Netradiční cukroví potěší kdejaký mlsný jazýček. Inspirujte se zajímavými chuťovými kombinacemi
Netradiční cukroví si své oblíbence stále hledá. Lidé totiž dávají převážně přednost klasice. Na českých svátečních stolech tak bývají k vidění nejčastěji vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, nebo třeba pracny. Pokud si však chcete letošní Vánoce nějak ozvláštnit, vyzkoušejte jeden z těchto receptů na sladké dobroty.
Nezvyklé chutě, prapodivné tvary a neznámé aroma, to vše dokáže netradiční cukroví nabídnout. Nebojíte se trochu zaexperimentovat? Rozšiřte svůj cukrářský „repertoár“ o další zajímavý kousek. Z následujících tří receptů si jistě vyberete svého favorita.
Netradiční cukroví: Zázvorové sušenky s rumovou polevou
Tohle voňavé netradiční cukroví si zamilujete. Váš domov dokonale provoní a naladí na tu správnou předvánoční notu. Na asi 12 až 14 kusů zázvorových sušenek a rumovou glazuru si připravte tyto suroviny:
- 85 gramů změklého másla
- 90 gramů hnědého cukru
- 100 mililitrů tekuté melasy
- 1 vaječný žloutek
- 240 gramů hladké mouky
- 1 lžíci kakaového prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetku mletého hřebíčku
- špetku soli
- špetku mletého pepře
Na rumovou glazuru si obstarejte:
- 80 gramů moučkového cukru
- špetku mleté skořice
- 15 gramů rozpuštěného másla
- 1 lžíci rumu
- 1 lžičku teplé vody
Až budete mít vše nachystané, můžete se realizovat a upéct své první netradiční cukroví s aroma skořice, zázvoru a rumu. Do mísy si vložte změklé máslo, hnědý cukr, přilijte melasu a mixérem propojte do homogenní hmoty. Následně vložte do směsi i vaječný žloutek, prosátou hladkou mouku, kakao, jedlou sodu, mletou skořici, hřebíček, sůl, pepř a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Až bude hmota hotová, vyklopte ji z mísy na pomoučený vál, a ještě rukama propracujte. Pokud se vám bude zdát těsto příliš měkké, dejte ho na půl hodiny do lednice zchladit. Dále si jej vyválejte na plát tenký asi půl centimetru a z něj vykrajujte pomocí formiček jednotlivé sušenky nejrůznějších tvarů. Mezitím si také předehřejte troubu na 190 °C. Vykrojené kousky těsta následně vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě asi 9 až 10 minut. Hotové sušenky vyjměte z trouby, nechte vychladnout pět minut a poté přelijte glazurou zhotovenou z výše uvedených ingrediencí. Směs by měla mít konzistenci tekutého medu. Až glazura zaschne, skladujte cukroví v chladu a suchu ideálně v krabici. Zázvorové sušenky vydrží cca 5 až 7 dní čerstvé. Tip na závěr: do polevy nemusíte přidávat máslo. Sušenky tak budou mnohem trvanlivější.
Netradiční cukroví: Čokoládové mini špičky s marshmallow
Tento recept na netradiční cukroví nadchne zejména příznivce čokolády. Díky domácímu marshmallow v náplni osloví i děti. Tyto cukrovinky je vhodné péct těsně před Vánoci. Na zhruba 36 kousků mini špiček si obstarejte:
- ¾ hrnku mandlové moučky
- 2/3 hrnku rýžové mouky
- ½ hrnku změklého másla
- ¼ hrnku krystalového cukru
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- špetku soli
- 1 vaječný žloutek
Na marshmallow náplň potřebujete:
- 1 balení lyofilizovaných jahod
- 2 a půl lžičky želatiny v prášku
- 2 vaječné bílky
- špetku soli
- ½ hrnku krystalového cukru
- 2 lžíce kukuřičného sirupu
A aby bylo netradiční cukroví kompletní, ještě si připravte na polevu a zdobení:
- asi 350 gramů mléčné nebo hořké čokolády
- 2 lžíce kokosového oleje
- trochu jedlé prachové barvy na ozdobení (červený odstín)
Tohle netradiční cukroví vám pravděpodobně zabere trochu více času, výsledek je ale fantastický. Nejprve se tedy pusťte do přípravy těsta na korpusy. V míse si smíchejte mandlovou moučku s rýžovou moukou, poté přidejte změklé máslo, krystalový cukr, moučkový cukr, sůl, vaječný žloutek a vypracujte homogenní těsto. To následně zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici chladit asi půl hodiny. Až bude těsto dobře vychlazené, vyjměte jej z mísy a dejte na vál. Zde ho ještě propracujte rukama a pak vyválejte na asi půlcentimetrový plát. Z něj vykrajujte formičkou kolečka o průměru asi 2 až 3 centimetry. Záleží na vás, jak chcete mít cukroví velké. Mezitím si předehřejte troubu na cca 220 °C. Vykrojená kolečka vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct zhruba na deset minut. Po upečení nechte mini korpusy chladnout a připravte si náplň ala marshmallow.
Pomocí kuchyňského robotu si najemno rozdrťte lyofilizované jahody. Vzniklý prášek pak ještě prosejte přes jemné sítko, abyste se zbavili větších kousíčků. Dále si nechte nabobtnat želatinu v hrníčku naplněném ze třetiny vodou. Posléze je nutné vyšlehat si bílky do sněhu spolu se špetkou soli. Do bílkové hmoty rovněž zapracujte po částech cukr (jen dvě lžičky). Nyní si k ruce vezměte malý rendlík a nalijte do něj kukuřičný sirup a smíchejte se zbylým krystalovým cukrem. Také vše zakápněte třemi lžícemi vody a na mírném plamenu svařte. Až vznikne kompaktní sirup, ihned jej odstavte z plotny a vmíchejte do něj nabobtnalou želatinu. Směs nakonec propojte po částech s bílkovým sněhem a jahodovým práškem. Náplň je tak hotová. V poslední fázi jen zbývá marshmallow krém nastříkat pomocí cukrářského sáčku na korpusy, poté nechat 2 a půl hodiny v lednici tuhnout, a nakonec polít čoko polevou z výše uvedených surovin. Na ozdobu můžete použít prachovou barvu. Po ztuhnutí čokolády si pochutnáte na dokonalých mini špičkách s jahodovým aroma. Netradiční cukroví uchovávejte ideálně v lednici, nebo na chladném místě a co nejdříve zkonzumujte.
Netradiční cukroví: Kávové mini koláčky s čokoládou
A jako poslední tip na netradiční cukroví pro vás máme kávové mini koláčky s čokoládou. Jsou lahodné zejména tehdy, když se dobře uleží. Na cca 40 koláčků potřebujete tyto ingredience:
- 2 lžíce kvalitního espressa
- 1 lžíci vroucí vody
- 230 gramů změklého másla
- 80 gramů moučkového cukru
- špetku soli
- trochu mleté skořice
- ¾ lžičky vanilkového extraktu
- asi 280 gramů hladké mouky
- 110 gramů hořké nebo mléčné čokolády
V misce si smíchejte čerstvě připravené espresso (2 lžíce) s vroucí vodou (1 lžíce) a nechte tekutinu vychladnout. Poté si v jiné nádobě rozmixujte máslo spolu s cukrem, solí, mletou skořicí, vanilkovým extraktem, také přidejte vychladlý kávový roztok, prosátou hladkou mouku a vytvořte homogenní hladké těsto. Nakonec ještě vmíchejte do hmoty jemně nasekanou čokoládu. Nyní si k ruce vezměte formičky na muffiny a vymažte je olejem. Posléze do nich vtlačte menší množství těsta (nemusíte plnit celé). Vzniknou vám tak jakési koláčky. Také si předehřejte troubu na zhruba 220 °C, a nakonec v ní koláčky pečte asi 15 až 18 minut. Po upečení nechte své netradiční cukroví vychladnout a pak z formiček vyklopte. Uchovávejte v chladu a suchu.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku