Patizon je výborný na chuť i zdraví. Vyzkoušejte recepty z patizonu, kterým neodoláte!

Patizon je výborný na chuť i zdraví. Vyzkoušejte recepty z patizonu, kterým neodoláte!

Patizon je netradiční zelenina, která si získává stále větší popularitu. A právem. Patizon je velmi chutný a k tomu i zdravý. Snižuje například riziko rakoviny. Připravit patizon není nic těžkého. Poradíme ty nejlepší recepty z patizonu, na kterých si pochutnáte vy, i vaši blízcí.

Čtěte také:

Recepty z cukety

Patizon objevili v Mexiku

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou. Patří ke stejnému druhu zeleniny, jako třeba okurka a meloun. Je malý a kulatý. Tvarem nám může připomínat házecí talíř anebo UFO. Může mít více barev, jako je třeba světle zelená, bílá anebo žlutá. Vnitřek má patizon bílý. Roste hlavně v létě.

Patizon si lidé někdy pletou s cuketou, nejedná se ale o stejnou zeleninu. Pokud máte rádi cukety, přečtěte si naše recepty z cukety

Patizon uzdravuje cévy a snižuje riziko rakoviny

Patizon je přímo nabitý nejrůznějšími vitamíny i minerály. Třeba draslíkem a hořčíkem, které udržují zdraví srdce a cév. Patizon má málo nasycených tuků, stejně jako málo sodíku. Neobsahuje žádný cholesterol. Jeden hrnek uvařeného patizonu nám dodá pouhých 38 kalorií, ale zato 43 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Našemu tělu poskytuje i vitamín B6, vitamín A a folát. Patizon obsahuje opravdu velké množství vlákniny, jedna porce patizonu jí má až 5 gramů

  • Snižuje cholesterol
  • Zlepšuje zdraví cév
  • Snižuje riziko arteriosklerózy
  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • Snižuje riziko rakoviny střev

Pokud máme nemocné ledviny nebo žlučník, patizonu se raději vyhněme. Patizon totiž obsahuje oxalát, který nemocem těchto orgánů neprospívá.

Patizon: recepty na vaření, pečení i smažení

Patizon si můžeme uvařit, připravit v páře, smažit anebo blanšírovat. Patizon můžeme přidat do vývarů, do chleba anebo dokonce do muffinů. Na přípravu je velmi rychlý, recepty z patizonu jsou navíc chutné a zdravé. Pokud vám chutná cuketa a patizon, jistě milujete i dýni. Podívejte se na recepty z dýně hokaido, které si zamilujete. A jaké má patizon recepty, které chutnají nejlépe?

Recepty z patizonu2

Recepty z patizonu: Patizon se špenátem

Co budeme potřebovat?

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • ½ žluté cibule
  • 4 patizony
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a ½ hrnu čerstvého špenátu
  • ¼ hrnku čerstvé petržele
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • ½ citronu
  • 1 a ½ čajové lžičky parmezánu 
  • Sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

  1. Ingredience si naporcujeme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, patizony nakrájíme na zhruba centimetrové kousky, česnek prolisujeme, petržel nakrájíme na drobno a z půlky citrónu vymačkáme šťávu. 
  2. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a máslo. Počkáme, až začnou pěnit. 
  3. Na pánvi pak lehce osmažíme cibuli. Až zesklovatí, přidáme patizon a česnek. 
  4. Necháme na pánvi, dokud patizon nejde zlehka probodnout vidličkou. Takto měkký by měl být po 5 až 6 minutách. 
  5. Poté přidáme špenát, petržel a bazalku. 
  6. Zhruba po minutě přidáme citronovou šťávu a vše posypeme parmezánem. Dobře promícháme. 
  7. Sundáme z pánve a dochutíme solí a pepřem. 

Příprava nám zabere zhruba 15 minut.

Recepty z patizonu: Plněný patizon se slaninou

Co budeme potřebovat?

  • 6 patizonů
  • 6 plátků slaniny
  • ½ hrnku nakrájené cibule
  • 1 a ½ hrnku nadrobeného toustového chleba
  • ¼ hrnku nakrájeného parmezánu 

Jak na to?

  1. Na pánvi přivedeme k varu vodu. Poté do ní přidáme patizon, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Uvařené patizony by měly jít lehce probodnout vidličkou
  2. Troubu si mezitím předehřejeme na 175°C. 
  3. Patizony osušíme a odstraníme z nich vrchní část se stopkou. Z patizonu vydlabeme střed, okraje ale ponecháme plné. 
  4. Na pánvi si zlehka osmažíme slaninu. Vezmeme ji z pánve a papírovými utěrkami z ní vysušíme přebytečný tuk. Na pánvi si ale zatím tuk ze slaniny ponecháme. Osmažíme na něm cibuli. 
  5. Zbytky z vydlabaného patizonu si nakrájíme na kousky a přidáme je na chvíli k cibuli na pánev. 
  6. Asi po minutě přidejme směs z pánve do misky k nadrobenému chlebu. 
  7. Slaninu nakrájíme na kousky a také ji přidáme do misky. 
  8. Nakonec do nádivky zamícháme i parmezán. 
  9. Osolíme, opepříme a směsí naplníme připravené patizony. 
  10. Plněný patizon dáme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme asi 15 minut.

Příprava nám zabere zhruba 30 minut.

Recepty z patizonu3

Recepty z patizonu: Zapečený patizon s vejci

Co budeme potřebovat?

  • 8 patizonů
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 8 větších vajec
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku čerstvě nasekaného tymiánu
  • Mořskou sůl

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejeme na 190°C.
  2. Patizon zbavme vršku se stopkou. Z vnitřku vydlabeme zhruba čtvrtinu patizonu.
  3. Patizon jeden po druhém potřeme olivovým olejem a dáme je na pečící papír na plech. Přikryjeme je odříznutými vršky se stopkou.
  4. Pečeme, dokud nejsou měkké, tedy zhruba asi 15 minut.
  5. Lžíci olivového oleje rozehřejeme na pánvi a osmažíme na ní na jemno nasekanou cibuli. Osolíme a necháme na pánvi, dokud cibule nezesklovatí. 
  6. Poté k cibuli přidáme česnek, promícháme, přidáme tymián, opět promícháme a směs sundáme z pánve.
  7. Z patizonů odděláme vrchní část a rovnoměrně do nich rozprostřeme směs cibule, tymiánu a česneku.
  8. Do každého z patizonů přidáme vejce. Poté patizony posypeme špetkou soli.
  9. Patizony dáme zpět do trouby a pečeme asi 15 až 20 minut, dokud vejce nejsou hotová. 

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu.

Recepty z patizonu: Patizonová polévka

Co budeme potřebovat?

  • 2 patizony
  • 1 cibule
  • Česnek
  • Petržel
  • Majoránka
  • Kmín
  • Pepř a sůl
  • Chleba 

Jak na to?

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Poté ji orestujeme na pánvi.
  2. Patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Přidáme jej k cibuli.
  3. Na pánev pak dáme prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Směs lehce orestujeme.
  4. Vše podlijeme vodou a necháme vařit, dokud patizon nezměkne. 
  5. Až jde patizon snadno probodnout vidličkou, vezmeme ponorný mixér a směs dobře promixujeme na hustou kaši.
  6. Dokořeníme, zahustíme jiškou a povaříme.
  7. Přidáme majoránku a polévka je hotová.
  8. Chleba si nakrájíme na kostičky a krátce opražíme. Poté ho podáváme společně s polévkou.
  9. Těsně před podáváním polévku posypeme nasekanou petrželkou.

Příprava nám zabere asi 30 minut. 

Patizonova polevka

Recepty z patizonu: Zapečená rýže s patizonem

Co budeme potřebovat?

  • 2 bílé papriky
  • 1 patizon
  • 1 cibule
  • 4 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • Rýže
  • Majoránka a sůl
  • Olej

Jak na to?

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Patizon a papriku nakrájíme na větší kousky. 
  2. Cibuli lehce osmažíme na pánvi, dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme nakrájený patizon a papriku.
  3. Vše dusíme, dokud zelenina není poloměkká. 
  4. Rýži opereme a přidáme k zelenině.
  5. Ke směsi poté přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Vše důkladně zamícháme a chvíli necháme na pánvi.
  6. Vymažeme si pekáč a přidáme do něj směs rýže a zeleniny. Na vrch přidáme nakrájená rajčata.
  7. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 190°C, dokud rýže nezměkne. Pečení zabere necelou hodinu.

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu a 20 minut.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!