Patizon je výborný na chuť i zdraví. Vyzkoušejte recepty z patizonu, kterým neodoláte!

Patizon je výborný na chuť i zdraví. Vyzkoušejte recepty z patizonu, kterým neodoláte!

Patizon je netradiční zelenina, která si získává stále větší popularitu. A právem. Patizon je velmi chutný a k tomu i zdravý. Snižuje například riziko rakoviny. Připravit patizon není nic těžkého. Poradíme ty nejlepší recepty z patizonu, na kterých si pochutnáte vy, i vaši blízcí.

Čtěte také:

Recepty z cukety

Patizon objevili v Mexiku

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou. Patří ke stejnému druhu zeleniny, jako třeba okurka a meloun. Je malý a kulatý. Tvarem nám může připomínat házecí talíř anebo UFO. Může mít více barev, jako je třeba světle zelená, bílá anebo žlutá. Vnitřek má patizon bílý. Roste hlavně v létě.

Patizon si lidé někdy pletou s cuketou, nejedná se ale o stejnou zeleninu. Pokud máte rádi cukety, přečtěte si naše recepty z cukety

Patizon uzdravuje cévy a snižuje riziko rakoviny

Patizon je přímo nabitý nejrůznějšími vitamíny i minerály. Třeba draslíkem a hořčíkem, které udržují zdraví srdce a cév. Patizon má málo nasycených tuků, stejně jako málo sodíku. Neobsahuje žádný cholesterol. Jeden hrnek uvařeného patizonu nám dodá pouhých 38 kalorií, ale zato 43 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Našemu tělu poskytuje i vitamín B6, vitamín A a folát. Patizon obsahuje opravdu velké množství vlákniny, jedna porce patizonu jí má až 5 gramů

  • Snižuje cholesterol
  • Zlepšuje zdraví cév
  • Snižuje riziko arteriosklerózy
  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • Snižuje riziko rakoviny střev

Pokud máme nemocné ledviny nebo žlučník, patizonu se raději vyhněme. Patizon totiž obsahuje oxalát, který nemocem těchto orgánů neprospívá.

Patizon: recepty na vaření, pečení i smažení

Patizon si můžeme uvařit, připravit v páře, smažit anebo blanšírovat. Patizon můžeme přidat do vývarů, do chleba anebo dokonce do muffinů. Na přípravu je velmi rychlý, recepty z patizonu jsou navíc chutné a zdravé. Pokud vám chutná cuketa a patizon, jistě milujete i dýni. Podívejte se na recepty z dýně hokaido, které si zamilujete. A jaké má patizon recepty, které chutnají nejlépe?

Recepty z patizonu2

Recepty z patizonu: Patizon se špenátem

Co budeme potřebovat?

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • ½ žluté cibule
  • 4 patizony
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a ½ hrnu čerstvého špenátu
  • ¼ hrnku čerstvé petržele
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • ½ citronu
  • 1 a ½ čajové lžičky parmezánu 
  • Sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

  1. Ingredience si naporcujeme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, patizony nakrájíme na zhruba centimetrové kousky, česnek prolisujeme, petržel nakrájíme na drobno a z půlky citrónu vymačkáme šťávu. 
  2. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a máslo. Počkáme, až začnou pěnit. 
  3. Na pánvi pak lehce osmažíme cibuli. Až zesklovatí, přidáme patizon a česnek. 
  4. Necháme na pánvi, dokud patizon nejde zlehka probodnout vidličkou. Takto měkký by měl být po 5 až 6 minutách. 
  5. Poté přidáme špenát, petržel a bazalku. 
  6. Zhruba po minutě přidáme citronovou šťávu a vše posypeme parmezánem. Dobře promícháme. 
  7. Sundáme z pánve a dochutíme solí a pepřem. 

Příprava nám zabere zhruba 15 minut.

Recepty z patizonu: Plněný patizon se slaninou

Co budeme potřebovat?

  • 6 patizonů
  • 6 plátků slaniny
  • ½ hrnku nakrájené cibule
  • 1 a ½ hrnku nadrobeného toustového chleba
  • ¼ hrnku nakrájeného parmezánu 

Jak na to?

  1. Na pánvi přivedeme k varu vodu. Poté do ní přidáme patizon, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Uvařené patizony by měly jít lehce probodnout vidličkou
  2. Troubu si mezitím předehřejeme na 175°C. 
  3. Patizony osušíme a odstraníme z nich vrchní část se stopkou. Z patizonu vydlabeme střed, okraje ale ponecháme plné. 
  4. Na pánvi si zlehka osmažíme slaninu. Vezmeme ji z pánve a papírovými utěrkami z ní vysušíme přebytečný tuk. Na pánvi si ale zatím tuk ze slaniny ponecháme. Osmažíme na něm cibuli. 
  5. Zbytky z vydlabaného patizonu si nakrájíme na kousky a přidáme je na chvíli k cibuli na pánev. 
  6. Asi po minutě přidejme směs z pánve do misky k nadrobenému chlebu. 
  7. Slaninu nakrájíme na kousky a také ji přidáme do misky. 
  8. Nakonec do nádivky zamícháme i parmezán. 
  9. Osolíme, opepříme a směsí naplníme připravené patizony. 
  10. Plněný patizon dáme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme asi 15 minut.

Příprava nám zabere zhruba 30 minut.

Recepty z patizonu3

Recepty z patizonu: Zapečený patizon s vejci

Co budeme potřebovat?

  • 8 patizonů
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 8 větších vajec
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku čerstvě nasekaného tymiánu
  • Mořskou sůl

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejeme na 190°C.
  2. Patizon zbavme vršku se stopkou. Z vnitřku vydlabeme zhruba čtvrtinu patizonu.
  3. Patizon jeden po druhém potřeme olivovým olejem a dáme je na pečící papír na plech. Přikryjeme je odříznutými vršky se stopkou.
  4. Pečeme, dokud nejsou měkké, tedy zhruba asi 15 minut.
  5. Lžíci olivového oleje rozehřejeme na pánvi a osmažíme na ní na jemno nasekanou cibuli. Osolíme a necháme na pánvi, dokud cibule nezesklovatí. 
  6. Poté k cibuli přidáme česnek, promícháme, přidáme tymián, opět promícháme a směs sundáme z pánve.
  7. Z patizonů odděláme vrchní část a rovnoměrně do nich rozprostřeme směs cibule, tymiánu a česneku.
  8. Do každého z patizonů přidáme vejce. Poté patizony posypeme špetkou soli.
  9. Patizony dáme zpět do trouby a pečeme asi 15 až 20 minut, dokud vejce nejsou hotová. 

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu.

Recepty z patizonu: Patizonová polévka

Co budeme potřebovat?

  • 2 patizony
  • 1 cibule
  • Česnek
  • Petržel
  • Majoránka
  • Kmín
  • Pepř a sůl
  • Chleba 

Jak na to?

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Poté ji orestujeme na pánvi.
  2. Patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Přidáme jej k cibuli.
  3. Na pánev pak dáme prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Směs lehce orestujeme.
  4. Vše podlijeme vodou a necháme vařit, dokud patizon nezměkne. 
  5. Až jde patizon snadno probodnout vidličkou, vezmeme ponorný mixér a směs dobře promixujeme na hustou kaši.
  6. Dokořeníme, zahustíme jiškou a povaříme.
  7. Přidáme majoránku a polévka je hotová.
  8. Chleba si nakrájíme na kostičky a krátce opražíme. Poté ho podáváme společně s polévkou.
  9. Těsně před podáváním polévku posypeme nasekanou petrželkou.

Příprava nám zabere asi 30 minut. 

Patizonova polevka

Recepty z patizonu: Zapečená rýže s patizonem

Co budeme potřebovat?

  • 2 bílé papriky
  • 1 patizon
  • 1 cibule
  • 4 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • Rýže
  • Majoránka a sůl
  • Olej

Jak na to?

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Patizon a papriku nakrájíme na větší kousky. 
  2. Cibuli lehce osmažíme na pánvi, dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme nakrájený patizon a papriku.
  3. Vše dusíme, dokud zelenina není poloměkká. 
  4. Rýži opereme a přidáme k zelenině.
  5. Ke směsi poté přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Vše důkladně zamícháme a chvíli necháme na pánvi.
  6. Vymažeme si pekáč a přidáme do něj směs rýže a zeleniny. Na vrch přidáme nakrájená rajčata.
  7. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 190°C, dokud rýže nezměkne. Pečení zabere necelou hodinu.

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu a 20 minut.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 28. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 29. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 30. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 01. 05. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 02. 05. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

POHOTOVOSTNÍ SLUŽBA Nabízíme velmi bezpečnou, velmi rychlou a 100% důvěryhodnou půjčk...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez pod...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez pod...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Když voda zlobí, víte, na koho se obrátit

Hledáte spolehlivého instalatéra v Kouřimi a okolí? V tomhle článku zjistíte, na co si dát pozor při výběru řemeslníka, co všechno vlastně instalatér řeší a proč se vyplatí mít kontakt na odborníka. Čtěte až do...

Na kole s větrem o závod

Jaro je tu! Vyrazili jste na první projížďku na kole a zjistili jste, že to není ono? Možná je na čase vyměnit své staré jízdní kolo za novější model. Nechte si poradit od odborníků, šlápněte do pedálů a uháněj...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.