Recepty z hub 8x jinak aneb Známé i netradiční dobroty, které budou chutnat celé rodině
Recepty z hub nemusí obnášet pouze tradiční houbové omáčky s masem, smaženici nebo třeba kroupového kubu. Inspirovat se můžete i jinými lahodnými a nezvyklými pokrmy, které snadno zařadíte do svého týdenního či měsíčního jídelníčku. K jejich přípravě lze použít nejen lesní houby ale třeba i široce dostupné čerstvé žampiony. Pusťte se tedy do kuchtění a provoňte svůj domov dobrotami!
Jste milovníci houbových pokrmů? Pak jistě naše pestré recepty z hub oceníte – najdete mezi nimi i ty zahraniční! Vyvarovat by se jim však měli raději lidé léčící se s onemocněním žlučníku a také malé děti. Též není vhodné jíst houby v jakékoliv úpravě každý den – přeci jen byste si měli zachovat pestřejší jídelníček. Dopřejte si je tedy v pokrmech jednou za pár dní (případně týdnů).
Recepty z hub: PEČENÉ HOUBOVÉ NOKY
Z tohoto rychlého a snadného pokrmu budou mít radost i vegetariáni! Jedná se totiž o bezmasý recept z hub, bramborových noků, modrého sýra a čerstvého špenátu. A určitě si ho zamilujete zejména na oběd.
Potřebné ingredience na pečené houbové noky (pro 3 osoby)
- čerstvé houby (ideálně žampiony): 250 g
- hotové bramborové noky: 500 g
- čerstvý špenát (může být baby): cca 160 g
- modrý sýr (např. niva): 100 g
- olivový olej: 3 lžíce + trochu na pokapání
RECEPT na pečené houbové noky
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Poté si k ruce vezměte zapékací misku a do ní vložte hotové bramborové noky. Ty ještě promíchejte s plátky očištěných hub (žampionů) a s 3 lžícemi olivového oleje. Všechny ingredience v misce pak vložte do vyhřáté trouby a propékejte asi 25 minut (dokud noky nezezlátnou). Pokrm můžete občas promíchat. Jakmile budou noky zlatavé, vyjměte zapékací misku, doplňte ji o rozdrobený modrý sýr, polovinu špenátu (cca 80 g) a pečlivě promíchejte. Jídlo ještě na chvíli vložte do trouby, než se sýr rozpustí a pak podávejte se zbytkem čerstvého špenátu. Tento recept z hub můžete samozřejmě doplnit i o jiný oblíbený sýr. Poznámka: v receptu není sůl, neboť modrý sýr je sám o sobě dost slaný. Dobrou chuť!
Recepty z hub: HOUBOVÉ KOLÁČE
Mezi velice snadné recepty z hub můžeme zařadit i lahodné houbové koláče, které budete mít připravené coby dup. Hodit se budou jako odpolední svačinka pro kdejakého mlsouna a potěší též vegetariány.
Potřebné ingredience na houbové koláče (pro 4 osoby)
- hotové listové těsto (nerozválené): cca 375 g
- hladká mouka: asi dvě hrstky na podsypání
- máslo: 25 g
- čerstvé lesní houby nebo žampiony: 300 g
- parmazán: 25 g
- nasekaná čerstvá petrželka: menší hrst
- česnekový stroužek: 1 ks
- rozšlehané vajíčko: 1 ks
RECEPT na houbové koláče
Nejprve si listové těsto vyjměte z lednice a nechte jej povolit. Pak jej vyválejte na pomoučeném válu v plát, ze kterého vykrojte 4 kolečka o průměru 15 cm. Ta pak vyskládejte na menší plech s pečícím papírem a vložte na chvíli do lednice. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 °C a pusťte se do přípravy náplně. K ruce si tedy vezměte pánev a v ní rozpusťte máslo. Poté na másle restujte kousky očištěných lesních hub (žampionů), dokud se z nich nevypaří veškerá tekutina. Následně houby ochuťte dle potřeby pepřem, odstavte a promíchejte s parmezánem, sekanou petrželkou a prolisovaným česnekem. Nakonec si vyndejte z lednice koláčové korpusy na plechu a asi centimetr od okraje je plňte houbovou směsí. Okraje pak potřete rozšlehaným vejcem a koláče pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Podávejte mírně vychladlé. Tento recept z hub může mít i více variací. Parmezán lze nahradit jiným sýrem a možné je přidat i jinou zeleninu či oblíbenou uzeninu (např. libovou šunku nebo slaninu) – pokud jste masožravec.
Recepty z hub: ŠPALDOVÉ RIZOTO S HŘÍBKY A ŽAMPIONY
Houby si s obilninami skvěle rozumí – ostatně, důkazem je například takový houbový kuba. My vám však nyní představíme recept z hub, který obsahuje zdravou špaldu. Výsledný pokrm v podobě špaldového rizota je vegetariánský, můžete jej ale upravit i do „masožravé“ variace a přidat třeba uzeninu (šunku, libovou slaninu) nebo kuřecí maso.
Potřebné ingredience na špaldové rizoto s hříbky a žampiony (pro 4 osoby)
- perlová špalda: 200 g
- sušené hříbky: 25 g
- olivový olej: ½ lžíce
- cibule: 1 ks
- česnekové stroužky: 2 ks
- žampiony malé: 100 g
- bílé suché víno: 100 ml
- zeleninový vývar (horký): 1 l
- krém fraîche (nízkotučný): 1 lžíce
- sůl a mletý pepř dle chuti
- svazek pažitky (k podávání): nakrájený nadrobno
- strouhaný parmazán nebo pecorino (k podávání): hrst
RECEPT na špaldové rizoto s hříbky a žampiony
Další recept z hub začnete tím, že si špaldu přesypete do mísy a zalijete ji studenou vodou. V samostatné misce pak máčejte také sušené hříbky ve 100 ml vroucí vody po dobu 20 minut. Dále si rozehřejte v pánvi olivový olej a na něm restujte nakrájenou cibuli společně s nasekaným česnekem (asi 2 minut při občasném míchání). Poté přidejte žampiony a pokračujte v opékání další 2 minuty. Následně špaldu sceďte a vložte do pánve + přilijte i suché bílé víno. Všechny suroviny vařte pozvolna, než se všechna tekutina neodpaří. Nyní si sceďte máčené hříbky, přidejte je ke špaldě do pánve a výluh z hub přilijte k litru zeleninového vývaru (který máte v nádobě zvlášť). V tuto chvíli si vyberte přiměřeně velký hrnek a jím přilévejte postupně vývar smíchaný s výluhem ke špaldě, dokud nezměkne (to bude trvat asi 20 minut). Na závěr vmíchejte do špaldového rizota krém fraîche, dochuťte solí i pepřem a podávejte posypané pažitkou a parmezánem.
Recepty z hub: MAKARONY SE SÝREM A HOUBAMI
Klasické makarony se sýrem alias Mac'n'Cheese jsou velmi oblíbeným jídlem především mezi dětmi. Pro mlsné dospělé však máme houbovou variaci, která se vám rozhodně nepřejí. Tento recept z hub a těstovin je velmi sytý a hodí se k vydatnému obědu.
Potřebné ingredience na makarony se sýrem a houbami
- sušené lesní houby (může být mix nebo hříbky): 25 g
- máslo: 75 g
- menší žampiony: 200 g
- hladká mouka: 50 g
- plnotučné mléko: 500 ml
- anglická hořčice: 1 lžička
- makarony: 350 g
- strouhaný muškátový oříšek: špetka
- vyzrálý čedar: 150 g
- parmezán: 50 g
- panko strouhanka: 25 g
RECEPT na makarony se sýrem a houbami
Tento recept z hub má o něco více fází přípravy než jiné uvedené, ale výsledek rozhodně stojí za to! Začněte tedy tím, že si sušené houby přesypete do misky a zalijete je vroucí vodou – zde je nechte máčet, dokud voda nevystydne. Mezitím si v pánvi rozehřejte asi třetinu másla (ze 75 g) a orestujte na něm zprudka pokrájené žampiony (to bude trvat asi 4 až 5 minut). Houby můžete dle chuti osolit a opepřit. Jakmile žampiony zezlátnou a změknou, sundejte je z plotny a dejte chvíli stranou. Nyní se věnujte sušeným houbám, které sceďte a nakrájejte nahrubo – výluh si však ponechte.
Dále si k ruce vezměte větší hrnec a v něm rozpusťte téměř všechno zbývající máslo (nechte si ještě ½ lžičky). Na něm pak opékejte namočené houby a opékejte je asi 2 až 3 minuty, dokud nezezlátnou. Nakonec je zasypte hladkou moukou, promíchejte a vytvořte jíšku. K té následně přilijte výluh z hub a nechte zhoustnout. V dalším kroku vmíchejte do omáčky mléko, přidejte anglickou hořčici, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Směs vařte do té doby, než houby změknou. Svůj recept z hub završíte tím, že si uvaříte do poloměkka makarony, pak je scedíte a v hrnci promícháte s hotovou houbovou omáčkou, opečenými žampiony, strouhaným čedarem a polovinou parmezánu (25 g). K ruce si nyní vezměte zapékací misku, vymažte ji zbylým máslem a vsypte do ní směs s makarony. Povrch zasypte zbývajícím parmezánem smíchaným s panko strouhankou a zapékejte v předehřáté troubě (200 °C) po dobu 20 až 25 minut. Dobrou chuť!
Recepty z hub: HOUBOVÁ POLÉVKA S BRAMBORAMI, SLANINOU A PÓRKEM
Polévka je grunt, o tom žádná. Proto jsme si pro vás připravili do sychravých dnů výtečný recept z hub, ve kterém se snoubí lišky, brambory, slanina a pórek. Místo lišek můžete samozřejmě zvolit i jiné houby.
Potřebné ingredience na houbovou polévku s bramborami, slaninou a pórkem (pro 4 osoby)
- prorostlejší slanina: 4 až 6 plátků
- máslo: 2 lžíce
- pórek: cca 250 g (bílá i světle zelená část pokrájená na tenká kolečka)
- řapíkatý celer: 125 g (pokrájený na kostičky)
- čerstvé lišky (nebo jiné houby): cca 225 g
- čerstvý tymián: 1 lžička
- bobkový list: 1 ks
- hladká mouka: 1 lžíce nebo dle potřeby
- suché bílé víno: cca 180 až 190 ml
- kuřecí vývar: 1 l
- mletá mořská sůl: 1 lžička nebo dle chuti
- mletý černý pepř: ¼ lžičky
- mletý muškátový oříšek: ¼ lžičky
- kajenský pepř: ¼ lžičky
- brambory: cca 450 g
- smetana na vaření: 250 ml
RECEPT na houbovou polévku s bramborami, slaninou a pórkem
Než se pustíte do tohoto lahodného receptu z hub, vezměte si k ruce slaninové plátky a nakrájejte je na kostičky. Poté uzeninu vložte do velkého hrnce a opékejte na středním plamenu, dokud nebude lehce křupavá. Následně přidejte máslo, pokrájený pórek i řapíkatý celer, promíchejte a restujte zhruba 5 až 7 minut. V dalším kroku vložte do hrnce k ingrediencím také pokrájené lišky, tymián a bobkový list. Dobře propojte vařečkou a pokračujte v opékání asi 3 minuty. Nakonec zaprašte moukou a vytvořte hustější směs. Pomalu k ní přilévejte suché bílé víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Nakonec vlijte kuřecí vývar, přidejte loupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory + dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem i kajenským pepřem. Polévku pozvolna vařte do změknutí brambor asi 15 až 20 minut. Hotový pokrm zjemněte smetanou, nechte mírně prohřát, odstavte a podávejte.
Recepty z hub: PHILLY CHEESE STEAK S ŽAMPIONY
Pokud máte rádi rychlé a chutné pokrmy z pánve, jistě si oblíbíte tento recept z hub, kvalitního hovězího masa, sýra a papriky! K Philly cheese steaku s žampiony si můžete dopřát například domácí opečené brambory nebo křupavé hranolky.
Potřebné ingredience na Philly cheese steak s žampiony (pro cca 5 až 6 osob)
- rib eye steak: cca 900 g (může být i skirt, flat iron nebo flank steak)
- sůl: 2 lžičky nebo dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
- olivový olej: 3 lžíce
- mletý česnek: 2 lžíce
- žampiony: cca 225 g
- čerstvá zelená paprika (očištěná a nakrájená na proužky): 1 ks
- bílá cibule (větší, jemně nasekaná): 1 ks
- čerstvá červená paprika (očištěná a nakrájená na proužky): 1 ks
- strouhaná mozzarella: 2 hrnky
- strouhaný parmazán: ½ hrnku
RECEPT na Philly cheese steak s žampiony
Začněte tím, že si hovězí steak nakrájíte na co nejtenčí plátky (abyste toho docílili, je vhodné maso zmrazit na dvě hodiny a poté pokrájet ostrým nožem). Poté maso prosolte i opepřete dle chuti a dejte stranou. K ruce si následně vezměte větší pánev s nepřilnavým povrchem (kterou můžete umístit do trouby) a restujte na ní pokrájené žampiony s trochou soli (bez tuku). Až po chvíli přilijte 2 lžíce olivového oleje a přidejte také pokrájenou cibuli společně s tenčími proužky červené i zelené papriky. Vše restujte asi 2 až 5 minut, dokud ingredience nezačnou zlátnout. Jakmile bude zelenina opečená, přesuňte ji z pánve do mísy a na stejné pánvi rozpalte další lžíci olivového oleje. Na něm pak opékejte zprudka hovězí steak pokrájený na plátky (asi 1 až 2 minuty z každé strany). Když bude maso opečené, zasypte jej grilovanou zeleninou, dochuťte česnekem, promíchejte a nechte krátce prohřát. V tento moment pánev odstraňte z plotny a povrch pokrmu zasypte hojně strouhanou mozzarellou a parmezánem. Takto dejte pánev do trouby a nechte sýr rozpustit. Podávejte teplé. TIP: tento recept z hub můžete zhotovit i s kuřecím masem, které je podstatně levnější – výsledná chuť bude ale stejně tak výtečná. Dobrou chuť!
Recepty z hub: KŘUPAVÉ HOUBOVÉ QUESADILLY
Tento recept z hub osloví nejen vegetariány, ale i zaryté masožravce. Křupavé houbové quesadilly rozhodně zpestří váš jídelníček, pokud si chcete dát pauzu od masa jako takového.
Potřebné ingredience na křupavé houbové quesadilly (na 5 quesadill)
- olivový olej: 2 lžíce
- houby dle volby (žampiony nebo lesní houby): cca 455 g
- česnekový stroužek (nasekaný najemno): 1 ks
- jarní cibulka (pokrájená na tenčí kolečka): ½ svazku
- sůl: ¼ lžičky nebo dle chuti
- mletý černý pepř: 1/8 lžičky
- strouhaný čedar: 1 a půl hrnku
- čerstvý koriandr (lístky): menší hrst
- kukuřičné tortilly (15 cm): cca 10 ks
K podávání můžete zakoupit salsu nebo jalapeňos papričky.
RECEPT na křupavé houbové quesadilly
Než se pustíte do vaření tohoto receptu z hub, vezměte si k ruce větší pánev a v ní rozehřejte olivový olej. Poté na něm restujte pokrájené žampiony nebo jiné houby, dokud se neodpaří všechna tekutina. To bude trvat asi pět minut. Dále přidejte k houbám nasekaný česnek, jarní cibulku a opékejte asi 2 až 4 minuty. Nakonec dle chuti směs opepřete i osolte a pusťte se do kompletace quesadill. Tedy na čistou horkou pánev vložte kukuřičnou tortillu, poté ji rovnoměrně posypte dvěma lžícemi strouhaného čedaru, rozprostřete dvě vrchovaté lžíce houbové směsi, lístky koriandru a opět dvě lžíce strouhaného sýra. Na vrch poklaďte druhou kukuřičnou tortillu a lehce přitlačte. Quesadillu opékejte z obou stran, dokud se čedar nerozpustí a povrch nezezlátne. Takto sestavte všechny tortilly (bude jich celkem 5). Podávejte teplé buď se salsou nebo s nakrájenými jalapeňos papričkami.
Recepty z hub: HOUBOVÝ WELLINGTON
Svíčkovou Wellington možná znáte – jedná se o lahodné hovězí maso (svíčková) s houbovou nádivkou, které je obalené v listovém těstě. Na přípravu je tento pokrm poměrně složitý a ve výsledku stojí i dost peněz. Vsadit tedy můžete na levnější vegetariánskou variaci (pouze recept z hub), která není o nic méně lahodná.
Potřebné ingredience na houbový Wellington
- máslo: 40 g
- červená cibule (nakrájená nadrobno): 1 ks
- česnekový stroužek (lisovaný): 1 ks
- žampiony (čerstvé): 600 g
- hlíva ústřičná (čerstvá): 200 g
- sójová omáčka: 2 lžíce
- sušený rozmarýn (drcený): 1 lžička
- sladká paprika (mletá): 1 lžička
- mleté mandle: 75 g
- vlašské ořechy (opražené a nahrubo nasekané): 100 g
- hotové listové těsto (rozválené): cca 380 g
- celozrnná nebo plnotučná hořčice: 2 lžíce
- rozšlehané vajíčko: 1 ks
RECEPT na houbový Wellington
Tento recept z hub budete jednoznačně milovat! Začněte tedy tím, že si rozpálíte troubu na cca 200 °C. Následně si k ruce vezměte velkou pánev a v ní rozpusťte máslo. Na něm pak orestujete lisovaný česnek společně s nakrájenými žampiony, hlívou a cibulí. Z hub se musí vypařit tekutina (to bude trvat asi 10 až 15 minut). Dále přidejte k surovinám sójovou omáčku, promíchejte a krátce prohřejte. Poté odstavte z plotny a doplňte praženými sekanými vlašskými ořechy, mletými mandlemi a dochuťte sladkou paprikou i rozmarýnem. Přidat dle chuti můžete i sůl. Takto směs nechte chladnout. Mezitím si rozprostřete listové těsto na plech s pečícím papírem, potřete jej rovnoměrně celozrnnou (nebo plnotučnou) hořčicí, a nakonec naneste po celé ploše i houbovou směs. Těsto zarolujte do závinu, poklaďte spoji na plech a na povrchu potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě asi 25 minut dozlatova. Houbový Wellington podávejte mírně zchladlý a pokrájený na silnější plátky. Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku