pepřem a šafránem. Pokud máte rádi i slávky, můžete je na závěr vaření také přidat. Hotové budou v momentu, kdy se otevřou. Dobrou chuť!

 mořské plody paella

Mořské plody v hlavní roli: Grilovaná chobotnice s vůní bazalky

Mezi nejpodivnější mořské plody patří rozhodně chobotnice. Když ji však dobře uvaříte, její chuť bude perfektní. Tento druh mořských plodů kupujte v opravdu čerstvém stavu u osvědčených prodejců. Na přípravu jídla budete potřebovat:

  • jednu vetší chobotnici (chapadla)
  • čerstvé lístky bazalky
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 50 až 100 gramů parmazánu
  • pár piniových oříšků
  • sůl, pepř
  • 4 kusy bobkového listu
  • asi 6 až 8 kusů raných brambor
  • 100 gramů másla
  • trochu olivového oleje

Nejprve je nutné postarat se o mořské plody, tedy v tomto případě o chobotnici. Tu očistěte, omyjte ve vodě a chapadla pokrájejte asi na 10 až 15 cm dlouhé kousky. Pak vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte pár bobkových listů a nechte asi hodinu a půl vařit. Chobotnice tak skvěle změkne. Pokud máte doma tlakový hrnec, bude její příprava o poznání rychlejší a doba varu se zkrátí o hodinu. Také na plotnu dejte vařit rané brambůrky ve studené vodě se špetkou soli. Než se chobotnice a brambory uvaří, připravte si bazalkovou omáčku (chcete-li pesto). A to tak, že v mixéru smíchejte čerstvou bazalku, parmazán, olivový olej, piniové oříšky, česnekové stroužky a trochu soli. Ze všech ingrediencí vytvořte hladkou směs. Hotové pesto dejte do lednice. Pak se opět navraťte k chobotnici a bramborám a zkontrolujte jejich stav. Chobotnici byste měli snadno propíchnout vidličkou skrz naskrz, tak poznáte, že je hotová. Obě suroviny sceďte, brambory poté dochuťte citronovou šťávou, pepřem, solí a chobotnici položte na tác vymazaný máslem a dejte na gril. Použít lze i obyčejnou pánev s trochou másla. Chapadla opečte zprudka z jedné i druhé strany po dobu 2 minut. Maso pak také okořeňte a podávejte přelité bazalkovou omáčkou s ochucenými ranými brambůrkami. Dobrou chuť!

Mořské plody v hlavní roli: Hřebenatky s květákovým pyré

Mezi mořské plody můžeme zahrnout i takzvané hřebenatky. Známé jsou také jako mušle svatého Jakuba. Jejich maso je velmi chutné, jemné a také velmi zdravé. Připravte si tento dokonalý recept, který máte hotový raz dva. Potřebné suroviny na 3 až 4 porce:

  • 12 kusů hřebenatek
  • 6 plátků libovější slaniny (1/2 plátku na každou hřebenatku)
  • sůl, pepř
  • trochu másla, nebo olivového oleje
  • 1 větší květák
  • 200 mililitrů mléka
  • šťáva z jednoho citronu
  • 12 párátek

Květák si očistěte, přepulte jej a vložte do hrnce se studenou vodou. Vsypte i špetku soli a vařte na plotně do změknutí. Mezitím si připravte mořské plody. Hřebenatky vyjměte z lastury, pokud je máte čerstvé a na vrchní straně je trochu nařízněte, následně je s citem osolte, opepřete. Pak jednotlivé porce zabalte do poloviny slaninového plátku a zafixujte párátkem. Na plotně si rozpalte pánev s malým množstvím másla (použít lze i olivový olej) a hřebenatky na něm zprudka orestujte z obou stran. Mušlím postačí skutečně kratší doba (1 až 2 minuty), jinak mohou být tuhé. Dále si dodělejte květákové pyré. A to tak, že uvařený květák sceďte, osolte, opepřete, zakápněte šťávou z citronu a umixujte spolu s trochou másla a mléka. A máte hotovo. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 05. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!