Oběd z jednoho pekáče: 5 receptů, které zvládne i začátečník
Oběd z jednoho pekáče je vlastně velmi praktický. Pokrmem se obvykle nasytí početná rodina, a ještě zbude na další den. Recepty jsou velmi jednoduché a ocení je leckterá věčně zaneprázdněná hospodyňka. Provoňte svůj domov lahůdkami, které osloví nejen dospělé, ale i děti.
Když se řekne oběd z jednoho pekáče v Česku, nejčastěji si vybavíme například zapečené brambory, kuře, nebo třeba šunkofleky. My vám nyní přinášíme velmi chutné kombinace až ze zámoří. Jedná se o rodinné recepty. Jaký z pěti pokrmů nakonec zvolíte? Dokonalé jsou úplně všechny!
Oběd z jednoho pekáče: Zapečené těstoviny ala pizza
Máte rádi těstoviny, rajčatovou omáčku a pizzu? Pak vás jistě osloví tento oběd z jednoho pekáče. Zapečené těstoviny ala pizza snoubí vše výše uvedené. Jedná se o velmi chutnou kombinaci surovin, kterou ocení všichni ve vaší rodině. Na přípravu pokrmu potřebujete:
- cca 300 gramů těstovin dle obliby
- cca 500 až 700 gramů mletého hovězího masa
- ½ hrníčku jemně pokrájené cibule
- ¼ hrníčku jemně pokrájené zelené papriky
- 1 sklenici omáčky na pizzu
- 1 plechovku nakládaných žampionů
- 1 hrníček strouhaného čedaru
- 1 hrníček strouhané mozzarelly
- 1 až 2 chilli papričky (nemusí být, pokud nemáte rádi pikantní)
- trochu slunečnicového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Začněte tím, že si v mírně osolené vodě uvaříte těstoviny dle výběru. Hodit se budou například vřetena, nebo kolínka. Dále si rozehřejte na pánvi malé množství slunečnicového oleje a osmahněte na něm jemně pokrájenou cibulku. Posléze přihoďte i pokrájenou zelenou papriku, okapané nakládané žampiony, mleté hovězí maso, zalijte rajčatovou omáčkou, ochuťte dle potřeby solí a mletým pepřem a dobře promíchejte (milovníci pikantních chutí mohou přidat do směsi chilli). Vše opékejte ze všech stran dozlatova. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a vymažte ji důkladně olejem. Na dno navrstvěte část uvařených a scezených těstovin a posypte trochou sýra. Následně na vřetena nebo kolínka naneste směs rajčatové omáčky, hovězího masa, cibulky a papriky. Na vrch poklaďte zbytek těstovin a posypte strouhanými sýry. Zapékejte v troubě cca 20 minut při teplotě 180 až 200 °C. Váš oběd z jednoho pekáče bude následně připraven. Podávejte teplé. Dobrou chuť.
Oběd z jednoho pekáče: Zapečené tortilly
Dopřáváte si čas od času s oblibou mexickou kuchyni? Potom vyzkoušejte tyto skvělé zapečené tortilly s hovězím masem. Takový oběd z jednoho pekáče se u vás doma dlouho „neohřeje“. Potřebujete tyto ingredience:
- cca 450 gramů mletého hovězího masa
- 1 menší hrníček pokrájené cibule
- 2 plechovky pokrájených rajčat
- 1 malý hrníček omáčky enchilada (když neseženete, můžete použít i klasickou rajčatovou)
- 1 až 2 lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- 12 ks kukuřičných nebo moučných tortill menší velikosti (průměr 15 cm)
- 170 gramů smetanového sýra dle obliby (mascarpone, Philadelphia)
- 1 plechovku nasekaného zeleného chilli
- mletý koriandr dle chuti
Nejprve si v pánvi s trochou oleje orestujte cibulku spolu s mletým hovězím masem. Poté vlijte omáčku enchilada, přidejte nakládaná rajčata, koření dle chuti, promíchejte, duste pod poklicí asi pět minut, a nakonec odstavte z plotny. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a vlijte do ní polovinu směsi s rajčaty a masem. Tortilly si pomažte smetanovým krémem a přeložte. Pak je vyskládejte na omáčku v nádobě. Zbylou masovou směs naneste na placky, pekáč přikryjte alobalem a dejte vše zapékat do trouby na 10 minut při teplotě cca 180 °C. Po uplynutí doby odkryjte alobal, posypte pokrm strouhaným sýrem a dopékejte dokřupava další čtvrt hodinu. Následně na to si můžete pochutnat na skvostné dobrotě. Takový oběd z jednoho pekáče si nenechá ujít nikdo z rodiny. Přejeme dobré chutnání.
Oběd z jednoho pekáče: Vepřové kotletky se zapečenými brambory
A nyní tu máme pokrm pro ty jedlíky, kteří ocení pořádný kus vepřového masa. Kotletky se zapečenými bramborami jsou voňavé, syté a lahodné. Zkrátka oběd z jednoho pekáče, jak má být. Obstarejte si tyto suroviny:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- cca 400 ml kuřecího vývaru
- 6 vepřových kotletek i s kostí
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- cca 600 gramů brambor
- 1 střední cibuli
- mletou papriku a bylinky dle preferencí
Následující oběd z jednoho pekáče vám zabere zhruba dvě hodiny času, a to včetně přípravy. Proto začněte brzy. Nejprve si v menším hrnci rozpusťte máslo, zasypejte jej hladkou moukou, solí, pepřem a umíchejte světlou jíšku. Tu přelijte kuřecím vývarem, promíchejte a nechte provařit asi minutu. Nakonec omáčku odtavte z plotny. Nyní si k ruce vezměte vepřové kotletky, opepřete je, osolte a zprudka osmahněte na malém množství oleje. Brambory si následně oloupejte, omyjte, pokrájejte na kostky a vložte do máslem vymazaného pekáče. Také přidejte oloupanou a na dílky pokrájenou cibulku. Suroviny promíchejte rukama společně s mletou paprikou, případně petrželkou. Dále přelijte přes zeleninu omáčku z vývaru a na vrch poklaďte vepřové kotletky. Pečte asi jednu a půl hodiny při teplotě 180 °C. Oběd z jednoho pekáče podávejte teplý třeba se zeleninovým salátem. Dobrou chuť.
Oběd z jednoho pekáče: Šťavnatý slaný koláč s hovězí svíčkovou
Nyní pro vás máme delikatesu v podobě šťavnatého slaného koláče se zeleninkou a hovězí svíčkovou. Tento oběd z jednoho pekáče se rozhodně ve vaší rodině ujme. Jíst pokrm můžete ostatně i na svačinu. Potřebujete tyto suroviny:
- 2 lžíce másla
- cca 500 gramů hovězí svíčkové
- ¼ lžičky mletého pepře
- 450 gramů mražené zeleniny (ideálně kombinace fazolek, kukuřice a mrkve)
- 2 lžíce vody
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 plechovku nakládaných žampionů
- 2 listová těsta již předválená
Tento oběd z jednoho pekáče budete mít hotový coby dup. Začněte tím, že si na pánvi s trochou rozehřátého másla orestujete dozlatova na menší kousky pokrájené hovězí maso, to pak osolte a opepřete dle chuti. V další fázi jej vyjměte do mísy a zabalte prozatím do alobalu. Následně na stejné pánvi opékejte mraženou zeleninu, okapané nakládané žampiony a ke konci přilijte i dvě lžíce vody, vsypte tymián, případně i sůl a pepř a promíchejte. Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem. Na její dno položte jeden plát vyváleného těsta, okraje založte a naplňte jej směsí zeleniny a masa. Povrch pak přikryjte osmi trojúhelníky z druhého plátu listového těsta. Ty připevněte stiskem prstů k okrajům. Uprostřed se pak budou dotýkat. Koláč dejte péct do trouby na 16 až 18 minut při teplotě 180 °C. Po uplynutí doby můžete oběd z jednoho pekáče podávat. Jíst se dá pokrm nejen teplý, ale i studený. Dobré chutnání přejeme.
Oběd z jednoho pekáče: Zapečená kuřecí prsa s cherry rajčátky, černými olivami a kapary
Poslední oběd z jednoho pekáče je ve znamení lehkého jídelníčku. Tento pokrm mohou bez obav konzumovat i ti, kteří chtějí nějaké to kilo zhubnout. Potřebovat budete na zapečená kuřecí prsa tyto ingredience:
- 4 kuřecí prsa
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 450 gramů cherry rajčat
- 16 ks černých vypeckovaných oliv
- 3 lžíce kaparů
Následující oběd z jednoho pekáče budete mít připravený cca do 30 minut, což oceníte zejména v případě, že pospícháte. Začněte tím, že si kuřecí prsa osolíte, opepříte dle chuti a posléze zprudka opečete z obou stran na troše olivového oleje, abyste získali zlatavou kůrku. Po chvíli přidejte do pánve i vypeckované olivy, kapary a půlky cherry rajčátek (můžete je nechat i vcelku). Asi po deseti minutách směs přesuňte do zapékací misky a zapékejte v troubě asi deset minut při teplotě 180 °C. Pakliže nedržíte dietu, můžete na pokrm nastrouhat i tvrdý sýr dle obliby. Vytvoříte tak dokonalou křupavou kůrku. Přejeme dobrou chuť.
Chcete se inspirovat dalšími skvělými recepty? Zde několik dalších tipů:
30 receptů na rychlý bezmasý oběd
15x nedělní oběd jinak: Lehký a rychlý vegetariánský oběd
30 tipů na zdravý a rychlý oběd do 30 minut: Co uvařit k obědu, když není času nazbyt?
Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři
20 receptů na levná jídla pro celou rodinu do 100,-
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku