Jednoduché a chutné jídlo vhodné třeba na oběd - bramborové noky s žampiony, sýrem a špenátem!

Recepty z hub 8x jinak aneb Známé i netradiční dobroty, které budou chutnat celé rodině

Recepty z hub nemusí obnášet pouze tradiční houbové omáčky s masem, smaženici nebo třeba kroupového kubu. Inspirovat se můžete i jinými lahodnými a nezvyklými pokrmy, které snadno zařadíte do svého týdenního či měsíčního jídelníčku. K jejich přípravě lze použít nejen lesní houby ale třeba i široce dostupné čerstvé žampiony. Pusťte se tedy do kuchtění a provoňte svůj domov dobrotami!

Jste milovníci houbových pokrmů? Pak jistě naše pestré recepty z hub oceníte – najdete mezi nimi i ty zahraniční! Vyvarovat by se jim však měli raději lidé léčící se s onemocněním žlučníku a také malé děti. Též není vhodné jíst houby v jakékoliv úpravě každý den – přeci jen byste si měli zachovat pestřejší jídelníček. Dopřejte si je tedy v pokrmech jednou za pár dní (případně týdnů).

Recepty z hub: PEČENÉ HOUBOVÉ NOKY

Z tohoto rychlého a snadného pokrmu budou mít radost i vegetariáni! Jedná se totiž o bezmasý recept z hub, bramborových noků, modrého sýra a čerstvého špenátu. A určitě si ho zamilujete zejména na oběd.

Čtěte také:

Máte nasbírané houby? Vyzkoušejte recepty z hub, které se zařadí mezi vaše oblíbené

Potřebné ingredience na pečené houbové noky (pro 3 osoby)

  • čerstvé houby (ideálně žampiony): 250 g
  • hotové bramborové noky: 500 g
  • čerstvý špenát (může být baby): cca 160 g
  • modrý sýr (např. niva): 100 g
  • olivový olej: 3 lžíce + trochu na pokapání

RECEPT na pečené houbové noky

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Poté si k ruce vezměte zapékací misku a do ní vložte hotové bramborové noky. Ty ještě promíchejte s plátky očištěných hub (žampionů) a s 3 lžícemi olivového oleje. Všechny ingredience v misce pak vložte do vyhřáté trouby a propékejte asi 25 minut (dokud noky nezezlátnou). Pokrm můžete občas promíchat. Jakmile budou noky zlatavé, vyjměte zapékací misku, doplňte ji o rozdrobený modrý sýr, polovinu špenátu (cca 80 g) a pečlivě promíchejte. Jídlo ještě na chvíli vložte do trouby, než se sýr rozpustí a pak podávejte se zbytkem čerstvého špenátu. Tento recept z hub můžete samozřejmě doplnit i o jiný oblíbený sýr. Poznámka: v receptu není sůl, neboť modrý sýr je sám o sobě dost slaný. Dobrou chuť!

Recepty z hub: HOUBOVÉ KOLÁČE

Mezi velice snadné recepty z hub můžeme zařadit i lahodné houbové koláče, které budete mít připravené coby dup. Hodit se budou jako odpolední svačinka pro kdejakého mlsouna a potěší též vegetariány.

Potřebné ingredience na houbové koláče (pro 4 osoby)

  • hotové listové těsto (nerozválené): cca 375 g
  • hladká mouka: asi dvě hrstky na podsypání
  • máslo: 25 g
  • čerstvé lesní houby nebo žampiony: 300 g
  • parmazán: 25 g
  • nasekaná čerstvá petrželka: menší hrst
  • česnekový stroužek: 1 ks
  • rozšlehané vajíčko: 1 ks

RECEPT na houbové koláče

Nejprve si listové těsto vyjměte z lednice a nechte jej povolit. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu v plát, ze kterého vykrojte 4 kolečka o průměru 15 cm. Ta pak vyskládejte na menší plech s pečícím papírem a vložte na chvíli do lednice. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 °C a pusťte se do přípravy náplně. K ruce si tedy vezměte pánev a v ní rozpusťte máslo. Poté na másle restujte kousky očištěných lesních hub (žampionů), dokud se z nich nevypaří veškerá tekutina. Následně houby ochuťte dle potřeby pepřem, odstavte a promíchejte s parmezánem, sekanou petrželkou a prolisovaným česnekem. Nakonec si vyndejte z lednice koláčové korpusy na plechu a asi centimetr od okraje je plňte houbovou směsí. Okraje pak potřete rozšlehaným vejcem a koláče pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Podávejte mírně vychladlé. Tento recept z hub může mít i více variací. Parmezán lze nahradit jiným sýrem a možné je přidat i jinou zeleninu či oblíbenou uzeninu (např. libovou šunku nebo slaninu) – pokud jste masožravec.

Recepty z hub: ŠPALDOVÉ RIZOTO S HŘÍBKY A ŽAMPIONY

Houby si s obilninami skvěle rozumí – ostatně, důkazem je například takový houbový kuba. My vám však nyní představíme recept z hub, který obsahuje zdravou špaldu. Výsledný pokrm v podobě špaldového rizota je vegetariánský, můžete jej ale upravit i do „masožravé“ variace a přidat třeba uzeninu (šunku, libovou slaninu) nebo kuřecí maso.

Potřebné ingredience na špaldové rizoto s hříbky a žampiony (pro 4 osoby)

  • perlová špalda: 200 g
  • sušené hříbky: 25 g
  • olivový olej: ½ lžíce
  • cibule: 1 ks
  • česnekové stroužky: 2 ks
  • žampiony malé: 100 g
  • bílé suché víno: 100 ml
  • zeleninový vývar (horký): 1 l
  • krém fraîche (nízkotučný): 1 lžíce
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • svazek pažitky (k podávání): nakrájený nadrobno
  • strouhaný parmazán nebo pecorino (k podávání): hrst

RECEPT na špaldové rizoto s hříbky a žampiony

Další recept z hub začnete tím, že si špaldu přesypete do mísy a zalijete ji studenou vodou. V samostatné misce pak máčejte také sušené hříbky ve 100 ml vroucí vody po dobu 20 minut. Dále si rozehřejte v pánvi olivový olej a na něm restujte nakrájenou cibuli společně s nasekaným česnekem (asi 2 minut při občasném míchání). Poté přidejte žampiony a pokračujte v opékání další 2 minuty. Následně špaldu sceďte a vložte do pánve + přilijte i suché bílé víno. Všechny suroviny vařte pozvolna, než se všechna tekutina neodpaří. Nyní si sceďte máčené hříbky, přidejte je ke špaldě do pánve a výluh z hub přilijte k litru zeleninového vývaru (který máte v nádobě zvlášť). V tuto chvíli si vyberte přiměřeně velký hrnek a jím přilévejte postupně vývar smíchaný s výluhem ke špaldě, dokud nezměkne (to bude trvat asi 20 minut). Na závěr vmíchejte do špaldového rizota krém fraîche, dochuťte solí i pepřem a podávejte posypané pažitkou a parmezánem.

Recepty z hub: MAKARONY SE SÝREM A HOUBAMI

Klasické makarony se sýrem alias Mac'n'Cheese jsou velmi oblíbeným jídlem především mezi dětmi. Pro mlsné dospělé však máme houbovou variaci, která se vám rozhodně nepřejí. Tento recept z hub a těstovin je velmi sytý a hodí se k vydatnému obědu.

Potřebné ingredience na makarony se sýrem a houbami

  • sušené lesní houby (může být mix nebo hříbky): 25 g
  • máslo: 75 g
  • menší žampiony: 200 g
  • hladká mouka: 50 g
  • plnotučné mléko: 500 ml
  • anglická hořčice: 1 lžička
  • makarony: 350 g
  • strouhaný muškátový oříšek: špetka
  • vyzrálý čedar: 150 g
  • parmezán: 50 g
  • panko strouhanka: 25 g

RECEPT na makarony se sýrem a houbami

Tento recept z hub má o něco více fází přípravy než jiné uvedené, ale výsledek rozhodně stojí za to! Začněte tedy tím, že si sušené houby přesypete do misky a zalijete je vroucí vodou – zde je nechte máčet, dokud voda nevystydne. Mezitím si v pánvi rozehřejte asi třetinu másla (ze 75 g) a orestujte na něm zprudka pokrájené žampiony (to bude trvat asi 4 až 5 minut). Houby můžete dle chuti osolit a opepřit. Jakmile žampiony zezlátnou a změknou, sundejte je z plotny a dejte chvíli stranou. Nyní se věnujte sušeným houbám, které sceďte a nakrájejte nahrubo – výluh si však ponechte.

Dále si k ruce vezměte větší hrnec a v něm rozpusťte téměř všechno zbývající máslo (nechte si ještě ½ lžičky). Na něm pak opékejte namočené houby a opékejte je asi 2 až 3 minuty, dokud nezezlátnou. Nakonec je zasypte hladkou moukou, promíchejte a vytvořte jíšku. K té následně přilijte výluh z hub a nechte zhoustnout. V dalším kroku vmíchejte do omáčky mléko, přidejte anglickou hořčici, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Směs vařte do té doby, než houby změknou. Svůj recept z hub završíte tím, že si uvaříte do poloměkka makarony, pak je scedíte a v hrnci promícháte s hotovou houbovou omáčkou, opečenými žampiony, strouhaným čedarem a polovinou parmezánu (25 g). K ruce si nyní vezměte zapékací misku, vymažte ji zbylým máslem a vsypte do ní směs s makarony. Povrch zasypte zbývajícím parmezánem smíchaným s panko strouhankou a zapékejte v předehřáté troubě (200 °C) po dobu 20 až 25 minut. Dobrou chuť!

Pánev s šťavnatým hovězím masem, sýrem, paprikami a žampiony vám určitě zachutná!

Recepty z hub: HOUBOVÁ POLÉVKA S BRAMBORAMI, SLANINOU A PÓRKEM

Polévka je grunt, o tom žádná. Proto jsme si pro vás připravili do sychravých dnů výtečný recept z hub, ve kterém se snoubí lišky, brambory, slanina a pórek. Místo lišek můžete samozřejmě zvolit i jiné houby.

Potřebné ingredience na houbovou polévku s bramborami, slaninou a pórkem (pro 4 osoby)

  • prorostlejší slanina: 4 až 6 plátků
  • máslo: 2 lžíce
  • pórek: cca 250 g (bílá i světle zelená část pokrájená na tenká kolečka)
  • řapíkatý celer: 125 g (pokrájený na kostičky)
  • čerstvé lišky (nebo jiné houby): cca 225 g
  • čerstvý tymián: 1 lžička
  • bobkový list: 1 ks
  • hladká mouka: 1 lžíce nebo dle potřeby
  • suché bílé víno: cca 180 až 190 ml
  • kuřecí vývar: 1 l
  • mletá mořská sůl: 1 lžička nebo dle chuti
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky
  • mletý muškátový oříšek: ¼ lžičky
  • kajenský pepř: ¼ lžičky
  • brambory: cca 450 g
  • smetana na vaření: 250 ml

RECEPT na houbovou polévku s bramborami, slaninou a pórkem

Než se pustíte do tohoto lahodného receptu z hub, vezměte si k ruce slaninové plátky a nakrájejte je na kostičky. Poté uzeninu vložte do velkého hrnce a opékejte na středním plamenu, dokud nebude lehce křupavá. Následně přidejte máslo, pokrájený pórek i řapíkatý celer, promíchejte a restujte zhruba 5 až 7 minut. V dalším kroku vložte do hrnce k ingrediencím také pokrájené lišky, tymián a bobkový list. Dobře propojte vařečkou a pokračujte v opékání asi 3 minuty. Nakonec zaprašte moukou a vytvořte hustější směs. Pomalu k ní přilévejte suché bílé víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Nakonec vlijte kuřecí vývar, přidejte loupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory + dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem i kajenským pepřem. Polévku pozvolna vařte do změknutí brambor asi 15 až 20 minut. Hotový pokrm zjemněte smetanou, nechte mírně prohřát, odstavte a podávejte.

Recepty z hub: PHILLY CHEESE STEAK S ŽAMPIONY

Pokud máte rádi rychlé a chutné pokrmy z pánve, jistě si oblíbíte tento recept z hub, kvalitního hovězího masa, sýra a papriky! K Philly cheese steaku s žampiony si můžete dopřát například domácí opečené brambory nebo křupavé hranolky.

Potřebné ingredience na Philly cheese steak s žampiony (pro cca 5 až 6 osob)

  • rib eye steak: cca 900 g (může být i skirt, flat iron nebo flank steak)
  • sůl: 2 lžičky nebo dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • olivový olej: 3 lžíce
  • mletý česnek: 2 lžíce
  • žampiony: cca 225 g
  • čerstvá zelená paprika (očištěná a nakrájená na proužky): 1 ks
  • bílá cibule (větší, jemně nasekaná): 1 ks
  • čerstvá červená paprika (očištěná a nakrájená na proužky): 1 ks
  • strouhaná mozzarella: 2 hrnky
  • strouhaný parmazán: ½ hrnku

RECEPT na Philly cheese steak s žampiony

Začněte tím, že si hovězí steak nakrájíte na co nejtenčí plátky (abyste toho docílili, je vhodné maso zmrazit na dvě hodiny a poté pokrájet ostrým nožem). Poté maso prosolte i opepřete dle chuti a dejte stranou. K ruce si následně vezměte větší pánev s nepřilnavým povrchem (kterou můžete umístit do trouby) a restujte na ní pokrájené žampiony s trochou soli (bez tuku). Až po chvíli přilijte 2 lžíce olivového oleje a přidejte také pokrájenou cibuli společně s tenčími proužky červené i zelené papriky. Vše restujte asi 2 až 5 minut, dokud ingredience nezačnou zlátnout. Jakmile bude zelenina opečená, přesuňte ji z pánve do mísy a na stejné pánvi rozpalte další lžíci olivového oleje. Na něm pak opékejte zprudka hovězí steak pokrájený na plátky (asi 1 až 2 minuty z každé strany). Když bude maso opečené, zasypte jej grilovanou zeleninou, dochuťte česnekem, promíchejte a nechte krátce prohřát. V tento moment pánev odstraňte z plotny a povrch pokrmu zasypte hojně strouhanou mozzarellou a parmezánem. Takto dejte pánev do trouby a nechte sýr rozpustit. Podávejte teplé. TIP: tento recept z hub můžete zhotovit i s kuřecím masem, které je podstatně levnější – výsledná chuť bude ale stejně tak výtečná. Dobrou chuť!

Recepty z hub: KŘUPAVÉ HOUBOVÉ QUESADILLY

Tento recept z hub osloví nejen vegetariány, ale i zaryté masožravce. Křupavé houbové quesadilly rozhodně zpestří váš jídelníček, pokud si chcete dát pauzu od masa jako takového.  

Potřebné ingredience na křupavé houbové quesadilly (na 5 quesadill)

  • olivový olej: 2 lžíce
  • houby dle volby (žampiony nebo lesní houby): cca 455 g
  • česnekový stroužek (nasekaný najemno): 1 ks
  • jarní cibulka (pokrájená na tenčí kolečka): ½ svazku
  • sůl: ¼ lžičky nebo dle chuti
  • mletý černý pepř: 1/8 lžičky
  • strouhaný čedar: 1 a půl hrnku
  • čerstvý koriandr (lístky): menší hrst
  • kukuřičné tortilly (15 cm): cca 10 ks

K podávání můžete zakoupit salsu nebo jalapeňos papričky.

RECEPT na křupavé houbové quesadilly

Než se pustíte do vaření tohoto receptu z hub, vezměte si k ruce větší pánev a v ní rozehřejte olivový olej. Poté na něm restujte pokrájené žampiony nebo jiné houby, dokud se neodpaří všechna tekutina. To bude trvat asi pět minut. Dále přidejte k houbám nasekaný česnek, jarní cibulku a opékejte asi 2 až 4 minuty. Nakonec dle chuti směs opepřete i osolte a pusťte se do kompletace quesadill. Tedy na čistou horkou pánev vložte kukuřičnou tortillu, poté ji rovnoměrně posypte dvěma lžícemi strouhaného čedaru, rozprostřete dvě vrchovaté lžíce houbové směsi, lístky koriandru a opět dvě lžíce strouhaného sýra. Na vrch poklaďte druhou kukuřičnou tortillu a lehce přitlačte. Quesadillu opékejte z obou stran, dokud se čedar nerozpustí a povrch nezezlátne. Takto sestavte všechny tortilly (bude jich celkem 5). Podávejte teplé buď se salsou nebo s nakrájenými jalapeňos papričkami.

Recepty z hub: HOUBOVÝ WELLINGTON

Svíčkovou Wellington možná znáte – jedná se o lahodné hovězí maso (svíčková) s houbovou nádivkou, které je obalené v listovém těstě. Na přípravu je tento pokrm poměrně složitý a ve výsledku stojí i dost peněz. Vsadit tedy můžete na levnější vegetariánskou variaci (pouze recept z hub), která není o nic méně lahodná.

Potřebné ingredience na houbový Wellington

  • máslo: 40 g
  • červená cibule (nakrájená nadrobno): 1 ks
  • česnekový stroužek (lisovaný): 1 ks
  • žampiony (čerstvé): 600 g
  • hlíva ústřičná (čerstvá): 200 g
  • sójová omáčka: 2 lžíce
  • sušený rozmarýn (drcený): 1 lžička
  • sladká paprika (mletá): 1 lžička
  • mleté mandle: 75 g
  • vlašské ořechy (opražené a nahrubo nasekané): 100 g
  • hotové listové těsto (rozválené): cca 380 g
  • celozrnná nebo plnotučná hořčice: 2 lžíce
  • rozšlehané vajíčko: 1 ks

RECEPT na houbový Wellington

Tento recept z hub budete jednoznačně milovat! Začněte tedy tím, že si rozpálíte troubu na cca 200 °C. Následně si k ruce vezměte velkou pánev a v ní rozpusťte máslo. Na něm pak orestujete lisovaný česnek společně s nakrájenými žampiony, hlívou a cibulí. Z hub se musí vypařit tekutina (to bude trvat asi 10 až 15 minut). Dále přidejte k surovinám sójovou omáčku, promíchejte a krátce prohřejte. Poté odstavte z plotny a doplňte praženými sekanými vlašskými ořechy, mletými mandlemi a dochuťte sladkou paprikou i rozmarýnem. Přidat dle chuti můžete i sůl. Takto směs nechte chladnout. Mezitím si rozprostřete listové těsto na plech s pečícím papírem, potřete jej rovnoměrně celozrnnou (nebo plnotučnou) hořčicí, a nakonec naneste po celé ploše i houbovou směs. Těsto zarolujte do závinu, poklaďte spoji na plech a na povrchu potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě asi 25 minut dozlatova. Houbový Wellington podávejte mírně zchladlý a pokrájený na silnější plátky. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?