Patizon je výborný na chuť i zdraví. Vyzkoušejte recepty z patizonu, kterým neodoláte!
Patizon je netradiční zelenina, která si získává stále větší popularitu. A právem. Patizon je velmi chutný a k tomu i zdravý. Snižuje například riziko rakoviny. Připravit patizon není nic těžkého. Poradíme ty nejlepší recepty z patizonu, na kterých si pochutnáte vy, i vaši blízcí.
Patizon objevili v Mexiku
Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou. Patří ke stejnému druhu zeleniny, jako třeba okurka a meloun. Je malý a kulatý. Tvarem nám může připomínat házecí talíř anebo UFO. Může mít více barev, jako je třeba světle zelená, bílá anebo žlutá. Vnitřek má patizon bílý. Roste hlavně v létě.
Patizon si lidé někdy pletou s cuketou, nejedná se ale o stejnou zeleninu. Pokud máte rádi cukety, přečtěte si naše recepty z cukety.
Patizon uzdravuje cévy a snižuje riziko rakoviny
Patizon je přímo nabitý nejrůznějšími vitamíny i minerály. Třeba draslíkem a hořčíkem, které udržují zdraví srdce a cév. Patizon má málo nasycených tuků, stejně jako málo sodíku. Neobsahuje žádný cholesterol. Jeden hrnek uvařeného patizonu nám dodá pouhých 38 kalorií, ale zato 43 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Našemu tělu poskytuje i vitamín B6, vitamín A a folát. Patizon obsahuje opravdu velké množství vlákniny, jedna porce patizonu jí má až 5 gramů.
- Snižuje cholesterol
- Zlepšuje zdraví cév
- Snižuje riziko arteriosklerózy
- Snižuje krevní tlak
- Snižuje riziko infarktu a mrtvice
- Snižuje riziko rakoviny střev
Pokud máme nemocné ledviny nebo žlučník, patizonu se raději vyhněme. Patizon totiž obsahuje oxalát, který nemocem těchto orgánů neprospívá.
Patizon: recepty na vaření, pečení i smažení
Patizon si můžeme uvařit, připravit v páře, smažit anebo blanšírovat. Patizon můžeme přidat do vývarů, do chleba anebo dokonce do muffinů. Na přípravu je velmi rychlý, recepty z patizonu jsou navíc chutné a zdravé. Pokud vám chutná cuketa a patizon, jistě milujete i dýni. Podívejte se na recepty z dýně hokaido, které si zamilujete. A jaké má patizon recepty, které chutnají nejlépe?
Recepty z patizonu: Patizon se špenátem
Co budeme potřebovat?
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- ½ žluté cibule
- 4 patizony
- 3 stroužky česneku
- 1 a ½ hrnu čerstvého špenátu
- ¼ hrnku čerstvé petržele
- 1 lžíce čerstvé bazalky
- ½ citronu
- 1 a ½ čajové lžičky parmezánu
- Sůl a pepř na dochucení
Jak na to?
- Ingredience si naporcujeme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, patizony nakrájíme na zhruba centimetrové kousky, česnek prolisujeme, petržel nakrájíme na drobno a z půlky citrónu vymačkáme šťávu.
- Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a máslo. Počkáme, až začnou pěnit.
- Na pánvi pak lehce osmažíme cibuli. Až zesklovatí, přidáme patizon a česnek.
- Necháme na pánvi, dokud patizon nejde zlehka probodnout vidličkou. Takto měkký by měl být po 5 až 6 minutách.
- Poté přidáme špenát, petržel a bazalku.
- Zhruba po minutě přidáme citronovou šťávu a vše posypeme parmezánem. Dobře promícháme.
- Sundáme z pánve a dochutíme solí a pepřem.
Příprava nám zabere zhruba 15 minut.
Recepty z patizonu: Plněný patizon se slaninou
Co budeme potřebovat?
- 6 patizonů
- 6 plátků slaniny
- ½ hrnku nakrájené cibule
- 1 a ½ hrnku nadrobeného toustového chleba
- ¼ hrnku nakrájeného parmezánu
Jak na to?
- Na pánvi přivedeme k varu vodu. Poté do ní přidáme patizon, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Uvařené patizony by měly jít lehce probodnout vidličkou
- Troubu si mezitím předehřejeme na 175°C.
- Patizony osušíme a odstraníme z nich vrchní část se stopkou. Z patizonu vydlabeme střed, okraje ale ponecháme plné.
- Na pánvi si zlehka osmažíme slaninu. Vezmeme ji z pánve a papírovými utěrkami z ní vysušíme přebytečný tuk. Na pánvi si ale zatím tuk ze slaniny ponecháme. Osmažíme na něm cibuli.
- Zbytky z vydlabaného patizonu si nakrájíme na kousky a přidáme je na chvíli k cibuli na pánev.
- Asi po minutě přidejme směs z pánve do misky k nadrobenému chlebu.
- Slaninu nakrájíme na kousky a také ji přidáme do misky.
- Nakonec do nádivky zamícháme i parmezán.
- Osolíme, opepříme a směsí naplníme připravené patizony.
- Plněný patizon dáme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme asi 15 minut.
Příprava nám zabere zhruba 30 minut.
Recepty z patizonu: Zapečený patizon s vejci
Co budeme potřebovat?
- 8 patizonů
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 8 větších vajec
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 čajovou lžičku čerstvě nasekaného tymiánu
- Mořskou sůl
Jak na to?
- Troubu si předehřejeme na 190°C.
- Patizon zbavme vršku se stopkou. Z vnitřku vydlabeme zhruba čtvrtinu patizonu.
- Patizon jeden po druhém potřeme olivovým olejem a dáme je na pečící papír na plech. Přikryjeme je odříznutými vršky se stopkou.
- Pečeme, dokud nejsou měkké, tedy zhruba asi 15 minut.
- Lžíci olivového oleje rozehřejeme na pánvi a osmažíme na ní na jemno nasekanou cibuli. Osolíme a necháme na pánvi, dokud cibule nezesklovatí.
- Poté k cibuli přidáme česnek, promícháme, přidáme tymián, opět promícháme a směs sundáme z pánve.
- Z patizonů odděláme vrchní část a rovnoměrně do nich rozprostřeme směs cibule, tymiánu a česneku.
- Do každého z patizonů přidáme vejce. Poté patizony posypeme špetkou soli.
- Patizony dáme zpět do trouby a pečeme asi 15 až 20 minut, dokud vejce nejsou hotová.
Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu.
Recepty z patizonu: Patizonová polévka
Co budeme potřebovat?
- 2 patizony
- 1 cibule
- Česnek
- Petržel
- Majoránka
- Kmín
- Pepř a sůl
- Chleba
Jak na to?
- Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Poté ji orestujeme na pánvi.
- Patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Přidáme jej k cibuli.
- Na pánev pak dáme prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Směs lehce orestujeme.
- Vše podlijeme vodou a necháme vařit, dokud patizon nezměkne.
- Až jde patizon snadno probodnout vidličkou, vezmeme ponorný mixér a směs dobře promixujeme na hustou kaši.
- Dokořeníme, zahustíme jiškou a povaříme.
- Přidáme majoránku a polévka je hotová.
- Chleba si nakrájíme na kostičky a krátce opražíme. Poté ho podáváme společně s polévkou.
- Těsně před podáváním polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Příprava nám zabere asi 30 minut.
Recepty z patizonu: Zapečená rýže s patizonem
Co budeme potřebovat?
- 2 bílé papriky
- 1 patizon
- 1 cibule
- 4 rajče
- 1 stroužek česneku
- Rýže
- Majoránka a sůl
- Olej
Jak na to?
- Zeleninu očistíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Patizon a papriku nakrájíme na větší kousky.
- Cibuli lehce osmažíme na pánvi, dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme nakrájený patizon a papriku.
- Vše dusíme, dokud zelenina není poloměkká.
- Rýži opereme a přidáme k zelenině.
- Ke směsi poté přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Vše důkladně zamícháme a chvíli necháme na pánvi.
- Vymažeme si pekáč a přidáme do něj směs rýže a zeleniny. Na vrch přidáme nakrájená rajčata.
- Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 190°C, dokud rýže nezměkne. Pečení zabere necelou hodinu.
Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu a 20 minut.
Diskuse k článku